Jump to content
Sign in to follow this  
zalmoxis

China - Superputere

Recommended Posts

Deci cam ce credeti despre China !?!....Cand va deveni ea prima superputere a lumii, de ce trimful comunismului !?!?...

Share this post


Link to post

Nu va deveni niciodata :) Este o economie umflata de subventii, care abia asteapta sa faca fas... si va ramane un mare cuvant_urat.

Va fi inca o dovada a binefacerilor comunismului.

Share this post


Link to post

Conform The Economist, in 2017. Nu mai e mult :D

Oricum, nu e vorba de triumful comunismului pentru ca partea dezvoltata economic din china china nu mai e comunista. Dimpotriva, e mai capitalista decat tarile unde s-a inventat capitalismul.

Share this post


Link to post

Atentie nu confundati relatiile economice cu cele politico sociale !...Se pare ca totusi un anumit tip de comunism ASIGURA dezvolltarea economica in conditii de economie de piata ...Chiar dirijate !Oricum dirijarile economice sunt prezente peste tot chiar si in USA...Eu cred ca The Economist este intr-un fel optimist in sensul ca deja China este leader economic mondial ...Produc aproape orice, exporta aproape oriunde au cea mai mare rezerva valutara dupa Japonia, au piata au resurse au tot ce vor si nu au dezechilibrele monetare ale Statelor Unite de exemplu...In sfarsit vom vedea insa cand vad ca e din ce in ce mai greu sa gasesti un produs care sa nu fie Made in China ... :wallbanger:

Share this post


Link to post

Si mai au o chestie foarte importanta pe care multe, foarte multe tari din Europa au pierdut-o. Dorinta de a muncii chiar daca au bani putini in comparatie cu un muncitor din Germania.

Share this post


Link to post

Vrei sa spui nevoia de a munci pentru a supravietui.

Share this post


Link to post

Orice sistem care traieste in dispretul drepturilor omului este o bomba cu ceas, iar tranzitia lunga, menita doar pentru a scapa niste persoane de raspunderea penala si nimic mai mult, nu face decat sa conduca spre un stat mafiot. Concentrarea doar pe latura productiei materiale este marea capcana intinsa Chinei. S-a demonstrat peste tot pe glob ca autoprotejarea unei caste militare, construita pe principii idiot-logice si nu pe concurenta, a dus la sacrificarea vectorului comun de interes al indivizilor.

Nu uitati ca a existat si o perioada in care majoritatea produselor erau made in Japan sau made in Germany, dar asta n-a facut decat sa adanceasca criza spirituala din aceste tari.

Share this post


Link to post

Un articol interesant din Ev. Zilei

 

"Contributia noastra la democratizarea Chinei

1 August 2006

Sorin Ionita

 

 

Sorin Ionita arata cum poate deveni Romania un stat exportator de democratie si normalitate.

 

 

 

 

 

Deci iata ca inevitabilul s-a produs si primii doua sute de chinezi au aterizat la Bacau, ca sa lucreze cu acte in regula intr-o fabrica de confectii parasita de mana de lucru autohtona.

 

Nu i-au afectat nici reportajele-soc din presa locala, nici curiozitatea babelor stranse la gardul caminului unde au fost cazati, nici maraielile sindicatelor ramase fara obiectul muncii in urma exodului membrilor catre zari mai calde. Iar acesta e doar inceputul: patronii vor sa aduca cateva mii de chinezi in viitor.

 

Daca le iese, probabil ca tot mai multi intreprinzatori de la noi isi vor lua inima-n dinti si le vor urma exemplul. Dincolo de anecdotica si psihologia pop prilejuite comentatorilor (muncitorul asiatic si etica lui deosebita etc.) sunt cateva remarci serioase de facut pe marginea episodului.

 

In primul rand, cu toata avalansa de literatura privind „modelul economic chinez”, cu toate titlurile entuziaste din presa internationala si navala investitorilor catre Asia de est, realitatea este ca aceasta tara, China, este o una saraca.

 

PIB-ul ei pe locuitor este azi de trei ori mai mic decat al nostru. Cu alte cuvinte, romanul mediu, asa lenes si impiedicat cum e, produce de trei ori mai mult decat chinezul mediu, desi acesta din urma lucreaza cu 25%-30% mai multe ore pe saptamana.

 

Practic, China, cu cei 1,2 miliarde de locuitori ai ei, produce pe an cam tot atat cat natiuni de 60 de milioane ca Franta sau Marea Britanie.

 

Cum de-a lungul istoriei omenirii a fost multa vreme prima putere economica a lumii, ce ar trebui sa ne uimeasca este nu redresarea Chinei, din ultima vreme, ci prin ce miracol de proasta guvernare a reusit sa cada atat de jos si sa ramana acolo atata timp.

Chiar si asa, recuperarea ei ramane relativa.

 

Discrepantele sociale sunt mari: pentru fiecare locuitor din Beijing sau din zonele industriale de pe coasta mai sunt inca sase-sapte in interior, nevazuti de reporteri straini, traind sub mana de fier a unui regim ce le controleaza de la castiguri si locuinta pana la libertatea de a calatori dintr-o regiune in alta.

 

Cum se intampla in comunism, o parte din cresterea economica pe hartie este iluzorie si va fi platita din greu de generatiile viitoare: proiecte publice faraonice, investitii neproductive dirijate politic, poluare pe scara continentala.

 

Sistemul de protectie sociala este incipient, iar politicile anti-nataliste din ultimele decenii au produs un trend demografic care va genera mama crizei pensiilor, pe langa care cea din Europa e o gluma.

 

Iata de ce, desi China este copilul-minune al conferintelor internationale despre dezvoltare, chinezii sunt aceia care migreaza la munca in Romania, nu invers (in afara, desigur, de fotbalistii nostri care se duc sa-si desavarseasca acolo esecul profesional, incurajati de patroni, care pot plimba astfel bani cu valiza mai usor decat daca transferul se facea in vreun stat european).

 

Bine ar fi ca, pe masura ce vom prospera, iar numarul imigrantilor va creste in anii ce vin, politicienii nostri sa nu capete pusee meschine de protectionism economic, cum se mai intampla in Europa de Vest.

 

Sa ne amintim mereu ca liberul schimb contribuie la prosperitatea (reala, nu confectionata statistic) ambelor parti implicate, asa cum au constatat concetatenii nostri care lucreaza in Italia sau Spania.

 

Dar, mai cu seama, dincolo de sumele de bani trimise in tara, sa ne gandim ce mult a contat migratia circulatorie a romanilor cu educatie scazuta in democratiile occidentale, de unde s-au intors cu alte valori, atitudini si reflexe politice - care au bulversat, intre altele, chiar rezultatul alegerilor locale din Bacau in 2004.

 

Romania, o scoala de democratie si normalitate? Stiu ca va vine sa radeti, dar va trebui sa ne obisnuim cu ideea ca municipiul Bacau, teritoriu UE, va fi locul unde in anii urmatori cateva sute de cetateni din China profunda vor experimenta pentru prima oara pe viu libertatea individuala, pluralismul si valorile europene.

 

Pe care apoi, cine stie, le vor lua cu ei acasa. Daca vom juca onorabil acest rol, de profesori de normalitate, vom contribui la prosperitatea si stabilitatea celei mai mari tari din lume mai mult decat corporatiile occidentale care dau azi navala sa incheie contracte preferentiale cu guvernul autoritar de la Beijing. "

Edited by alin01

Share this post


Link to post

@Tolin

Eu cred ca pericolul de care spui este exagerat. Pentru a avea succesul material de care spui, China a fost fortata sa se deschida catre exterios, asa ca un nou mare zid ideologic nu cred ca mai e posibil. Vrand nevrand, ideile se vor amesteca.

La urma urmei s-a intamplat si in Japonia, care pana la urma au ajuns democratie si respecta drepturile omului. Chiar daca la ei deschiderea a facut-o Peary cu tunurile...

Share this post


Link to post

Ar fi interesanta o discutie cu tinerii germani care "traiesc" pe la Ibiza sau japonezii care vin sa "traiasca" in RO, ca aici nu e nevoie sa munceasca, e suficient sa le vina niste bani de-acasa. Atunci vom intelege unde se ajunge cand te ocupi doar cu productia masiva de bunuri.

Share this post


Link to post

Trebuia sa precizezi ca te referi la una din generatile de papa-lapte :D

Subiectul e comentat si de sociologii lor. Generatiile anterioare care au dat piept cu razboiul si cu saracia si-au cocolosit odraslele (generatia nascuta dupa razboi)... care odrasle nu mai sunt in stare nici macar sa faca sau sa educe copii la randul lor. Asta e un fenomen care nu are vre-o legatura cu economia si politica ci cu natura umana.

Oricum, ceea ce spui se poate aplica si la puii de smecheri romani, care nu s-au ocupat vreodata cu productia de bunuri...

Share this post


Link to post

Daca MacArthur le-ar fi dat cu bomba atomica ce s-ar fi intamplat? :scarpin:

Share this post


Link to post

Ar fi fost urat. Ar fi zburat mai multi si am avea mai multe 'Europa' prin tara.

Share this post


Link to post

Plecand de la topicul unde se-njura lumea pe tema Hover-ului chinezesc, mi-a venit ideea cu topicul asta.

 

Asadar, China: ce a fost, si ce este acum ? Ati alege un produs chinezesc in locul altuia produs in UE, si care-ar fi motivele alegerii ? Dar o masina chinezeasca ? Vor stapani chinezii industria mondiala, va ramane loc pe piata si pentru produse scumpe si de calitate, sau vom fi inundati (eu zic ca suntem) de clone ieftine si proaste ? Pot imbunatati chinezii calitatea produselor (eu zic ca da), si vor reusi acest lucru ramanand la niveluri reduse ale costurilor de productie ? Vor supravietui fara sa se sufoce populatia in conditiile unei capitale deja extrem de poluate si unde vanzarile de turisme cresc constant ?

Share this post


Link to post

Un exemplu despre ce fac chinezii: Comanda la firma italiana patronata de germani cu muncitori italieni si romani (printre care eu electrician :D ) o masina de prelucrarea hartiei(pe la un capat bagi rola de 2 tone hartie si pe la celalalt capat ies coli A4 gata ambalate in topuri).Muncesc baietii si fabrica masina, incaseaza banii, livreaza marfa, si pierd piata in fata chinezilor care au iesit pe piata cu acelasi tip de utilaj(a se citi identic) dar mai ieftin.

Edited by augustinionut

Share this post


Link to post

Ce e cel mai tragic din perspectiva mea este ce se va intampla pe termen scurt/mediu. China creste de ani de zile cu rate sustinute de peste 10% anual, ceea ce poate fi considerata rata foarte ridicata de crestere, nesustenabila la infinit. Mai mult, china a crescut si in 2008/2009, ani de criza mondiala si declin accentuat al consumului. Cum au reusit? Simplu, prin explozia creditarii si a consumului intern. Ce inseamna asta la nivel macroeconomic?... Politici prociclice si o incercare nu tocmai fericita de a evita recesiunea. Ce inseamna asta pentru China? Inseamna ca o paste o recesiune severa. Ce inseamna asta pentru restul lumii? Nimic bun, atata timp cat economia mondiala este interconecteaza intr-o retea f stransa economiile nationale...

 

Si da, probail vor produce candva masini comptetitive dar nu in directia in care evolueaza acum: fura tot ce pot, copie tot ce pot si fac concesii majore privind calitatea (care nu face decat sa alimenteze imaginea de cheap chinese shit).

Share this post


Link to post

Daca Volvo ajunge pe mana Geely, o sa vezi si masini chinezesti sigure.

 

Ah, si am vazut in magazin romanesc scobitori "Made in China".

Share this post


Link to post

Sau cum achizitionau in anii 2000 fabrici italiene de prelucrat tomate, pe care apoi le dezmembrau si le carau in China, unde le replicau, astfel incat in Italia se mai produc acum conserve de tomate cam 10% din cat se producea in 2000, iar acum China este principalul furnizor mondial de produse si semipreparate din tomate...

Sau cum au ajuns sa faca replici dupa absolut orice produs (inclusiv oua, f^&*-i mama ei de treaba) si sa le vanda la 10% din pret?

Sau cum au cumparat - ca tot vorbim de achizitie de know how - marci celebre europene si americane de automobile...

Vaxxi, raspunsul la intrebarile tale este cam da la toate. China va ajunge sa domine la un moment dat piata cu produse ieftine si care treptat vor capata si calitate. Si da, oricine cumpara ceva chinezesc azi, indiferent ca vrea sau nu, chiar daca doresti un super brand, in el este obligatoriu cel putin un subansamblu chinezesc.

Share this post


Link to post

China a devenit alegerea perfecta pentru externalizarea productiei din statele vestice:

1. Te-ai sadurat de sindicalisti imputiti care fac greva daca le tai sporul de hartie igienica? Muti fabrica in China unde vei gasi forta de munca mai ieftine, mult mai motivata, infinit mai putin pretentioasa si chiar uneori mai bine pregatita...

2. Nimeni nu vrea o fabrica poluatoare in orasul lui. O externalizezi in China, nu investesti 2 lei in norme de poluare si plus pari ecologist (trendy!). Dupa aia te scandalizezi cat de mult polueaza China in summitul G8/G20 si cat de naspa sunt chinezii ca nu vor sa salveze planeta (cu toate ca populatia ta consuma in prostie).

3. In China nu ai de-a face cu cele 5 milioane de regulamente, legi, nome si restrictii din CE de ex. Asta inseamna costuri mai reduse.

4. Ai probleme cu legile chineze locale sau cu vreaun lider de sindicat. Nu-i bai, mituiesti vreo 2 functionari comunisti si s-a rezolvat!

5. Furnizorii tai locali au preturi astronomice si lucreaza 3 zile pe saptamana cate 2 ore pe zi? Nici o problema, te muti in China si s-a rezolvat!

6. Guvernul tau vrea sa ajunga la rata de colectare de 149% din PIB, sa dea pomeni electoralo-sociale si pune impozit pe orice? Nici o problema, te muti in china si repatriezi profitul la sediul firmei din Insulele Cayman! Bun venit in lumea multinationalelor!

Share this post


Link to post

..

1. Te-ai sadurat de sindicalisti imputiti care fac greva daca le tai sporul de hartie igienica? Muti fabrica in China unde vei gasi forta de munca mai ieftine, mult mai motivata, infinit mai putin pretentioasa si chiar uneori mai bine pregatita....

 

Apropos de asta, am ramas tampit sa vad la TV ca Romania a devenit pentru chinezi ceea de a devenit Europa de vest pentru romani. :o

Share this post


Link to post

Sa vina! Astia nu fac galgie sau mizerie pe sala, isi platesc intretinerea si nici nu umbla incotosmaniti in paturi dubioase pe strada. Mafiotii lor ar putea fi periculosi totusi dar, atat timp cat opereaza discret si portabil, nu e problema.

Share this post


Link to post

@ZNS:

Sefu' ... ai ramas in urma rau de tot sau nu ai mai trecut de multicel prin Bucuresti. Acu' vreo 2 ani era sa fac infarct cind am vazut pe blocul de vis-a-vis citiva cetateni negri ca taciunele. Oameni se pare ca erau angajati ai unei firme de constructii si se ocupau de hidroizolatia blocului. Ce vreau sa zic e faptul ca Romania a devenit de mult un fel de paradis pentru locuitori din zone mai sarace ale lumii (mda, chiar este posibil).

 

In zona Colentina-Pantelimon e plin de ochiosi.

 

Problema cu China provine din faptul ca nu are o crestere economica reala. Sint citeva zone f. bine dezvoltate si cam atit, in rest sint muritori de foame ... sau mincatori de orez. In statistici ei se leaga doar de zonele bine dezvoltate, restul este trecut in totalitate sub tacere. In urma cu vreo 2 luni auzeam ca vor sa construiasca cel mai tare oras din lume, un magalopolis al zilelor noastre. Se pare ca bancherii au zis PAS si au prognozat un declin total al economiei chineze daca se inhama la un asemenea proiect. In fine, putem discuta mult si bine pe tema asta, m-am lovit si eu personal de o "mutare" a productiei in China. La vremea respectiva, produsele pe care le vindeam aveau un procent de rasol de cca 0,5-1 % in vreme ce, produsele similare facute in China, ajungeau la 15-20%.

 

Am avut si experiente placute cu produsele chinezesti, din motivul asta sint de parere ca e bine sa separam lucrurile. Caz concret: am si acum un aparat de AC dublu split facut in China. Este un Starway, licenta Westpoint, facut chiar pe linia de fabricatie a celui din urma. Mai exact, singura diferenta o reprezinta emblema. Ei bine, in aceasta iarna, la -15*C mie imi functiona AC pe caldura fara nici o greata !!! Daca ar fi sa adaug faptul ca aparatul a fost instalat in 2000 ... cred ca ar fi un argument serios in favoarea ideii ca se pot face lucruri de calitate in China !

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Nu conteaza in ce tara e facut un produs, conteaza standardele sub care acesta e facut.

Dintre un Philips facut in China si un Domotec facut in Germania, voi ce alegeti?

 

Noi, romanii am fost niste boi dupa revolutie si suntem si acum. Puteam sa ciupim si noi din investitiile facute in China de catre straini in ultimii ani daca faceam un sistem legislativ mai permisiv si mai usor de lucrat cu el si investeam in infrastructura de transport. Acu, am ajuns sa ne uitam la chinezi si sa fluieram a paguba, contractand imprumuturi ca sa platim pensii...

 

La mine la servici, vin tot felul de piese, din toate colturile lumii, precum Franta, Germania, Turcia, Maroc, Brazilia, China, Portugalia, etc si vad asta numai in momentul in care am piesa pe mana. Am clienti care stramba din nas cand vad la vreo piesa ca e "Made in China", desi respectiva piesa va tine intotdeauna mai mult decat orice piesa non-origine, ba chiar am avut piese non-origine de la acelasi producator (daca renuntai la ambalaj si le puneai una langa alta, nu mai stiai care a venit in cutie normala si care a venit in ambalaj de piesa de origine) care au picat, comparativ cu piesele originale. Asa ca totul e relativ cand e vorba de a fabrica ceva. Conteaza doar calitatea produsului finit.

Share this post


Link to post

Calitatea produselor "Made in China" a scazut simtitor.

Unde sint jucariile, tenisii si baschetii chinezesti de pe vremuri...inainte de "89? Calitativ vorbind.

Incearca acum sa porti o pereche de bascheti pina sa se sparga talpa...nu ai sa reusesti ...

Calitatea era f buna, si inca mai este dar ~ numai la produsele sub licenta unde CTC-ul inca exista si are standarde mai strinse...

Bine ai zis Salex montat in 2000...mai incearca acum cu o chinezarie acelasi lucru...

Sa facem totusi o deosebire intre produs CHINEZESC si altul sub licenta...

Apropo de chinezi si altii la noi in tara...eu unul nu prea as vrea sa mai fiu in preajma chinezilor cind se apuca de pocnit intre ei...

Share this post


Link to post

 

Dintre un Philips facut in China si un Domotec facut in Germania, voi ce alegeti?

 

Asta este o alegere dificila. Trebuie vazute amandoua fata in fata si luate la mana. Daca la piesele de joasa complexitate mai e cum mai e, la electronicele chinezesti e loterie. Si nu vorbesc aici doar de copiile nesimtite. Daca vrei ceva de calitate din China, ar cam trebui sa alegi Taiwan.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...