Jump to content
Sign in to follow this  
Mircea

Cum impiedic sobolanii sa urce pe motor...

Recommended Posts

Ieri, in timp ce ma aflam pe rampa ca sa inlocuiesc o bieleta antiruliu, mecanicul mi-a atras atentia asupra faptului ca pe motorul meu se plimba frecvent sobolani! :grumpy:

M-am uitat atent si i-am dat dreptate, peste tot fiind urme de labe...

Asa, acum datele problemei:

1. N-am chef de fire roase, eventual fire arse...

2. E clar ca animalele se baga acolo la caldura

3. Masina sta in parcare amenajata in fata blocului, nu e aproape de subsoluri, in schimb e aproape de un spatiu comercial nefolosit si de un gard viu. Deci locuri de trai pentru rozatoare garla.

4. Varianta starpirii animalelor respective este aproape imposibila, dat fiind ca nu dispun de mijloacele necesare. In plus, momelile otravite ar afecta sigur atat animalele de companie cat si cainii comunitari. Cu astia n-am nimic, pentru ca de cand am dat cu otet prin iarba de langa masina nu-mi mai uda rotile  <img src= )"> . M-am gandit sa ''angajez'' o pisica, dar ar hali-o comunitarii in no time :) )

 

Asadar, idei?

Share this post


Link to post

Pune in jurul masinii grau din ala bun ;)

Share this post


Link to post

Schimba locul de parcare, mai departe de gardul viu si de spatiu ala nefolosit.

Share this post


Link to post

Nu merge. Una ca se matura/spala strada in fiecare zi, deci ar trebui sa umblu cu sacul in masina, si a doua ca as gasi mai mult vrabii moarte pe-acolo. Nu vreau sa-i starpesc, ca n-am nici o sansa, vreau sa-i impiedic sa urce pe/prin masina.

Share this post


Link to post

Nu exista nimic sa-i alunge.. decat curatenia. Fa ceva sa fie ridicata dugheana sau da-i foc (dughenii) ;)

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Vezi aici ;)

Trebuie adaptat la masina pe timpul stationarii a.i. sa nu iti consume bateria :D

Share this post


Link to post

Ileana, locul de parcare e platit si e singurul loc pe care-l vad din casa. Tommy, i-as da foc, dar e distrugere (inca) fapt penal, iar sesizare la primarie am facut de mult, pentru ca am ginit locul ala ca un loc perfect pentru un spatiu de joaca pentru copii, ferit de sosea, dar ii cam doare-n basca, au alte investitii de facut momentan, m-au informat ca zona este programata pentru urbanizare in vara anului 2007.

Idei pentru o substanta ceva cu care sa dau pe roti, motor etc si care sa-i tina la distanta?

 

LE: Mike, sunt interesante, dar sunt toate la 220v, si au un consum de circa 5 w...

Share this post


Link to post

Pune-le niste momeala cam la 1 m de masina ( eventual sub masina altuia :P ) si ii vei deturna. Acum , cati bani ai , atata momeala . Sincer nu cred ca exista solutie, decat eventual sa stropesti motorul cu ceva ce sa ii deranjeze la miros dar e foarte posibil sa fi si tu afectat ( ca sa nu mai zic de otrava lichida ca te eutanasiezi de la vapori ) .

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Pune grau in compartimentul motor undeva unde sa ajunga si sa nu fie un loc unde se incalzeste ;)

Share this post


Link to post

Vorbeste cu Abramburel... Poate-ti poate face un generator de ultrasunete care sa-l poti alimenta de la baterie. Tare mult nu cred ca ar consuma. Am avut asa ceva, adus din germania, acum cativa ani buni, de dimensiunea unei cutii de chibrituri.

Share this post


Link to post

Acum vreo 7 ani aveam o dacie. A intrat un sobolan si a ramas blocat intre galerie si blocul motor. S-a prajit de dracii l-au gasit. Nu mai puteam merge din cauza mirosului. Era o vara caniculara si nu-mi dateam seama de unde vine gretosul miros. Un prieten a elucidat misterul: TRAGE CAPOTA! Am tras-o si el a scos prajeala cu o sarma. Nu m-am uitat ca...si de atunci zic "e bine sa ai prieteni". :->  <img src= )">

Share this post


Link to post

Parcheaz-o cu spatele la dugheana. La mine a avut efect.

Share this post


Link to post

O sa-ncerc sa parchez si cu spatele. O alta solutie ar fi sa vorbesc cu ceilalti vecini si sa instalam ceva cu ultrasunete la parter...

Share this post


Link to post

Decat sa dai banii pe instalatia cu ultrasunete adaptata pentru masina, mai bine vorbesti cu vecinii sa cumparati una normala, alimentata la o sursa din bloc(din jurul blocului) si cu siguranta va starpii sobolanii din zona aia.

Share this post


Link to post

Azi dimineata cind sa plec spre servici am observat ca o pisica se bagase la roata din dreapta si incerca sa se strecoare la mootr. mi-am dat seama ce urmareste, am gonit-o iar cind am pornit motorul am ascultat cu mare atentie. s-a auzit un zgomot dupa care totul s-a linistit. inca n-am avut curajul sa ridic capota sper ca nefericitul rozator sa se fi aflat intr-o zona de unde sa fi iesit fara prea mari neplaceri. ce nu inteleg este motivul pentru care se cocotase acolo, pentru ca motorul era rece deci n-ar fi avut de ce sa fie atras. nu-mi ramine sa cred decit ca s-a refugiat acolo fiind urmarit de pisica. Cit despre solutiile de gonit sobolanii, cred ca mitele vagaboante sint cele mai bune solutii. instalatia cu ultra-sunete loveste in toate animalele

Share this post


Link to post

Cum tii sobolanii afara din motor? da pisicile ? Aveam de schimbat fisele de la matiz si din acest motiv am deschis capota motor cind am ridicat-o a tisnit una bucata pisica de marime medie care se cuibarise pe galeria de evacuare care era calduta nu a fugit cind am deschia usa nici cind am tras clapeta de la capota

Oare ce se intimpla daca porneam motorul ?

P. S.

La mine la bloc sunt foarte multe pisici avantaj: lipsa soareci

 

dezavantaj: labe de pisica pe masina (mai ales dupa ploaie si dupa ce am trecut pe la spalatorie)

Share this post


Link to post
Decat sa dai banii pe instalatia cu ultrasunete adaptata pentru masina, mai bine vorbesti cu vecinii sa cumparati una normala, alimentata la o sursa din bloc(din jurul blocului) si cu siguranta va starpii sobolanii din zona aia.

Eu am porcusor de guineea, tu cam ce parrea crezi ca ar avea despre instalatia asta? :-W b-(

Share this post


Link to post

Aparatele cu ultrasunete impotriva rozatoarelor nu afecteaza Cainii si Pisicii, eu am intrebat prima data de acest lucru cand am auzit cuvantul ultrasunete :D

 

Nu garantez nimic pentru hamsteri, porcusori de Guineea sau alte animale dragi omului ;)

Share this post


Link to post

Exact Andrei, de-asta stau si eu in dubii cu instalatia respectiva. Or sa innebuneasca toti hamsterii si porcusorii de guineea pe o raza de 300 mp...

Share this post


Link to post

Nu va ingrijorati prea tare de animalutele de casa care chiar stau in casa. Ultrasuntele sunt puternic absorbite (ca indiciu, ganditi-va cam cate "inalte" mai auziti de la scula ce e data la maxim in sufragerie, daca va duceti in dormitor, chiar cu usile deschise). Stiu ca animalele au auzul mult mai fin in general, dar... sa citim in continuare...

Habar n-am cat de eficienta e o astfel de scula, dar daca chiar este ar fi o idee nemaipomenita de starpit tot soiul de animale din zonele urbane. Ba chiar si pe cele mai "conlocuitoare" iesite la plimbare spre a face caca, pipi si alte alea. Uite asta ar putea fi poate si o idee impotriva cainilor ce se usureaza pe roti.

Trebuie sa mai studiem problema, imi place :)

Cat despre electronica in sine nu ar fi mare problema. In cel mai simplu caz un tweeter micut un oscilator si un amplif banal ar rezolva chestia. Trebuie revazut putin consumul daca e de alimentat de pe masina (caz in care cu siguranta nu ai nevoie de puterea oferita de dispozitivele indicate mai sus, dar care ne dau o idee despre ce se poate face :D )

Edited by Abram Burel

Share this post


Link to post

Si ce mai astepti? :D

Share this post


Link to post

Primele cerectari sunt relativ contradictorii.

Bibliografie:

http://www.ratbehavior.org/rathearing.htm

http://www.robharvey.com/pest-control/rodent-traps.htm

http://encarta.msn.com/encnet/refpages/Ref...refid=461516319

Domeniu acustic:

caini si pisici: sub 30-40 KHz

sobolani: sub 60-90 KHz

Pareri:

a) stiintifice (nu stiu daca sunt iubitori de animale sau nu :) ): ultrasunetele nu-i supara deoarece se obisnuiesc (?!) - este ca si cum mi-ar spune mie ca daca imi zbiara toata ziua colega de servici in ureche o sa ma obisnuiesc; hmm... poate o sa surzesc :(

b) comerciale: luati fratilor ca sunt bune si bat pana-n luna; evident, de parca l-ar auzi cineva :D

Concluzie preliminara:

O sa fac o jucarie portabila si de cate ori vad o pisica sau un caine ii dau un beep. Tare-s curios! Numai sa nu ma intrebati cand! Pana atunci, Mirciulica, pune masina cu spatele =))

Share this post


Link to post

Parcatul cu spatele nu rezolva problema...Cred ca-mi montez heblu ca la camioane...

Share this post


Link to post

I-ati un fel de garaj... am vazut pe undeva o cutie in forma de masina, care se ridica, bagi masina si apoi o lasi jos... cred ca e din plastic sau ceva asemanator.

Share this post


Link to post

Si o mai gasesti cand vii de la munca? Sau doar "nu-i nimic, punem noi masina sub ea!" > :)

sau "nu-i nimic, buna la scrapyard, bine ca incape pe caruta" :) )

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...