Jump to content
Sign in to follow this  
zalmoxis

China - Superputere

Recommended Posts

Apropo de chinezi si altii la noi in tara...eu unul nu prea as vrea sa mai fiu in preajma chinezilor cind se apuca de pocnit intre ei...

Cu mina pe inima iti spun ca as prefera sa fiu intre niste chinezoi incinsi (nu conteaza motivele) decit dupa 11:00 PM in zona Ferentari !

 

Sa facem totusi o deosebire intre produs CHINEZESC si altul sub licenta...

Cit despre asta ... din nou putem discuta. Exemplul pe care l-am dat mai sus poate fi extins. Exista produse COPIATE si care sint OK. Este in firea poporului chinez sa copieze. Insa stau si va intreb, citi dintre voi ati avut de-a face cu japonezi imediat dupa razboi sau 20-30 de ani dupa ? Unde erau japii atunci si unde sint astazi ? La a doua intrebare nu are sens sa raspund insa la prima pot sa va dau niste informatii direct de la "prima mina". Japonezii care acum sint printre cei tari in materie de automobile hibride erau varza in ceea ce priveste motoarele electrice. Prin anii '70 trageau cu ochii si bagau la cap, inclusiv de la romani ... da, da, chiar daca pare greu de crezut. Asa ca, eu unul, nu m-as mira deloc daca am relua aceasta discutie peste 10-20 de ani si am ajunge la niste concluzii care, acum, par de natura SF.

 

PS: cine a furat planurile T-34 si a produs cea mai buna replica ????

Share this post


Link to post

Daca aveti ocazia mergeti pe AICI. Si mai vedem dupa aia ce si cum.

Edited by hitman

Share this post


Link to post

Dintre un Philips facut in China si un Domotec facut in Germania, voi ce alegeti?

Philips all the way...

 

Unde sint jucariile, tenisii si baschetii chinezesti de pe vremuri...inainte de "89? Calitativ vorbind.

 

"Bashchetii" si tenisii chinezesi de dinaintea lui '89 se gasesc si acum tot la 2 lei si da...talpa se sparge mai repede ceea ce nu se intampla la bashchetii noi. De ce? Talpa "bashchetilor" noi e mai buna calitativ decat talpa celor vechi. Deci s-o lasam pe asta.

P.S. Faptul ca piata romaneasca este invadata de produse chinezesti ieftine si de calitate inferioara, nu inseamna ca toate produsele chinezesti sunt la fel. Pur si simplu asta reflecta nevoile noastre, a romanilor (a majoritatii probabil).

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Si asta ce are ? Daca este cineva interesat de film si poze la prima mina, dati de stire ;)

Share this post


Link to post

Eu lucrez cu chinezii, aduc de acolo niste obiecte, nu conteaza ce. Treaba e simpla: Cat dai, atata face ... Te tine buzunarul, ai clienti pretentiosi, platesti 40% in plus i ei iti ofera super calitate. altfel, platesti juma', juma' iti dau si eu ... Si cum noi suntem o tara saraca, la noi se vand produse chinezesti ieftine (asta teoretic e un pleonasm :) ) ... De aici si impresia romanului ca produsele chinezesti sunt neaparat proaste. Ce-mi place mie la chinezi: au fabrici serioase, sunt seriosi si nu fac mofturi: adica daca vrei, iti vinad un produs care costa un dolar si la care ei au un profit de 5 centi ... daca-ti convine sa platesti transportul, nu-i nimic ...

Edited by smailmiami

Share this post


Link to post

Lasati la o parte prejudecatile conform carora chinezii nu sunt in stare sa produca lucruri de calitate.

Conform unui studiu din HArvard Business Review, chinezul o sa aiba un venit mediu de 10 ori mai mare decat un european in doar cateva zeci de ani. Principala argumentatie este demografica si este incontestabila. Si se refera mai mult la trend decat la starea actuala. Numarul chinezilor creste si sunt din ce in ce mai multi cei care au studii superioare. In Europa e invers, in ambele planuri.

De criza la ei nu se poate pune problema, nu stiu de ce ar pomeni cineva de asa ceva. Sunt foarte maleabili, se orienteaza rapid, statul e puternic si controleaza economia foarte bine, castiga din taxe si actionariat si investeste foarte mult in invatamant si infrastructura. De ceva timp, au inceput si 'diversificarea de portofoliu', dar cu cap, de exemplu au refuzat sa ii ajute pe greci (probabil ca nu ai inteles ce dracu e aia pauza de 4 ore in mijlocul zilei).

Share this post


Link to post

Satori: china nu reinventeaza economia si nici ciclul economic. Au mai fost cateva natii care au crezut ca au descoperit secretul cresterii eterne si a imbinarii perfecte intre controlul de stat si economia de piata, asa zisa a treia cale (Asia de S-E a anilor 80 si inceputul anilor 90 si multe alte cazuri). Eu sunt convins ca ei se vor confrunta cu o recesiune si e doar o chestiune de timp pana cand aceasta va aparea. Nu cred in solutii minune de imbinare a comunismului, a statului hipertrofiat cu economia de piata cu rezultate miraculoase.

 

Da China a evoluat mult, da au f multi tineri educati in afara tarii si calitatea educatiei este in crestere(lafel aveau su celelalte state din Asia de S-E). Dar crede cineva ca acesti tineri educati si scoliti vor fi lafel de obedienti precum parintii lor si vor tolera restrictiile la informare si exprimare impuse de un guvern comunist corupt? Credeti ca genratia Y va mai gusta discursuri demagogice socialiste? Sau ca sa dezvoltam, credeti ca pretentiile si necesitatile generatiei Y nu vor fi mult mai ridicate?

Share this post


Link to post

Ba, intr-un fel, au reinventat-o. Deja. Dar nu despre asta e vorba, nu uita ca economia tocmai s-a reinventat pe ea insasi. Lasa prostiile pe care le-ai invatat la ASE, profesorii tai se balbaiu anul trecut de ii apuca tremuriciul. Iar acum au invatat ca singurul lucru inteligent pe care pot sa il faca e sa taca, cu asta au venit nou.

 

Aici nu e vorba de solutii minune si alte asemenea povesti. Atat timp cat aluneci pe panta asta, de a crede ca se intampla ceva extraordinar in China, nu o sa reusesti sa gandesti foarte obiectiv si o sa gresesti in concluzii. Cred ca ar trebui sa te gandesti mai curand la potentialul neexploatat al Chinei si sa il vezi ca pe al oricarui stat "occidental". Si mediul politic, birocratic si incet (nu as zice corupt, e pleonasm!!!, numai fanii lui Mircea Badea nu au inteles asta) este un avantaj, tempereaza un boom ce ar putea fi nesustenabil.

Despre generatii,... ce te doare? Ce conteaza? Oricum, stai calm, e ruptura clara intre oraseni si cei de la sate. Primii au salarii decente si nu au motive sa se planga iar cei din urma nu stiu ca pot sa se planga. Iar cand o sa isi dea seama, o sa faca cerere sa se mute in oras. Oricum, la ei, si plansul este cuvincios, si asta e scris in ADN, nu se schimba intr-o generatie sau doua, fie ele si educate.

Share this post


Link to post

Diferenta intre stilul de munca chinezesc / asiatic si cel european sta in mentalitate. Ei nu prea stiu sa se planga, iar cand o fac o fac pentru chestii importante nu rahaturi. Lucrez cu ei de prin 2004, cand a zis chinezu' in saptamana x ai containerul in port la Agigea, acolo a fost in saptamana x! La italieni spre exemplu cand ceri ceva ei sunt in concediu, au sarbatori sau au inchis firma o luna sa plece la mare toti angajatii... si mie imi crapa buza dupa o presetupa, n-ai de unde sa o iei...

 

(probabil ca nu ai inteles ce dracu e aia pauza de 4 ore in mijlocul zilei).

Cum dracu n-au inteles!? E simplu: Pauza de mancat, digerat si stat la soare sa se vanture tzatziki si ouzo...

Share this post


Link to post

Nu, ei nu inteleg nimic extensiv, de aia nici masinile inca nu le ies, daca le deseneaza ei.

Asta e, cand trebuie sa hranesti 10 oameni din 2-3 ari de orez, inveti la perfectiune intensivul si matematica.

Share this post


Link to post

Si din matematica, impartirea!

Share this post


Link to post

Refritor la produse , sunt produse chinezesti de calitate mai buna decat firme celebre . Exemplu

o anumita marca de produse sport ( nu ieftine ) chinezesti ( fost Hong Kong ) de ale caror tricouri

sunt mai mult decat multumit - (mult mai multumit) decat Puma , Lotto etc originale - la preturi pe masura .

Din nefericire la noi se aduc cele mai ieftine produse din China cu o calitate pe masura .

Share this post


Link to post

@Satori: Tocmai pentru ca nu ascult/gust conformsimul economistilor academicieni romani afirm ceea ce afirm. Am facut o lucrare de dizertatie si una de licenta in tema crizelor financiare iar sursele de informare in limba romana nu au reprezentat nici 1% din total. Concret, majoritatea lucrarilor in romana pe domeniu sunt traduceri proaste si garnisite cu complexitate academica romaneasca. Oricum, astea sunt convingeri personale si nu putem decat sa asteptam 5 ani si sa ne auzim atunci sa vedem cine a avut dreptate :) .

Share this post


Link to post

si mie imi crapa buza dupa o presetupa, n-ai de unde sa o iei...

 

 

Matale nu intrebi unde trebuie.

Share this post


Link to post

@Andrei

F multi mari specialisti au dat-o-n bara cu predictiile economice, asa ca o doza de scepticism nu strica niciodata :) Evident, multe chestii sunt evidente pentru specialisti... insa sunt convins ca au si ei specialistii lor.

 

Chinezii nu isi motiveaza oamenii educati cu discursuri inflacarate si patriotice. Ii motiveaza cu conditii bune si stabilitate. In china daca esti pasionat de o tema de cercetare despre care stii ca dureaza 10 ani ca sa o duci la capat, si primesti OK-ul, stii ca ai finantarea stabila. In Europa peste 2 ani vin alegerile si noul guvern schimba prioritatile si tu te trezesti ca ai pierdut 2 ani degeaba. Eu in Franta am avut un coleg chinez care era lector in Xi'an, in zona "traditionala". Avea un salariu de 900dolari, in conditiile in care el cu familia lui mancau de 1usd/zi. Cand a terminat stadiul in Franta s-a intors inapoi, cu o imagine probabil destul de proasta despre europa... autobuze care intarzie, trenuri in greva, apa care da diaree, mancare si chirii exorbitant de scumpe, etc.

 

Pt multi cercetatori china e un paradis. Nu vine Greenpeace si alti isterici sa-i f.. la cap, nu ii sperie nimeni cu "principiul precautiei" sau tot felul de chestii de etica mai mult sau mai putin discutabile. Nu spun ca-i bine sau rau, insa sindromul asta Frankestein care a inceput sa bantuie prin occident impinge destul de multi pe alte meleaguri.

 

China e tara care investeste cel mai mult in cercetare raportat la pib.Dublu fata de japonezi si de vreo 4 ori mai mult decat Europa. E doar o chestiune de timp pana vor recupera intarzierea tehnologica... deocamdata inca mai au. Oricum, se pare ca revistele lor stiintifice sunt din ce in ce mai bune si multi cercetatori occidentali se intraba daca n-ar fi o idee buna sa invete chineza ca sa aiba acces la informatii interesante.

 

Chestia cu copiatul nu le-a mers intotdeauna, de ex s-au chinuit vreo 25 ani sa copieze motorul de pe Tornado si n-au reusit. Pana la urma au cumparat tehnologia de la englezi (cu o incalcare a embargoului). Intre timp, s-au prins ca e mult mai inteligent sa-si formeze oameni buni inclusiv in strainatate. Din ce in ce mai multi din cei veniti in Europa sau chiar in sua se intorc in china.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Sint citeva zone... bine dezvoltate si cam atit, in rest sint muritori de foame ...

 

Cum s-ar spune, sintem o apa si-un pamint. Diferenta e ca ei, pentru un produs de 2lei cer 2lei, iar noi, pentru un produs de nici 2lei cerem 4lei. =))

Share this post


Link to post

Ii laudati mult prea mult pe chinezi, eu am lucrat si cu din astia si mi-au lasat cele mai proaste impresii alaturi de indieni.

Sunt majoritatea perversi, nu lucreaza foarte bine dar pe la spate incearca mereu, sunt individualisti pina la Sf Petru si acced greu in management. In speta in cel de sus, si asta si din cauza ca nu inspira incredere, se taie pe la spate inclusiv intre ei.

 

Asta cu apa in europa cu spermici si cu invatarea limbii chineze ne-ai mai zis-i @mr, pe mine personal ma distreaza.

Am lucrat si cu chinezi si cu nemti si cu americani si cu australieni, polonezi, indieni, italieni etc, si intr-un top al calitatii

pe treptele de sus sunt americanii si nemtii iar la coada indienii, chinezii, bielorusii, iar cauze eu am identificat si in adn-ul lor,

nu doar in cultura si modul de perceptie. E ceva bolnav acolo.

 

Faptul ca stau la munca 16 ore pe zi, asta e impresia pe care parca sunt dresati sa o lase, eficacitatea nu se masoara in ore, numai la noi se crede prostia asta. Un neamt sta 8 ore pe ceas si un american destept poate lucra 4 ore de acasa si sa produca mai mult :) )

 

Asa crede si muncitorul roman, ca i se cuvine si lui ca celui german, dar nu se uita ca productivitatea lui e a 20-a parte din cea a unui neamt.

 

Calitatea unui produs se datoreaza unui efort de echipa, unei traditii, experiente, cercetarii de ani de zile nu uneia de peste noapte, nu a unor orgolii individuale sau a unei conduceri obsedate de un singur indicator: pretul.

 

Si ca sa intru si in latura speculativa a "viziunii", acolo unde nu este respect fata de om pe termen lung nu poate fi progres real ci doar unul de conjunctura.

 

Progresul nu e direct proportional cu banii bagati in cercetare.

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Matale nu intrebi unde trebuie.

 

Pai caut la producatorul utilajului, respectiv la cel al pompei...

Share this post


Link to post

Progresul nu e direct proportional cu banii bagati in cercetare.

 

Nu e nici macar proportional cu rezultatele cercetarii. Insa asta e o dovada ca oamenii aia au o gandire pe termen lung si ca nu isi inchipuie ca vor putea trai din vanzarea de tenisi la nesfarsit. Cercetarea nu e o chestie care sa aduca profit pe termen scurt iar faptul baga bani in mod constant e o dovada ca au o strategie pe termen mai lung decat pana la viitoarele alegeri.

Asta in contrast cu Rusia de exemplu, care dintr-o superputere au ajuns o tara de lumea a treia care traieste din vanzarea materii prime.

 

 

@Tommy

Ai cunoscut macar 1 dintr-un milion de chinezi sau de indieni ca sa poti generaliza despre ADN-ul lor? Eu am cunoscut poate 1 din 10000 de romani si te asigur ca au adn mai prost.

 

Cu indienii am lucrat si eu, destul de direct si de mult timp. Nu sunt mai buni sau mai prosti ca altii... ca francezii sau ca americanii de exemplu. Nici la ei IQ-ul nu e proportional cu pozitia ierarhica. Sunt doar diferiti. Reactioneaza la alti stimuli, trebuie sa-i motivezi altfel. Managementul "pe obiective" european (sau american) si abordarea pur profesionala are toate sansele sa dea chix. Firma unde am lucrat ne-a facut curs de cultura indiana si bine au facut, rezultatele s-au vazut aproape imediat. Daca stii sa-i iei pot fi foarte seriosi si implicati. Daca sunt sau nu si competenti e alta discutie, nicaieri nu sunt toti geniali.

 

PE de alta parte chinezii si indienii nu trebuie bagati in aceeasi oala, sunt f diferiti intre ei. Chinezii par duri si reci, insa in realitate sunt baieti destul de buni si de sufletisti cand ajungi sa-i cunosti si sa te apropii de ei. Indienii sunt exact invers, sunt foarte conviviali si prieteni cu toata lumea, insa in realitate sunt f duri si pragmatici.

Share this post


Link to post

Indienii nu sunt mai buni sau mai slabi ca americanii? Sorry, dar nu cred ca are rost sa continuam discutia daca incepi cu de astea ca nu am dispozitie de sueta in dimineata asta.

Daca doua obiecte arata pe dinafara la fel nu inseamna ca inauntru sunt la fel. Ca unul care de voie de nevoie ma ocup de partea din "spatele televizorului" in care fiecare element poate insemna diferenta intre dezastru si siguranta, eu nu-mi permit sa fac teorii de dragul teoriei. Fa-le tu sau altcineva in cercetare.

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Cred ca generalizati prea mult. Cine e mai roman, LucianM sau tolin?

  • Like 1

Share this post


Link to post

@Mircea, aia e ca si cum ti-ai lua capacele de ventile de la Chevrolet. :D

Share this post


Link to post

@Tommy

Genetic vorbind? Nu, nu sunt mai slabi decat americanii :)

 

Acum la modul serios, eu n-am spus "slabi". Am spus "prosti". Daca ai de-a face cu unii bine pregatiti, sunt f fiabili si seriosi cu conditia sa le stii coarda sensibila.

In informatica stiu ca au fost multe experiente negative cu indienii, ca lumea ii credea genii si au descoperit ca sunt niste papagali. Insa de multe ori "lumea" i-a cautat doar pe cei mai ieftini, nu pe cei mai buni, si i-au tratat ca pe occidentali ceea ce e o dovada de obtuzitate american style.

Cei pe care i-am cunoscut eu apreciaza f mult educatia si sunt gata sa faca mari sacrificii ca sa aiba parte de ea, mult mai mult decat romanii de exemplu ("ce sa faci atata scoala, important e sa iasa banu"). Sunt f deschisi si pt ei e important sa calatoreasca si sa vada lumea, calitate pe care nu o au toti europenii de ex... sau toti americanii. Nu am pretentia ca am cunoscut un esantion reprezentativ, asta e clar. Insa nici tu nu cred ca ai cunoscut un esantion reprezentativ.

 

Ca sa cunosti esantionul reprezentativ, trebuie sa traiesti ceva timp in tara respectiva. Daca cunosti 200 de francezi in Romania, in mod sigur NU sunt reprezentativi. Sunt "aventurosii" care au avut curiozitatea sa vada si ce e dincolo de judetul lor, care fac efortul sa invete o limba straina, si care vor sa vada lumea si altfel decat prin TF1. Ca sa cunosti si restul de "abrutis" tre' sa te duci sa-i cauti la ei acasa, nu vin nici ei la tine si nici nu prea ai sanse sa-i intalnesti intr-un campus universitar sau un loc turistic.

 

 

Apropo de nebuni care muncesc cate 16 ore, si japonezii sau coreeni au obiceiul asta, si nu sunt tocmai modele de rateuri economice :) Cel putin la coreeni mai e si chestie de imagine, unii au invatat sa doarma cu mana pe mouse si pe tastatura :D

Share this post


Link to post

[...] Apropo de nebuni care muncesc cate 16 ore, si japonezii sau coreeni au obiceiul asta, [...]

La coreeni sambata e chiar zi normala de munca.

Edited by smailmiami

Share this post


Link to post

Mr, cand ai si acces la anumite statistici, nu ai nevoie sa socializezi cu esantioane reprezentative :)

Desigur ca o parte dintre explicatii le cauti insa si in lucruri scriptic mai putin cuantificabile si le interpretezi si prin prisma experientelor directe.

 

Desigur, ca in orice statistica scoatem varfurile si loazele, toate natiile dau capacitati deosebite, amprenta generala nu e data insa de extreme.

 

Satori, daca excludem din intrebare persoanele a caror productivitate si plus valoare nu le putem comensura, ramanem cu raspunsul? :)

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...