Jump to content
Sign in to follow this  
sp67

Probleme Si Reparatii Aer Conditionat (a/c)

Recommended Posts

Buna seara Am si eu probleme la instalația de AC Astăzi am fost la service pt o verificare pt ca nu-mi mai baga așa rece Am avut în instalație 165 freon si 0001 ulei Când mi-au făcut vidarea pt a vedea dacă sunt pierderi a apărut ca exista pierderi Am reancarcat instalația cu 173 freon si 20 ulei si soluție contrast Mi se pare ciudat totuși că am pierderi în condițiile în care aveam doar cu 9ml mai puțin freon E posibil să înșele robotul ala ? Menționez că mașina este un Cielo 2005 si nu a fost niciodată completat cu freon

 

Trimis de pe al meu Lenovo A2010-a folosind Tapatalk

Share this post


Link to post

In manualul de utilizare se recomanda ca, periodic, atat vara cat si iarna sa fie pornit sistemul AC pt. a se preveni uscarea garniturilor sistemului. Probabil ca exploatarea necorespunzatoare a sistemului sa provoace pierderea agentului frigorific din instalatie ori a uleiului de la compresor.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Cureaua de accesorii scartaie/ patineaza la cuplarea compresorului?

Nu ,nu se aude nimic ciudat ,decat ca motorul pierde instantaneu din putere.Sa fie din compresor?Aaaa...lucrul asta(scaderea puterii) se intampla, la o scara mult mai mica insa,si atunci cand bag in sarcina si un consumator electric mai mare(faruri+proiectoare)Deci sa fie totusi cureaua?De verificat am verificat-o eu si pare sa aibe sageata normala de intindere. :o

Share this post


Link to post

@Radu Marius , daca merge totul normal, ma refer la motor si AC, nu e ceva anormal. A mea, pe canicula mare, cu AC pornit, e sufocata efectiv, pleaca de pe loc doar cu pedala la podea si atunci abia abia, la semafor fiind nevoit sa opresc AC, astfel sunt claxonat din spate (sau ca varianta alternativa plecat turat gen 2000 + ture de pe loc si ambreiaj patinat mult, dar nu agreez varianta asta, eu fiind genul care pleaca de pe loc din turatie de ralanti, cu schimbare la 3000 de ture). Daca afara a dat o ploaie (aer umed si mai recisor) , invie subit si merge brici. Am facut zilele astea un reset de ECM (a se citi scos borna) si apoi un idle learn. Apoi scoasa la drum si invatata la accelerari cu pedala mai apasata si acum merge mai bine. Dar stiu ca intr-o zi caniculara iar se va tarai cu greu. Eu unul m-am invatat cu ea asa, nu e nimic defect.

Edited by Corneda
  • Like 1

Share this post


Link to post

@Radu M: Alternatorul incarca ok? Cablurile de masa au pierderi minime?

Edited by cris06
  • Like 1

Share this post


Link to post

Cum e posibil ca pana azi aerul sa mearga perfect incat sa iti inghete si sufletul iar azi sa nu mai dea nici o adiere rece? Nu mai intra nici compresorul macar, insa butonul se aprinde...Sa fuga freonul atat de repede si brusc dupa ani de functionare ireprosabila?

Share this post


Link to post

La care masina, maestre?

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Eh,cred ca și în general merge întrebarea. :-)

La Cielo meu bătrân...

Share this post


Link to post

1. Verifici siguranta compresorului, F11 si releul K23. Fa un strap (o sarma) intre pinii 30 si 87 ai releului, cu contactul pus. Daca compresorul cupleaza, problema poate fi la switchurile de joasa sau inalta presiune S34, S35 (care poate da, in prima faza, lipsa agent frigorific). Daca nu cupleaza, vezi daca ai tensiune la siguranta. Daca nu, e beleaua de contact cu cheie, linia 15A care deserveste si alimenatarea ventilatoarelor. Schema o gasesti aici: http://www.gmclub.ro/forum/index.php/topic/28617-probleme-electrice/page-64 post nr. 1276;

2. Daca nu-i de natura electrica, mers la verificat instalatia AC.

 

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Am modificat eu putin posturile anterioare pentru a se incadra in discutie :)

Share this post


Link to post

Pentru laurentiu_73 si englishman,daca stiti ca aveti freon,verificati si mufa compresorului sa nu fie oxidata(am patit-o de doua ori)!

Share this post


Link to post

Hai ca intru si eu in "clubul cu ac busit" :) )

Acum 2 ani aveam ac, dupa iarna nu am mai avut. S-a rupt si cureaua, am pus-o pe seama curelei... am montat curea noua vara trecuta, ciuciu ac. Zic... freonul. Pana la urma, cat sa tina, ca masina luna asta face 10 ani.

Am lasat-o asa, pana azi... azi m-am dus sa bag freon, mai avea 50ml. Au bagat oamenii, cu tot cu substanta de contrast... dau la cheie, fericit ca o sa am racoare... si nimic. Nu porneste compresorul. Siguranta e buna, am masurat la mufa compresorului, nu are deloc curent. Becul la buton se aprinde, dar nu se intampla nimic, compresorul nu cupleaza, nu se aude nimic.

Ac-ul are releu? Am cautat in schema electrica de Cielo (desi eu am euro3, posibil sa difere putin) si pare sa aiba... dar nu sunt sigur.

Share this post


Link to post

Vezi postul de pe pagina anterioara, poate te ajuta.

Share this post


Link to post

Mersi Salex, dar cred ca ma cam depaseste... nu ma descurc sa identific pinii corecti, o sa-l las pe DJ-ul sa-si bage nasul, joi.

Am identificat si releele de pe spatele tabloului, cred ca cel de la ac e printre ele, le-am inversat, tot nimic. Am curatat cat am putut de bine mufa de la compresor, tot nimic.

Share this post


Link to post

Acum vreo ora am schimbat si intrerupatorul/senzorul de presiune, ca tot e 3 lei la radacini. Am inlocuit si siguranta... Nimic, tot nu porneste ac-ul... nu stiu ce naiba are.

Share this post


Link to post

Alimenteaza compresorul direct de la + baterie. Daca porneste, e ceva pe partea electrica. Scoate mufa compresorului, porneste AC normal si verifica in mufa cu fire din instalatie daca vine 12V -14V. Suflanta ventilatiei din interior functioneaza cu contactul pus pe toate treptele? Radioul?

Share this post


Link to post

Nu AC, nu probleme. Ma simt un norocos . :mrgreen:

 

Am o donatoare cu instalatie complecta si ma tot minca degetatie sa o "imprumut" pentru trasura mea . Parca am inteles pe undeva ca si alternatorul ar trebui schimbat. Am inteles gresit ? Pe linga panoul climatizarii se cer si alte componente pe partea electrica ?

Share this post


Link to post

Cris, nu am 12v pe mufa cu 2 fire de la compresor.

Totul functioneaza perfect in rest... ventilatie, recirculare, muzica etc. Butonul de ac se aprinde, dar nu porneste compresorul.

In mare, povestea completa e cam asa: in 2014 a functionat, in iarna-primavara candva, s-a rupt cureaua. Am schimbat cureaua, ac-ul tot nu functiona, am dat vina pe lipsa freonului, fiind neumblat la el de 9 ani.

Acum am freon, am senzor/intrerupator de presiune nou... tind sa cred ca e electric, dar nu stiu ce.

Share this post


Link to post

Geo, eu as verifica mai atent firul de alimentare, poate e intrerupt. Mie cand mi s-a rupt cureaua odata, mi-a biciuit firul de alimentare si mi-a smuls mufa din compresor, insa din fericire fara sa strice firul.

Share this post


Link to post

E o posibiltate de luat in calcul. Se verifica (suna) din mufa compresorului pana la mufa mare de la contraaripa stg. la vasul de expansiune. Nu cumva, cand ai instalat proiectoarele, ai facut vreo legatura pe circuitul compresorului? Firul e rosu/alb. Cand cuplezi ac se aude clicul releului k23 sub bord?

Share this post


Link to post

Nu se aude releul, a fost primul lucru la care am fost atent. Am inversat releele intre ele, in speranta ca poate e busit.

M-am uitat 2 zile la rand la mufa aia, nu pare nimic in neregula la ea... am si curatat-o cu niste spray + pinii de pe compresor cu smirghel. Masurata... 0v. O sa ma duc si mai departe, la mufa mare, sa verific daca am curent, continuitate etc. Probabil ca maine, la intalnire, o sa fac asta.

N-am avut treaba cu alte fire cand am montat proiectoarele, doar pe ale lor am umblat.

Share this post


Link to post

Un mic update. Azi ne-am vazut cu tontii la poli, s-a apucat dj-ul de verificari... tras fir de la baterie pe compresor, porneste, raceste, totul bine. Masurat diverse (nu ma pricep), 80% panoul de comanda. Am probat un panou al unui coleg, ciuciu, tot nu merge.

Cica ar exista 2 relee responsabile de ac. Unul pt ac-ul propriuzis, unul pt ventilator. Daca unul din ele nu functioneaza, nu pleaca nici al 2lea.

Maine ma opresc la radacini si iau vreo 2 relee si le inlocuiesc pe rand. Daca nici asa nu functioneaza, nu ramane decat cablajul... de care mi-e groaza.

Share this post


Link to post

Daca s-a verificat cum am scris mai sus: scos releul compresorului, facut strap intre pinii 30 si 87 cu contactul pus si compresorul porneste, atunci releul nu primeste comanda (minus) din ECM. Totusi, conform schemei, daca unul din senzorii instalatiei de AC de mica si mare presiune, nu lucreaza, ECM nu primeste alimentare pt AC si nu da comanda compresorului. Eu as desface mufele ECM-ului si as verifica cele 2 fire care vin de la senzori si de la releu. Care sunt... e greu de ghicit la Euro 3! :-/

Share this post


Link to post

Are un singur senzor, cu 3 fire, pe care l-am schimbat deja.

Pai asta e buba mare... ca la euro 3 nimeni nu stie care-s firele, schema electrica nu exista (eu, cel putin, nu am gasit-o). E f greu sa-ti dai seama din tot manunchiul ala de fire.

Share this post


Link to post

In weekend am verificat releele, prin inlocuire. Nimic. Am masurat la mufa consolei, ies cei 12v cand apesi butonul (13+ de fapt), e albastru/alb firul. M-am dus si la ECU sa verific dar... surpriza, sunt 2 fire identice pe mufa mare :) ) N-am avut nici un ac suficient de subtire ca sa intep firele alea si sa le masor, va urma.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...