Jump to content
Sign in to follow this  
laurentziu83

Oltcit....

Recommended Posts

Avand in vede numarul mare de membri ai forumului care au avut sau probabil inca mai poseda aceasta masina (deductie din mesaje) am socotit ca si Oltcit-ul merita un topic special la noi in forum. Cu aceasta ocazie va rog si pe voi sa ne impartasiti si noua despre aceasta masina diversele intamplari, calatorii, probleme, mai bune sau mai rele. N-ar fi o idee rea sa ne spuneti si ce model ati avut.

Incep cu mine. Oltcit Club: cumparat in martie 1986, cutie de viteze frantuzeasca (si acum e recomandata cutia aceasta pentru liniute), fara dotari gen stergator spate, dezaburire, tetiere etc. Oltcit nu a fost chiar masina MEA, intrucat atunci cand ne-am folosit de ea nu aveam varsta si respectiv permisul necesar. Ne-am cumparat-o in urma unor indelungi asteptari asa cum se obisnuia pe atunci in acele vremuri de trista amintire. A fost prima noastra masina si asa cum a fost ea, buna, rea am indragit-o si ne-am facut treaba cu ea. Luati in ras de Daciisti cu expresii de genul ?ce motor inghesuit? ?da n-ai spatiu dom?le in ea? (nu existau pe atunci notiunile de masina de oras, de clasa medie mare etc, era doar notiunea de masina ca inlocuitor al transportului in comun), ?e friguroasa? si alte baliverne, am ramas totusi multumiti ca in primii ani nu i-am saltat capota decat pentru revizii si pene de cauciuc (pentru cine nu stie roata de rezerva se afla la motor), nu ploua in ea, nu batea vantul (la Dacia a batut din prima zi si din a treia a plouat). La calitea de fabricatie nu i se putea reprosa chiar nimic. Finisajele interioare erau chiar mai bune decat la Matiz. Ca puncte slabe i se puteau reprosa anduranta redusa a axelor cu came si capacitatea redusa de a ataca balti. As mai adauga si carburatorul care se infunda ceva mai des dar cu un filtru de calitate s-ar fi rezolvat si problema asta. Avea totusi un consum cam mare dar trebuia sa te impaci cu asta si, in acele vremuri si cu canistrele de benzina de prin portbagaj.

Ca o concluzie putem spune ca am indragit-o si pot adauga si o concluzie (din ce vad aici pe forum) :)

"Once a Craiova, always a product made at Craiova"

(Once a Nokia, always a Nokia) :)

Share this post


Link to post

dfe foarte mult timp ma gandeam la un asemenea topic...

Am avut 3 Oltcituri:

1.Ca a lui Laurentziu facut in 88 insa,cutie frantuzeasca...cel mai fiabil dealtfel.

2.Asta era facut in 91 tot in patru trepte,cel mai prost oltcit scos(ii tacanea avansul,se infunda carburatorul ca la balamuc...si la Oltcit nu e ca la Dacie- s-a infundat carburatorul il desfunzi cu pompa de roti).

3.Varful tehnologiei oltenesti 12 TRS cumparat in 93 in 5 trepte...ii rupeam pe flacaii cu Dacii care visau sa facem liniute.

Revenind la lucruri mai serioase vreau sa va spun ca feonul a fost o masina buna, silentioasa, inchegata, care baga caldura de te usca.Insa mi s-a parut fata de prima noastra Dacie (1995) mult mai scumpa de intretinut( Oltcitul). Imi aduc aminte ca in 98 i-am cumparat lu'mama un filtru de benzina la oltcit si am dat 100.000 pe el!!!!

Oricum a fost o masina super buna in comparatie cu Dacia.decat ca era mentalitatea pro dacie.

Share this post


Link to post

OLTCIT CLUB, productie 1985, in circulatie din mai'86, complet frantuzesc, rosu Vale-Lunga, 4 viteze, 5 ani de zile a mers perfect (puteai sa auzi greierii de pe cimp cind erai in mers!) dupa care au inceput sa cada diverse si de atunci intotdeauna a fost cite ceva de reparat la el (ba era toba sparta - reparam toba - incepea sa bata o axa cu came - reparam axa - incepea sa curga ulei - reparam uleiul - scirtiia o roata - reparam roata - troncanea o bara de torsiune - reparam si bara - se infunda carburatorul si nu-mi mai tinea la relanti - desfundam - se spargea iar toba... si tot asa).

Prostia a fost ca l-am dat pe mina a tot felul de cirpaci de mecanici.

Eu am fost incantat de masina asta... si nu mi-a fost niciodata rusine, ba chiar am fost mindru ca am Oltcit (indiferent ca vorbeam cu posesori de BMW sau cu Dacisti).

Avea personalitatea ei, adica trebuia sa-i vorbesc frumos ca sa plece dimineatza. Tin minte, era iarna si trebuia sa plec la servici, coboram cu un sfert de ora mai devreme sa vad daca pleaca Ol'citu', daca nu vroia, sa am timp sa iau autobuzu'! Sau sa am timp sa gasesc pe cineva sa ma impinga!

Mi-a scos peri albi. Si cu toate astea am iubit-o! Mi-a venit sa pling cind am dat-o. Reclama aia cu ala care duce o floare la Oltcit si-si cere scuze ca si-a luat Passat mi se potriveste de minune!

Pe ea am invatzat sa conduc si sa ma descurc in intersectii chiar daca imi murea motorul cind apasam ambreiajul. O placere sa tii masina din shok.

Nu m-a lasat niciodata in drum, daca reuseam sa plec cu ea, eram sigur ca ajung la destinatie. Am carat si pietris cu ea, am fost si pe drumuri forestiere in virf de munte, am si dormit in ea, am facut si s*x in ea!

Pe ea am invatzat sa bricolez si mi-a facut placere, imi facea placere sa-mi bag mainile pina la coate in motorul ala inghesuit, intotdeauna era ceva de reparat la ea (cind mi-am luat matizul, tare mult mi-a lipsit treaba asta). Botezata Josepha de taica-miu (o gagica de-a lui), merge si acum... daca o vedeti prin Arges (AG-06-ZYG), sa stiti ca aia e Josepha a mea!

Cind am dat-o avea 122K km la bord. La semafor, cind se dadea verde, ajungeam in partea ailalta a intersectiei inainte ca ailalti sa se urneasca.

Consumul era mai mult decat civilizat, era ca in carte: 7 afara, sub 10 in oras! In oras mergeam mai mult cu rezervorul gol, cind ajungeam pe rosu, ma duceam si bagam 10 litri (ca atitia bani aveam), dupa care mergeam fix 100km, apoi bagam din nou 10 l si tot asa, inca 100 km... N-am ramas niciodata in pana prostului, deci consuma sub 10%!!!

Ar mai fi multe de spus despre ea, dar deja ma napadeste nostalgia!

O poza a Josephei e la album si acolo va fi mereu !

Share this post


Link to post

@NFS :lol:

Apropos de consum imi aduc aminte ca frantuzescul meu nu trecea de 10 dar nenorocitu' de TRS a ajuns si la 14 in oras.dar nu conta...era sport.

Plus ca eram mandru cand le povesteam prietenilor de la bloc (care parintii aveau Dacii) cum ne-a zis mecanicul in service ca tre' schimbata viteza numai la 3500 de ture altfel se strica axul cu came din nou :)

De umblat n-am umblat decat la TRS la motor,duminica in curte cand o faceai de placere, si numai ca sa-i completez uleiul...ca-si lua goarna de la mama...de nu se vedea.

Imi aduc aminte ca stateam la Mc'Drive si erau toti vanzatorii crispati cand ma vedeau pt. ca scoteam un fum de le alungam toti clientii :lol:

O singura chestie a fost deranjanta si anume ca schimbam la 1 an discul de ambreiaj pt.ca-l omora mama.Cu toate astea m-am comportat urat cu ea ca n-o mai iubeam de cand imi luasem berlina cu zambetul lui Iliescu, dar tot am tinut-o pana in 98.

Share this post


Link to post

@expero

Apropos de ulei :) ... a mea pierdea constant (curgea pe sub masina) si din cind in cind trebuia sa mai completez cite juma de litru. Din cauza asta nici nu i-am prea schimbat uleiul (cit a fost pe mina mea - peste 50K km- i l-am schimbat de vreo 2 ori)... avea mereu ulei proaspat!

Iar eu umblam cu vreo doua bidoane in portbagaj.

Share this post


Link to post

La mine consuma ulei. Tin minte ca i-am pus odata un aditiv de la Shell pe care zicea ca e impotriva consumului de ulei si impotriva fumului. Era intr-o cutie de tabla si se asemana cu gelatina. Nu va spun ce fum albastru scotea dupa ce i-am pus. Am umplut rectoratul de la Poli cu fum acum vreo 2 ani. Sa vezi cum fugeau toti din parcare. :lol: :twisted: :twisted:

 

In carte era data acceleratia 0-100kmh la 14 secunde si chiar asa era. Atunci ma amuzau astia cu Ticourile care incercau sa ma depaseasca :lol: .

 

Al meu: model 11RM din 1990. Am invatat toata familia sa conducem pe el: si ai mei si eu. L-am dat pe degeaba anul asta.

Share this post


Link to post

2 oltcituri:

1) - a lu tata din '83 (frantuzesc). masina super buna numa ca ala de la care o luasem o tinuse m mult degeaba si avea toate garniturile uscate si de aici alte prob.

2) - 11RM din 87'. am cumparat-o prin '98 si am dat pe ea 800$. am skimbat motor, am vopsit-o amortizoare noi, kestii, (am ajuns cu totu la 1500$  <img src= "> ) da carburatoru' n-a reusit nimeni sa-l dibuiasca k lumea si consuma 20% in oras, se tot oprea si alte belele. am dat-o dupa un an si un pic, dupa ce le-a cazut rau pretu cu 300$ :oops:

Share this post


Link to post
In carte era data acceleratia 0-100kmh la 14 secunde si chiar asa era. Atunci ma amuzau astia cu Ticourile care incercau sa ma depaseasca   :lol: .

 

Al meu: model 11RM din 1990. Am invatat toata familia sa conducem pe el: si ai mei si eu. L-am dat pe degeaba anul asta.

 

 

am zis sa nu-ti raspund prima oara.

dar am vazut iar mesajul tau si asa ca:

1.cel mai cretin oltcit era rm/rt (cu roti de dacie :lol: :lol: ).

daca spuneai ca ii faci pe ticolosi cu alea frantuzesti...mai ma gindeam.

nu vb de trs.

dar cu rm??????? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ...la rm/rt nici nu stiai daca porneste si tu spui ca ajungi la suta in 14 sec?

mai bine du-te pe site la oltcit si povesteste...ca aia sigur te cred.

Share this post


Link to post

Experimente la RM au fost la frane si planetare. Ce legatura are motorul cu astea. Adevarul ca acolo au fost probleme ( mai ales la frana de mana care nu a mers mai mult de 3 luni dupa ce am reglat-o.). Altfel iti spun ca demarajul n-avea nimic gresit si observatia cu ticolosii e reala. Nu o spun din carti.

Ah, si TRS are demaraj mai slab decat ai crede din cauza cutiei!

Share this post


Link to post
cum ne-a zis mecanicul in service ca tre' schimbata viteza numai la 3500 de ture altfel se strica axul cu came din nou :)

Crek de asta a schimbat taica-miu 3 axe cu came in 77k km si de asta imi doream un cass mai puternic :lol:

Mi-amintesc ca am prins o perioada cand se bulise un hollender de ungere si pierdea pe acolo ulei grupa mare iar uleiul ala ajungea pe galeria de evacuare. Bateam la kuru gol Raba de 16 tone la cantitatea de fum scoasa, ca sa nu mai vorbesc ca lua taica-miu cate un bidon de ulei la fiecare drum la benzinarie. Pana la urma a schimbat chiulasa din dreapta si gata. Alta data i-a sarit planetara din dreapta pe deal la tara (mie-mi suna cunoscut :roll :) , si am reconditionat-o amandoi in bucatarie in sensul ca isi facuse taica-miu la polizor ace de rulment si le calea la aragaz :lol: :lol: . Sa vezi putoare de ulei in bucatarie. Sau cand ardea la aragaz iarna bujiile ca sa-i porneasca dimineata... Au fost momente bune totusi cand aveam pe vremea lu' nea nicu un TV Sport care mergea la 12 V si cand se oprea curentul bagam bateria de pe masina la inaintare. Stiu ca avea special facut la baterie o funie de agatare (bateriile vechi nu aveau maner). Mi-am amintit cand am facut din Oltcit Ferarri in sensul ca am pus pe el 9 saci de struguri si am adus astfel garda la sol la acest nivel. Sa mai adaug ca am carat si purcei vii odata pana la tara? :lol: Ce vremuri...

In 98 cand ne-am luat Dacia am tras Oltcit-ul pe linie moarta, in sensul ca l-am dus la garaj unde a putrezit pana in februarie anul acesta unde si-a schimbat numarul din 3 GL 3090 in GL 05 XMY, cu care circula si acum. Din ce am auzit masina e acum la a doua (sau a 3-a) tinerete, in sensul ca a fost refacut complet. Acum 3 ani am facut cateva incercari sa-l refac (ii trebuia RAR-ul) fara succes insa, pe de o parte pentru ca nu aveam carnet pe atunci si nici nu aveam cand intrucat urma sa dau BAC-ul in curand. Din fericire insa am schimbat Oltcit-ul pe WOO, pe care il consider perfect pentru bugetul meu. Nu stiu acum daca as fi facut atatia km in aproape 2 ani cu Oltcit-ul cat am facut cu MTZ (33k km) pentru ca m-ar fi omorat la consum.

Pot sa zic insa, desi nu am condus masina decat prin poligon (total vreo 50 km) ca pe ea am invatat mecanica, pe ea imi facea placere sa surubaresc, iar chestia asta, la fel ca si lui NFS, imi cam lipseste la MTZ. N-am s-o uit niciodata, chiar cu cate belele a avut. Si acum mai pastrez in bibleoteca cartea lui Canta, murdara de ulei, pe care o mai frunzaresc cu placere, si pe baza careia multi Oltcitari si-ai reparat masinile in parcare. Taica-miu i-a facut segmentarea cu inca unu' la o curte. Romani suntem cu totii, rupti in fund si cu teama de service, mai ales cand crezi ca ceea ce iti face ala poti sa faci si tu. Si taica-miu avea boala asta, care, din lipsa de bani s-a cam transmis si la fii-su. De asta eu cred ca daca m-ar auzi cei de la Woo din coreea ce am facut eu la MTZ si-ar pune mainile in cap. Daca eram invatat dinainte... :roll:

Share this post


Link to post

...cartea lui Canta... Biblia, cum se zice. Am avut-o, capatata de la un prieten... moca am dat-o si eu mai departe...

Oltcitul a fost la mine o masina de tranzitie... Am tinut la ea, dar nu a fost niciodata pe primul loc...

 

Masina pe care am iubit-o cel mai mult a fost o Dacie... O Dacie din '97, luata in '97, nou-nouta si cumparata din banii mei, plus 150 de parai de la parinti. E, ea a fost Masina! Am tinut la ea si am ingrijit-o nespus... nici nu stiu de cate ori m-am certat cu prietena mea (sotia actuala!) din pricina ei... Chit ca nu-mi cumparam pantofi, dar Ea avea cauciucuri noi si ulei bun, schimbat intotdeauna la cinci mii... A fost o masina care nu m-a "tradat" nici macar o data in toata viata ei... a mers intotdeauna "brici", a pornit intotdeauna la prima cheie, indiferent de vreme! Nu a plouat in ea niciodata, nu intra vantul... si, intotdeauna era curata... si alba. Viata ei a fost curmata prin efractie pe 20.12.2002, la varsta de 86.000 km... cand a disparut din fata blocului... si, probabil, macelarita si vanduta ca piese...

Nu am mai auzit nimic de ea nici pana azi; din respect si dragoste pentru ea, inca nu am radiat-o nici de la politie, nici macar de la circa financiara... Prietenii mai fac misto: "Bai, tot mai speri?"

Pe undeva, probabil ca da...

 

In fine, atunci a aparut Oltcitul... Cumparat la repezeala de Sf. Ion 2003, de pe Autovit, deja aveam 2 saptamani fara masina (si eram turbat!), imi trebuia ceva neaparat...

Era un RL (romaneasca "de lux"), adica full-options. Destul de mistocuta, din '94, rosie, super-accesorizata pentru o masina romaneasca, dar varza ... aveam sa descopar mai tarziu. Am ramas cu ea in drum cred ca de... 15 ori intr-o singura luna!

I-am schimbat pompa de benzina, electromotorul cu bendix cu tot, delcoul, carburatorul... toate noi! Incepuse sa ma cunoasca si sa ma respecte cucoana de la magazinu' de la Nitu Vasile! Cine ii mai cumpara de 11 milioane intr-o singura saptamana? Si numai "componente" strong? In fine, am facut-o sa mearga bine si, mai ales, sa porneasca fara probleme... Pana intr-o zi cand lovesc un caine mergand spre Carrefour Militari... chiar inainte de pod... aveam vreo 100... Mi-a spulberat elicea si colectoru' de aer...

Da-i, ad-o acasa fara pic de racire, nevasta-mea nu mai voia sa urce in masina ca eram un criminal...

In finea venit sora-sa si a luat-o... Eu am venit cu masina acasa in viteza a 3-a, pe avarie, la o mie de ture - sa nu se incalzeasca... din 10 in 10 minute opream sa se raceasca...

Am reparat-o a doua zi... noroc ca era duminica.

Pe urma mi-au spart-o hotii... mi-au ciordit tableta spate cu o pereche de kenwood ovale... Pe fata aveam sony... le-au lasat.

Totusi, dupa toate belelele si desi avea consum de gipan, a mers extraordinar de misto... Si acum merge la fel de bine (deh, piesele noi din ea isi spun cuvantul - am uitat: i-am schimbat si cauciucurile! :( ))... I-am dat-o unui prieten care i-a pastrat si numarul: B 91 JAZ... Dacia avea, bineinteles, B 90 JAZ... da, sunt mort dupa jazz...

La Matiz nu am mai pus tot "jaz" ca e cu ghinion...

Cu oltcitul inca mai exista poze pe oltcit.ro... A fost primul forum auto la care am... participat si de la care am invatat multe...

Cu Dacia... din pacate, nu sunt...

Share this post


Link to post

Bai sa nu se ia careva de Oltcit ca-i grav , "razbel" nu alta !! :-D

Am avut Oltcit fabricatie '84 adica "frantuzesc" . Si mergea a dracului si consuma ... la fel . Mai am inca cartea tehnica si avea frane cu disc si pe spate !! .

Doamne fereste de balta ca aveai de uscat capacul delcoului . Iar cu plecatul dimineata ... se negocia , dar cum inteleptul cedeaza , pornea pana la urma !!

La primul drum cu al batran m-a pus de trei ori sa opresc : " ba tu nu auzi / simti ca ai pana " . As , bateau bucsele ale , stiti voi oltcit-istii . Asta cand se auzeau de axul cu came stanga . Culmea ca ala dreapta ce mai actiona si pompa de benzina a rezistat din fabrica pana in '98 cand l-am vandut !!

Dupe ce se incalzea motoru' nu-ti mai trebuia foen iar in diminetile de iarna al batran cobora la Dacie cu 15 min in avans cu apa calda si spirt . Coboram si eu si daca pornea plecam inaintea lui cu geamurile curate si uscate (vorba reclamei ) .

Nu tragea si volanul drept insemna ca mergeai drept !!

Sprint serios si cutie de viteze superba . Ca si franele de altfel .

Carburatorul era cu fite mari si de gresea "maistorul" jiglerele alea mari din mijloc consuma si 20 in oras fara probleme .

Ah, era sa uit a fost prima masina in care am vazut pe vitezometru cu mine la volan acul la 150 !! (si 6000 de rpm) . Cu 2 martori galbeni - verzui (oare de ce ?)

Si nu ploua inauntru si usile se inchideau si nu zdranganea , ce mai tura vura , e ca prima iubire nu o voi putea uita vreodata !!

Gata ca ma coplesesc amintirile !!

Share this post


Link to post

Am avut primul Oltcit din Iasi. Pe bune. Productie 1984, luna mai. Cutie si motor frantuzesti. Dupa 20 de ani l-am vandut mecanicului, care este foarte multumit de el. Oricum, cutia de viteze era net superioara celei de Matiz. Un fapt interesant. Cu bucsele originale de teflon, volanul mergea ca la Matiz de usor. Cind au inceput romanii sa le fabrice, s-a rupt filmul. Consumul era normal :) ) 11 vara si 15-17 iarna. In rest super masina.

Share this post


Link to post

Oltcit RM 1989. L-am luat in 1998 shi am fost multumit de el. L-am calarit pe unde nici nu ginditi (am mers prin munitii Dobrogei, pina in apropiere de Pestera Liliecilor; m-am catarat cu el pina la vulcanii noroiosi din Buzau, etc). Niciodata nu m-a lasat in pana.

Probleme: cele clasice, normal. De doua ori pe an faceam carbotestul, ca tot timpul se gasea un mecanic sa-i regleze avansul ca la Dacia, din clapeta de la treapta intii, si-l deregla. Schimbat ca la balamuc platine si placute de frina. Anul asta, prin ianuarie, au inceput sa cada cam toate de pe el. Am dat motorul jos de doua ori ca sa-i schimb simeringele de palier si de distributie, frina inegal, instalatia de incalzire s-a defectat, incalzirea geamului de la haion asisderea, schimbat pompa de benzina, etc.

Am bagat in el, doar anul asta, aproape 700 de euro. Prin toamna am cedat nervos shi mi-am luat Matiz. Sunt super multumit ca nu mai car cu mine trusa de scule in portbagaj si o cheie fixa de 10 in buzunarul de la piept :-D .

Oltcitul nu l-am dat. Cine stie cind imi mai vine cheful la vara sa ma catar iar pe munti, ca n-am chef sa-mi stric Matizul prin hirtoape.

Per total, a fost o mashina care m-a rupt la consum shi la intretinere si m-a invatat ceva mecanica. Insa am putut sa ma bizui pe ea, chiar daca iarna ma umplea de nervi pina pornea.

Ramin fanul fabricii din Craiova. Ca tot veni vorba? Se inchide anul viitor asa cum s-s zvonit?

Share this post


Link to post

are motorul de citroen?..asa scrie in certificat..

Share this post


Link to post

eu am avut un astfel de oltcit, daca este exact ce spui tu (club 12 TRS) mai mult ca sigur ca nu are motor frantuzesc. acesta a fost ultimul model de oltcit fabricat...deci totul este made in romania pe el...sau poate i s-a schimbat motorul cu unul mai vechi frantuzesc...insa daca este asa, nu sunt sigur ca e de 1200cc, mai mic cred.

Share this post


Link to post

Oltcit-ulClub 12 TRS are motor tip Citroen (omologat de Citroen) dar fabricat in Romania. E o masina cu performante foarte bune pentru etatea ei (este net superioara daciilor chiar celor model mai nou). Problema ei este fiabilitatea redusa a suspensiei fata si a axelor cu came (in special a axei de pe partea stinga) - motorul este tip boxer cu 4 cilindri.

Edited by nicubarbu

Share this post


Link to post

Nu are cum sa aiba motor Citroen. Singurele cu motoare frantuzesti au fost fabricate intre 83-85. Restul sunt de ale noastre. Am vandut eu unul din 83 mecanicului meu cu 5 milioane. Si l-a dorit enorm. A promis ca il repara si s-a tinut de cuvant. Eram in stare sa-l fac cadou, dar sa fiu sigur ca il pastreaza. Si acum simt cum ma trec toti fiorii cand il vad pe strada. Curgeau toate tablele de pe el, dar motorul functiona perfect. Apropo, in 20 de ani nu am avut absolut nici o problema cu cutia de viteze. Si era sa uit. Nu am mai vazut asa frana de atunci. Spuneai ca se infige in asfalt. Am iubit enorm masina asta.

Share this post


Link to post

Am condus prin 90" un TRS si stiu ca avea aprindere electronica , 5 trepte cred ca erau pt export , m-a impresionat prin prestatii la toate capitolele dar n-a fost sa fie pt mine, deh familist au vrut cu 4 usi! Cu mult peste Dacie!!!

Share this post


Link to post
Nu are cum sa aiba motor Citroen. Singurele cu motoare frantuzesti au fost fabricate intre 83-85. Restul sunt de ale noastre. Am vandut eu unul din 83 mecanicului meu cu 5 milioane. Si l-a dorit enorm. A promis ca il repara si s-a tinut de cuvant. Eram in stare sa-l fac cadou, dar sa fiu sigur ca il pastreaza. Si acum simt cum ma trec toti fiorii cand il vad pe strada.  Curgeau toate tablele de pe el, dar motorul functiona perfect. Apropo, in 20 de ani nu am avut absolut nici o problema cu cutia de viteze. Si era sa uit. Nu am mai vazut asa frana de atunci. Spuneai ca se infige in asfalt.  Am iubit enorm masina asta.

Intradevar erau masini bune,dar cele frantuzesti,cat despre frana ,cel putin pe fata nu era pe etrieri la roata ci la iesirea din cutie pe niste discuri mari.Dar s-au trezit romanii destepti si au venit cu inovatii.Olcit 83-84=masina,dupa 84=carute la fel ca dacia.Acum olcit=masina pe viata ca nu ti-o mai cumpara nimeni

Share this post


Link to post

O masina care a fost peste vremea ei avand in vedere solutiile tehnice adoptate. (planetare cu articulatii Rzeppa, frane cu discuri ventilate fata cu diametre care daca ar fi montate la roti ar trebui jante de 18' si frane disc pe spate. De asemenea suspensie independenta pe fiecare roata cu posibilitatea reala de a se regla garda la sol si fermitatea - a se vedea 3 tipuri de bari de torsiune pentru fata si doua tipuri pentru spate- care i-au dat o stabilitate de invidiat chiar pentru masinile noi si de actualitate.

Am tras de un 12 trs 600.000 km la dusmanie. Doua motoare si numai satisfactia ca m-a adus intotdeauna acasa fara probleme. Nu a existat nici un moment in care sa ma lase.

Share this post


Link to post

Noi am avut in familie 13 ani un Oltcit Special de 650 cmc, 34 CP, 2 cilindri, aprindere electronica cu "calculator", fabricatie 1985, frantuzesc.

 

Bijuterie. L-am vandut cu vopsea si amortizoare originale (Boge).

Da, frane disc, materiale misto inauntru, interior culoare cognac... misto la ora aceea...

 

 

Avea niste mici probleme cu reniflardul (dupa 80.000 de km), a trebuit scos furtunul de gaze din carter afara, sub masina, in rest ulei, benzina, filtre si tobe...

 

Si acum mai circula, i-a pus proprietarul carlig... @-)

 

:lavolan:

Edited by raduv

Share this post


Link to post

bre, iar o sa va luati de mine dar ce puii mei ridicati "chestia" asta umblatoare la rangul de masina? si cu fiabilitate de 600k km.

 

daca e o masina asa de buna, de ce nu mai mergeti cu ea? de ce va luati junghiuri de daewoo cand puteti sa mergeti cu olcitu'?

 

am mers si eu cu un olcit acum ceva ani si mi-a scos numai peri albi. cand ti-era lumea mai draga nu mai pornea si scuipa ulei si a.s.o. un jeg de masina. volanul d-abia il invarti iar confortul e mult sub tico. locurile din spate poti sa le uiti

 

daca e posibil sa existe oameni indragostiti de olcituri, lastunuri sau berline, probabil ca e posibil sa gasim si oameni indragostiti de wc-ul din fundu' curtii sau de noroiul de pe strazi...

Share this post


Link to post

Pai sa vedem: intr-adevar loc in spate nu era dar in fata era cacalau (chiar mai mult decat la Espero daca sacrificam de tot locurile din spate), demaraj foarte bun, zgomotul de motor Boxer, stabilitate super misto (la fel, daca as face cu masina de acum ce faceam cu aia sigur m-as rasturna), frane misto (chiar daca nu aveam servo) cu discuri pe toate rotile, etc...

 

Am schimbat-o pt ca vroiam AC si servodirectie

 

Cat despre pornire, aici era nevoie de maiestrie, sa stii cum sa o dezneci, cum sa o pornesti cu soc, iar in timpul iernii nu mai aveam nici o problema de cand descoperisem sprayul ala de pornire pe care il pulverizam direct in carburator. Oricum, nu se punea problema sa nu porneasca.

Edited by Zmeu

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...