Jump to content
Sign in to follow this  
jimmyd

Nu Baga Caldura - Probleme La Sistemul De Incalzire

Recommended Posts

nici mie nu imi baga caldura cam de 2 ani. Am incercat sa spal instalatia cu calgon, dar nu a avut efect. Ieri am scos anigelul, am bagat 40g sare de lamaie si apa. Pot spune ca acum frige bine aerul!

Share this post


Link to post

Salut tuturor.

Sa incep cu inceputul. Asta vara am schimbat chiulasa (am schimbat si termostatul totodata). Atunci am presupus ca nu imi baga caldura din cauza garniturii de chiulasa duse, dar cand a venit iarna mi-am dat seama ca nu era asa. De-a lungul timpului (masina apartinea lui tata) tata a pus chestie de astupat radiatorul (nu stiu cum se numeste) de unde am presupus ca caloriferul este infundat. Turul caloriferului este cald, returul rece. Din lipsa de ocupatie m-am apucat ieri de desfacut toate cele pentru a ajunge la calorifer. M-am impiedicat in ultimul surub si m-am lasat pagubas. Azi am reusit sa il desfac si am suflat apa pe el. Intradevar apa curgea foarte greu si mi-a curs din el apa maro cu niste bobite mici asemanatoare macului de pe covrigi. Am pusi otet in el pe care l-am lasat 5-8 minute dupa care bagat apa cu presiune. Am repetat procedura de vre-o 4 ori. Prima data a iesit o apa foarte murdara iar a 4-a oara apa a iesit curata. Debitul prin el este destul de bun cred eu, am bagat si apa calda in el si se incalzeste bine pe toata suprafata sa. Acum sa ajungem la problema.

Cred ca otetul a destupat un por care inainte era astupat cu smarcatz dala si acum imi curge caloriferul. Nu curge mult si daca suflu aer pe el nu imi iese un debit prea mare de aer afara deci gaura nu este mare.

Acum sa vin cu intrebarea.

Acum vreo 2 ani am vazut la tataie pe Dacie radiatorul astupat cu ciment (nu radeti), metoda care a functionat astupand porii.

Gaura in caloriferul meu este subliniata in atasament, fiind situata la vreo 5 milimetri adancime.

Acum intrebarea: Pot astupa gaura cu ceva gen Poxilina sau Poxipol indesate in fagurele respectiv?

Daca fac acest lucru si tine pe moment exista posibilitatea sa se desprinda Poxilina de acolo si sa curga?

Nu am bani de calorifer acum si am nevoie de o solutie ieftina cu care sa ies din iarna.

Ce parere aveti?

 

PS: Pompa mea de apa avea o mica gaura si asta vara am astupat-o cu Poxipol si de atunci nu am avut probleme cu aceasta, deci aceste produse sunt destul de bune.

post-28466-071801500 1296410641_thumb.jpg

Share this post


Link to post

1. Din poza, am impresia ca al tau calorifer are mai multe gauri.

2. Lasa-l pe tataia ... nu cred ca rezolvi ceva cu ciment !!!

3. (Offtopic) Cindva am lipit cu calorifer de Espero cu letconul si cositor si nu a cedat de atunci (sa tot fie vreo 10 ani de atunci). Cred ca si la tine merge solutia asta dupa cum arata caloriferul.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Pentru nimic in lume n-as lipi/cositori un calorifer, il pun nou sau in cel mai rau caz SH in stare buna. Caloriferul respectiv a fost infundat, posibil sa fie mincat binisor la interior.

Share this post


Link to post

Pentru nimic in lume n-as lipi/cositori un calorifer, il pun nou sau in cel mai rau caz SH in stare buna. Caloriferul respectiv a fost infundat, posibil sa fie mincat binisor la interior.

 

Pe vremea când radiatoarele erau din alamă, cositorirea era metoda default de reparare ... tot pe acele vremuri ciorapii de damă se remaiau, pantofii se flecuiau și mușcăturile de molie din palton se stopau :rolleyes:

Apoi a apărut societatea de consum ! Aleluia !

 

Și acum, cu un răspuns la întrebarea de mai sus:

- există un bicomponent, un fel de plastilină baton, în magazinele de piese +accesorii auto, care se ia, se taie o felie, cât de mare crezi că aai nevoie, se amestecă bine în mână cele 2 componente. Se obține o pastă, din care formezi un fel de cui conic, care îl îndeși în gaura ce a fost inițial majorată cu: un burghiu de 1-1,5 mm. După întărire se obține un fel de dop ca un nit ... de altfel eficient, folosit la un radiator de Dacia (aluminiu, nexam cositor!)

Edited by nflt

Share this post


Link to post

Da, asta era in trecut. Prezentul spune cu totul altceva.

Share this post


Link to post

Cu 2 mâini dibace, în condiții adecvate, poți salva o grămadă de țechini, dubloni, florini ... sau RON-i - echiv. EUR la cursul BNR în ziua plății :mrgreen:

 

Alama se corodează mult mai greu ca aluminiul...majoritatea fisurilor apar la sudura canalizărilor la bazinetele laterale, din cauza vibrațiilor sau loviturilor. De altfel, așa se și fixează canalele la bazinete, nu prin ștemuire, ca la cele de aluminiu ... unde coroziunea pune CRUCE !

Edited by nflt

Share this post


Link to post

Dar poate nu avem toti avem bani de piese noi si ne multumim cu remedii temporare.

Deci asta vara aveam in pompa de apa o gaura ca de burghiu de 4-5 si tasnea apa pe acolo ca nebuna. Am cumparat doua cutii de poxipol si am bagat acolo ca nebunul si dupa jumatate de an tot nu am probleme cu lipitura.

Totusi caloriferul e mai sensibil si intrebarea mea era daca ii pot face ceva sa il repar si sa ma tina cat sa ies din iarna, la primavara pun unul nou.

Mi-am zis ca incercarea moarte nu are si l-am lipit cu poxilina (vedeti atas) si spre surprinderea mea oricat as sufla de tare in el nu da semne ca ar vrea sa cedeze.

Acum am alta intrebare: cam ce presiune debiteaza pompa de apa printr-o teava de raza 5mm?

Inainte de a-l monta asa cum e in momentul de fata as vrea sa bag presiune pe el cu 1-2 bari mai mare decat debitul normal al pompei de apa sa vad daca rezista.

post-28466-081608200 1296420585_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Pompa bagă presiune dinamică (de recirculare), care nu este mare.

Presiunea mare este cea statică, la încălzirea apei, deoarece este sistem de răcire în circuit închis.

De asemenea, problema vine și de la dilatările termice în zona lipiturii.

Pentru a evita orice probleme de presiune:

1. Nu băga 2 atm pe el, nu vrei să vezi cum e făcut pe dinăuntru !? :shock:

2. Nu strânge complet capacul vasului de expansiune (sistemul va lucra la presiune atmosferică)

 

PS. Gaura aia de 4-5 de la pompa de apă este semn că simeringul pompei (presetupa) a murit. Gaura este acolo pentru a evita accesul apei la rulment. Dacă ai astupat gaura, simeringul continuă să fie mort, rulmentul pompei va muri curând și el de supărare (apa nu unge bine rulmenții, shit ! ). Un rulment blocat poate duce la ruperea curelei de distribuție

 

... vrei să joci dansul ploii pe lângă motorul cu distribuția ruptă :wallbanger: ?

Edited by nflt

Share this post


Link to post

Discutabil rau nenea ! Cam contradictorii cele doua afirmatii de mai sus:

1. Cum de "frige" caloriferul, daca termostatul e defect ?

2. Cine "nu are debit" ?

 

Deloc!

Caloriferul frige si la 60 de grade in instalatie cand stai pe loc si nu ai ventilatia pornita insa se va raci repede la pornirea ventilatiei daca nu are debit (de apa, adica e infundat), chestia cu "frige" e relativa.

Eu subliniam 2 chestii acolo:

1) functionalitatea cloriferului nu se testeaza cu mana fara ventilatie (e foarte inselator)

2) daca temperatura la motor nu se ridica la valoarea nominala restul operatiunilor sunt degeaba.

 

PS Cand l-am schimbat pe al meu am avut aceeasi "revelatie". Caloriferul vechi frigea fara ventilatie desi era colmatat.

 

Rezolvarea totala a problemei ar fi schimbarea caloriferului si termostatului.

Pentru o rezolvare partiala caloriferul va rezolva cam 70% din problema iar termostatul 30%. In functie de asta cat si de complexitatea operatiunilor in parte, se decide un plan de actiune.

 

Inainte de a-l monta asa cum e in momentul de fata as vrea sa bag presiune pe el cu 1-2 bari mai mare decat debitul normal al pompei de apa sa vad daca rezista.

 

 

Nu e neaparat de presiune ci de temperatura. Poxipolul ala va crapa imediat la 80 grade.

"Gauricea" aia te anuta ca pompa e pe duca, asta e scopul ei. Intr-un final se va bloca si vei distruge si distributia cel putin.

 

PS. Astea nu se numesc rezolvari, ci carpeli si eu personal nu am incurajat niciodata asa ceva.

 

2. Nu strânge complet capacul vasului de expansiune (sistemul va lucra la presiune atmosferică)

 

Daca vedeam postarea mai devreme nu mai postam, am cam repetat acelasi lucru :)

 

Totusi asta nu este decat o solutie temporara, vei constata cu surprindere ca dupa mers putin mai sportiv, la primul semafor vei avea apa sub masina ;)

Edited by Dj_Dark
  • Like 2

Share this post


Link to post

eu zic sa nu va mai indoiti de produsele gen poxilina, poxipol.

Asta iarna mi s-a crapat radiatorul in partea din dreapta (plasticul negru din laterale), am dat radiatorul jos, am marit cu cutitul crapatura (era pur si simplu plastic crapat si eu am taiat cu cutitul crapatura si am marit-o, am facut-o de 1-2 milimetri) casa pot baga poxilina. Am apasat poxilina inauntru si am astupat bine si de un an nu am avut probleme cu acesta, nu a cedat nici cand mi-a fiert apa asta vara si tine foarte bine si acum.

Am dat un search pe google si am gasit urmatoarele:

"Eu am lipit radiator de climatizare cu poxilina si acolo temperatura sare de cea a lichidului de racire si presiunea sare si de 20 bari si tine"

"Am lipit piese ce urca la temperaturi peste 100 grade si presiuni peste 10 bari si cu poxilina (atentie nu poxipol) tine foarte bine"

Asa ca o sa pun caloriferul asa si dau o tura cu masina sa vad daca tine poxilina. Va tin la curent.

Edited by malkav2010

Share this post


Link to post

Dj Dark : ''Totusi asta nu este decat o solutie temporara, vei constata cu surprindere ca dupa mers putin mai sportiv, la primul semafor vei avea apa sub masina ;) ''

 

 

Vezi tu, mersul sportiv nu se admite dacă ești plin de ''plasturi''... nu admite medicul lotului :mrgreen:

Edited by nflt

Share this post


Link to post

Eu am radiatorul de la cielo lipit cu poxilina de 5 ani si tot tine.

Share this post


Link to post

Astazi m-am confruntat si eu cu o problema: indicatorul de temperatura din bord de la nubira nu face nici cat o ceapa degerata. Indicatorul ramane in aceeasi pozitie intre 75 si 100 de grade! Astfel, eu abia cu interfata de diagnoza pe masina am vazut ca defapt termostatul meu deschide pe la 60 de grade iar temperatura de regim e 80 de grade :-W . Asa se explica caldura lesinata, incalzitul greoi al motorului si consumul mititel...

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Și cum ai văzut pe diagnoză la ce temperatură deschide termostatul?

Share this post


Link to post

Asa se explica caldura lesinata, incalzitul greoi al motorului si consumul mititel...

 

Nubira 2 fara problema asta eu nu am vazut, nu o fi toate cu termostatul dus..

Share this post


Link to post

Și cum ai văzut pe diagnoză la ce temperatură deschide termostatul?

... cu ochii.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Nubira 1 cu care am batut niste sute de km acum cativa ani (si care am fost bou ca nu am luat-o dar asta e alta poveste) - incalzea mai greu si ceva mai prost decat Cielo. Acul insa zvelt si teapan...

 

Daca pe diagnoza iti arata asa - oricum si la mana se simte cand deschide devreme - trebuie aproape sa te arda la mana furtunul - schimba-i termostatul si gata. Parca la Nubira e la fel de usor ca la 1.5 dohc de espero/exe

Share this post


Link to post

Datorita pozitionarii proaste a termostatului, cu tot cu carcasa lui, si mai ales a furtunului de legatura cu radiatorul (pozitie mai inalta decat nivelul maxim al lichidului din vasul de expansiune), termostatul se defecteaza mai des, in special iarna, datorita aerului care se strange in furtunul / cotul respectiv - parerea mea! Oricum, si calitatea pieselor, inclusiv de origine, este execrabila... Eu am schimbat in 5 ani 4 termostate (si de origine, si Walker - parca...) si trebuie sa-l schimb si pe cel actual (radiatorul se incalzeste aproape imediat dupa pornire)... Cu acul indicator n-am avut probleme ... acum nu trece de a doua linie deloc (normal, motorul merge "rece"...).

 

[LE] S-ar putea sa fi spus prostii, dar asa cred... :osanale:

Edited by nino

Share this post


Link to post

Și cum ai văzut pe diagnoză la ce temperatură deschide termostatul?

Tu cum crezi? La 60 grade furtunul ce ducea la radiator era deja caldut, la 70 era deja cald/fierbinte. Avand in vedere ca termostatul trebuie sa inceapa deshida la 87 grade si sa fie complet deshis la 102 grade care ar fi concluzia? Temperatura a fost verificata atat pe interfata de benzina cat si de la un senzor separat (cel de la instalatia de GPL). Mai mult, dupa 20 min de stat pe loc temperatura era la 80 grade (cu toate ca acul de temperatura era in pozitia normala...).

 

@Nino: termostatul NU e mai sus decat nivelul maxim al lichidului de racire. Mai sus este si corpul clapetei si cred ca si nivelul MAX. Vezi ca termostatul de nubira 2 difera de cel de nubira 1!

Edited by andreib

Share this post


Link to post

... cu ochii.

 

... bine că mă iei în fiolă (hiolă) :-W

...întrebam de curiozitate, c-or avea Nubiricile ceva în plus! Oricum trebuie desfăcut ... cert este că tot ce am schimbat termostate, până acum, au fost inițial testate, am avut caz în care am refăcut reglajul temperaturii de deschidere, din tija de împingere.

No, așe!

  • Like 2

Share this post


Link to post

... bine că mă iei în fiolă (hiolă) :-W

Cum este intrebarea, asa este si raspunsul. Evolutia valorii temperaturii motorului pe scaner se vede ... ochiometric. La deschiderea termostatului patrunde lichid mai rece din radiator si valoarea temperaturii motorului scade. Privind problema invers, deci tot cu ochii, cand temperatura motorului scade, inseamna ca s-a deschis termostatul.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Am facut o treaba excelenta: noul termostat GM deschide incepe sa deschida MAI REPEDE decat vechiul termostat (cel original). Mai mult, caldura putina care o dadea inainte e si mai putina acum X( . Din start observasem ca nu inchide chiar bine (daca sufli in el fasaie putin). Maine ma duc sa vad ce pot rezolva. Alte idei de termostate mai de doamne ajuta?

 

Pe cateva site-uri am vazut termostate fara corpul ala din platic/metalic. Are cineva idee cum se desface (daca se desface) corpul termostatului?

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Alte idei de termostate mai de doamne ajuta?

Dupa ce am trecut prin experiente similare, m-am orientat catre termostat de Opel. Nu stiu daca la NII se potriveste ceva de la Opel. In tot cazul, fugi de Behr.

 

Daca masina ta este din famila II (habar nu am ce inseamna asta) sigur gasesti termostat de Opel (Vectra, Frontera)

Edited by Salex

Share this post


Link to post

M-am uitat pe cateva siteuri de piese si nici unul dintre termostatele de opel nu seamana cu cel de nubira. Singurul care seaman/e identic e cel de aveo/kalos 1.4 16v.

 

CU termostatul GM sunt eu ghinionist sau sunt toate atat de proaste?

 

LE: Sau pot sa caut un corp de termostat de nubira 1 (probabil pe la sh) care are termostatul normal (fara corp) si pentru care se gasesc de la mai multi producatori.

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...