Jump to content
Sign in to follow this  
sorin77

Dilema: Cada De Baie Din Fonta Sau Acrilica

Recommended Posts

Imi reconditionez baia (pun gresie/faianta noua, instalatii, etc) si sunt pus in fata unei dileme: Sa imi reconditionez vechea cada de baie din fonta sau sa imi cumpar alta acrilica? :-?

 <img src= "> Astept pareri opinii, etc.

 

Daca o reconditionez -e varianta cea mai ieftina dar ma intreb cat o sa tina pana sa necesite o revopsire???

Si-a mai reconditionat careva cada? A fost multumit cum i-a iesit?Ce materiale a folosit?

 

Vechea cada de fonta daca ar fi sa o reconditionez ar trebui chiar un pic chituita pe margine. In rest interiorul este impecabil.

Ca si costuri ar fi vreo 500.000 lei vopsea cu efect portelan (Nu e SPRAY ca alea sunt de slaba calitate), + ceva costuri la chit si smirgel. Apoi munca la greu +refacere margini caramida, etc.

 

 

Daca ar fi sa cumpar o cada noua acrilica mai de calitate deci nu din aia subtire ci una mai groasa in carne si cu suport metalic pentru asezare -ar costa undeva in jur de 6 milioane cu tot cu capacele de plastic.

 

Apoi setul de scurgere trebuie sa il cumpar nou pentru ambele cazuri. :rolleyes:

Share this post


Link to post

Eu zic sa refaci vechea cada, este mai ieftin si mai comod. Are peste 100kg o cada de fonta, chiar vrei sa o cari pe scari ? > :)

Share this post


Link to post

Inteleg ca fonta e casanta ... si la urma urmei un baros tot pot sa fac rost ca sa o fac bucati.

Asa o pot transporta la fier vechi mai usor :) )

Apropoo, din afacerea asta ma aleg cu vreo 5-600.000 lei vechi -pe fieru vechi si sigur ceva oboseala la propriu :dizzy:

Share this post


Link to post

Eu zic sa o reconditionezi pe aia veche, am reconditionat eu una, nu a iesit grozav dar nici nu am muncit la ea, am vopsit-o cu vopsea speciala, dar am facut prostia sa aplic vopseaua cu un trafalete mic din burete care a inceput dupa un timp sa se faca bucati, vopleaua (email-ul) ataca buretele, deci preferabil sa o vopsesti cu o pensula.

Nu am folosit smirghel, am folosit una bucata burete si solutie pentru curatat WC-ul care curata email-ul de minune si nu trebuie sa mai dai cu smirghel.

 

Vopseaua pe care am folosit-o era Magic, daca imi aduc bine aminte si continea vopsea, lac si chit special, avea instructiunile de folosire atasate.

Share this post


Link to post

Vezi ca pe vremuri, cand se bagau cazi din astea de fonta, ele se pozitionau in baie cu macaraua, inainte de ridicarea etajului urmator. Probabil ca acum nu mai pot fi scoase de acolo decat prin spargere.

Share this post


Link to post

Sfat (in urma unei experiente): Daca iti iei acrilica sa ii faci o termoizolatie-eu nu am facut si se cam raceste apa fapt care la cea de fonta nu se intampla. Acum trebuie sa pun niste vata de sticla sau ce naiba se pune insa trebuie sa-mi croiesc drum prin lacasul acela mic sau sa-l mai maresc dand cateva placi de faianta jos.

Nu iti face probleme cu scapatul de cea de fonta. Eu decat i-am spus unuia dasta cu fiare vechi de ea si nu am scapat de el ca a vrut sa fie sigur ca o ia. Sa vezi ce au coborat cu ea pe scari in spinare :) )

Edited by dreaQ

Share this post


Link to post
Eu zic sa o reconditionezi pe aia veche, am reconditionat eu una...

 

@Relu si cum e tine vopseaua in timp? Nu se umfla respectiv desprinde de pe peretii cazii?

 

Cazile acrilice mi se par cumva nesigure. Daca vrei sa sezi pe marginea lor constati ca sunt flexibile. In plus tot timpul am senzatia ca se rup sau misca toata cada. De fapt faza cu miscatul cazii este cat se poate de nasoala. Am vazut cum se comporta o cada acrilica cu hidromasaj montata la parintii mei. Daca pasesti in picioare pe ea simti cum se lasa sub greutatea corpului si inclusiv siliconul de pe marginea cazii se dezlipeste de perete de la aceste miscari. Desi modelul ales de ei nu a fost tocmai ieftin si are un suport metalic tot nesigura mi s-a parut...drept pentru care si am mai adaugat si niste proptele de lemn...

Share this post


Link to post

Eu am aruncat cada veche si am pus acrilica, din pacate de 2 luni de zile n-am apucat sa o inaugurez.

 

Cada veche se poate scoate, dar pana am scos-o din casa eu si coleg-miu am transpirat de ne-a luat naiba, asta doar taraind-o prin casa. Din fata usii au venit baietii de la fier vechi care au coborat-o 4 etaje, impreuna cu caloriferele, pe care le-au spart pe hol. Mi-au dat 1.2 milioane pe cada si 4 calorifere din fonta.

Nu te sfatuiesc sa te apuci sa cari singur fierataniile astea, operatia de hernie e mai scumpa.

 

Cada acrilica se monteaza inainte de a monta faianta, si e mai fragila decat cea de fonta, eu cand ma sui in ea aud cum scartaie fibra de sticla prin ea. In cada de fonta nu simti ca e fragila.

 

Inainte am avut cada de 150 si mai era spatiu, acum am luat de 170. Parerea mea este ca, daca ai cada care iti ocupa maximum de spatiu, gen 150 si nu incape mai mare, n-are rost sa te chinui atat ca sa dai banii si sa-ti pui tot de 150. Eu macar am acum cada mai mare, dar mai ingusta. :grumpy:

Share this post


Link to post

Eu ma gandeam ca pot sa montez linistit faianta si gresia in baie, abia apoi sa pun cada acrilica.

Asta ar fi fost un avantaj din moment ce as fi putut sa lucrez ca lumea cu spatiu suficient pentru toate detaliile.

Modelul care l-am vazut eu nu parea sa aiba nevoie de vreo zidire pt ca avea un cadru metalic pe care statea cada + ceva capace.

Share this post


Link to post

La tine vine altfel cada in baie. La mine ocupa latimea baii.

Si eu credeam ca se monteaza intai cada si apoi faianta, m-am luat la harta cu maica-mea, care sustinea contrariul, si, cand sa montez cada, a trebuit sa tai din faianta proaspat montata ca sa-i fac loc (nu mai erau 170 de cm necesari), in plus montajul faiantei dupa montajul cazii mi-ar fi adus ceva rigiditate in plus.

Share this post


Link to post

Da, asa da acum se explica treaba ... adevarul este ca daca faci masuratorile inainte cu peretii fara faianta ai cativa cm in plus ;)

Share this post


Link to post

Eu mi-am pus acrilica acum 2 ani si atunci stateam in dubiu daca sa iau acrilica sau de tabla. Din pacate am luat decizia gresita si am lua acrilica iar acum, dupa 2 ani, este extrem de galbena, parca ar fi jegoasa non-stop. Si este spalata des, credeti-ma.

Daca ar fi sa-mi iau acum cada, as lua de tabla, chiar daca nu are fite, suporti sau nu e de colt. Macar e alba si dupa 20 de ani.

Share this post


Link to post

Depinde probabil si de calitatea ei. Eu o am de 1 an si este ca noua.

Share this post


Link to post

Eu am pus acum 4,5 ani o cada de tabla vopsita pe nustiuce ogor statator de pe plaiurile Germaniei pentru ca am gustul obiectelor clasice. Arata ca in prima zi, asa ca nu regret gestul facut. Are suporti solizi care se ancoreaza de ea si cu multe puncte de reglaj. Culmea, este foarte bine vopsita prin partile care se ascund, asa ca n-am mai ingradit-o, incat nu se mai formeaza tot felul de depozite nedorite sub ea. Pe o gresie negru mat si cu rost rosu arata chic.

Share this post


Link to post

Eu am de 3 ani cada acrilica de colt (din aia cu o latura mai lunga si una mai scurta). Nu s-a curbat, nu s-a ingalbenit si NU se raceste apa in ea. Am montat-o inaintea faiantei si gresiei, astfel sub ea nu este gresie si nici faianta in spatele ei. Este siliconata la locul ei astfel incat sa nu intre apa printre perete i cada si sa se adune dedesubt. Arata mult mai bine decat o cada obisnuita de bloc si a costat cca 5-6 mil luata de la romstal.

 

Nu luati prostii ieftine, pt ca se vor deforma si se vor ingalbeni (patit cu cadita de dus).

Share this post


Link to post

Cada acrilica am si eu, are un an si n-are nici pe dracu. Atentie la montaj, cel mai bine se monteaza nu pe picioare metalice ci pe sapa moale de beton in care s-a inglobat polistiren extrudat. Sapa fixeaza intreg fundul cazii, si nu ma scartaie si n-are nici risc de a crapa sub actiunea unuia de un tonaj mai mare. Eu am montat intai cada, apoi faianta si gresia, iar cand am terminat am scos foliile de protectie de pe ea si am aplicat banda de etansare de jur imprejur, lipita de faianta si de cada.

Cu cea de fonta a fost simplu: 3 ciocane bine plasate si s-a faramat in bucati transportabile care au luat calea depozitului de fier vechi contra sumei de 60 ron.

Share this post


Link to post

@sorin77

Vopseaua tine foarte bine, nu s-a umflat, nu s-a ingalbenit, e intacta ca si acum 2 ani, problema este ca nu am dat-o cu pensula deh din comoditate sa termin mai repede si prin unele locuri pe unde nu am adunat bucatelele mici de burete de la trafalete s-au format ca un fel de bobite mici, acele bucatele de burete in combinatie cu vopsea iti dai seama cum arata, partea proasta este ca, ca sa scot bobitele mici trebuie sa o vopsesc iarasi.

 

Alta bila neagra ca sa zic asa este ca nu se recomanda sa mai speli cada, dupa ce o vopsesti, cu solutii speciale de curatat gen cif, trebuie spalata doar cu sapun si burete.

 

Ca idee eu iti recomand sa apelezi la cineva care se ocupa cu reconditionat cazi, nu cred ca te costa mai mult de 200 - 300 Ron cu tot cu vopseaua lui si sigur va iesi ca noua

Share this post


Link to post
Sapa fixeaza intreg fundul cazii, si nu ma scartaie si n-are nici risc de a crapa sub actiunea unuia de un tonaj mai mare.

Identic e si la mine, e foarte stabila pt ca ma asteptam sa fie flexibila cum vazusem la altii. Am gasit un model nu tocmai genul de colt dar oarecum de colt ( exprimare inteligenta), laturile nu sunt egale, cred ca a mai amintit cineva si care merge la o baie de apartament.

Reconditionarea poate fi o solutie dar cu un mester care o lustruieste, o chituieste etc dar nu ai garantia ca in 2 ani nu arata la fel. Si sa nu imi spuneti ca schimbati cada la fiecare 2 ani. Facuta cu vopsea sau email nu cred ca tine foarte mult, plus ca tot aspectul de cada veche il va avea. Oricum shapa este obligatorie.

Share this post


Link to post

Mai, dar care e avantajul cazii pe colt? La mine in baie intra perfect pe latime. Daca as pune una pe colt ar sta ca naiba, as fura din spatiu (unde inainte, chiar si acum la multi, se tinea masina de spalat) si as elibera niste spatiu (care nu mi-ar folosi la nimic) intre perete si chiuveta.

Share this post


Link to post

Cel putin la mine, nu e chiar o cada de colt cu laturi egale. Are o latura lunga si una ceva mai scurta iar spatiul interior e putin oblic, adica in loc de 160 cat are latura lunga are cam 175 ( nu am masurat) si e ceva mai lat spre coltul interior, unde e unsoi de treapta pe care fi-miu isi tine jucariile de baie. O cada clasica de colt ar fi aratat naspa ca lua mult spatiu. Asa am o cada ceva mai diferita si putin spatiu in plus.

Share this post


Link to post

Si eu tot pentru cada pe colt(acrilica) am optat si pot sa spun ca sint foarte multumit de ea. Nu recomand suportul metalic mult mai bun fiind patul de caramida si sapa.

Share this post


Link to post

Intr-un final am rezolvat o parte din dilema. Am dat afara cada veche de fonta. :scarpin:

Acum raman fixat pe cada acrilica. Insa din ceea ce am citit pe aici vad ca si astea se monteaza inainte de a pune faianta tocmai ca sa fie mai consolidate marginile. Hmmmm ...apoi nu stiu ce sa zic.

Mie imi pare rau sa tai frumusete de faianta (30x41.5 cm (lxL) ) doar ca sa consolidez marginile cazii + ca imi da mai mult de lucru.

Eu ma gandeam destul de serios sa imi pun gresie/faianta in toata baia si apoi sa iau o cada acrilica cu montaj pe suport metalic +capace laterale de plastic si sa o plantez acolo la locul ei, neancorata in faianta de pe perete.

Am mers la magazin si am testat stabilitatea. Aparent nu are probleme cu stabilitatea -dar sigur era reglata cum trebuie pe suport.

Share this post


Link to post

Poti sa pui cada in baie dupa ce ai pus faianta, atat doar ca nu va fi la fel de stabila. Deh, m-am luat dupa minti inguste si apoi am taiat faianta. Dar am reparat-o la loc.

Am si eu o intrebare: cam cum se face sapa pentru cada?

Share this post


Link to post

Autonivelanta, sa nu ai surprize

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...