Jump to content
Sign in to follow this  
VIPER

Plecati Dintre Noi...

Recommended Posts

A murit scriitorul Fanus Neagu

© HotNews.ro

 

Scriitorul si dramaturgul Fanus Neagu a murit, marti dimineata, la Spitalul Elias din Capitala, la varsta de 79 de ani. Suferea de cancer de prostata in faza terminala.

 

Bolnav de mai multi ani, boala lui s-a agravat, iar el si-a petrecut ultimele luni in spital. Fanus Neagu era casatorit si avea o fiica, Anita Ruxandra.

 

A fost un microbist pasionat, dar a renuntat de mult timp sa mai scrie despre fotbal suparat de decaderea acestuia. In urma cu cateva zile a trimis o scrisoare emotionanta cititorilor Gazetei Sporturilor.

 

Intr-un interviu din anul 2008, Fanus Neagu spunea: "Omenia pe care am descoperit-o in spitale ma face sa cred ca tara asta nu poate sa piara".

 

In noiembrie 2010 cand a murit Adrian Paunescu, Fanus Neagu a spus: "Astăzi, eu vorbesc despre Adrian Păunescu, mâine, va vorbi altul despre mine!".

 

Biografie

 

Povestitor, memorialist, nuvelist, romancier si dramaturg, Fanus Neagu s-a nascut la 5 aprilie 1932, in satul Gradistea de Sus din Braila, intr-o familie de tarani.

A studiat primii cinci ani de scoala primara in satul natal. Isi continua studiile intre anii 1944-1948 la Liceul Militar din Iasi Urmeaza apoi Scoala Pedagogica nr. 2 din Bucuresti, iar in 1952 devine cursant al scolii de literatura "Mihai Eminescu" pana in anul 1953, fiind coleg de generatie Nicolae Labis, Radu Cosasu.

 

 

Intre anii 1954-1957 invata la Facultatea de Filologie din Bucuresti, dar nu isi incheie studiile.

 

A fost director al Teatrului National din Bucuresti intre 1993 si 1996). El a fost ales membru al Academiei Romane.

<br style="font-weight: bold;">Volume publicate:

 

In anul 1954 debuteaza cu povestirea "Dusman cu lumea", in revista "Tanarul scriitor".

 

In anul 1960 are loc debutul editorial cu volumul de povestiri "Ningea in Baragan", volum retiparit in 1964 sub titlul "Cantonul parasit".

 

In anul 1960 publica "Somn de la amiaza", iar in 1962 "Dincolo de nisipuri". In anul 1967 publica "Vara buimaca", piesa "Scoica de lemn" la Teatrul Nottara din Bucuresti. In anul 1979, "Cartea cu prieteni". In anul 1981, "Insomnii de matase". In anul 1985 "A doua carte cu prieteni".

 

In anul 1985 i se joaca piesele "Echipa de zgomote" la Teatrul Majestic si "Olelie" la Teatrul National din Bucuresti.

 

In anul 1987 "Intamplari aiurea si calatorii oranj", volum de publicistica. In anul 1988 "Scaunul singuratatii", roman. In anul 1993 i se joaca la Teatrul National din Bucuresti si la Teatrul National din Timisoara piesa "Casa de la Miezul Noptii sau Paiata soseste la timp". In anul 1994 "Dincolo de nisipuri", nuvele, la Editura Porto-Franco, Galati.

 

Premii si distinctii:

 

Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul Cantonul parasit

Premiul Uniunii Scriitorilor pentru romanul Acei nebuni ai marilor orase

Premiul Uniunii Scriitorilor pentru piesa Echipa de zgomote

Premiul Uniunii Scriitorilor pentru piesa Casa de la Miezul Noptii sau Paiata soseste la timp

Activitatea profesionala

Decembrie 1993 - este numit director al Teatrului National din Bucuresti

Noiembrie 1993 - devine membru corespondent al Academiei Romane

21 decembrie 2001 - devine membru titular al Academiei Romane

Share this post


Link to post

Dumnezeu sa-l ierte!

Share this post


Link to post

Dumnezeu sa-l odihneasca! Pacat ca a fost moartea cea care l-a readus in atentia noastra.

Share this post


Link to post

Papan Chilibar, actorul din "Eu când vreau să fluier, fluier", a murit

 

Papan Chilibar, actorul amator care a jucat în filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", regizat de Florin Şerban, a murit duminică seara, în Bucureşti, la doar 21 de ani au declarat pentru Mediafax reprezentanţi ai Strada Film.

Papan Chilibar a fost externat de la Spitalul Fundeni din Bucureşti duminică, în stare foarte gravă, la solicitarea familiei, a declarat pentru Mediafax directorul Institutului Clinic Fundeni, conferenţiar Carmen Orban. El suferea de leucemie.

 

 

Actorul amator Papan Chilibar a fost interpretul unui rol secundar în filmul "Eu când vreau să fluier, fluier". El a fost internat la Spitalul Fundeni de la sfârşitul lunii februarie, familia sa cerând discreţie în legătură cu cazul său. Papan Chilibar a stat la închisoare timp de doi ani, pentru spargeri de locuinţe.

"Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin, în 2010, şi a reuşit să ia şi două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer".

 

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca.

Share this post


Link to post

Dumnezeu sa-l ierte.

 

Cat despre Papan Chilibar, Dumnezeu sa-l ierte si sa nu mai dea altii ca el.

Share this post


Link to post

S-a stins din viata Cornel Fugaru... Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca...

Share this post


Link to post

Dumnezeu sa-l ierte!

Share this post


Link to post

Cantareata Amy Winehouse a fost gasita moarta, sambata dupa-amiaza, in locuinta sa din Londra, anunta AFP, citand presa britanica. In varsta de doar 27 de ani, Amy Winehouse se lupta, de cativa ani, cu dependenta de alcool si droguri. Amy Winehouse avea programat primul sau concert la Bucuresti luna viitoare, pe data de 15 august. Dupa ce spectatorii au huiduit-o in urma cu o luna la un concert sustinut la Belgrad, unde a urcat beata pe scena, concertul programat in Romania a fost anulat, artista fiind internata intr-o clinica de dezintoxicare. Cauza mortii cantaretei nu a fost facuta publica oficial, insa presa din Marea Britanie speculeaza ca ar fi fost vorba despre o supradoza.

Share this post


Link to post

91 novergieni, marea majoritate tineri, au murit degeaba datorita unui descreierat.

Share this post


Link to post

Cineastul grec Michael Cacoyannis, regizorul filmului "Zorba Grecul", a murit, luni, la Atena, la vârsta de 89 de ani, au anunţat membri ai fundaţiei culturale care îi poartă numele.

 

Potrivit unui director al acestei fundaţii, cineastul a murit la Atena, în zori.

 

Agenţia de presă Ana a anunţat că Michael Cacoyannis a murit la spitalul Evangelismos din centrul Atenei, unde era internat de 10 zile.

 

Născut în Cipru pe 11 iunie 1922, Cacoyannis a devenit cunoscut pe plan internaţional cu filmul "Zorba Grecul", recompensat cu trei premii Oscar în 1984. Acest film a avut la bază un roman scris de Nikos Kazantzakis, iar din distribuţie au făcut parte Anthony Quinn, Alan Bates, Irene Papas, Lila Kedrova. Coloana sonoră a filmului a fost asigurată de Mikis Theodorakis, unul dintre cei mai renumiţi compozitori greci.

Share this post


Link to post

A murit cel mai om dintre medici despre care s-a scris si s-a comentat mai putin decat despre cel mai porc dintre oameni. Nici n-are rost sa-l mai numim acum, cine a fost cu un copil sau dus de catre parinti pe la el, nu-l va uita vreodata.

Share this post


Link to post

A murit cel mai om dintre medici

 

"De ce i-am iubit eu pe oameni? Asa cum sunt, trei sferturi din ei saraci...au niste sensibilitati care depasesc pe aia cu bani multi...mult si merita sa te lupti pentru ei" (A.P.)

Edited by hitman

Share this post


Link to post

... Nici n-are rost sa-l mai numim acum, cine a fost cu un copil sau dus de catre parinti pe la el, nu-l va uita vreodata.

Este cazul meu, s-a petrecut inainte de Revolutie vremuri pe care multi le-au uitat si multi nu le inteleg. Astazi mi-am luat jumatate de zi libera pentru a-i aduce un ultim si umil omagiu. Nu a fost doar un doctor, a fost DOCTORUL.

 

Si nu, nu sint de acord ! Lumea NU l-a uitat ...

Share this post


Link to post

Un om deosebit, dr. Pesamosca. Nu cred ca sistemul medical romanesc va mai avea unul ca el vreodata! Dumnezeu sa il odihneasca!

Share this post


Link to post

Eu n-am auzit de el in presa, din pacate, dar un astfel de om merita tot respectul nostru :osanale:

 

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Share this post


Link to post

Din pacate @Ami, ai mare dreptate.

Dumnezeu sa il odihneasca!

Share this post


Link to post

S-a stins din viata si Johnny Raducanu... Dumnezeu sa-l ierte.

Share this post


Link to post

Trist moment :( Dumnezeu sa-l odihneasca in pace :( N-o sa uit noptile cand ma ungea pe suflet cu muzica lui in Laptarie :(

Share this post


Link to post

dap... cu paharul de whisky pe marginea pianului... :(

Share this post


Link to post

dap...cu degetele pe claviatura pianului si cu ochii dupa fete... :(

Share this post


Link to post

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...