Jump to content
Sign in to follow this  
alinixovici

Dazaburire Luneta

Recommended Posts

Are cineva idee cum se verifica daca functioneaza dezaburitorul de la luneta (si odata cu el si dezaburire oglinzi)?. Eu am impresia ca la mine nu merge si nu stiu cum sa verific. Aveti idee daca luneta e alimentata direct sau printr-un releu? nu ar trebui sa se auda un mic plici cand o conectez (la mine nu se aude nimic)? :scarpin:

Share this post


Link to post

Nu prea mai există azi maşini fără dezaburire (fără "oglinzi încălzite" da).

Deşi s-ar putea să existe deosebiri faţă de Kalos, iată ce spune manualul acestuia din urmă.

Releul de dezaburire/dezgheţare este în blocul de siguranţe din habitaclu (uşa deschisă, în stânga bordului e o clapetă, o detaşezi), cel mai din stânga-jos, adică spre motor.

El ar trebui să facă "ţac" când motorul e pornit şi apeşi butonul de dezaburire. Dacă nu face e una din următoarele probleme:

- F19 - 20A arsă, în acelaşi loc

- Ef21 - 30A arsă, în cutia de siguranţe şi releee din compartimentul motor (în dreapta cum te uiţi din faţă cu capota ridicată, în "spatele" bateriei, neagră)

- releul (nu stă bine în soclu sau, mai puţin probabil, are "buba")

- comutatorul (nu e bine înfipt conectorul pe spate sau, mai puţin probabil, are "buba")

- circuitul (foarte puţin probabil)

Verifică în ordinea dată.

 

Iar ca să probezi:

- trebuie să facă "ţac"

- pune palma pe lunetă prin interior şi vezi dacă se încălzeşte

- pune palma pe oglindă şi vezi dacă se încălzeşte

Edited by Abram Burel

Share this post


Link to post

din pacate sigurantele nu sunt arse dar pe pinii de comanda ai releului nu ajunge nici o tensiune (baniuesc ca este bun, insa trebuie sa il verific) nu stiu cum pot verifica comutatorul (nu stiu cum sa il desfac pt a ajunge la mufa din spate)  <img src= (">  <img src= (">

Share this post


Link to post

Eu zic să faci cumva să vii joi la întâlnire. Încercăm atunci să-i dăm de cap.

Share this post


Link to post

ma straduiesc din rasputeri sa ajung

 

Nu mai cita mesajul anterior in intregime

Share this post


Link to post

La multi ani, dragi forumisti!

Ca sa nu mai deschid un topic nou, adaug si eu aici o intrebare:

am constatat in timpul drumurilor din ultimele zile ca oglinda exterioara stanga nu se mai incalzeste, desi perechea ei din dreapta si luneta functioneaza. Ce ar trebui sa banuiesc a fi de vina?... inainte de a face un drum (destul de lung) pana la service...

Multumesc in avans.

Share this post


Link to post

Nu bag mana-n foc, dar, verifica pozitia "tzumburusului" de reglare oglinzi.

Adica ala cu care comuti stanga/dreapta pentru reglarea electrica a oglinzilor.

 

Incearca cu el pe pozitia "neutru", adica pe mijloc.

 

Zic si io ...

Share this post


Link to post

Scoti geamul din ghearele carcasei si vezi daca unul (sau amandoua) dintre cabluri este (sunt) desprins(e).

Daca da: il (le) repui la loc.

Daca nu: :-?

Edited by mario

Share this post


Link to post

Merci pentru sfaturi!

Intrucat nu am dibuit cum se scoate geamul oglinzii, am mers la service Radacini (stau in Militari aproape de bd. pe Timisoara) si in 20 minute plecam deja. M-au programat pe loc, s-au ocupat apoi vreo 3 baieti (unul era de fapt, ceilalti doi il sfatuiau...) si au reconectat firele desprinse, probabil de la rabatarea repetata (deh, parcarile astea...). Rapid, eficient si civilizat.

 

Offtopic: tot fiind acolo, am aruncat un ochi si la Captiva: superba!

Share this post


Link to post

Din cauza unui vecin f grabit, tata a trebuit sa bage f repede masina in garaj. Din cauza vantului, una din porti s-a miscat si s-a oprit intre oglinda de pe partea lui si usa. Rezultat: suportul oglinzii deplasat, tabla usor indoita (tras de suportul oglinzii si remediat relativ), coltul de dinaintea suportului de plastic rupt, cazut pe jos. Luat, incercat potrivit- nu merge, e indoita chestia cu totul cam juma de cm. Cand am vazut, am incercat sa pornesc dezaburirea: e normal sa se incalzeasca oglingile (implicit si luneta) f greu (cam 2 min in mers) ? Ca n-as umbla inca la ea, iar service-ul e la 80 km distanta. E ceva ce se poate strica pe dinauntru? Masina e un Aveo 4dr (stiti asta deja), modelul cu climatron. Sa apelez la casco pt inlocuirea suportului? Problema e ca parbrizul se dezabureste, insa oglinzile si luneta se incalzesc fff greu. Inainte de asta se incalzea luneta f repede, acuma greu de tot.

Share this post


Link to post

Din schema nu rezulta. Sper ca n-au dus toata alimentarea tocmai in oglinda cu pricina, adica de la C211 la C401, si apoi au plecat de acolo mai departe. Dar dupa cum sunt croiti la minte kokoreenii astia, nu m-as mira.

post-402-1168036882_thumb.png

Share this post


Link to post

Chestia asta imi aduce aminte de etichetele de pe tarabe cu, de exemplu, mandarine fffff dulci!

Nu stiu cat de f repede ti se incalzea inainte, fata de fff greu acum, adica 2 minute dupa cum zici. Dar 2 minute la un geam cu gheata pe el nu e chiar asa mult. Eu zic ca, deoarece inca nu ai trecut o iarna cu ea, e doar... placebo!

Edited by Abram Burel

Share this post


Link to post

Pai daca n-am mai avut atata electrica pe masina, am crezut ca s-o fi intamplat ceva. E adevarat ca atunci in 2 min nu s-a intamplat nimic, fiind si frig tare afara. Am sa-l intreb daca merge acum bulectrica, nu de alta, da' navem chef de mers la service dacat pt revizii, nu pt mizilicuri din astea.

Share this post


Link to post

Daca totusi nu merge dezaburirea/dezghetarea verifica siguranta Ef21. Daca e arsa, atunci s-a intamplat ceva cu circuitul electric de la oglinda aia. Nu o inlocui pur si simplu ca se va arde probabil din nou. Trebuie verificat intai ce s-a intamplat.

Share this post


Link to post

am si eu o problema cu circuitul la tico la dezaburire este intrerupt cum as putea sa il repar?

Share this post


Link to post

Toata lumea spune ca nu functioneaza "ceva", iar eu vin si spun ca la mine functioneaza prea mult; este vorba despre luneta. Releul nu declanseaza circuitul dupa cele aprox 10 min, cred ca am citit undeva ca degivrarea lunetei trebuie sa se opreasca singura. Astazi am verificat si nu s-a oprit dupa 15 min. Sa fie releul? Cred ca nu a declansat niciodata de cand am masina, nu am urmarit expres pana azi.

Share this post


Link to post

Din schema de mai sus nu vad cine-i responsabilul cu temporizarea. Nici la masina mea nu se intrerupe.

Share this post


Link to post

Poate... asa face el :) Unde ai citit si de unde chestia cu 15 minute. Temporizarea asta, ca functionalitate, este discutabila. E drept ca dezaburirea/degivrarea asta consuma cam mult. Dar daca tu o actionezi si mizezi pe ea si te uiti peste 30 de minute in retrovizoarea centrala si nu vezi nimic pentru ca s-a aburit la loc (pentru ca se deconectase de 15 minute), care-i poanta?

In consecinta de unde ai tras concluzia ca functioneaza cam mult si nu ca s-a defectat sau ca nu "asa face toate" (sigur a mea Dacia Nova are temporizarea asta, dar e de-a dreptul enervanta; daca ar fi controlata de un sezor de vizibilitate-ceva, ar fi in regula, dar asa e... cum ziceam ;) )

Share this post


Link to post

Nici la mine nu se opreste singur releul. Am mers odata vreo 20 de minute cu butonul pe ON. Bine ca nu s-a stricat nimic.

Share this post


Link to post

Nu se-ntrerupe 'nica.

Mă şi distrez uneori, că mai pornesc ştergătorul de la lunetă şi văd în retrovizoare cum se ridică aburi în urma lui.

Şi care-i baiu' dacă merge într-una?

 

Nici la mine nu se opreste singur releul. Am mers odata vreo 20 de minute cu butonul pe ON. Bine ca nu s-a stricat nimic.

Eu merg tot drumul cu el pe ON. Ar trebui să mă impacientez?

Share this post


Link to post

Pai nu cred. Daca merge- e ok.

Share this post


Link to post
Poate... asa face el :) Unde ai citit si de unde chestia cu 15 minute. Temporizarea ...

 

Manual de utilizare Aveo, 4-10 control climatizare: "Dispozitivul de dejivrare se va opri la circa 10 minute de la actionarea butonului". Eu spuneam, in postarea anterioara, ca am cronometrat astazi si dupa 15 minute nu s-a stins ledul galben din buton, asta insemnand ca nu s-a decuplat dejivrarea.

Share this post


Link to post

Poate "se va opri" are sensul de "trebuie oprit" si nu ca acest lucru se realizeaza in mod automat... Zic si eu... Sau poate a fost implementat pe alte modele si au dat doar copy/paste.

Nici la mine nu se opreste singur.

Share this post


Link to post

"Se va opri" are sens de opire de la sine / automata (temporizata). Probabil s-a prevazut aceasta "protectie" stiindu-se ca luneta este un consumator foarte mare.

Share this post


Link to post

Să clarificăm ceva: la mine în manual cap. "dejivrare şi dezaburire" (tot cap. 4-10) se referă exclusiv la reglarea ventilatorului pentru direcţionarea jetului de aer către parbriz (eventual combinat cu folosirea AC) şi, evident, nu e nici o "limită de timp".

Pe de altă parte, la 2-22 (buton dezgheţare lunetă şi oglindă retrovizoare exterioară) găsim "instrucţiunile" despre care discutăm. Şi scrie aşa: "asiguraţi-vă că după obţinerea unei bune vizibilităţi opriţi sistemul de dezgheţare". Nici o limită de timp.

 

Având în vedere ce scrie în manualul meu şi ce scrie în al tău, tind să cred că, cel puţin teoretic, la tine ar trebui să se oprească automat. Că n-o face... asta e.

Şi uite aşa am mai descoperit o "diferenţă" între Aveo şi Kalos (o scrie la mine Aveo, dar e Kalos curat...)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...