Jump to content
Sign in to follow this  
keluboss

Antigel Tico si Matiz

Recommended Posts

Nu, este vorba de furtunul gros din partea de jos a radiatorului. E prins tot cu o clema si are vreo 2,5 cm diametru. Ala il scoti si curge aproape tot. Apoi, lichidul nou il torni in vasul de expansiune dupa ce montezi acel furtun la loc.

 

Cand pui lichidul nou, umpli vasul pana la nivelul max, pui capacul, pornesti motorul si il lasi sa mearga pana se incalzeste si se deschide circuitul prin radiator, in acel moment nivelul din vas o sa scada, pentru ca se umple si radiatorul. Dupa ce scade, opresti motorul si completezi pana la max.

In prima faza, cu motorul rece, lichidul nu circula si prin radiator.

 

Daca ai prea mult lichid, scoti cu ajutorul unui furtunas din vasul de expansiune, nu e nevoie sa golesti toata instalatia pentru asta. Daca vrei sa-l schimbi, schimba-l.

Edited by Belbody

Share this post


Link to post

pun jumate apa si jumate antigel? cati litri are vasul sa stiu cat sa pun din fiecare?

Share this post


Link to post

Maxim 4L, adica 2 + 2L.

Share this post


Link to post

intreb si eu pe unde de goleste instalatia si cum se schimba robinetul de la aeroterma(rece cald)

Share this post


Link to post

Am trimis pe cineva sa-mi ia antigel astazi(un coleg de la munca ce avea drum pe la un magazin de piese auto) si a venit cu unul GM Original, facut in Germania, de culoare rosie. Pe eticheta scrie doar ar contine 1.2 Etandiol.

Intrebarea este: se poate baga chestia asta in radiatorul matizului, fara urmari nasole sau renunt la el? Momentan in radiator am lichid de culoare albastra.

 

Asa arata bidonul:

 

post-5484-1225978835_thumb.jpgpost-5484-1225978875_thumb.jpg

post-5484-1225978881_thumb.jpg

 

Multumesc.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Daca dezlipesti eticheta o sa gasesti instructiuni in toate limbile.

Share this post


Link to post

Nu este nici o instructiune, nimic. Scrie doar ca este toxic, sa se foloseasca manusi si echipament de protectie, bla-bla-bla si scrie ca ar contine 1.2 Etandiol. Nu sunt chiar atat de picat in cap sa nu-mi dau seama ca eticheta aia se desface...

Share this post


Link to post

Am cautat pe gogle numarul produsului, adica 93170402, si am aflat ca este folosit si de saab si ca amestecat cu apa 1:1 (adica jumi-juma) protejeaza pana pe la -30grade, si ca protejeaza toate furtunele si radiatoarele si bla bla. Cauta si tu si o sa vezi.

Eu zic ca e bun.

Share this post


Link to post

Ideea este, pot baga acest antigel in sistemul de racire al masinii mele? Este acest antigel pe baza de 1.2 Etandiol compatibil cu sistemul masinii care cere lichid de racire pe baza de etilenglicol?

Share this post


Link to post

Du-te la magazinul de unde l-a cumparat colegul tau si intreaba-i pe aia.

Tu ce crezi ca se poate intampla? Iti spun eu, NIMIC.

Pune-l si gata.

Ai un bloc motor, furtune, un radiator,un calorifer, o pompa, un termostat. Alte masini ce au?

 

Problema mai importanta este ca nu scrie pe el in ce concentratie se pune, in ce procent se amesteca cu apa. Din cele citite pe net am aflat ca se amesteca 50%, dar de ce nu e mentionat pe ambalajul lui??? Asta e ciudat.

Share this post


Link to post

La magazin i s-a zis ca este concentrat.

 

Asta scrie in manualul masinii:

post-5484-1226051593_thumb.jpg

Nu scrie nimic de culoare..

Pana la urma, asta pe baza de etilenglicol este cu silicati sau fara?

Share this post


Link to post

Corect, de asta m-am lamurit si eu, dar trebuie cu silicati sau fara silicati? Asta GM cica ar fi fara silicati. Intrebarea este cum este cel din radiator?

 

Sa inteleg ca nu stie nimeni ce dracu tip de antigel trebuie la masina asta?

Share this post


Link to post

Pai da, dar culoarea nu este intotdeauna un indicator.

De exemplu, antigelul Aral care se pune din fabrica in unele masini este verde-albastrui si este fara silicati. Acelasi antigel se gaseste pe piata dar este rosu!

Pe mine ma intereseaza daca sa pun din acesta, GM, despre care am aflat din fisa tehnica faptul ca este un antigel hibrid ce are si etilenglicol(1,2 Ethandiol) si acizi organici, "2-ethylhexanoic acid"+"sodium salt". Nu stiu daca cel din fabrica este cu silicati sau fara. Cel GM este FARA silicati. Baza este insa aceeasi, Ethandiol(etilen-glicol).

 

Fisa tehnica a antigelului GM pe care il am:

eng_93165162.pdf

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Salut,

 

@Emil: pt. link-ul care il dai tu - regula aceea se aplica pt masinile cu blocul motor din aluminiu. Mai precis la acest tip de motor (cu blocul din aluminiu) nu se foloseste antigel cu silicati. NU se "pupa" intre ele > :)

@closchkutza: teoretic poti sa il pui pt. ca este de fapt etilenglicol. Practic nu stiu daca compozitia este chiar cea adecvata pt. motor, adica am citit si eu prospectul si parca ar fi acid azotic, atatea masuri de siguranta impun baietii acolo.

Cel pe care tu l-ai avut din fabrica era albastru. Problema este continutul in silicati (cel albastru avea asa ceva), iar cel pe care tu l-ai cumparat este fara silicati. De asta trebuie sa speli foarte bine instalatia. Atata timp cat blocul motor la matiz nu este din aluminiu (ca sa fii obligat sa pui doar din cel fara silicati), si este din fonta, tu poti utiliza ambele tipuri de antigel dar trecerea de la unul la altul se face curatind foarte bine instalatia. Eu am acum in instalatia de la a mea unul de tipul ARAL Silikatfrei (de culoare roz).

 

Ca o concluzie: nu cred ca este indicat sa il pui in masina ta, si asta este doar parerea mea. Tu in ultima instanta poti sa risti daca vrei.

 

Numai bine :thumbl:

Edited by Gizmo

Share this post


Link to post

Pai si tu tot aceeasi compozitie pe care vreau sa o pun si eu o ai in motor :) .

Share this post


Link to post
Pai si tu tot aceeasi compozitie pe care vreau sa o pun si eu o ai in motor :) .

Nope. Nu e aceiasi pt ca cel de aral nu contine "acid"-ul ala pe care il specifica la tine. Nu mai am eticheta sa vezi ca avea alta compozitie.

Edited by Gizmo

Share this post


Link to post

Multumesc Gizmo.

Tu ai, sa inteleg, din asta - Antifreeze SF - nu?

 

Esti singurul care m-a lamurit. Intr-adevar, ce am eu nu este bun. Multumesc.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post
...Tu ai, sa inteleg, din asta - Antifreeze SF - nu?

Da din asta am eu. Aral Silikatfrei, ca stiu ca mai era unul ...parca extra si ala nu este indicat la matiz.

 

Numai bine

Share this post


Link to post

Dupa patrerea mea, antigelul recomandat pentru Matiz este cel cu silicati. Adica cel verde/albastru. (apropo, Aral Extra este antigel cu silicati - perfect pentru Matiz). Este posibil sa nu se intample nimic daca se utilizeaza antigel fara silicati, dar... merita riscul?

 

Desi antigelul fara silicati este superior atat din punctul de vedere al protectiei pe care o ofera pieselor din aluminiu cat si ca durata de exploatare, nu este indicat sa se foloseasca antigel fara silicati in motoare care au fost proiectate sa functioneze cu antigel cu silicati.

In primul rand daca circuitul de racire nu este bine spalat si cele doua tipuri de antigel intra in contact, acizii organici din cel fara silicati (de exemplu 2-ethylhexanoic acid) provoaca precipitarea silicatilor din antigelul care a ramas in instalatie si protectia la coroziune nu mai poate fi asigurata.

In al doilea rand, chiar daca instalatia este perfect curatata exista riscul ca antigelul fara silicati (de fapt acizii inhibitori din el) sa distruga garniturile, cel mai mare risc fiind la presetupa pompei de apa si in general garniturile care au in compozitie silicon.

 

Deci in Matiz se pune doar antigel verde sau albastru, nu conteaza ce silicati/fosfati/borati contine. Important este sa fie diluat cu minim 30% apa si sa nu se completeze cu un alt tip de antigel pentru ca aditivii sa nu reactioneze intre ei. Nu este necesar sa se spele motorul atunci cand se face schimbul.

Este indicat sa se cumpere un antigel produs de o firma cunoscuta, nu toate prostiile care au inceput sa apara acum pe piata in bidoane dubioase, cu etichete mai mult sau mai putin colorate.

Share this post


Link to post

Pai inseamna ca si ce GM luat de mine este cu silicati, nu?(fisa tehnica este pe pagina din spate) Are aceeasi compozitie ca si Aral Extra.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Anti freeze liquid RED or BLUE ??

 

Silikatfrei, Silicate Free = Fara silicat... SF

 

Most antifreeze products sold for the past several years have been the traditional "green" coolant. This type is good for two to three years and up to 30,000 miles. The green antifreeze contains silicates, phosphates and/or borates as corrosion inhibitors to keep the solution alkaline. Green

antifreeze should be changed every two years or so.

 

"Orange" antifreeze is a long life or extended life type of antifreeze. The difference between the two colors is that orange antifreeze contains a different type of corrosion inhibitor. Orange antifreeze contains organic acids that protect engine parts from corrosion. Silicate (green) type antifreeze does not mix with orange type antifreeze. Never mix the two colors in a cooling system. Orange type antifreezes are good for five years or 100,000/150,000 miles in newer vehicles (1996 and later.Toyota uses a red antifreeze in many of its products and should not be confused with the orange type long life antifreezes. It is essentially the green type of antifreeze that contains red dye to give it the red color.

 

There are many types of engine coolant, colors range from the old standard green to the new blue coolant. Some of the main differences between the green coolant and the newer mixes is the chemicals made to create the coolant. The new Red, Blue and Yellow coolants are more environmentally friendly and designed to last longer between services. You should not mix the different coolant types, if your engine came with red coolant then you should add red coolant only.

 

Today, antifreeze/coolants come in many colors and each signifies a purpose. It can be confusing to have special-needs coolants that can be identified by their color when the color is not an industry standard.

 

For the past several years, vehicle manufacturers have introduced a variety of new extended-life coolants. Each seems to have its own colors. Each formula considers corrosion protection, service life and chemical compatibility. We have green coolants, red coolants, blue coolants, yellow coolants, even pink coolants. The closer we look at this diversity, the more confusing it becomes.

 

Anti freeze liquid RED or BLUE ??

Think you could find the red will be 5 year and the blue 2-3 year life.

It shouldn't matter too much which you uses as long as you flush out the system. As stated above the Red stuff lasts for 5 years the blue/Green lasts for 2-3 years. Both are a type of Glycol base but the red uses organic acid technology to last longer. Obviously the red stuff is more expensive to buy though. Its up to you which you choose, and might depend on how long you are going to keep the car.

Share this post


Link to post

Si cu ce m-ar ajuta asta pe mine sa stiu ce antigel am in masina? Gizmo mi-a zis ceva, _escu altceva. Eu cu cine votez?

Share this post


Link to post
Si cu ce m-ar ajuta asta pe mine sa stiu ce antigel am in masina? Gizmo mi-a zis ceva, _escu altceva. Eu cu cine votez?

Pai chestia ar fi cam asa : Pentru motoare mai fitzoase, unde se racesc si parti din aluminiu, trebuie antigel mai nou, mai pretentios, ( si cu viata mai lunga ), cu anticorozivi de alta natura decat silicatii. In orice caz, de retinut A NU SE AMESTECA diferite neamuri de antigel, de exemplu pentru completare lichid pierdut, deoarece apar reactii chimice si precipitati solizi. Cam atat...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...