Jump to content
Sign in to follow this  
sprite

Curatare I.A.C. (Idle Air Control)

Recommended Posts

..."masinaria" este situata tot langa TPS (senzorul pedalei de acceleratie - vezi unde "iese" cablul de acceleratie... unde se infasoara pe o "rotita"- clapeta de accel. :lol: ) acolo vei gasi IAC-ul, numai ca, amandoua, sunt "cu fata" la parbriz!  (maaama, ce esplicatie!)

Ufff, cred ca te-am lamurit "bustean"! Ce buna ar fi o poza la cielo... :|

Vad ca esti din Buc.; vino joi si rezolvam!

Buna seara,

 

Am citit ce s-a scris despre IAC si am reusit sa-l curat . La pornire , dimineta , se duce turatia undeva la 2000 dupa care in cca 7-8 secunde scade sub 1500 iar dupa incalzirea motorului ramane la 800-900 turatia .

Ca pozitie masinaria este situata exat asa cum ai descris .

Pls unde este situat PCV-ul ?

 

Multumesc,

 

Marius

Share this post


Link to post
Ventilarea lui (+ egalizarea presiunii) se face fie in atmosfera, printr-un filtru, fie in galeria de admisie (ecologia). Exista un traseu direct intre capac si burduful de legatura intre filtrul de aer si clapeta de admisie. Valva PCV este plasata pe un alt traseu care duce in galeria de admisie, dupa clapeta. Asa ca, daca se blocheaza valva pe inchis, motorul nu se poate "strica". Fenomenul se poate intampla doar daca se obtureaza iesirea din carter.

 

Dintre cele 2 moduri de ventilare care ar fi mai eficient, nu din pdv ecologic :"> neaparat, modalitatea cu galeria de admisie sau cea clasica tip dacia?

 

p.s. adica pentru asta ar fi filtruletzele alea de aer micutze?

Share this post


Link to post

Depinde la ce vrei sa aplici eficienta. Daca vrei sa arzi totul, atunci sistemele moderne sunt preferate. Acesta ar fi cazul nostru. Daca tinta este puterea, atunci ventilarea in atmosfera este cea mai buna solutie, printr-un filtru, pentru ca e bine sa blocam si sensul celalalt, atunci cand motorul este in repaus. Acesta este cazul pentru competitii. Solutia aplicata de unii posesori de Dacii este una disperata avand in vedere cantitatea mare de gaze scapate din cilindru. Acesta este cazul "dupa mine potopul" ale carui consecinte le traim astazi.

Share this post


Link to post

Am curatat si eu IAC-ul sambata. Era o mizerie de nedescris pe varfu' ala conic dar si in interiorul galeriei (unde intra varful de la IAC). Nu am observat nici o imbunatatire (mie imi mergea bine relantiul si inainte).

Share this post


Link to post

vreau si eu sa curat IAC ca nuu cred ca sa curatat de cand am masina adica de prin 2002 si am 65 mii pe bord  <img src= S"> :) ...dar pe unde e situat ca habar nam; am un cielo exe...mersi ;sau poate ma ajutati joi dar sami spuneti ce sa aduc.. :mrgreen: :osanale: :thumbl: ;) :D

Share this post


Link to post

La Tico exista IAC? Si daca da pe unde ar fi situat? Eventual o poza PLS

Share this post


Link to post

edydascalu@ Numai la cele euro 2 .

Share this post


Link to post

IAC-ul nu are nici o treaba cu AC-ul :D ...parerea mea :P

Share this post


Link to post

Sefu' vezi ca ai postat total aiurea...

Curatarea IAC-ului nu are nici-o legatura cu compresorul de a/c.

Pls deschide ochisorii matalutza si cauta un strop magazine de piese auto. vezi ca ezipsta un buton numit search/... OK?

Share this post


Link to post

Cand pleaca A/C si creste sarcina pe motor cine mai tine ralantiul ? Acolo unde este A/C, la procedura de Idle Lean se foloseste si A/C on/off.

Share this post


Link to post
asa sau nu creste pina pe la 1500 rpm cind temp. apa este < 20'C. Depinde in ce pozitie s-a intepenit.

 

...asa e la mine. Deci, se cere una noua. Ultimul pret: 2.000.000Rol daca e nu e pe stoc, sau ceva mai ieftin (nu mi-a spus cat) daca nimeresti cand au. La magazinul de pe Vacaresti. M-o fi aburit? :-?

Share this post


Link to post

...deci am luat una noua, 1.350.000 Rol de pe autodaewoo.ro... pret convingator si a ajuns repede. Am scapat de probleme!

 

Sfat: incercati totusi sa nu mai "spalati" cu spray... mai bine stergeti varful cu un servetel sau carpa... In interior, "mecanismul" e uns cu o vaselina speciala si, nu stiu daca astfel nu am ajutat si eu la intepenirea lui...

Share this post


Link to post

Asa este Sprite-ule: "cine face ca mine, ca mine sa pateasca".

Share this post


Link to post

e posibil sa am si eu problema cu IAC-ul.???.daca dimineata..la prima pornire.. dupa 2 secunde motorul se opreste...de la a doua pornire nu mai am probleme. :scarpin:

Share this post


Link to post

Posibil. La fel imi facea si mie. Am fost la service si tipii de acolo l-au sters cu o carpa si nu a mai facut. Insa dupa ce vad acum ca i s-a intamplat lui Sprite ... :-S

Share this post


Link to post

salut..!

Problema asta cu IAC-ul se poate depista printr-o diagnosticare pe scaner..? Presupun ca valva PCV (din moment ce nu are nimic electric) nu poate fi "interogata".. Multumesc!

Edited by Ciprian_68

Share this post


Link to post

Da, se depisteaza pe scanner (unde iti afiseaza numarul de pasi cu care merge IAC-ul).

 

PS: Valva se numeste PCV nu PVC.

Share this post


Link to post

Cu scanerul se depisteaza indirect functionarea mecanica la IAC, adica se modifica pozitia actuatorului si se urmareste efectul produs. Erorile sunt doar pentru defectiuni electrice.

Share this post


Link to post

Va rog frumos (eu mi-s mai prost) o poza cu pozitia valvei PCV la Cielo!  <img src= (">

Sau eventual o schita mai exacta (de mana eventual) ca schita asta nu m-a ajutat cu nimic!

Share this post


Link to post

La mine se manifesta c-am nasol :-?

 

La prima cheie turatia creste si se mentine asa (nu am turometru cred ca este in jur de 2000-2500) chiar daca las motorul sa se incalzeasca.

 

Daca opresc motorul si il repornesc turatia isi revine la normal.

Spuneti-mi este posibil sa am aceeasi problema cu IAC-ul?

Share this post


Link to post

AStazi am urmat instructiunile date de ovi_jer, si-i multumesc mult, dar problema a ramas inca la masina mea iubita. Dupa resetarea CPU a mers mai acceptabil, dar la urmatoarele porniri a revenit la normal cu problema. Daca sunt la >80 Km/h si scot pe liber am 80% sanse sa mi se opreasca motorul, sau se subtureaza ~500 RPM. Iar dupa pornire, cand motorul este inca cald, mai mult de 20 C, am probleme mari cu ea, cum scoat pe liber moare motorul, asta cam de 5-6 ori, si ma scoate din sarite. Muti se uita la mine si uneori mai imi da cate unu voie sa ies de undeva si eu hodornc tronc mi se opreste motorul, probabil toti zic ca nu am nici o treaba cu volanul, ca nu mi se opreste o data, nici de doua ori ci de vreo 4-5 sau chiar 6 ori, si e insuportabil. Bine asta nu mereu dar aproape mereu. Ce o fi de vina. IAC-ul este curatat. Computerul este resetat si invatat cu relatul, am dat reset, am incalzit motorul dimineatza am cuplat su decuplat A/C ca la carte, am mers 20 min cu ~70 cu acceleratii si deceleratii line, si dupa alte resetari si brusc, si in toate felurile, si mereu aceeasi problema. Nu stiu ce sa mai fac. IAC-ul functioneaza deoarece cand resetez dupa ce motorul se incalzeste scade turatia si merge rotund, dar in zadar, la a doua pornire revine la defectul ei normal. :wallbanger: . Are cineva o sugestie va rog. La PCV nu am umblat, nu stiu unde e, si daca are si cea mai mica vina o schimb. Ce poate sa mai fie?!? Problema nu e de mult dar e si ma inebuneste. Cred ca se vede dupa pomelnicul de mai sus.

 

Scuze de pomelnic, VA ROG CITITI, si ajutati un om amarat [-O<

 

Multumesc ca a-ti avut rabdare sa cititi  <img src= "> .

Share this post


Link to post

Am curatat si eu IAC-ul si parca merge mai bine dar mai face nazuri: din cand in cand in oras cu a 2-a sau cu a 3-a la 2000 ture masina are niste suturi. Adica deodata parca nu mai are benzina si da sa se opreasca si imediat pe urma isi revine. Sper ca m-am facut inteles!

Ma poate ajuta careva?

Valva PCV?Oare? :wallbanger:  <img src= (">  <img src= (">  <img src= (">

Si inca ceva: cat ar trebui sa culiseze varful IAC-ului? Ma refer demontat si in momentul in care apas pe el cat ar trebui sa intre inauntru?

Edited by kata

Share this post


Link to post

Filtrul de polen este tot una cu IAC ?

Nubira 2 are filtru de polen ?

Am si eu posibilitatea de a curata IAC-ul ?

Merci,

Nubira2 :lavolan:

Share this post


Link to post

Din putinele mele cunostinte filtrul de polen e una si IAC e alta. Citeste foarte bine topicul asta si vei gasi toate raspunsurile la intrebarile tale. Ca sa gasesti IAC incearca sa gasesti rotita pe care vine cablul de la acceleratie si in spatele ei mai jos ar trebui sa fie IAC. Sau incearca sa urmaresti conducta de aer de la filtru la galeria in care intra.

Daca citesti cu atentie topicu vei observa ca totusi nu prea ar fi recomandat a fi sters si cu spray, el fiind gresat. Spor la treaba!

Share this post


Link to post
Filtrul de polen este tot una cu IAC ?

Nubira 2 are filtru de polen ?

Am si eu posibilitatea de a curata IAC-ul ?

Merci,

Nubira2 :lavolan:

Filtrul de polen nu e totuna cu IAC-ul

Are, e varat in partea stanga, cum ridici capota pe buclierul caroseriei (partea care desparte compartimentul motor de habitaclu, in dreptul pasagerului.

IAC-ul este situat in spatele clapetei de acceleratie, are o mufa cu 4 fire. Se scoate mufa, se demonteaza prin desfacerea celor 2 suruburi, se scoate se sterge bine cu o carpa de bumbac uscata si moale, se sterge si locasul in care intra, cu mare grija sa nu afectezi garnitura de cauciuc care este pe IAC. LA final se face resetarea ECM si procedura de initializare.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...