Jump to content
Sign in to follow this  
FLEX

Lampa portbagaj

Recommended Posts

Am cumparat din Carrefour Colentina 2 lampi portbagaj micute si dragute pe care vreau sa le montez pe finitiile laterale in partea de sus, sa se faca naibii lumina in gaoace; ca la orice alta instalatie, o sa fac eu montajul hard, urmind ca de partea de legaturi electrice sa se ocupe MosMartin; lampile au intrerupator, dar eu vreau sa se aprinda DOAR la deschiderea portbagajului, asa ca probabil or sa necesite un switch; indata ce se face, va tin la curent.

Share this post


Link to post

Eu am luat o plafoniera de dacie dintr-un magazin cu piesele aferente.

Am sapat o gaura un plasticul din dreapta (cum te uiti in portbagaj), in asa fel incat lampa sa intre fortat. Mi se pare ca are si niste urechiuse, care scapa acolo si nu mai iese decat impinsa pe partea ailalta.

Si asta are intrerupator... dar cred ca e mai complicat daca vreau s-o fac sa se aprinda odaca cu deschiderea haionului. Mai bine bag eu mina daca am nevoi, stiu unde e, si o aprind. Asa am de gind.

V-ati prins... nici a mea nu are inca firele trase. Nu vreau sa-l deranjez pe MosMartin pt un fleac. :)

Share this post


Link to post

NFS, asta nu e fleac, la urma urmei ... cele mai multe probleme pe care le-am avut cu masinile au fost de la electrica ... iti desfac toata masina din cap in coada, dar de electrica nu ma ating, mai mult decit sa bag/scot un papuc nu fac ...

Share this post


Link to post

Cind mi-au montat aia alarma, au pus ei intrerupatoare la protbagaj si la capota si acum cind deschid portbagajul se aprinde lumina in masina... asa ca pentru alimentare intetionez sa vad unde se leaga plafoniera aia si sa pun si eu o lampa in portbagaj :) )

Share this post


Link to post

si eu mi-am montat o lampa de plafon de dacie in poratbagaj la tico, in plasticul lateral, prima data am vrut pe dreapta dar mi-am dat seama ca acolo e "refularea" de la rezervor si am pus-o pe stanga, cu un fir de la plafoniera si unul la masa. se aprinde cand vreau eu, ca are comutator pe ia. :lol:

Share this post


Link to post

...vin si eu cu o intrebare: am vazut la majoritatea matizurilor "noastre" intrerupator la portbagaj... pentru alarma. Nu se poate folosi acest intrerupator pentru lampa? ...adica si ca sursa de curent. Nu trece curent tot timpul prin fire si intrerupatorul doar dechide si inchide circuitul?

Share this post


Link to post

Cica nu-i asa simplu, pe forumul Dacia s-a facut asa, dar dezactiva alarma pe hayon, sint nus'ce curenti inversati acolo, n-am inteles nimic, poate altcineva intelege: http://www.daciaclub.ro/viewtopic.php?t=2562 cititi tot topicul, pina la sfirsit ... lampadare ca al lui laurh am si eu ... 2 chiar, sa am feerie de lumina, dar inca n-am ajuns la MosMartin ...

Share this post


Link to post

...am inteles. trebuie sa-i pui dioda, ca sa nu simta alarma curent pe intrerupator... Nitel complicat. Ma mai gandesc... Ar merge (pusa direct) o lampa cu led-uri, cum am eu la bricheta...

Oricum, cea mai buna solutie e ca lampa sa aiba intrerupator... Sau, sa mai montezi unu' in partea cealalta... Mai vedem la intalniri... Poate, pana una-alta, le montati voi si ne aratati si noua... :D

Share this post


Link to post

o chestie simpla si eficienta: cativa m de cablu multifilar siliconic, un intrerupator k la usi, adeziv de calitate + lampa/lampi mici, eficiente si ieftine. puteti monta una in interior si una pe hayon in interior, sa aveti lumina si in ext masinii, sa vedeti bagajele de jos. trageti curent de la plafoniera sau de sub bord. lampile pot avea intrerup independente, sa le puteti aprinde doar pe care vreti.

am scris siliconic pt k e mult mai rezistent, nu ia foc si rezista la temp ridicate. eu am tras de la css pana in spatele masinii, pt boxe, direct pe tabla si nu s-au ros, chiar daca se freaca de bancheta rabatabila. voi puteti trage curent ori pe jos, ori pe langa finitia plafonului.

Share this post


Link to post

Deci inainte sa plec, m-am dus la MM si mi-a facut instant lumina sa mearga (cea din portbagaj, ca nu aveam legaturile facute). A zis ca nu are de ce sa se lege pe acolo asa ca a luat vreo 2 metri de cablu bifilar si l-a legat pe sub bord (ca de obicei, cu grija sa nu atirne, mascat frumos), l-a tras pe sub plasticele alea de pe praguri... Probabil ca se poate lega si intr-un mod mai destept, dar la mine asa a apucat si aproape terminase cind mi-a venit mie mintea cea de pe urma...

...prin urmare, lumina in portbagaj o aprind eu, de la intrerupator numai cind vreau. Mai era o optiune sa mi-o lege pe direct sa stea mereu aprinsa, da' n-am vrut. Partea proasta e ca nu trebuie s-o uit aprinsa ca n-o sesizeaza nici senzorul de lumini aprinse!

 

Uite, nu m-am gandit, e o buna metoda antifurt si asta! :)

Share this post


Link to post

Parerea mea e ca se poate adapta cu succes un buton de la frigidere, ala care face sa se aprinda lumina cind se deschide usa. Nu poate sa fie scump iar montarea e o kestie foarte simpla.

Share this post


Link to post

Dar exista contacte specializate pt asa ceva... cum ar fi ala care e in stilpul de la usa (sau pe unde naiba o fi) de ti se aprinde lumina in interior cind deschizi usa...

 

Ce naiba?!?!?... auzi la el... de la frigider! :!: Mie ala imi trebe, bah, ca altfel confund frigiderul cu baia! :P

Share this post


Link to post

Improvizatii omule deh... :oops:

Pai daca exista si se si gasesc de ce nu puneti unu d'asta ca nu e mare lucru.

Share this post


Link to post

Pai pentru "unu d-asta" trebe data gaura in caroserie... alea, alea... daca tot facem improvizatii trebe facute cit mai practice, parerea mea, hic :heavydrinker: .

Share this post


Link to post

Pentru aprinderea luminii in portbagaj (desi daca imi permiteti o gluma, la Matiz/Tico si cu o bricheta faci lumina in portbagaj) se poate folosi la fel de bine switch-ul de la alarma din portbagaj (asta pentru cei care au asa ceva). Daca nu aveti se poate cumpara o dracie din asta de la un magazin Dacia sau mai sigur din Vitan (e cam 10k bucata) si ati rezolvat problema. Insa pentru cei cu alarme nu merge conectata lampa direct la switch-ul alarmei pentru ca atunci alarma o sa creada ca porbagajul nu a fost inchis. Montajul il gasisem pe net pe daciaclub.ro si o sa il postez si aici.

Share this post


Link to post

Se poate folosi fara probleme switch-ul de la alarma. Ne se merita alte gauri in caroserie.

Sunt necesare doua diode (3A/50V indiferent de producator dar de forma tubulara- conexiuni axiale). Se introduc, fiecare in parte in suporti de sigurante pe cablu, cum au unele casetofoane auto, pentru izolare si protectie mecanica. Catozii diodelor (capatul cu marcaj inelar) se leaga impreuna la switch iar anozii, unul la firul de la alarma iar celalalt la becul lampii de iluminare a portbagajului. Si asta este tot. Sarcinile nu mai au cum sa se vada intre ele.

Share this post


Link to post

Revin la acest subiect dupa vreo 2 luni de cind mi-am montat lumina in portabagaj. (a se vedea post-ul meu anterior).

Asa ca ca pot sa spun ca vorbesc din experientza!

NU AM FOLOSIT-O NICIODATA! :lol:

Ba chiar, o data, vrind sa fac o proba, am uitat-o aprinsa si a stat asa toata noaptea. Din fericire dimineatza a pornit fara probleme!

Share this post


Link to post

mai baieti!!! iar va complicati aiurea (ca si cu deschiderea la portbagaj)

 

se leaga frumusel plafoniere de dacia (care au intrerupatoare, 50 klei in Vitan) direct la luminile de pozitie.

 

asa o sa ai lumina in portbagaj doar noaptea cind ai pozitia aprinsa si e pornit intrerupatorul.

nu o vei uita aprinsa deoarece asta inseamna ca vei uita si pozitia aprinsa...si la asta se pare ca aveti avertizoare sonore.

daca nu aveti avertizare sonora la lumina aprinsa, JE monteaza asa ceva tot impreuna cu Soran la pretul de 200 k lei (avertizorul inclus)

 

ne bagam si la lumina daca vreti: 100k lei manopera pt fiecare plafoniera montata. preturile sunt usor discutabile (se pot transforma in bere, mici, etc)

Share this post


Link to post

Canci avertizoare sonore!!.....Da' ia sa dai un pret ptr ttoata treaba ia tu tot ce-ti treb' si hai ca joi vin sa-mi pui lumina in carutza!!!!

Share this post


Link to post

O intrebare am si eu .Nu se pot lega lampile cele noi din portbagaj la lampa din habitaclu iar cand va fi aprinsa ea se aprind si lampile din portbagaj??? #-o

Share this post


Link to post

Pune cineva o poza cum arata lampa de portbagaj la un Tico.

plzzzzzzz

Share this post


Link to post

Cumparat plafoniera de dacie cu 6,1 ron. Taiat loc in portpagaj. Montat lampa. Tras firele (ii legat pe pozitie). Si cam atat. Iata ce a iesit :banana: :

 

post-1315-1135786971_thumb.jpgpost-1315-1135786990_thumb.jpgpost-1315-1135787005_thumb.jpgpost-1315-1135787025_thumb.jpg

Share this post


Link to post

scuze ca nu am vazut topicul pana acum sa-ti raspund..

plafoniera la fel am si eu, dar am evitat acea parte din cauza alimentarii rezervorului... e putin mai sigur pe partea opusa

bravo oricum, este folositoare cate-odata

Edited by aztec

Share this post


Link to post

Da si tu cu niste izolier band pe firele alea negre dezizolate...

Share this post


Link to post

Inca nu dau cu banda ca vrea sa pun o mufa (tata/mama) in locul firelor.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...