Jump to content
Sign in to follow this  
VIPER

AZOT IN LOC DE AER

Recommended Posts

Explicatia lipsei de pierderi de presiune este data de faptul ca presiunea in pneu nu mai variaza haotic, azotul fiind un gaz care-si modifica volumul mai putin in functie de temperatura. Nemaivariind cu diferente mari, neetanseitatile apar mai rar. Pot spune ca am bagat in masina de serviciu azot si n-a iesit de acolo decat dupa ce au fost taiate cauciucurile sau intepate in gropile si pe soselele patriei. Acum am pus la Nubira si sincer imi place mai mult cum sta pe cauciucuri (nu mai sta lesinata dimineata si balonata la pranz, sta aproximativ la fel non-stop).

Share this post


Link to post
Explicatia lipsei de pierderi de presiune este data de faptul ca presiunea in pneu nu mai variaza haotic, azotul fiind un gaz care-si modifica volumul mai putin in functie de temperatura.

 

 

Man, nu mai tot repeta chestia asta ca e o aberatie. Toate gazele isi maresc la fel presiunea cu temperatura. In plus, aerul are deja 78% azot.

 

Problema cu presiunea nu este ca nu se mareste cu temperatura, am explicat mai devreme. Avantajul este ca azotul nu contine vapori de apa ca aerul atmosferic. Vaporii de apa sunt cei care in timpul rularii supraincalzesc pneul, si de aici apar problemele cu variatia presiunii, si nu prezenta oxigenului e problema.

Goodyear spune ca aerul uscat e la fel de bun ca azotul. Imi pare rau ca nu mai am linkul...

Asta o recunosc pana si unii care vand instalatii de azot

http://www.toyo.com.au/tech_info11.html (ultima parte)

 

Insa chestia aia cu oxigenul care iti face jantele si pneurile varza mi se pare cam trasa de par. Pai fabricantii de roti si de pneuri sunt atat de idioti incat le fac dintr-un material pe care aerul le rontaie ca un acid? :) Insa e necesar, ca poata explica de ce e nevoie sa faci ajustarile tot cu azot... ;) ca daca scapa inauntru 2% oxigen e mai rau decat acidul clorhidric... deh, marketingul asta... :D

Share this post


Link to post

Probabil ai dreptate cu vaporii de apa. In ceea ce priveste oxigenul, imagineaza-ti oxigen pur in ceva... va arde instantaneu. Vrei nu vrei, oxigenul este unicul responsabil de arderi, deci si de rugina.

Share this post


Link to post

Am fost si eu noaptea trecuta la caravana mobila a celor de la sama in fata academiei.

 

Pe langa azot in pneuri mi-au facut si test la aerul conditionat. 5.4 grade si cred ca mai scadea.

Share this post


Link to post
Probabil ai dreptate cu vaporii de apa. In ceea ce priveste oxigenul, imagineaza-ti oxigen pur in ceva... va arde instantaneu. Vrei nu vrei, oxigenul este unicul responsabil de arderi, deci si de rugina.

 

 

Asa e, insa oxigen e oricum in aerul exterior. In plus daca teoria cu permeabilitatea cauciucului la oxigen e adevarata, atunci intotdeauna in interiorul pneului vei avea un amestec sarac in oxigen pentru ca oxigenul iese si ramane azotul. Dupa un numar oarecare de completari, oricum in pneu ramane azot. Scapa 21% oxigen, bagi din nou aer "chior", inseamna ca deja a mai ramas doar ~4% oxigen. Dupa inca o completare, ar ramane sub 1% oxigen, adica si sub pragul de care spun cei de mai sus ca oxigenul e nociv ;)

 

Eu nu am vazut niciodata rugina pe interiorul jantei, nici macar la Moskwich :) Iar la pneu, oricum il arunc mult inainte sa imbatraneasca datorita prezentei oxigenului in interior, din cauza uzurii mecanice externa (prin abraziune si nu chimica). Daca il schimb la 1.5-2 ani oricum nu apuca oxigenul sa il rontaie. :)

Share this post


Link to post
Unde exact pe fundeni? merci!

 

Adica aici:

http://www.auto-soft.ro/html/index.htm

Eu am fost de mai multe ori la vulcanizarea asta si pot sa spun ca am fost foarte multumit de serviciile lor,de amabilitatea lor (ceea ce e destul de rar la noi).

Share this post


Link to post

Astazi dimineata, in drum spre servici, am vazut ca cei de la Sama sunt tot acolo

Deci cine vrea Azot gratuit in caucioace poate sa mai treaca pe acolo, cred ca stau si astazi, insa nu sunt sigur.

Share this post


Link to post

Pana pe 30 inclusiv ;)

Share this post


Link to post

Am umflat cu azot saptamana trecuta, de curiozitate.

Singurele efecte percepute senzorial de mine au fost .. mai putin 16 lei in buzunar si capacelele verzi.

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

E o investitie pe termen lung, intrucat elimina considerabil pierderile de presiune, astfel vei merge mult mai rar la verificare deci economisesti timp si eventual bani. Plus ca fiecare manometru din vulcanizare/benzinarie are abatarea lui. Eu facusem presiunea la vulcanizare acum o luna si era aproape o.k. (asa mi s-a zis); la fel ca acum 3 luni. Tocmai vin de pe la punctul Sama de la baza Academiei Militare si surpriza, am fost depistat cu presiuni intre 1.5 si 2 bar  <img src= S"> m-a dojenit seful lor si mi-a simtit iresponsabil ca am circulat asa, chiar nu ma asteptam la asa mari neconcordante...bine ca acum am presiunea nominala (1.9) si se va mentine mai mult

Share this post


Link to post

De unde stii ca aparatul celor ce baga azot este calibrat corect?

 

 

PS: Eu mi-am invatat gumele, cat de cat. Stiu cat am in ele doar uitandu-ma la ele. Vad ca variaza cu temperatura si rulajul, dar... asta e.

Share this post


Link to post

Am profitat si eu de promotia Sama de la Academie din fata si am bagat ieri azot. In afara de capacelele verzi nu vad vreo diferenta. Macar acum am si eu 2,3 pe fata si 2,1 pe spate, cum recomanda producatorul masinii, ca desteptii aia la vulcanizare mai mult de 2 n-au vrut sa bage, ca "pe drumurile noastre..."

Share this post


Link to post

M-am dat si eu dupa moda asta cu azot. Am optat pentru asa ceva doar pe fata. Comportamentul rutier mi se pare absolut identic. Sper doar sa fie mai "sigure" rotile la drum lung si abuz indelungat.

Share this post


Link to post

Am pus si eu azot in cauciucuri pe Sos Antiaeriara. De la intersectia cu Drumul Sarii-13 Septembrie aprox. 300 m pe partea stanga, vis-a-vis de un compex(piata) desfiintat. 4 RON/roata.

Share this post


Link to post

salll!eu am azot in loc de aer!!!nu se pune probleama de a vedea vreo diferenta!azotul fata de aer,are anumite proprietati care maresc durata de viata a cauciucurilor(previn imbatranirea ca sa zic asa),in afara de asta,cica nu faci explozie de ce ai azot in loc de aer...chestiile astea mi le au spus si mie baietii de la service ul unde am fost...

Share this post


Link to post
n afara de asta,cica nu faci explozie de ce ai azot in loc de aer...chestiile astea mi le au spus si mie baietii de la service ul unde am fost...

 

Faci implozie?? :rolleyes:

Edited by dreaQ

Share this post


Link to post
... azotul fata de aer,are anumite proprietati care maresc durata de viata a cauciucurilor(previn imbatranirea ca sa zic asa) ...

Ce te faci cu imbatranirea inegala, pe dinauntru, in azot, vor fi noi-noute si pe dinafara, in aer, vor fi imbatranite rau ?

Share this post


Link to post

Pai si exteriorul e format din 78% azot, practic nu e mai uzat decat cu maxim 22%. :D

Share this post


Link to post

Simti DIFERENTE semnificative la viteze de la minim 170km/h in sus sau/si distante mari parcurse fara oprire.Adica ,

o masina adevarata gen 24hLE MANS are nevoie de asa ceva , sau daca pleci azi in Franta si maine trebuie sa ajungi la destinatie (2000 km).

Explicatie :

pneurile se incalzesc . UMIDITATEA aerului "normal" din roata incepe sa lucreze(dilata)

De aceea se introduce azot. Repet, ca sa iti dai seama de diferente, tre viteza+nitel tuning (suspensie).La tico-ul meu ar fii

frectie dar Doamne cum as dori sa gasesc in Cluj ,macar oportunitatea asta ,fata de cate aveti acolo in Bucuresti. Cat despre celelalte "explicatii" , numai de bine.

 <img src= ">

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...