Jump to content
Sign in to follow this  
Doru

Sistemul De Alimentare Cu Carburant La Matiz

Recommended Posts

Sa concentram aici solutiile de rezolvare a problemelor legate de sistemul de alimentare, vor fi mai usor de gasit de toti. Incerc sa detaliez cat de cat functionarea acestui sistem care cu mici diferente este intalnit cam la toate masinile cu benzina de productie relativ recenta, Matiz-ul fiind un caz particular in ce ma priveste.

 

Pompa alimentare se afla in rezervor imersata in benzina intr-un bloc comun cu supapa de control, regulatorul de presiune (supapa de descarcare) si sonda indicatorului de nivel combustibil. In partea superioara a acestui bloc se gasesc racordurile de tur, retur carburant si conectorul la instalatia electrica. Presiunea de alimentare este reglata de supapa de descarcare la valoarea de 372 kPa (cam de doua ori cat intr-un cauciuc) iar pompa are un debit de 90-130 litri pe ora (nu-mi mai aduc aminte unde am gasit valoarea asta dar cam pe aici se invarte).

Circuitul carburantului este urmatorul: benzina este absorbita de pompa, trece prin supapa de control, care la oprirea pompei nu permite circulatia in sens invers si mentine pentru un timp presiunea in sistemul de alimentare, filtrul de benzina, ramificatia motor-retur si se intoarce in rezervor prin racordul de retur si supapa de descarcare care asigura si reglarea presiunii. Din ramificatia mai sus amintita, benzina ajunge sub presiune in rampa comuna a injectoarelor si la deschiderea acestora, este pulverizata in galeria de admisie a motorului.

Pompa de alimentare este unsa si racita de benzina care trece prin ea (la fel cum aerul raceste motorul unui aspirator de praf casnic). Din acest motiv, functionarea acesteia cu foarte putin sau fara carburant in rezervor va duce inevitabil la distrugerea acesteia (si e scumpaaaaaa).

Un aspect interesant este si filtrarea carburantului. Avand in vedere debitul pompei, consumul motorului (4-5-6-7 l/h) si capacitatea rezervorului (35!!!), rezulta ca dupa alimentarea de la pompa, in scurt timp, cam tot carburantul din rezervor va fi filtrat, mai putin mizeriile care plutesc in benzina. Deci cele mai mari sanse de a ramane blocati dupa o tzeapa la pompa, le avem imediat dupa alimentare sau la terminarea benzinei.

Este binevenita o verificare din cand in cand a presiunii in sistemul de alimentare. ECU nu masoara si nu regleaza presiunea iar in situatia in care aceasta este incorecta, sistemul de control electronic al injectiei functioneaza defectuos (se sprijina prea mult in senzorul de analiza a gazelor arse, celebra sonda lambda). O presiune prea mica, datorata regulatorului de presiune defect sau filtrului infundat partial va genera un amestec mai sarac decat cel dorit si performantele motorului vor fi mai reduse. O presiune prea mare datotata exclusiv regulatorului de presiune, va genera un amestec prea bogat, care daca nu este compensat de sistemul de bucla inchisa, va genera consumuri excesive.

In rezervor se gaseste o cantitate oarecare de benzina si restul aer. Este firesc sa apara vaporii de benzina. Pentru a nu se imprastia in mediu (ne aducem cu totii aminte de duhoarea de benzina din vechile Dacii), masinile moderne sunt prevazute cu un sistem de absorbtie a vaporilor. Acesta este compus dintr-o supapa antirasturnare care se gaseste undeva in partea superioara a rezervorului, o conducta pana in compartimentul motor, canistra cu carbon activ si electrovalva de purjare a vaporilor.

Functionare acestui sistem cuprinde trei aspecte:

1. in regim normal de functionare a motorului, electrovalva este deschisa de ECU, atunci cand stie el, si vaporii de benzina sunt absorbiti prin canistra cu carbon si conexiunea cu rezervorul de galeria de admisie. In rezervor se propaga astfel o depresiune egala sau mai mica cu cea din galerie. In aceste conditii vaporii nu se pot raspandi in mediu. Daca in timpul functionarii motorului sau la un oarecare timp dupa oprirea acestuia deschidem busonul rezervorului, aerul din atmosfera va patrunde in interior pentru a compensa aceasta depresiune (vestitul fasssss).

2. in situatia masinii parcate in soare (sa zicem), cand combustibilul, si mai ales aerul incarcat cu vapori se dilata, in rezervor apare o supra presiune. Aerul incarcat cu vapori va fi evacuat tot prin canistra cu carbon dar de aceasta data direct in atmosfera (electrovalva fiind inchisa) prin racordul de scurgere din partea inferioara a acesteia. Aerul iese iar vaporii raman prizonieri in carbonul activ din canistra (cam ca la masca de gaze) in asteptarea pornirii motorului cand vor fi purjati in galeria de admisie si arsi. Daca in aceasta situatie deschidem rezervorul, suprapresiunea dictata de rezistenta trecerii aerului prin canistra, aerul va iesi din rezervor, de data asta incarcat si cu vapori de benzina, in atmosfera (iarasi vestitul fasssss dar in sens invers).

3. Doamne fereste de situatia rastunarii masinii. In acest caz, supapa antirastnare obtureaza racordul rezervorului catre canistra cu carbon (pentru ca benzina sa nu se poata raspandi) si sistemul de absorbtie al vaporilor de benzina iese din functie.

 

Apropo de "cata benzina incape in rezervor". Daca se umple rezervorul pana la gura cu benzina, aceasta inunda prin supapa antirasturnare conducta catre canistra cu carbon. Carburantul poate ajunge la deschiderea electrovalvei in canistra de carbon facand viata acesteia nu tocmai roz. Ar fi de remarcat ca prin constructie, poiectantii plaseaza canistra cat mai sus posibil, peste nivelul gurii de alimentare a rezervorului, daca se poate, pentru a impiedica inundarea acestui circuit. Un cetimetru de aer intre plafonul rezervorului si nivelul benzinei este binevenit. La primul tzac al pompei din statie, cam ajunge (daca nu-i bulita)

Share this post


Link to post

Doru saru'mana ca ne mai luminezi si pe noi astia mai nestiutori.Inca doi useri ca tine si am deveni academie :osanale: :osanale:

 

 

PS:Mesajul meu este absolut pe bune si nu are nici o tenta ironica.

Share this post


Link to post
Acesta este compus dintr-o supapa antirasturnare care se gaseste undeva in partea superioara a rezervorului, o conducta pana in compartimentul motor, canistra cu carbon activ si electrovalva de purjare a vaporilor.

 

Apropo de "cata benzina incape in rezervor". Daca se umple rezervorul pana la gura cu benzina, aceasta inunda prin supapa antirasturnare conducta catre canistra cu carbon. Carburantul poate ajunge la deschiderea electrovalvei in canistra de carbon facand viata acesteia nu tocmai roz. Ar fi de remarcat ca prin constructie, poiectantii plaseaza canistra cat mai sus posibil, peste nivelul gurii de alimentare a rezervorului, daca se poate, pentru a impiedica inundarea acestui circuit. Un cetimetru de aer intre plafonul rezervorului si nivelul benzinei este binevenit. La primul tzac al pompei din statie, cam ajunge (daca nu-i bulita)

Pai canistra cu carbon se afla situata fix sub stergatoare, peste nivelul torpedoului, care este cam la nivelul busonului de umplere, si admisia in canistra se face pe sus. Ma gandesc eu ca e cam greu sa ajunga benzina pana acolo. In plus din ce m-am prins eu pe schema, supapa antirasturnare este montata chiar pe corpul rezervorului, care dupa cum ii zice numele nu ar trebui sa lase benzina sa iasa din rezervor ci doar sa vina de la canistra.

In plus daca m-am prins eu cam care-i faza cu tzacul, printr-un procedeu oarecare el se declanseaza daca ajunge benzina lichida sau spuma pe marginea tzevii pompei (contraziceti-ma daca nu e asa), deci cand s-ar linisti, tot nu cred ca ar ramane un cm de aer pana la plafonul rezervorului, dar s-ar putea sa ma insel.

Share this post


Link to post

@cchrism. Supapa antirasturnare functioneaza numai cand masina este intr-o pozitie anormala (cu rotile in sus :lol: ). Eu n-am chef sa probez functionarea. In rest, totul trece prin ea ca prin teava. Eu m-am referit doar la traseul urmat de benzina.

Daca umpli rezervorul pana la gura, avand in vedere pozitia canistrei si principiul vaselor comunicante, poti aprecia cam pana unde se ridica nivelul benzinei in conducta de legatura. Peste asta, la pornirea motorului si deschiderea electrovalvei, benzina este supta spre canistra. Nu se intampla nimic care sa provoace defecte doar ca sistemul functioneaza defectuos. Pe conducta spre canistra ar trebui sa ajunga doar aer saturat cu vapori de benzina. De aici 35 litri capacitatea rezervorului sau autonomie minima de 500 km.

La Matiz este un caz fericit ca montarea canistrei a fost facuta atat de sus. Sunt destule masini la care diferentele de nivel sunt mult mai mici.

Share this post


Link to post

Ok, pare buna explicatia, la supapa antirasturnare inca mai am eu dubii, presupun ca mecanismul este ala pe care-l spui tu (ca functioneaza doar cand masina e cu rotile in sus), dar ma gandesc daca nu ar putea fi facut (nu de noi, ci din fabricatie) sa lase vaporii dar nu si benzina. Ma rog, m-am lamurit acu'.

Mi-a mai ramas problema cu functionarea click-ului de la pompa de benzina? E mecanic, e electric, macar intuiesc bine abordarea?

Share this post


Link to post
Apropo de "cata benzina incape in rezervor". Daca se umple rezervorul pana la gura cu benzina, aceasta inunda prin supapa antirasturnare conducta catre canistra cu carbon. Carburantul poate ajunge la deschiderea electrovalvei in canistra de carbon...

 

Deci asa se explica cei 41 de litri "indesati" in rezervor... (parca asta era recordul :scarpin: )

Share this post


Link to post

F. frumos explicat DORU dar ce ai scris tu este o mica parte din "fofisticarea" pe care o ascunde sub capota[si nu numai] o masina actuala printre care si Daewoo.Sa se retina pt. toti utilizatorii, asa cum a spus si DORU,sa nu se continuie niciodata sub nici o forma umplerea rezervorului de combustibil dupa ce pistolul pompei de alimentare a declansat pt ca se pierde acel spatiu de acumulare al vaporilor de benzina proiectat de fabricant sa existe in rezervor cu neajunsurile pe care le-a spus si DORU:functionare defectuoasa a motorului, consum marit de carburant SI ATENTIE LA CIOELO E II,III PERICOL DE INCENDIU,canistra cu carbon fiind plasata constructiv sub aripa stg. la aproximativ acelasi nivel cu rezervorul din canistra veti observa ca incepe sa curga benzina[fapt constatat la multi clienti care "indeasa"benzina in rezervor] :scarpin:

Share this post


Link to post

As vrea sa eu detalii despre sonda litrometrica a matizului deoarece vreau sa fac un indicator digital al combistibilului, care sa imi arate cati litri mai sunt.

Share this post


Link to post

matu meu consuma benzina de nebun, am fost la service si au zis ca probabil e de la "bujii", au schimbat bujiile dar tot consuma, nu 14 ca inainte dar un 9-10 e al lui.

 

va rog spuneti-mi unde sa m-ai caut buba. :osanale:

Share this post


Link to post

Ce legatura are problema ta cu topicul acesta ? Sugerezi ca masori gresit consumul datorita sondei de nivel ?

Share this post


Link to post

este binevenita o verificare a presiuni in rampa de injectoare si a debitului de benzina ... da ar fi fain sa o pot face eu acasa ca astea la reprezentanta Daewoo sunt prea scirbosi. Eu nu stiu ce sa zic matizu meu consuma 5.5 in afara si 6,5 prin oras multi se lauda cu consumuri de astea la masini de 2 ori mai mari ca matizu, dar asta e. Oricum pute urit a benzina nearsa chiar si cind motoru e cald . STIE CINEVA CUM AS PUTEA VERIFICA PRESINEA SAU DEBITU CARE IL BAGA PONPA DE ALIMENTARE sau e necesar sa caut un meserias. MERSI

Share this post


Link to post

Schimba benzina, schimba pompa si schimba vitezele mai tarziu. Asta-i reteta la Matiz.

Share this post


Link to post

pun doar benzina de la Petrom pompa de benzina nu are mai mult de 20 mii de km

Share this post


Link to post

Vorbeam de pompa statiei de alimentare.

Share this post


Link to post

nu ai cum sa vezi diferentele de la o benzina la alta mai ales la un matiz. Poate trage mai bine masina da sigur consuma mai mult. Pe mine ma deranjeaza ca put a benzina gazele arse.

Share this post


Link to post

Diferente mai mari sau mai mici se simt in functie de calitatea combustibilului! Pute a benzina pt. ca probabil nu e arsa, si ai un reglaj necorespunzator la motor!

Share this post


Link to post
... nu ai cum sa vezi diferentele de la o benzina la alta mai ales la un matiz...

Diferentele apar in functie de provenienta petrolului din care s-a extras benzina. Dintre compusii normali rezultati din ardere (CO, CO2, H2O), doar sulful se remarca olfactiv. Desi, de anul trecut trebuia trecut la benzina cu continut de sulf de 3x mai mic, faptul reclamat de tine spune ca Petromul continua sa vanda o benzina poluanta. In sensul acesta a fost recomandarea mea de-a schimba benzina si pompa de unde alimentezi (nu cunostem noi afacerile pe cont propriu ale benzinarilor, benzina traficata la negru).

Share this post


Link to post

cu siguranta aveti dreptate o sa alimentez si din alta parte sa vad cum o sa se comporte masina. Mersi pe sfaturi.  <img src= ">

Share this post


Link to post

aveti idee de ce imi consuma in jur de 14l/100 ? fara sa supraturez motorul

Share this post


Link to post

Trebuie sa-i dai turatie, altfel consuma de rupe. Eu schimb vitezele numai la 4000 rpm sau peste. (am turometru)

Share this post


Link to post

Supraturare la Matiz insemna sa mergi peste 5900 rpm si pana la limitare. Ma indoiesc ca vizitezi aceasta plaja atat de des incat sa se reflecte asta in consum. Raspunzatoare de un consum exagerat este prima sonda Lambda. Consum mare ai si in rulajul extra-urban ?

Share this post


Link to post

Salut!

Va rog sa-mi spuneti unde este pozitionat CONTACTORUL NIVELULUI DE COMBUSTIBIL la Tico ( nu imi indica nivelul de benzina) firul respectiv atarna liber si nu stiu unde trebuie pus. Multumesc!

Edited by cipin

Share this post


Link to post
Trebuie sa-i dai turatie, altfel consuma de rupe. Eu schimb vitezele numai la 4000 rpm sau peste. (am turometru)

 

Salut,

ziceai ca ai turometru, asi fi foarte interesat sa stiu si eu ce turatie are motorul la 35-40km/H in treapta 2, la 55-60km/k in treapta 3 si 75-80km/H in treapta 4.

Eu schimb viezele cam intre aceste niveluri (neavand turometru ma uit la viteza). Sunt curios daca fac o schimbare buna.

Mersi.

Share this post


Link to post

Salutare tuturor,

 

:o fftopic:

 

Am si eu o intrebare daca nu deranjez pe cineva si imi cer scuze pt asta... Cum as putea sa sustrag si eu niste benzina din Matizu de la munk ? :D O :)

Share this post


Link to post

... ca din orice recipient, cu furtunul.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...