Jump to content
Sign in to follow this  
Abram Burel

Despre Organizarea Informatiei

Recommended Posts

Desi am si eu oaresce vechime, m-am confruntat de multe ori, inclusiv recent, cu dificultati in a gasi ce ma intereseaza, rapid si eficient, fara sa supar moderatorii.

Exista cateva aspecte care zic eu ca ar merita ceva mai mult efort si organizare (nu sariti, nu critic nimic, incerc doar sa creionez o posibila... evolutie... mda, stiu ca nici asta nu e de prea mare interes, dar totusi...):

- multe din topicele de interes sunt lungi; consecintele sunt evidente:dificil de parcurs, greu de desprins concluziile si sfaturile, uiti de unde ai plecat, cand ai terminat;

- functia Search, atat de clamata, e rareori satisfacatoare; oamnii sunt obisnuiti cu motoare de perfomante (mai sunt oare la plural?) si cand ajung sa caute cele doua cuvinte care-i intereseaza pe un forum, rezultatul e de multe ori insatisfacator; posibil sa fie si aici tactici de specifice, dar nu stiu sa existe vreun ghid in acest sens;

- zona de Tutoriale e destul de sumara si multe din topice sunt mai mult "probleme" decat "sfaturi"

- moderatorii se lupta din ce in ce mai greu cu "promotia" de topice deschise din nerabdare si... pasiune pentru masina fiecaruia; riscurile incep sa creasca (mi-aduc aminte ca s-a mai discutat, dar nu s-au prea luat masuri si am impresia ca asta va fi o... lunga vara fierbinte)

- uneori "directia" primita inainte de inchiderea "drumului" (a se citi topicului) nu te duce la un raspuns pentru intrebarea ta sau cel putin nu e chiar asa de usor sa il intelegi (exagerat putin, in cazul unei "probleme" asta seamana putin cu situatia in care te duci la doctor si el te trimite sa-l intrebi pe pacientul cutarica)

Toate astea (si ar mai fi) se opun din pacate ideii de forum tehnic, locul unde discuti niste probleme si, de dorit, afli niste solutii pentru ele (nu ma intereseaza aici Cafeneaua in general si... Terente in special :) )

Ei bine, o posibila solutie ar fi un efort (mda, ati citit bine, e ceva mai mult decat... a posta) de a organiza informatia si a o face mai accesibila. Trecand peste organizarea actuala a informatiei care comporta discutii (de exemplu de ce ar exista un Tuning specific Kalos si nu si un Tutoriale specific Kalos, ori i se pare cuiva ca toate tutorialele sunt pentru "Toate modelele") sugestia pe care o fac concret aici este:

Sa se faca o trecere in revista a problematicii discutate pana acum pe Forum si sa se alcatuiasca niste subiecte de interes general sau specific care sa devina sinteze ale experientei si informatiilor acumulate.

Exista 2 locuri in care se poate "scrie":

- Tutoriale (generale si/sau specifice, daca se doreste)

- DaewooWiki (probabil multi nu stiu dar VAXXI s-a mai agitat candva si a implementat si o zona de tipul "democratic knowledge base", alias "wiki") - eu unul as prefera varianta asta pentru ca ofera o "protectie" suplimentara

E probabil mai greu de gasit "autorii", dar daca "conducerea" Forumului "privat" (adica "patronii") vrea atunci cu siguranta s-or gasi.

 

Nota: Anunt cu respect moderatorii, super-moderatorii si adminii ca, cu riscul primirii oricaror sanctiuni, voi sabota prin orice mijloace forumul, daca vor permite la randul lor incalcarea regulamentului in ceea ce priveste acest topic.

 

Atragerea atentiei moderatorilor, super moderatorilor si adminilor, in public, este interzisa de si se sanctioneaza ca atare.

Edited by Satori

Share this post


Link to post

Nu e treaba de oferta aici. Desigur ca participarea la un "club" e benevola. Dar, odata intrat in club, poti "primi" si ceva de facut. E plina lumea de baieti si fete inteligenti/e. Un "esantion" din ea e prezent si pe forum. E pacat de dumnezeu sa-si iroseasca energia dandu-si cu parerea de fiecare data, de multe ori la obiect (si tot de multe ori la misto).

Ce-ar fi sa declarati putintica stare de "austeritate" si, de exemplu, in loc sa dati warn-uri sa dati cate o munca d-asta... silnica. Nu a indeplinit-o, inseamna ca nu vrea sa fie de folos comunitatii, inseamna ca n-are ce cauta in ea.

Desigur, avem timp de variante, ca doar e vara, n-o sa se apuce lumea de munca in timpul concediilor, dar daca nu facem niste "teme de vacanta", presimt ca "anul scolar" urmator va fi foarte dificil.

Share this post


Link to post

Pai ce zici tu AB s-a incercat. La ora actuala, cu mici exceptii 3 sectiuni sunt realizate cat de cat: Leganza, Nubira si GPL unde este un singur topic unde se desfasoara majoritatea discutiilor pe temele respective. Mai sunt si exceptii...Eu am facut o grupare a tutorialelor pe sectiunea Nubira cu linkuri la Tips &trick. La tico fiecare a facut cate un tutorial pe diverse chestii. E greu acum, daca nu imposibil sa sintetizezi toata informatia despre o marca anume, iar concantenarea topicurilor ar crea o varza totala din pacate.

O solutie ar fi insasi userii, care ar putea da PM la moderatorul sectiunii atunci cand descopera o informatie ce ar merita pusa sub forma de link intr-un topic separat, asa cum l-am facut eu pe cel despre nubira, sau NFS pe cel cu reviziile la Matiz. Aceste topicuri de sinteza trebuie insa sa stea inchise, pentru a se evita umplerea lor cu informatie inutila.

In ceea ce priveste , multi useri nu stiu sa caute,no ofence! Cauta doar simplu, nu folosesc Formularul de , nu folosesc multicriteriala samd. In curand - in acest weekend poate- am sa fac un tutorial despre diverse modalitati de si de postare pe forum.

Share this post


Link to post

@Abram Burel:in ceea ce priveste search-ul - functioneaza destul de bine (din punctul meu de vedere). Intr-adevar, un simplu search iti poate aduce tot felul de topic-uri ca rezultat, dar daca nu te limitezi si executi search-uri mai complexe, poti gasi rezultatele dorite.

In plus, intrand des pe site si cunoscand modul de organizare si continutul topic-urilor, nu mai e nevoie de search.

Edited by Juliaen

Share this post


Link to post

@Sato

Ce ai facut acolo e o lista de subiecte de interes. Nu-i rea, face parte din organizarea informatiei, dar lucrul la care ma refeream e sinteza ei si nu indexarea.

@Mircea

Voi ar trebui sa stiti cel mai bine ca chestia cu incercarea este ca... moarte are. Aici nu e vorba de incercat ci de creat o anume cultura a Forumului (scuzati cuvintele mari, iar F mare e doar o maniera de "personalizare" a unei chestii/entitati respectabile). Spuneam ca ar trebui gasite mijloace (si am si sugerat ceva) pentru a persevera in... incercari.

@Juliaen

Utilizatorul mediu, oriunde ar fi el, pe Forum sau in general pe net, nu umbla la... avans. De cate ori ai cautat cu Google pe " avansata"?

Hai sa va spun o poveste de azi, ca sa vedeti ce inseamna avansata si ce rezultate are.

Alerg sa-mi inmatriculez masina. Ieri ma opresc la Fisc sa platesc o super-taxa de 7 RON (pentru autorizare provizorie). Ghinion: la 16:30 au dat stingerea (era 17:05). Nervos, dau sa plec. Imi zic, stai sa ma uit la Avizier macar. Surpriza: prin usa era un afis care spunea ce-mi trebuie pentru "luarea in evidenta a autovehicolului". Ma mai hlizesc putin si vad inca un afis, ca daca vreau informatii sa ma duc la Biroul pentru asistenta cetateanului. Incep sa ma mai imbunez, ca-mi aduc aminte ca este un centru d-asta, nu foarte departe, deschis non-stop, la care poti si plati amenzi, taxe, chestii d-astea. Rad in barba si ma gandesc ca nu-s chiar prost. Ma duc acolo (culmea, era in drum spre casa), platesc faimoasa suma si zic si eu intr-o doara ca ce-mi mai trebuie "dupa", cand voi face inmatricularea. Pustoiaica de acolo, destul de binevoitoare, zice de una, de alta. Gardianul public care pazea edificiul are si el o sugestie. Mai era un baiat. Si el... binevoitor. Zic: stiti clar despre ce e vorba. Au raspuns intr-un cor pe trei voci si le-am multumit cand s-au oprit, dupa care "functionara de la ghiseu" mi s-a plans ca ei de fapt nu prea sunt informati de tatucii lor Fiscalii cei Mari si ca mai degraba sunt pusi acolo sa incaseze baini. Zic ceva de "asistenta

contribuabilului-slash-cetateanului", se uita trist la mine, aproape ca ma podideste plansul, ma abtin, multumesc, saru'mana, o zi buna si am plecat.

Stati ca nu s-a terminat.

Ma duc azi la "sediul" sector 6. Trec pe langa fuzeta, aaaa... gazeta, ma mai conving odata ca am tot ce trebuie la mine si navalesc in hol. Erau 4 (patru) Ghisee... UNICE. Hait, zic, m-a lovit caldura (era deja vreo 11:00). Pana sa ma hotarasc care-i al meu, unicul, vad cu coada ochiului un afis unic pe unul din cele 4 ghisee, unice si ele, care spunea ca daca vreau sa stiu ce-mi trebuie la ghiseu (o sa visez la noapte ceva frumos cu cuvantul asta :D ), sa ma adresez la biroul... stiti care. Zambesc. Stiam deja. Asi, vise taica. Bineinteles ca nu avem "chiar" totul (nici o surpriza) si sunt trimis... "acolo". Zic (eu): am fost. Zic (ei): unde? Acolo. Nu dom'le, uite colea dupa colt. Dau coltul (la propriu, n-am nici un gand figurativ), vad gazeta, vad un ghiseu (da, exact) in fata, zic "asistenta", mi se face un semn nepoliticos, dar nu ala, cu degetul spre in spatele meu, ma intorc si... laser frate. Pe o placuta mica aurie de 10x5 cm, impodobita cu fel de fel de afise 297x210 mm (A4 ca Letter nu foloseste mai nimeni in Ro), trona un inscris magis: Biroul de asistenta a... nu-mi mai aduc aminte.

Morala: Si voi vreti ca in mii si milioane de cuvinte care zac in serverul Forumului sa descopar eu iacul de care am nevoie? Nu nu pot ca iacul nu se scrie asa, iar daca-l scriu iac n-am voie si mult cele.

 

Revin putin la Mircea. Nu strica sa scri despre cum se foloseste Search-ul. Dar nu o sa creasca prea mult eficacitatea lui. Motivul e motorul de indexare, care nu are cum sa dea mai mult decat face.

 

In fine, sa nu-l uit pe Vaxxi (desi i-am raspuns, parca as mai zice ceva).

Inca o data: trebuie ceva mobilizare. Lupta cu morile de vant nu e motivanta de unul singur (sti ca a mai incercat-o unul, ba era chiar... asistat). E nevoie de cativa care sa-si faca curaj (asta, desi poate nu pare, e un sfat practic :) ).

Share this post


Link to post
@Sato

Ce ai facut acolo e o lista de subiecte de interes. Nu-i rea, face parte din organizarea informatiei, dar lucrul la care ma refeream e sinteza ei si nu indexarea.

 

Sinteza in ce sens, rescrierea concluziilor ? dupa cum ziceam, chiar asa, mura in gura ? se presupune ca pentru a putea conduce masina, am dat un examen care sa ateste cunostintele in domeniu. Informatia "mura-n gura" presupune ca cineva sa munceasca la sintezele astea, ori munca voluntara nu face nimeni in realitate.

 

 

Deci, dupa cum spuneam mai devreme, totul e sa vrei.

 

search_iac.jpg

 

E bine ?

 

In fine, sa nu-l uit pe Vaxxi (desi i-am raspuns, parca as mai zice ceva).

Inca o data: trebuie ceva mobilizare. Lupta cu morile de vant nu e motivanta de unul singur (sti ca a mai incercat-o unul, ba era chiar... asistat). E nevoie de cativa care sa-si faca curaj (asta, desi poate nu pare, e un sfat practic :) ).

 

Ok, pai hai sa incercam atunci.

 

Prezentare WikiWoo

 

http://www.daewooclub.ro/wiki/

 

Un Wiki este, pe scurt, un program de gestionare a continutului unui site web. Definitia completa este data aici. Eh, ideea care mi-a venit a fost folosirea unui astfel de program tocmai pentru a realiza ceea ce spune Abram Burel: un loc in care sa fie prezentate succint, sub forma de articole/tutoriale/fise tehnice, diverse informatii auto. Scopul este multiplu:

  • gasirea simpla a informatiei
  • existenta unui punct de referinta in privinta datelor tehnice
  • referirea usoara a sfaturilor des intalnite
  • si altele

Inceputul l-am facut eu, dupa cum puteti vedea cu un click pe linkul anterior. Wiki insa, prin definitie, presupune munca mai multor oameni in echipa pentru obtinerea unui rezultat satisfacator. Ca atare, este nevoie de ajutorul membrilor forumului pentru a completa "enciclopedia" cu informatii utile. Tehnic, nu e mare branza: totul se desfasoara prin browser, intr-o caseta text, cu cateva butoane simple pentru diverse elemente (cam in stilul casetei de raspuns la un topic de pe forum).

 

Daca vreti si aveti timp sa ajutati, iata cam ce-ar trebui facut

  • PM la mine, pentru a obtine un user si o parola care acorda drept de editare
  • explicatii suplimentare, daca e nevoie, pe Skype (vezi profilul meu)
  • sa scrieti :)

Idei de inceput ar fi: fise tehnice pentru masini (asa cum am facut eu pentru Espero), rezumate la topicurile interesante sau la tutoriale, etc. Uitati-va cam ce s-a scris pana acum, orice idee e bine venita.

Share this post


Link to post

Respect dreptul sefilor de a sti numai ei ce si cum :D Asta seama mult cu votul secret :D

De ce pe PM, pe Skype, pe Hector si pe Asterix?

Scrieti, nene, aici care ce vrea sa faca. Legat de informatie evident.

Daca vreti functii, asta trebuie sa fie alta sectiune.

Si cum "tatuca" m-a invatat sa dau exemplu personal, eu ma bag sa vad ce se mai poate aranja pe la Electronica si SW (repet: sinteza de informatii). Evident suportul moderatorului este subinteles.

Edited by Abram Burel

Share this post


Link to post

Ma refeream la parole. Despre editare, ai dreptate; puneti aici intrebari, si tot aici vor veni si raspunsurile. Parolele insa, doar pe PM, din motive evidente.

 

In prima faza, hai sa facem fise complete cu datele din manualul utilizatorului, asa cum am facut eu pentru Espero.

Share this post


Link to post

Ma ofer cu Cielofan sa facem acelasi lucru pentru Cielo. O mana de ajutor e oricand binevenita din partea lui Vaxxi in special, pentru folosirea wikiwoo. Dar noi "ne dam mana" repede. :) >-

O sa incepem cu modelul STD E3.

Edited by Moshu

Share this post


Link to post

Ma ofer sa contribui cu datele de intretinere pentru tico (cele de aici:http://www.daewooclub.ro/forum/index.php?showtopic=2767&st=0)

Share this post


Link to post

Daewoo Racer dupa cate stiu eu a fost importat oficial in tara.

Share this post


Link to post

q: cum creez o pagina noua? :-/

a: click pe tabul de sus, "editeaza pagina"

Edited by ticolino

Share this post


Link to post

Bagi link catre ea in pagina din care vrei sa faci link spre pagina noua; linkul catre pagina noua va aparea cu rosu, cand dai click pe el se va deschide optiunea de editare a paginii noi.

Share this post


Link to post

mda, deci tb bagat un link "invalid" mai intai.

pana acum am reusit doar sa editez pagina pentru Ticolino :->

Share this post


Link to post

Am facut o incercare la "electronice si SW", dar nu am avut cine stie ce succes. Topicele sunt destul de scurte si punctiforme. Si rezultate concrete, in partea de "creatie", de numarat pe degete .

O sa revin candva cu un "update" sa vedem daca... evolueaza.

Share this post


Link to post
mda, deci tb bagat un link "invalid" mai intai.

pana acum am reusit doar sa editez pagina pentru Ticolino

 

Ai foarte mare grija cu edit-ul  <img src= S"> (mai ales daca te uiti la altii cum au facut) Daca din intamplare te hotarasti sa schimbi numele care duce spre pagina respectiva (De exemplu din Cielo Standard in Cielo Standard Euro 3) pierzi toata informatia. Am patit-o aseara de cateva ori, noroc ca erau niste sub-pagini foarte mici...Nu stiu de ce...

Edited by CieloFan

Share this post


Link to post

Nu se pierde nimic, niciodata in Wiki. Toate modificarile/schimbarile sunt inregistrate si se poate reveni la varianta anterioara imediat.

Share this post


Link to post

Cred ca ai dreptate, o sa ma mai joc cu el diseara.

Oricum, important e ca am terminat.

 

Daca are cineva poze cu interiorul la Cielo E3 -PM- Fara huse pe scaune, zorzoane agatate in bord etc.

 

As face eu, dar am husele puse si se vad nasol. M-ar interesa asa...bordul, unul din scaunele din fata, bancheta spate, portbagajul, si o fata de usa. In rest cu exteriorul am pus eu.

Edited by CieloFan

Share this post


Link to post

Ma ofer tot eu sa fac pagina si la Cielo GL/GLE/STD...Aceiasi rugaminte cu pozele. Cine are cateva poze artistice cu interiorul si exteriorul -PM-

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...