Jump to content
Sign in to follow this  
Gerula

Repartitoare De Costuri

Recommended Posts

Eu o cred 100%, nu e o poveste unica. Si eu am trecut fix prin acelasi lucru in 2007, atata doar ca pe mine m-a costat mai putin.

 

Aici mai exista o teapa sau o eroare comuna pe care o musca multi "incepatori". Teoretic la fiecare nou locatar, repartitoarele se schimba, insa cand esti proaspat venit nu stii de asta.

Repartitoarele nu sunt ale proprietarului ci se ocupa de ele o firma, care le si citeste si face calculul. Problema e ca de multe ori NU le schimba odata cu locatarul, ci vine un nene si le citeste, si apoi se merge pe principiul ca la urmatoarea citire se face diferenta. Numai ca la urmatoarea citire vine alt nene, care nu stie de asta, el presupune ca au fost schimbate, comunica datele unei alte tanti care face calculul, care le comunica proprietarului, si care te scoate bun de plata. Si cearta-te cu cineva daca poti, de fiecare data cand suni dai peste altcineva cazut din luna care habar n-are despre ce e vorba... Mai mult, tie factura iti vine de la proprietar sau administrator, iar responsabil de repartitoare e firma aia . Pe proprietar il doare fix in pix de problema ta, asa ca n-o sa se consume sa desluseasca toata povestea, sa verifice daca au fost schimbate cand ai intrat tu sau platesti si consumul anterior al fostului locatar, etc, lui nu-i pasa intrucat n-are nimic de pierdut sau castigat din asta.

 

Eu in 2007 cand mi-am exprimat dubiile legate de cacaturile lor de repartitoare care au inregistrat acelasi consum la un calorifer vesnic inchis si la unul deschis toata iarna, au venit foarte amabili sa le re-verifice. Chestie care m-a costat 60€ in plus.

Share this post


Link to post

Si nu se poate renunta la repartitoare, o sa stai cu ele pe calorifer pana mori si sa le platesti cat nu face? Si anul trecut a fost la fel din cate-mi aduc eu aminte, nu era ideal sa fi renuntat din vara la sistemul lor de contorizare(si nu numai tu, intreaga scara sa zic) si sa fi ramas la pausal, intreb si eu.

 

Se poate renunta printr-o simpla decizie a asociatiei de proprietari. Cazul blocului in care locuiesc si care incepand cu acesta iarna plateste valoarea agentului termic masurat de gigacalorimetrul de bloc, repartizata pe apartamente in raport de suprafata lor. Pe vremea repartitoarelor ajunsesem sa avem situatii aberante prin care incalzirea unei garsoniere depasea ce aceea a unui apartament cu 3 camere si suprafata dubla.

In cazul nostru firma care administra repartitoarele nu tinea cont de citiri si facea o repartitie preferentiala a costurilor.

Sper ca in acest an sa trec la incalzire cu centrala pe gaz. :osanale:

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Nu mai dati cu pietre.

Repartitoarele de costuri folosesc la impartirea cat mai corecta a energiei termice masurate de contorul de la intrarea in imobil. Altfel cum ?

Ziceti ca fara ? Treaba lor, dar incorect. Energia contorizate pe bloc trebuie platita, cine e asa de destept sa imparta pe apartamente. Nimeni nu mai are posibilitatea sa-si ajusteze consumul (inchide degeaba).

Sunt marfa serioasa, recunoscute de CE. In Romania predomina alea nemtzesti.

Repartitoarele sunt proprietate locatar, care a dat bani si care are si fisele tehnice. Nu se inlocuiesc la vinderea apartementului.

La noi in bloc nu are nimeni nimic de reprosat, au vazut de mult ca e treaba cinstita, fara nicio taina. Inchizi – nu marcheaza nimic. Vara la 28 grade in casa nu marcheaza nimic. Citirea si calcularea sunt OK, la cativa ani o firma autorizata face verificarea metrologica. Bateria zice ca tine min. 8 ani.

In blocurile cu rai-platnici au tras coloane pe casa scarii si acum alimenteaza pe orizontala pe bunii-platnici care s-au bransat cu “contor”. Cheltuieli suplimentare…

Si tevile e calorifere, carora li se calculeaza suprafata radianta. Daca vrea cineva, au si randament, ca orice calorifer. Tevi calde si calorifer inchis = ceva caldurica in camera. Se pot alcatui si sisteme radiante din tevi sudate alaturat, se cheama registre.

Dupa ultimele reglementari, toata tevaria din bloc a fost inventariata si s-a pus intr-un loc central un repartitor. Tot e ceva decat nimic, inainte se punea din oficiu 30% din energia contorizata la plata in comun. Coloanele din apartamente le plateste fiecare, pe dimensiuni.

Edited by tomis

Share this post


Link to post

Sper ca nu te referi la FluidServ? Probabil ca repartitoarele isi fac datoria daca sunt considerate corect, cazul ELSACO. In momentul in care cei de la Fluid Serv au fost descoperiti cu inselaciunea au propus ca sa inlocuiasca toate repartitoarele pe cheltuiala locatarilor undeva la 1000 - 1200 lei pentru un apartament cu 3 camere. Tipic hotilor de duzina, pe banii nostri au furat ani la rand fara sa tina cont de citirile repartitoarelor, acum vrea sa redevina "virgina" pe cheltuiala acelora pacaliti. Si cu un oaresce profit daca se poate =))

Share this post


Link to post

De ce ti se pare imposibil ca un apartament cu 3 camere sa consume mai putin decat o garsoniera? Poate apartamentul cu 3 camere este izolat, poate nu s-au deschis toate caloriferele...

La voi in bloc, ar fi interesant de aflat de ce a avut interesul respectiva firma sa aranjeze citirile...

 

Ce a fost cu repartitoarele? De ce a trebuit sa fie schimbate, ca nu inteleg?

Share this post


Link to post

Eu am avut o iarna intreaga un calorifer inchis, ca nu era necesar si nu a inregistrat nimc debitmetrul. Si da, in camera aia a fost cald.

Chiar in acest sezon am 2 calorifere in situatia asta. Unul are contorul ramas la 0, celalalt a inregistrat 1 unitate. Prea mica eroarea ca sa ma scandalizez. Ca si termen de comparatie, in dormitor repartitorul a inregistrat 461 unitati ...

 

Aici mai exista o teapa sau o eroare comuna pe care o musca multi "incepatori". Teoretic la fiecare nou locatar, repartitoarele se schimba ... se merge pe principiul ca la urmatoarea citire se face diferenta ... la urmatoarea citire vine alt nene, care nu stie de asta, el presupune ca au fost schimbate, comunica datele unei alte tanti care face calculul, care le comunica proprietarului, si care te scoate bun de plata.

Curios ! La mine, cel putin, dupa fiecare sezon contorul se reseteaza. Mi s-a spus ca, dupa o perioada de X zile (sau luni, nu mai stiu exact) in care contorul nu inregistreaza, se reseteaza. Cu ocazia repornirii incalzirii din sezonul urmator, intotdeauna am plecat de la 0. Intr-o situatie de genul asta, dat fiind faptul ca citirea/repartizarea/plata se fac lunar, risti sa ti-o furi putin la plata caldurii unei singure luni. La cca 50EUR cit platesc eu lunar (in lunile de iarna !) cu cit as putea sa ma pacalesc ? 5 EUR ? 10 EUR ?

 

Eu in 2007 cand mi-am exprimat dubiile legate de cacaturile lor de repartitoare care au inregistrat acelasi consum la un calorifer vesnic inchis si la unul deschis toata iarna, au venit foarte amabili sa le re-verifice.

Bun, asta e un caz de functionare defectuoasa, ceva nu a fost in regula acolo

 

In cazul nostru firma care administra repartitoarele nu tinea cont de citiri si facea o repartitie preferentiala a costurilor.

Din nou, nu este o problema de functionare a repartitoarelor ;) Este ca si cind am da vina pe masina ca papa multa benzina dar, de fapt, ne fura cei de la pompa ...

Share this post


Link to post
Curios ! La mine, cel putin, dupa fiecare sezon contorul se reseteaza.

Aparatele se reseteaza la 31.12 sau la 30.06, depinde de setarea interioara. Dupa resetare, ultima citire (totalul pe sezon) se memoreaza si se tot afiseaza cu indicele M.

Share this post


Link to post

Voi discutati SF-uri pentru mine. Ale mele alea din 2007 erau niste gunoaie medievale cu un lichid care se consuma. Fara nimic electronic si fara sa poata fi resetate. Si care se folosesc in continuare si in 2012. Nici n-ar fi singurul domeniu in care Belgia e tara medievala, de telefonia mobila sau de internet sunt tot p-acolo...

Share this post


Link to post

La voi in bloc, ar fi interesant de aflat de ce a avut interesul respectiva firma sa aranjeze citirile...

 

Ce a fost cu repartitoarele? De ce a trebuit sa fie schimbate, ca nu inteleg?

 

Poveste lunga , dar voi incerca sa fiu scurt. Repartitoarele au fost instalate de o firma acum 6 ani si care ulterior a dat faliment sau s-a retras din bransa. O persoana de bine s-a gandit sa gaseasca o alta firma de administrare a repartitoarelor, dar care nu a preluat documentatia tehnica de calcul a radiatoarelor si a celorlalti parametri care au stat la baza repartitiei costurilor. Pana in anul trecut fiecare platea cum era stabilit de asociatie/firma (eu mai putin fata de multi) si toti eram happy, cand in ultima luna de incalzire cand repartitoarele mele nu au inregistrat nimic si am platit egal cu celelalte apartamente similare ca suprafata incalzita. Am solicitat o verificare a modului de calcul, care a implicat si o verificare a citirilor. Aici a fost surpriza, angajatul firmei ce administra repartitoarele a fost surprins de model, de semnificatia valorilor si ii lipsea un instrument de citire printr-un port optic de care el nu avea habar. Apoi au aparut intrebarile: cum se interpretau citirile; cum se repartizau costurile daca valorile aparatelor nu erau interpretate corect? A reiesit ca in ultimii 4 ani nu s-au mai facut verificari a corectitudinii cu care locatarii isi raportau consumul lunar, etc tocmai datorita lipsei instrumentelor de masurare si a documentatiei. Prin comparatie cu alte blocuri similare, dar necontorizate, factura RADET era undeva la 3500 lei si costul repartizat era similar cu al apartamentului meu, dar cu o factura totala pe bloc de numai 2200 lei. In fine, am constatat ca administratoarea asociatiei a angajat ilegal acest contract in nume propriu si nu in urma unei decizii a majoritatii, dar de aici este bucataria interna a blocului. Prinsa cu furtisagul, firma a incercat sa schimbe toate aparatele pentru a sterge probele si a mai incasa cateva zeci de milioane, bani vechi, de la fraieri. Asa se intelege corectitudinea la noi la romani.

 

Din nou, nu este o problema de functionare a repartitoarelor ;) Este ca si cind am da vina pe masina ca papa multa benzina dar, de fapt, ne fura cei de la pompa ...

 

Nici nu am incercat sa blamez intrumentele ci doar modul de utilizare. :D

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Cit platiti incalzirea la un apartament de 3 camere (pausal,fara repartitoare) in Bucuresti?

La mine in bloc se string semnaturi pentru renuntarea la repartitoare si trecerea pe consum pausal.Mai mult ca sigur se va renunta la repartitoare.Majoritatea locatarilor sint pensionari foarte usor de influentat de ce vad la televizor si zvonuri ca fara repartitoare la un ap de 3 camere incalzirea va costa in jur de 100 lei.

Share this post


Link to post

Caz concret:

- apartament 67mp, 4 calorifere + 1 mic in baia mare = 300 lei.

 

Din ce am vazut pe la stiri zilele astea, pana in 2016-2017 la nivelul UE se intentioneaza luarea unor masuri de obligare a tuturor consumatorilor (evident, nu si cei cu centrala proprie) sa isi monteze repartitoare.

Share this post


Link to post

67 metri inseamna 2 sau 3 camere?300 lei fara repartitoare?

Eu pe luna Noiembrie am avut 150 cheltuieli de incalzire,100 pe Decembrie 90% din bani au fost parti comune.

Deschid robinetii numai in dormitoare,de sufragerie si bucatarie nu m-am atins.Temperatura medie a fost in jur de 19 grade.Sint in bloc locatari care au 400 roni caldura,nu stiu cum au reusit probabil tin deschis robinetii la maxim.M-am cam speriat de chestia asta cu pausalul,macar cu repartitorul mai poti face economie,daca este cald afara se poate inchide.

Share this post


Link to post

Mai oameni buni eu am o problema cu un apt inchiriat unde, probabil ca din cauza celor care stau cu repartitoarele pe balcon, cheltuielile au devenit asa de mari ca firma care este chirias deja nu prea mai vrea sa plateasca. Pe undeva ii inteleg.

La 109mp 4 camere si doua persoane intretinerea pe decembrie a fost 1000 de lei din care 750 incalzire.

Exista vreo procedura de scos repartitoarele?

Share this post


Link to post

Cit platiti incalzirea la un apartament de 3 camere (pausal,fara repartitoare) in Bucuresti?

La mine in bloc se string semnaturi pentru renuntarea la repartitoare si trecerea pe consum pausal.Mai mult ca sigur se va renunta la repartitoare.Majoritatea locatarilor sint pensionari foarte usor de influentat de ce vad la televizor si zvonuri ca fara repartitoare la un ap de 3 camere incalzirea va costa in jur de 100 lei.

200 lei/ caldura decembrie-3 camere

Mai oameni buni eu am o problema cu un apt inchiriat unde, probabil ca din cauza celor care stau cu repartitoarele pe balcon, cheltuielile au devenit asa de mari ca firma care este chirias deja nu prea mai vrea sa plateasca. Pe undeva ii inteleg.

La 109mp 4 camere si doua persoane intretinerea pe decembrie a fost 1000 de lei din care 750 incalzire.

Exista vreo procedura de scos repartitoarele?

Comitetul de bloc treb sa hotarasca asta si apropate toti locatarii sa fie de acord.

Daca renunti doar tu vei platii la pausal. Probabil ca o sa te incarce cu suma mult mai mare decat acum.

Oricum peste 3 ani toti o sa avem astfel de repartitoare

Share this post


Link to post

Mai oameni buni, ceva este in neregula majora. Ma uitam (o tara ca mata in calendar, e adevarat) la foile alea de la repartizare si ce m-a frapat era faptul ca in ianuarie 2013 costurile comune erau 3% din totalul Gcal si in decembrie erau 11%.

Dafac? Iar daca interzic astia sa inchizi caloriferul (o ineptie imposibil de pus in practica) revenim la pausal. Ceea ce mi se pare ok acum, pentru situatia mea.

Share this post


Link to post

Asta se numeste debandada si haos, fiind vorba pana la urma de fraudarea oamenilor corecti.

Imobilele necontorizate platesc mai putin decat cele cu contoare de energie termica. Asta cam prin Bucuresti e vorba, unde RADET tolereaza, intretine si practica sistemul.

O intrebare : oare cata energie consuma o locuinta cu robinetii deschisi la maxim (asta e intrecerea socialista), dar intregul imobil unde este asa belsug ?!?!

Raspunde careva ?... Cu-Cu !

Deoarece nici Primarul, nici RADET-ul nu zic nimic, au inceput sa-si dea cu parerea croitoresele, pensionarii, chiar unele ziare...

Cam crunta treaba, in tara unde se chinuie unii sa faca cel mai tare Laser din lume, cetatenii se pun cu toporul pe contoare si repartitoare... Hai ca pana la urma ne suspenda astia din UE, vre-o doua etape, pentru cumul de cartonase...

Share this post


Link to post

Citesc si ma minunez, eu la casa, 150mp utili , neizolata, netencuita, nefinalizata pe exterior platesc gaz (incalzire+apa calda+gatit) aprox 350 de lei /luna de iarna, 325 am avut pe decembrie, maxim 500 daca prind 2-3 sapt cu -15 -20 grade afara. Nu mai vreau bloc, e mai ieftina intretinerea la casa si mai am si curte drept bonus :mrgreen: .

Nu e normal sa fie mai mare factura de inclalzire la bloc decat la casa, pana la urma eu nu am perete comun cu nimeni. Cineva e fraierit, si cineva fraiereste, sau cineva plateste pierderile altora.

Share this post


Link to post

Pai asta e jmecheria, sunt unii care fura, dar fura din buzunarul altora, nu al radet.

Share this post


Link to post

De la RADET n-ai cum sa furi pentru ca toate pierderile se intorc la consumatori,asa ca nu poti profita decat de colocatari.Cand aveam repartitoare plateam la fel ca acum cind am renuntat la ele,si nu le mai duc grija sa le mai inchid sa nu platesc mult.Cestia cu repartitoarele este gaselnita unur smecheri care-si umfla buzunarele pe spatele populatiei fara sa faca nimic.Niste taietori de chitante.

Share this post


Link to post

Citesc si ma minunez, eu la casa, 150mp utili , neizolata, netencuita, nefinalizata pe exterior platesc gaz (incalzire+apa calda+gatit) aprox 350 de lei /luna de iarna, 325 am avut pe decembrie, maxim 500 daca prind 2-3 sapt cu -15 -20 grade afara.

In Cluj ierniile sunt mai blande. Si in plus, cand a fost ultima oara -15 grade in Cluj? :D

Share this post


Link to post

67 metri inseamna 2 sau 3 camere?300 lei fara repartitoare?

3 camere, semidecomantat, etaj 8/8, fara repartitoare, nelocuit ! Toate caloriferele date pe maxim, temperatura medie a fost de cca. 23-24*C. Este drept si ca am facut termoizolatie foarte ca lumea la 2 camere dar si ca 2 calorifere nu "duduie".

 

Imobilele necontorizate platesc mai putin decat cele cu contoare de energie termica.

Ai o baza cand afirmi asa ceva ? Nu te contrazic, chiar ma intereseaza acest aspect. Atentie, in aceasta discutie va trebui sa avem un numitor comun, nu sa comparam mere cu pere.

 

De la RADET n-ai cum sa furi pentru ca toate pierderile se intorc la consumatori, asa ca nu poti profita decat de colocatari. Cand aveam repartitoare plateam la fel ca acum cind am renuntat la ele,si nu le mai duc grija sa le mai inchid sa nu platesc mult. Chestia cu repartitoarele este gaselnita unur smecheri care-si umfla buzunarele pe spatele populatiei fara sa faca nimic.Niste taietori de chitante.

Din punctul meu de vedere, te-ai nimerit pe cazul ideal. Mai exact, eu cred ca repartitoarele te ajuta sa platesti o cota parte din consumul intregului imobil, cu o anumita marja de eroare. Ce se duce la RADET (sau alt furnizor) nu poate fi contestat, este contorizat in subsolul blocului. Cu alte cuvinte, ce se duce la RADET este suma costurilor incasate din fiecare apartament, lasand la o parte costurile de repartizare (aici cred ca te referi la taietorii de chitante). Toate astea pot fi usor identificate. Am spus ca ai picat pe un caz ideal pentru ca, in absenta repartitoarelor, daca ai costuri similare, inseamna ca locatarii sunt oameni cinstiti, corecti, cu simt civic etc. Ia sa ai 2-3 vecini cu calorifere in balcon sa vezi cum se schimba situatia ...

 

... ce m-a frapat era faptul ca in ianuarie 2013 costurile comune erau 3% din totalul Gcal si in decembrie erau 11%.

Aici chiar este ceva ciudat. In mod normal, cota partilor comune se decide si se trece in contractul facut cu firma care rezlizeaza repartizarea costurilor. In functie de specificul blocului, partile comune (de regula) variaza intre 10% si 30%. Cu cat cota partilor comune este mai mica cu atat sunt mai avantajati cei care NU pornesc caloriferele. Situatia este nasoala daca ai calorifere pe scara blocului (care, de obicei, nu sunt contorizate !) Edited by Salex

Share this post


Link to post

Ai o baza cand afirmi asa ceva ? Nu te contrazic, chiar ma intereseaza acest aspect. Atentie, in aceasta discutie va trebui sa avem un numitor comun, nu sa comparam mere cu pere.

 

... In mod normal, cota partilor comune se decide si se trece in contractul facut cu firma care rezlizeaza repartizarea costurilor. In functie de

 

1) Baza afirmatiei o constituie puternica emotie publica existenta in societate de ceva vreme, problema persistand fara replica din partea celor indreptatiti sa faca lumina si dreptate. Salutari de la primarie si RADET...

Realitatea existenta azi le da dreptate (in Bucuresti, pe tot felul de statistici si raportari de la populatie) astora care zic sa se renunte la contorizare. Asta e traba ! Asa aiurea cum e !

 

2) Pe "lege", partile comune, coloanele verticale din apartamente si racordurile orizontale au fost inventariate si trecute in tabel. Mai nou, pe partile comune (din subsol) au fost montate repartitoare, astfel ca nu se mai admite cota aia fixa anterioara...

 

Share this post


Link to post

1) Baza afirmatiei o constituie puternica emotie publica, ..., realitatea existenta azi le da dreptate (in Bucuresti, pe tot felul de statistici si raportari de la populatie) astora care zic sa se renunte la contorizare.

 

Fara suparare ... ce am ingrosat nu reprezinta o baza solida :) . In ce priveste ce sustin unii si altii, din punctul meu de vedere ambele parti intoxica si dezinformeaza, lucru usor de demonstrat insa nu cred ca este cazul sa intram acum in polemici.

 

Am expus mai sus un exemplu de apartament in regim pausal.

 

Iti dau acum inca un exemplu: in apartamenul in care locuiesc, 3 camere, 3 persoane, cca. 90mp, 7 calorifere din care 2 nu au fost pornite vreodata in ultimii 18 ani (1 este pe hol, celalalt in baia de serviciu), toate caloriferele au repartitoare (stiu, pe cele nefolosite as putea sa le desfiintez ..) deci platesc taxa de citire si repartizare in mod inutil pentru cele 2 calorifere mentionate, temperatura ambientala tot 23-24*C ... costul incalzirii (caldura + costul repartizarii) a fost de 224lei. Cum 21 lei reprezinta cv. serviciului de repartizare, inseamna ca am avut de platit 200 lei pentru agentul termic. Cu alte cuvinte, mult mai putin decat pentru celalalt apartament ... Deci cum poate fi justificata, in cazul meu, afirmatia subliniata ?

 

Pana nu demult chiar as fi vrut sa vad argumente solide pentru afirmatiile legate de repartitoare insa, daca tot intra in vigoare la nivelul UE obligativitatea montarii acestora ... banuiesc ca nu are sens sa ma mai agit :)

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Experienta mea "occientala" cu repartitoarele e una foarte dureroasa.

Am locuit intr-un apartament cu 2 camere de aproximativ 70mp in care am folosit 2 calorifere. Unul dintre ele, cel din bucatarie nu a fost folosit niciodata. Si cu toatea astea a "inregistrat" un consum aproape egal cu celelalte .

Una peste alta, intr-un an de zile am platit lunar 100€ "avans", si cand a venit calculul final, am mai avut de platit inca 1800€, adica 3000€/an. Am cerut re-evaluare, avand in vedere ca s-a inregistrat consum la un calorifer care n-a functionat niciodata, si n-am rezolvat decat marirea facturii cu 120€, pretul re-evaluarii.

 

Ca fapt divers, acum la o casa de aprox 150mp si izolata destul de relativ platesc undeva la 900€/an pe caldura si apa calda.

 

Metoda asta cu repartitoarele e foarte la indemana pentru administrator (aici se cheama "syindic") sa faca golanii. Bine, de fapt astia pot face golanii si cu multe alte chestii, gen lucrarile de renovare comune, intretinut lifturi, etc.

 

Si nu-s singurul, pe aici majoritatea care au avut de-a face cu sistemul asta se plang de el.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Eu cred ca repartitoarele de cost ajuta(In afara de smecherii care taie chitante)pe locatarii care vor sa faca economie prin inchiderea caloriferelor din lucuinte,bineinteles in defavoarea vecinilor care vor suferi de lipsa incalzirii pe peretii vecini,si nu de putine ori prin folosirea gazelor la diverdse sisteme de incalzit,gaze care evident se platesc in sistem pausal,si bineinteles tot in defavoarea colocatarilor din scara respectiva.Asta am patit pe pielea mea cand in iarna in care a mers contorizarea individuala am platit 80 lei pe luna gaze la 4 persoane in conditiile in care vara plateam 10 lei.

Edited by sergiu2010

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...