Jump to content
Sign in to follow this  
cchrism

Ulei cutie viteze Matiz

Recommended Posts

Nu tine de sincronizare, mai degraba tine de ulei. Eu i-am pus un ulei ce a fost lansat pe piata in martie 2008 si am vazut intr-adevar cutia de la Matiz sa se miste exact ca o cutie de masina normala, ceea ce n-am vazut in 6 ani si jumatate si 96000 de km.

Cel putin de la Reno conduc cam 5-6 masini pe zi la manevre de finete (calat la elevator) si n-am avut niciodata probleme cu schimbatorul, sau sa simt nevoia vreunui reglaj pe acolo. Inmultiti cu un an si jumatate de cand lucrez aici si va ies cateva sute de masini diferite, de la masini mici la dube pe care le-am gadilat din schimbator. :P Numar pe degete masinile la care am simtit probleme la partea asta.

Cutia la Matiz clar avea o problema, nu ma poate convinge cineva ca e normal sa nu intre in treapta 1 daca nu e oprita masina sau sa caraie daca bagi a doua sub 25 km/h sau a 3-a sub 50-55 km/h, astea-s vrajeli pentru incepatori. Mai mint si eu clientii, dar nu chiar asa.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post
@Gizmo: sincer, m-a uimit deplin raspunsul oficial pe care l-ai primit.

Si totusi, nu am halucinatii. Stiu foarte bine ce vorbesc. Conduc si de multa vreme, ca sa nu mai precizez ca zilnic conduc cel putin 5-6 tipuri de autoturisme (de la munca). Deci, crede-ma ca nu arunc vorbe aiurea in vant.

Acest ulei W80 mi-a facut numai probleme. Regret nespus ca nu suntem concitadini pentru a te convinge singur. Problemele au inceput imediat de la iesirea pe poarta Service-ului.

Si ca o paranteza, chiar nu doresc sa discreditez produsele Daewoo

 

 

salutare

sunt nou pe acest forum

am cumparat un matiz din 2003 cu 107kkm si am pus ulei la cutie 80w90 de la mol 17.5ron/l dar nu am avut probleme

Share this post


Link to post

Se prea poate, mai ales ca acum e vara. Sa ne spui la zero grade.

Share this post


Link to post
... am pus ulei la cutie 80w90 ...

Pui ce vrei, dar ala nu-i ulei pentru cutia asta. Uleiurile pentru mecanisme nu sunt ca uleiurile pentru motor, sunt specifice constructiei. Poti baga cel mai performant ulei intr-o cutie de generatie veche, rezultatul este acelasi, adica merge mai rau, in cel mai bun caz.

Share this post


Link to post
(...) Poti baga cel mai performant ulei intr-o cutie de generatie veche, rezultatul este acelasi, adica merge mai rau, in cel mai bun caz.

Imi dai voie sa te contrazic? Prin propria experienta (si au mai facut-o si altii) uleiul din cv de la Cielo nu se schimba. Dar, iarna era un chin la schimbarea vit. a II-a, chiar si a III-a. Ei bine, m-am incumetat sa schimb uleiul de la 80W din uzina cu 75W90 sintetic si se cunoaste diferenta chiar foarte mult. Si nu cred ca uleiul actual poate influenta, intr-un mod negativ, comportarea dpdv mecanic a cutiei. Curios sau nu, majoritatea cv manuale utilizeaza ulei cu specificatiile SAE 75W. Ori, la Cielo (si-mi cer scuze ca e topic dedicat Matiz) se recomanda doar 80W. De ce? Pt. ca au ramas la standardele anilor '80? :-?

Edited by cris06

Share this post


Link to post

Angrenajele din cutia de Cielo sunt diferite constructiv de cele din cutia Matizului. Cutia de la Cielo este o cutie "fara intretinere".

Edited by tolin

Share this post


Link to post
Curios sau nu, majoritatea cv manuale utilizeaza ulei cu specificatiile SAE 75W. Ori, la Cielo se recomanda doar 80W. De ce? Pt. ca au ramas la standardele anilor '80?

Nu sunt prea sigur, mi se pare ca standardul 75W sa fi aparut mai tarziu, la fel ca standardele GL4, GL5, SJ, SL, SM... In orice caz, 75Wxx denota un ulei mai fluid la rece. Chiar si un 80W90 pare mai fluid la rece ca un 80W simplu

Share this post


Link to post

Chiar azi am facut si eu schimbul de ulei in cutia de viteze la 38.500km. Am pus ESSO 75W80. Cei de acolo mi-au zis ca ajung 2 L ca oricum nu se scurge chiar tot uleiul si nu are rost sa mai cumpar 1 L degeaba. Masina merge la fel de bine, nici o diferenta fata de uleiul cu care venise din fabrica.

Share this post


Link to post

Se pu 2,1 L ! Chiar conteaza acei 100ml. eu am o alta regula invatata de aici de pe forum - pui in cutie ulei usor pana iese pe afara.

Edited by Doru_Neo
  • Like 1

Share this post


Link to post

yeee ma, eu m-am certat cu maimutele alea de la service sa imi puna 2,1 si ei nu si nu, ca 2 intra... Dar nu se simte, ce pot sa zic...

Share this post


Link to post

Am facut operatiunea asta cu vreo luna in urma si pot sa spun ca nu e valabila treaba cu 2l plus ce mai e prin cutie...Dupa ce s-a scurs uleiul (care era cald), au intrat exact 2,1l pana la gura de umplere.

Sa zici merci ca "maimutele" ti-au bagat doar 2l si nu s-a intamplat nimic, pentru ca la mine, cand am desfacut busonul, a mai curs vreo 500ml de ulei pe mana mea. De aceea am schimbat simeringul de pe dreapta a doua oara la service si bineinteles ca am pierderi si acum

 

Am facut operatiunea asta cu vreo luna in urma si pot sa spun ca nu e valabila treaba cu 2l plus ce mai e prin cutie...Dupa ce s-a scurs uleiul (care era cald), au intrat exact 2,1l (dupa gradatia de pe bidon) pana la gura de umplere.

Share this post


Link to post

Asa se intampla in service-uri in general .. "lasa ca merge asa" Daca nu te interesezi cat de cat inainte de a ajunge la service si daca nu esti insistent, mecanicii te iau de "prost" si fac dupa cum le tuna, evident ca sa mai ajungi la ei.

Edited by Doru_Neo

Share this post


Link to post
Angrenajele din cutia de Cielo sunt diferite constructiv de cele din cutia Matizului. Cutia de la Cielo este o cutie "fara intretinere".

Unde scrie?CE are in plus sau in minus? ca poa ajunge si cutia de matiz "fara intretinere".

Oricum cred ca intretinerea consta doar in schimbul uleiului la timp...

Edited by augustinionut

Share this post


Link to post

Nu scrie in manual explicit, dar daca iti cere sa schimbi uleiul, categoria este clara. Apoi, uita-te la ce se foloseste uleiul care se pune in ea si atunci afli, fara vreun curs de specialitate, ca exista mai multe tipuri de angrenaje. Si daca mai citesti cu atentie informatiile putine livrate de catre producatorii de ulei pentru cutii, afli ca uleiurile lor nu sunt inter-schimbabile, fiecare are dedicatia sa.

Share this post


Link to post

Probabil ca trebuiau 2.1 L, dar m-am interesat inainte si am citit si pe forum si am vazut ca au mai fost care au pus si 2 L si nu a fost nici o problema. Sincer masina merge exact ca si inainte, parca intra mai usor din a treia in a doua. Oricum daca am vazut ca si la altii a mers nu m-am agitat.

Share this post


Link to post

A repeta experienta altora, pe criteriul inocivitatii ei, nu mi se pare o solutie, mai bine esti unicul care greseste. bu !

 

Nu-i tarziu sa completezi diferenta, fie si cu un aditiv pentru ulei de cutie.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Am un chevrolet matiz (spark) si, desi are 3 ani si jumatate si 49000 de km, nu i-a fost schimbat uleiul din cutie niciodata. Sa fie asta cauza zgomotului care se aude din cutia de viteze?

Share this post


Link to post

Schimbă-l! Ai numai de câştigat şi nici nu te costă o avere...

Share this post


Link to post

si eu am schimbat uleiul din cutie cu ac delco 75w 90 gl5 ,pus din service-ul in care am facut operatiunea.

ce sa spun comparativ cu ce a fost inainte masinuta se misca foarte bine acum ,se cunoaste,intra bine in viteze retrogradeaza bine + ca e mai sprintena ,apropo cel vechi mai era cam 1 litru si ceva in cutie cam pierde cutia ulei asa ca fiti atenti.  <img src= ">

Share this post


Link to post

Pierde cutia ta ulei, asta nu inseamna ca pierd toate.

Share this post


Link to post

eu zic sa ai in vedere,si bineinteles nu e obligatoriu.. :lavolan:

Share this post


Link to post

Am ajuns si eu cu Matizul la 10.000Km si e cazul sa schimb uleiul din cutie. Pana acum totul a mers ok, mai putin faptul ca intra greu in marsarier. De o vreme incoace intra ok in marsarier, insa am probleme la retrogradarea din 3 in 2. Daca e peste 20km/h scoate un zgomot si simt opozitie in cutie cand schimb. Asta mi se intampla doar de un timp. Mai mult, mai nou pot baga in 1 din mers, pana acum nu puteam decat daca opream de tot masina pe loc.

 

Cei de la service mi-au recomandat sa bag TOTAL 75W80 GL4. Am citit despre Mobil 1 Mobilube 74W90 GL5, insa am gasit referinte despre aditivii lui care ar afecta piesele de bronz din cutie. Are Matizul asa ceva? 75W80 sau 75W90?

Edited by emil_matiz

Share this post


Link to post
... Am citit despre Mobil 1 Mobilube 74W90 GL5, insa am gasit referinte despre aditivii lui care ar afecta piesele de bronz din cutie ...

Cine ti-a zis de 75w90, GL5 si Matiz ?

Share this post


Link to post

Cine ti-a zis de 75w90, GL5 si Matiz ?

 

Am cautat azi despre uleiul TOTAL pt cutia de Matiz dupa ce am vb la service si am gasit un topic. Acum nu mai dau de el nicicum. Cert e ca se vorbea despre uleiul pentru cutie la Matiz si Tico. Unii spuneau ca au bagat 75W80 in loc de ..W85 care nu se gaseste, altii ..W90. AM gasit si o parere a cuiva care spunea ca aditivii din noile uleiuri performante pot ataca bronzul si trebuie verificat daca in cutia de viteze de la matiz exista piese confectionate din bronz.

 

Ce mi se pare ciudat e faptul ca uleiurile 75W80 GL4 Esso, Elf si TOTAL costa aproximativ 35 de ROn litrul iar Mobil 1 Mobilube 75W90 GL5 costa pana la 70 ROn litrul. De ce tocmai dublu? Ce minuni face? In cplus untii sustin pe forum ca un ulei ..W90 nu isi va atinge performantele in cutia de Matiz pentru ca nu e pt ea.

Share this post


Link to post

Nu vorba de atins performante, mecanismele sunt concepute sa mearga, doar, cu un singur tip de ulei. La Matiz trebuie GL4 si 75W80 sau 75W85. Daca pui altceva, poti sa-i faci, doar, rau.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...