Jump to content
Sign in to follow this  
Mircea

Probleme La Cutia De Viteze Si Ambreiaj Matiz

Recommended Posts

Buna ziua! Am si eu un matiz 2007 cu vro 60.000km, SH. Astazi, dupa un drum de vro 10 minute, cand am vrut sa iau un viraj la dreapta nu am mai reusit sa bag viteza intr-a 2-a.

Ulterior am constatat ca nu merge a 1-a, a 3-a si a 5-a, dar merge bagat in a 2-a, a 4-a și mansalier, dar schimbatorul se duce mult mai in spate decat de obicei si se aud niste zgomote ciudate, gen pocnituri.

Vreau sa zic ca de la ”punctul mort” nu merge niciun centimetru deplasata maneta in sus (spre vitezele 1,3,5).

Imi poate spunce cineva cam ce problema ar putea sa aibe? Si cam la ce pret m-ar duce o reparatie in service?

 

Multumesc!

Share this post


Link to post

Ai putea schimba si singur(a) cablul de timonerie. Ala rupt. Sau defect. Sau desprins...vezi sub capota ce misca pe acolo cand bagi in viteza :D

Share this post


Link to post

Am frecat putin masina prin oras si cateodata imi agata (nu caraie putin ca in treapta 2) cand intru in treapta 3, din 2 sau 4, nu conteaza. Numai cand sunt in mers, pe loc intra super, cu motorul pornit. Am pus ulei Total Transmission BV 75W 80. Am citit pe forum ca uleiul asta e tocmai bun pentru oras, dar eu am facut si vreo ~500 km inafara. S-a uzat cutia, ce maica-sa, ca are 48.000 km...? Evit gropile cat pot, schimb cat pot de lin, daca eram agresiv nu aveam semne de intrebare... Oricum, cand schimb in treapta 2 in 70% din cazuri agata, chiar si la cald, cu tot cu uleiul mentionat, cam praf cutia.

Share this post


Link to post

Buna ziua,

Am un Matiz 1.0 din 2004 cu 42.000 km si as vrea sa ii schimb ambreiajul, pentru ca accelereaza foarte greu si intra din ce in ce mai greu in viteze (uneori nu prea intra). Am cautat pe internet kituri complete ambreiaj si, pentru modelul 0.8 am vazut ca toti producatorii utilizeaza diametrul 170mm, insa pentru modelul 1.0 am gasit urmatoarele: Nipparts 170mm 18 dinti; LUK 180mm; Valeo 184mm 18dinti; SACCHS 185mm 18 dinti. Nu stiu ce diametru ar trebui sa aleg; mi-e teama sa nu fie probleme de compatibilitate daca nu aleg diametrul potrivit. Daca poate cineva sa ma lamureasca.

Share this post


Link to post

Merge la disc 185 mm diametru, 18 dinti, respectiv 185 mm diametru pentru placa de presiune. Totusi, daca apelezi la un service care detine si magazin de piese, nu ai de ce sa iti faci probleme. Ciudat sa cada ambreiajul la un asa numar de kilometri, inseamna ca a fost exploatat ca lumea.

Edited by vrazvanc

Share this post


Link to post

Multumesc pentru raspuns. Masina am luat-o la mana a doua si a fost exploatata (si bombardata) klumea. Ambreiajul inca nu a cazut, insa isi face treaba foarte greu si pur si simplu ma rog de masina sa accelereze. O masina atat de usoara ca matizul (800 si ceva de kg) cu un motor 1.0 ar trebui sa fie totusi destul de sprintena.

Ma gandesc sa imi cumpar singur kitul de ambreiaj si sa apelez la un service fara magazin de piese auto. Ma gandeam sa il iau pe cel de 184mm de la Valeo, pentru ca este aproape la jumatate de pret fata de cel de 185mm. Puteti sa imi spuneti ce diferenta ar fi daca as monta un kit de 170mm diametru sau unul de 185mm? Un ambreiaj cu diametru mai mare o sa transmita mai bine forta motorului catre masina? Sau o sa fie mai rezistent in timp?

Share this post


Link to post

matizul are peste 1000kg

Edited by niki

Share this post


Link to post

@niki: rectificare: Matizul are in jurul a 850 Kg  <img src= /">

Daca are motorul de 1 litru, probabil o avea pe la 900 kg.

Edited by costinel

Share this post


Link to post

:)

kg sunt mai putin importante. Intrebarea era legata de diametrul ambreiajului: ce importanta/utilitate are daca este mai mare sau mai mic?

Share this post


Link to post

Greutatea difera si in functie de dotari. E ciudat ca un motor de 1L sa traga greu... Am condus 3 Matiz-uri cu motorizarea de 0.8L si mi se pare ca trag chiar OK, deci vezi sa nu fie ceva probleme pe la motorul tau, totusi, sunt si 4 pistoane.

Legat de ambreiaj, parerea mea este ca cel mai mare va dura si mai mult (teoretic, depinde de exploatare), debraierea se face mult mai usor. Am observat diferenta de la 170 mm la 180 mm pe DACIA, urcam bordurile super usor, plecam mai repede de pe loc. Acum depinde si de buget, ca daca ar fi dupa noi sunt sigur ca fiecare si-ar pune numai piese de calitate. Valeo e bun dupa mine, iar cel de 170 mm nu cred ca ar merge la tine, mai astepta pareri.

Edited by vrazvanc

Share this post


Link to post

Ai putea schimba si singur(a) cablul de timonerie. Ala rupt. Sau defect. Sau desprins...vezi sub capota ce misca pe acolo cand bagi in viteza :D

 

 

Multumesc mult pentru sfat! Mi-a vazut cineva ”odorul” si era unul din cele 2 cabluri de la cutia de viteze rupt.

Dar am rezolvat problema! Mi-am cumparat cablu si acum merge brici! Mai bine ca niciodata!

Edited by clau.dit.zza

Share this post


Link to post

salut. de ceva vreme a inceput sa imi intre si mie mai greu in viteze. ce anume ar trebui sa mai verific? cablul mi se pare ok, am reglat de mai multe ori cursa pedalei fara rezultat..timoneria pare si ea in regula. matizul are aprox 90k km

Share this post


Link to post

pana acum nu cred ca a fost schimbat. iarna trecuta a mers schimbatorul f usor ca si cum as schimba vitezele pe loc.

Share this post


Link to post

o sa incerc sapatamana asta sa schimb uleiul in cutie. am ales elf tranself nfj 75w80, sper sa fie o alegere buna.

Share this post


Link to post

Buna seara! Legat de uleiul din cutie, recomand uleiul GM cu indicatiile de mai sus... se poate cumpara din reteaua Radacini Motors... Nu vreau sa fac reclama acestei firme insa uleiul acesta a schimbat comportamentul cutiei mele de viteza de la matiz. Functioneaza usor, fara zgomote si mult mai elastica in schimbari... O sa revin cu poza bidonului ca nu o am la indemana. Mentionez ca s-a schimbat si tot kitul de ambreiaj, disc, placa, furca, rulment, bucsi de la furca... Toate piese de origine, GM de la acelasi furnizor cu uleiui GM. Pretul piperat in comparatie cu magazinele obisnuite, dar calitatea si produsele originale costa... si atata timp cat manopera a fost din partea mea, in garajul meu, s-a meritat efortul... La ambreiaj schimbi o singura data in viata unei masini, si micul meu gigant merita numai piese bune... Sper ca acest reply sa nu fie considerat reclama... Multumesc.

Edited by renatremo

Share this post


Link to post

buna ziua. am reusit sa schimb uleiul, masina merge un pic mai bine vitezele se schimba mai usor dar parca tot nu e ca inainte.

Share this post


Link to post

salut

am si eu o problema cu scimbatoru de viteze care deodata a inceput sa merga greu la un momendat a incepu sa merga normal iar dupa 2 3 scimbati mi sa blocat in trepta 3 nu am putut sa mai scimb vitezele dupa care dupa cateva inercari de a scimba (cu motorul pornit)sa beblocat am fost la mecanic si mia zis ca sa scimb tot kitul de ambriaj (ambriajul tine sus)ce parere aveti?

am uitat sa spun ca am plecat cu a 3 de pe loc a patinat un pic da a mers

Edited by gabytzu_styl

Share this post


Link to post

am uitat sa spun ca am plecat cu a 3 de pe loc a patinat un pic da a mers

 

Poate patina ambreiajul si de la reglajul cursei pedalei de ambreiaj, daca spui ca tine sus.

Spun ca poate fi o varianta de luat in calcul, insa, putem vorbi despre un ambreiaj defect in cazul tau.

Edited by vrazvanc

Share this post


Link to post

azi am fost la alt service aici mi-au zis ca trebuie sa schimb cablurile de la schimbatoru de viteze ca mai au un pic si se rup si cica din cauza asta mi sar fi blocat iar acuma pe cine sa cred

e posibi sa fie de la cabluri se rup asa de usor ca am inteles ca sunt goase

 

Edit moderator: Te rog sa butonezi cu mai multa atentie ! Incearca sa citesti ce si cum ai scris in ultimele postari !

 

Edited by gabytzu_styl

Share this post


Link to post

Am scris si eu in postul meu sa verifici cele 2 cabluri de la levierul schimbatorului, insa am editat si am sters aceasta parte, pentru ca m-am gandit ca daca era vreun cablu rupt nu mai intra in nicio viteza. Le poti verifica mai intai, desfaci din cele trei suruburi "consola" de la schimbatorul de viteze (ca nu stiu cum sa-i spun) si vezi in ce stare se afla. La fel si cu cablul de la ambreiaj, legat de patinat. Cabluri rupte am mai auzit, deci e posibil.

E cam greut sa-ti dai cu parerea fara sa vezi la fata locului, dar daca ai toate cablurile reglate si in stare buna, atunci ramane ambreiajul.

 

Bafta!

Share this post


Link to post

Astazi cand am pornit masina, in partea din fata stanga-jos a scos un huruit ~1-2 minute pana s-a incalzit putin. Se auzea cat era scoasa din viteza si sunetul disparea cand calcam ambreiajul. Dupa ce s-a incalzit nu a mai vrut sa faca. N-a mai facut asa pana acum... Ce ar putea fi?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...