Jump to content
Sign in to follow this  
Shenck

Reparatii Caroserie - Scos Rugina

Recommended Posts

Eu am ales sa schimb elemetele patrunse adanc de rugina, si sa sablez si sa dau cu convertizor de rugina suprafetele afectate doar la suprafata.Azi am inceput lucrul si o sa revin cu poze.Sudura o fac electric cu electrod de 1.6mm.Am testat si merge daca sudezi cu atentie.

Edited by danutza

Share this post


Link to post

Sa traiti. Am si eu la un tico tot aceeas problema si inca unele mai mici pe aripile fata si m-am hotarat pentru moment sa rezolv problema cu chit...etc. Mi-ar putea recomanda cineva un tinichigiu care sa nu ma cheleasca de bani sau sa imi spuna cineva cu aproximatie cam cat se ia pentru o pregatire de vopsire, inclusiv indreptat micile gauri de la pietre si tot ce include aceasta pregatire? Stima

Share this post


Link to post

Asa arata pragul meu:post-10203-0-41702400-1314449978_thumb.jpg,post-10203-0-77335200-1314450010_thumb.jpg.Am pus pragul nou peste, am trasat cu un creion conturul si pe urma am decupat pragul vechi lasand marginile cu 2-3 centimetri mai mari, ulterioe am pus pragul nou sus si l-am sudat.post-10203-0-75863300-1314450139_thumb.jpgInainte de montare am sablat contrapragul si am dat 2 straturi de grund atat pe contraprag cat si pe interiorul pragului nou.

Edited by danutza

Share this post


Link to post

Vai de capul meu cum arata pragul ala, si eu plangeam pentru 2 cm de rugina :)

 

Pragul nou e de cielo? de unde? cat?

Share this post


Link to post

Salut

 

Din pacate la ticolino s-a spart pragul si contrapragul din cauza ruginei, este efectiv tocat pe o distanta

de 7cm.

 

Am vazut pe autokarma ca exista praguri de vanzare de la "cooperativa" klokenhorm.

 

Ceva sfaturi despre procedura de inlocuire? (ma refer in service, nu ma bag singur)

Care sunt riscurile?

 

Alternativa ar fi decupare completare cu tabla si sudura numai ca nu prea suna bine. Ma gandesc la punctele de sudura care cred ca vor genera mai tarziu rugina.

Edited by Salex

Share this post


Link to post

95 de lei de la Autoplus din cluj, un magaazin de piese Daewoo.Pragul culmea , desi luat de la magazin specializat pe Daewoo este de opel Kadet.Dar potriveste la fix.

Sa-l vezi acum ce frumos este.Mai trebuie vopsit.Si contrapragul e in stare perfecta, lucru ce m-a mirat, ce se vede ruginit pe contraprag este pragul vare l-am desfacut ulterior din punctele de sudura si a ramas contrapragul curat.

La exterior se vedea putina rugina pe prag, dar cand am vrut sa curat s-a gaurit.

Edited by danutza

Share this post


Link to post

Salutare . Sunt de ceva vreme pe aici si am decis sa "produc"si eu ceva nu doar sa "consum".

Asha ca:

cu ceva vreme in urma a aparut pe prag o gaura de toata frumuseteapost-31428-0-43809900-1314816676_thumb.jpg

 

si am decis sa ma ocup de ea. A purces la cumparaturi [post-31428-0-44042000-1314815474_thumb.jpgpost-31428-0-50083100-1314815490_thumb.jpg

post-31428-0-92538100-1314815601_thumb.jpg

 

solutia pt rugina am gasit la real 18ron bidonas de 200ml

si am sa ma apuc de treaba de maine

o sa postez poze pe masura ce evolueaza treaba

 

pt admini in cazul in care am facut ceva gresit sa imi fie atrasa atentia

Share this post


Link to post

E greu, va trebui taiata toata bucata ruginita (adica tot ce se vede ruginit) daca nu cade singura cand dai cu peria, altfel va reparea, si cred ca va ramane gaura prea mare pentru ca spuma aia sa aiba efect.

 

Incearca si daca nu merge, tabla zincata prinsa in cateva puncte de sudura dupa care folosesti tot ce ai luat mai putin spuma termopan ;) .

Share this post


Link to post

Parerea mea e ca spuma va tine doar umezeala. Oricum tu vrei doar sa astupi gaura cu chit nu sa faci o reparatie. Mai exact o samsareala.

Share this post


Link to post

... va trebui taiata toata bucata ruginita ...

 

Operatie simpla si oarecum de durata, comparativ cu alte cirpeli.

Share this post


Link to post

operatia e provizorie pana gasesc praguri noi sa le schimb de tot

Daca cineva stie unde pot gasi praguri de cielo in zona ploiesti-buzau-urziceni primeste multimiri anticipate

Share this post


Link to post

Cu solutia aia am dat si eu pe rugina superficiala si nu a avut nici un efect.Mai scrie pe ea ca formeaza grund,ei bine nu formeaza nimic.

Share this post


Link to post

WWWERO@ cauta pe google Prag Cielo si iti apare o firma din Oradea care ti le trimite prin curier.Din ce vad la tine e aceasi situatie ca la mine.O sa vezi cand te apuci de curatat ca se face o gaura de toata frumusetea.Incearca sa impingi cu o surubelnita in prag sa vezi cum trece prin el.Din pacate singura solutie eficienta ramane schimbarea integrala a pragului.Vezi aici

Edited by danutza

Share this post


Link to post

de ce mi-a fost frica nu am scapat .a gasit un gauroi de toata frumusetea . nu stiu inca cat de bine o sa reuseasca "samsareala " cum a spus SORIN1983 dar sper sa tina pana la achizitonarea de praguri noi si schimbarea lor

mersi danutza pentru pont f. interesant piese multe si ieftine

Share this post


Link to post

.Din ce vad la tine e aceasi situatie ca la mine.O sa vezi cand te apuci de curatat ca se face o gaura de toata frumusetea.

 

Din pacate am avut dreptate. :mrgreen:

Edited by danutza

Share this post


Link to post

Am tot citit pe aici solutii/metode de indepartare a ruginii...si vad ca se foloseste spuma..Eu consider o mare carpeala asa ceva : masina nu e usa de casa, geam termopan pt a folosi spuma .

 

Din experienta din reconditionarea fiat-ului (slava domnului ca cielo nu are deloc rugina) va zic ce am facut eu:

 

-dat cu flexul, adica perie de sarma pana cand a disparut orice gram de rugina de pe tabla. DOAR in locuri greu accesibile am folosit solutie anti-rugina: ceva de la Policolor am luat si si-a facut efectul: rugina a disparut.

 

Dar in rest, metoda clasica cu peria de sarma si apoi cu smirghelul e sfanta. Dai pana dispare rugina. E simplu.Insa si munca e multa.

 

Apoi se inlocuieste elementul de caroserie (daca exista asa ceva) cu altul nou (kit de inlocuire). In mod normal, pt daewoo se mai pot gasi cu ceva efort, ca doar nu e o masina rara.

 

Daca nu gasiti element nou de caroserie, apelati la un meserias sa va confectioneze bucata de tabla lipsa. Un meserias/tinichigiu adevarat ar trebui sa confectioneze orice bucata de tabla, indiferent cat de curbata etc. Daca nu stie sa faca asa ceva, inseamna ca nu are mana de meserias.Intr-adevar dureaza..la fiat a durat o zi intreaga pana cand mi-a confectionat o bucata de tabla.

 

Tabla confectionata am sudat-o in puncte pt a nu indoi tabla.Nu am folosit autogen. Am utiliza tabla auto pt bucata inlocuita. Apoi am dat cu chit de fibra si pt finisare cu chit normal deoarece chitul de fibra se lucreaza greu.

Edited by abarth_mcm

Share this post


Link to post

vad ca se foloseste spuma. Eu consider o mare carpeala

Se stieee

Share this post


Link to post

Spuma s-a folosit (cel putin la mine) ca suport pentru chitul de fibra, altfel nu puteam sa-l dau, aveam de astupat o gaura de 1 cm pe 7cm. Practic e o solutie de compromis pentru cine nu are aparat de sudura.

Si se pare ca a tinut, are cateva luni si nu a mai crapat.

Share this post


Link to post

Nu zic ca nu tine.

In caz de necesitate: gen nu ai posibilitati financiare, nu ai meserias bun si vrei sa iti repari singur masina, vrei sa repari rapid fara mari batai de cap, spuma poate fi o solutie, nu contrazic.

 

ideea e ca exista si alte metode mai bune decat reparatia cu spuma, gen: inlocuit elementul de caroserie sau confectionat tabla si sudat in puncte. De abia apoi se da cu chit - in straturi subtiri. Pentru elemente gen: podea, etc - se poate folosi si prinderea in nituri pop a unei bucati de tabla lipsa si apoi izolat cu chit etansare caroserie. Nu iese cine stie ce d/pd.v estetic, dar e o solutie pt zonele care nu se vad.

Ideea e ca rugina sa dispara complet.

 

La mine la fiat a fost de confectionat rama de la parbrizul fata + bucata care se prelungeste pe partea din fata a masinii. Foarte greu de facut pt ca totul e curbat... Dar a iesit bine si fara sa folosesc chit mult.

Share this post


Link to post

Stiu, asta este cea mai buna solutie, asa am facut la oalele spate pe interior unde am rupt toata tabla fiindca nu se mai putea face nimic si am prins alta in nituri de ce am mai gasit bun pe-acolo.

 

Sudura la mine e ultima solutie, stiu ca punctele de sudura sunt primele care ruginesc asa ca, daca pot sa evit, o fac ;) .

Share this post


Link to post

@DJ: Haide bre, da-o incolo ... La ce rugina aveai tu acolo tu iti mai faci probleme ca punctele de sudura ruginesc =)) .

Share this post


Link to post

Pai da dar nu e mai bine cu pop nituri daca nu e o zona exterioara? ;) Zic si eu.

Share this post


Link to post

Ba da, ba da ! Insa nu asta era ideea. M-ai amuzat cu asocierea spuma (din motivele pe care le-ai expus deja) si teama de rugina a punctelor de sudura. In ceea ce priveste pop-niturile, pe paginile anterioare am scris ca se pot folosi cu succes. Chiar si la zone exterioare, cum le-ai spus tu.

Share this post


Link to post

Eh, lasa ca vezi tu cum a iesit. M-am gandit la tabla cu nituri dar era suprafata exterioara si curba (exact pasajul) si imi era si lene, de-aia am incercat asa in ideea ca daca nu tine, fac data viitoare insa pare ca a tinut, vedem pana la primavara cum se comporta ;)

Share this post


Link to post

Salutare la toti de pe topicul asta,

 

Cateva info punctuale legate de subiect, va pot impartasi dupa o experienta considerabila cu cele 2 probleme:

 

 

1) Rugina:

 

- taiati cum ziceau multi dintre voi, tot ce e ruginit.Faptul ca nu curatati tot, si nu se vede la prima privire, nu inseamna ca nu exista rugina sub.Ca sa nu munciti ulterior din nou, taiati pana la metal solid(puteti lasa tablele care totusi atacate,au grosime si dupa curatare arata ca si cum ar fi "batute la ciocan".Petele de rugina "primara" gri inchis, se pot pasiviza . In RO sunt 2 soltuii disp. in magazine :P asivizor Rugina loctite,si SONAX).

Daca totusi gasiti zone erodate nelocalizat - adica daca suprafata ruginita, arata ca o felie de caizer, puteti lasa "puntile" dintre gauri pe masina, atata timp cat sunt din metal curat, neafectat- ca sa pastrati rezistenta panoului.

- NU FOLOSITI DERUGINOL pentru praguri decat daca sunteti dispusi sa investiti considerabil de multi bani pe agent de curatare cu care sa "limpeziti" incintele decapate cu deruginol.

Daca nu indepartati complet deruginolul nu veti reusi sa sigilati zona,din cauza deruginolului, care practic fiind baza, VA INDEPARTA orice acoperire pe care o faceti :vopsea, ulei, pasivizor. Si elementul ramane constant expus condensului si oxidarii. Daca ati ales sa dati cu deruginol, lasati apoi pragul/aripa/lonjeronul etc, cu o umplere permanenta de solvent volatil(de ex. benzina) pe care sa o reinoti de cca 3-4 ori in functie de cat de inguste sunt spatiile elementului decapat.(adica astupati toate gaurile pragului, umpeti pragul cu benzina,il lasati 1-2 zile asa, apoi goliti si reumpleti.)

- Ca si in fabricatie, de nou, vehicolul este sudat,si in urma sudurii apar inevitabil zonele puternic oxidate din jurul punctelor de sudura.Caroseria in acest stadiu nu se decapeaza,nu se sableaza,ci pur si simplu se SIGILEAZA. Adica in cataforeza, se izoleaza complet de mediul exterior asa incat sa oxidarea sa se inhibe doar in acele zone.DACA se perforeaza stratul de sigilare, rugina explodeaza incepand de la punctele respective.

In concluzie, faptul ca faceti o curatare a straturilor de vopsea care apar ca niste foitze "sedimentate" este tocmai pentru a ajunge la o BAZA, care sa permita aderenta perfecta a vopselei/stratului de SIGILARE.

Aici intervine avantajul sigilatorilor pe baza de ceara pentru interior,si pasivizori (mai sus amintiti) pentru exterior.

Pentru sigilare praguri recomand o solutie f simpla si relativ ieftina- LOCK RUST. Sau puteti merge pe ceara de la NOVOL, etc, dar sigur nu la aceeasi bani.

 

- Pe timpul finisisarii, sudurii, chiar si la primmerul de aderenta- primul strat de primmer cu pasivizor, NU FOLOSITI APA! Apa e primul pas spre a porni o oxidare intre straturi,care desi nu este inca rugina, scade aderenta stratului de vopsea pe metal.si primul micropor in rugina va degenera intr-o pata de rugina.

 

- daca nu aveti bucati foarte mari de tabla (pana la 30-50 cm2) se recomanda peticirea pe interior cu tabla de CUPRU(trebuie a fie ceva mai groasa talba de cupru fata de cea de fier de pe masina-de ex la 0,6mm tabla fier- rectificati cu 0,9mm tabla cupru) prin cositorire. (chiar daca e prag, tai bucati pe masura gaurii,si le deformezi usor pentru a intra in gaura cu pricina) .In felul asta, nu stricati tratamentul anticoroziv din jurul petecului aplicat. Plus, creeati o sudura perfect anticroziva, iar supratata interioara a petecului , la care dupa peticire nu veti mai avea acces la ea, va fi "pasiva" la ruginire, prin faptul ca e cupru- se autopasivizeaza cu primul strat de oxid care apare pe suprafata.

 

2) Vopsitul si finisarea.

 

- Daca ati procedat ca mai sus punand petecul pe interior, slefuirea kitului ,dupa ce ati dat pasivizorul,si primerul de pasivizare va fi foarte usoara, pentru ca aveti deja conturul dat de cositor ce lipeste petecul de cupru de elementul de fier.Si in acelasi timp,grosimea va fi minima,kitul ~ egal cu grosimea tablei de fier.

 

- Dati intotdeauna al doilea strat de primer acrilic, care face sigilarea, si pierderea "insulelor" peste kit, si tabla neafectata.

 

Puteti folosi tutorialul de la www.mulaje.ro -> servicii -> Servicii de Suport si consultanta auto.

E free,si aveti si anexa de corectare a problemelor de vopsire cu toate detaliile si cu foto in caz ca vreti sa vopsiti singuri

 

In principiu, rugina revine atunci cand o subestimata, de aceea trebuie lucrat cu rabdare,si multa lumina- pt a identifica toate zonele afectate.

Edited by VAXXi
Apreciem informatia, nu si reclama excesiva

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...