Jump to content
Sign in to follow this  
FLEX

Jurnal de bord - ce probleme ati avut la MATIZ?

Recommended Posts

Chiar dacă am de iei matizul, am întâmpinat ceva probleme..

La cel fără servo-direcţie (ca a mea), trebuie să răsuceşti volanul până nu mai poţi, ceea ce este un dezavantaj la viraje.

Am mai observat că este destul de greoi la viteza a doua..nu intră deloc uşor..

Share this post


Link to post

Cu volanul, nu stiu ce sa zic, eu am servo si nu am condus decat in parcare unul fara servo. Intr-adevar, se misca mai greu(asta la manevre de parcare), dar banuiesc ca in mers este mai usor.

La a doua problema, cea cu viteza a doua, am doua chestii de spus, din experienta:

- la rece nu forta cutia - si a mea face la fel, vreo 10 min dupa pornire intra destul de greu in treapta a doua; nu o forta, schimba vitezele incet, fara sa smucesti schimbatorul, fara sa fortezi daca vezi ca intampina rezistenta.

- vezi sa ai pedala de ambreiaj la ~ aceeasi inaltime cu cea de frana. Cursa totala a pedalei de ambreiaj trebuie sa fie intre 130mm si 150mm iar cursa activa(de unde incepe sa cupleze ambreiajul pana cand pedala este eliberata complet) trebuie sa fie intre 100mm si 110mm. Eu aveam ambreiajul reglat din fabrica mult mai sus si aveam aceleasi probleme.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Mersi pt. răspuns. Poate sunt eu obişnuită cu servo-direcţia, conducând până acum un Ford Focus, care acum, i l-am dat soţului şi eu mi-am luat Matiz. :redface:

Edited by Mircea
Nu mai cita inutil mesajul anterior. Foloseste butoanele Addreply si Fastreply din josul paginii.

Share this post


Link to post

Salutare.Am un maty din 2004 cu 15 mii de km.In timp ce conduceam noaptea pe un drum ce nu-l cunosteam cu 100 la ora am trecut in viteza peste o cale ferata industriala nesemnalizata.Faza e ca acolo drumul era foarte rau.Dupa ce a bubuit de am crezut ca mi se rupe masina,am indoit ambele jenti de pe partea dreapta,cu galmele aferente,au sarit si plumburile,am continuat drumul,dar imediat dupa asta am observat ca pe drum drept trage usor,dar foarte usor,dreapta,iar la curbele la viteza mica spre dreapta volanul nu mai revine la pozitia initiala.In rest,altceva nu se aude,batai sau altceva.Ce-i de facut? Trebuie sa reglez unghiul de fuga? Sa echilibrez jentile? Ii afectata caseta de directie?  <img src= ">

Share this post


Link to post

Pai din moment ce tu singur ai zis ca ai indoit ambele jenti de de dreapta, nu ti se pare normal sa nu mai mearga drept? Schimba jentile, cauciucurile daca sunt afectate, echilibreaza rotile si apoi vezi daca mai trage in vreo directie. Daca da, faci unghiul de fuga si gata.

Share this post


Link to post

Am plecat la munca cu matiz-ul intr-o dimineata ca de fiecare data , totul a fost ok . Dupa ora 15 cand sa plec acasa am pornit masina si totul ok pana aici , ies cu ea din parcare si ajung la al doilea semafor , ma opresc si dintr-o data masina incepe sa piarda din turatia de relanti si parca se auzea un zgomot de bataie similar cu cel care ar fii daca masina ar merge in 2 pistoane .Martorul SES nu s-a aprins deloc .Accelerez pe loc si constat ca problema se acutizeaza pe masura ce accelerez , la plecarea de pe loc ce sa vezi ? deabea mergea , ca si cum cineva ar "strange-o de gat " .Ajung cu ea acasa dupa ce am facut vre-0 10 km , partea proasta a fost ca deabea am putut sa urc un pod , numai cu treapta 1 de viteza , va inchipuiti cata "carne am mancat de la participantii la trafic !".

Am luat manualul de service si m-am apucat de inspectat .

Am schimbat bujiile , am verificat fisele atat vizual cat si cu aparatul de masura , am verificat filtrul de aer , am verificat sumar bobina de inductie (euro 2) , am desfacut distribuitorul si am constatat la ruptor oxid mult de tot . Dupa curatare si montare la loc , am zis ca am rezolvat problema . Am dat cheie si la FEL facea . Cu mainile in cap zic , de ce ti-e frica nu scapi , manualul scria ca trebuie sa verific alimentarea . Am verificat furtunele vizual pt. ca sa nu fie crapate , fisurate sau cu "scurgere la ungere " , apoi m-am chinuit si am scos filtrul de benzina constatand ca era aproape ok , l-am pus la loc dar nu fixat cum ar trebui , stiti voi din ce cauza , apoi am verificat canistra de vapori si cam atat .Am plecat pe premiza ca devreme ce porneste masina e ok , deci inseamna ca ajunge benzina suficienta in compartimentul motor de la rezervor => pompa de benzina ok .Am scos valva pcv si am suflat in ea , in sensul invers scapa foarte putin aer . Tot la fel facea .

 

Pt. Tolin >

Am pus scurt intre a si c la ADLD si martorul SES mi-a clipit de 15 ori indicadu-mi un cod de defect , evident nu ? Tin sa mentionez ca nu mi-sa aprins martorul SES deloc de la momentul plecarii din parcare si pana acasa cand m-am apucat da inspectat .Si acu e intrebarea , in manualul de service scrie ca daca atunci cand faci scurt intre a si c la adld si ses-ul clipeste , pe baza acestor clipiri poti sa-ti faci o ideie despre problema la motor . Dar nu scrie nicaieri ce semnificatie au aceste clipiri .

La service cand am dus-o au pus scanerul si mi-a zis ca nu are nici un cod de defect inregistrat in ecm.

Evident eu nu l-am resetat , pt ca stiam ca daca nu o rezolv macar sa se afle problema citind codul de defect din memoria ecm.

Si intrebarea 2 , exista vre-o metoda sa ne facem (procuram) un scanner pt. matiz , fie si un software instalat pe un laptop care are placa de achizitie etc... Ar fii super .

Si te rog , vreau sa plec in Germania in decembrie cu masina , SPUNE-MI CE TREBUIE SA IAU IN CONSIDERARE SI CE TREBUIE SA PREGATESC PT. DRUM LUNG in conditiile acestea ..

Gata cu intrebarile , multumesc anticipat !

 

 

 

O tii cumva parcata pe trotuar sau undeva unde sta usor inclinata?

 

 

Da o alta problema la care nu gasesc raspuns . Ce se intampla atunci cand parchez masina si nu sta drept . Adica am patit cand am parcat-o in panta , in deal sau cu rotile din dreapta pe trotuar si cele din stanga pe sosea , ca masina sa nu mai plece asa frumos cum o facea in conditii normale . Uneori a trebuit sa insist si de trei ori ????Asta nu-mi explic , ce sa fie oare ! Ca am ajuns sa caut numai locuri drepte pt. stationare-parcare !

Share this post


Link to post

Si eu am patit chestia asta cu pornirea greoaie daca masina a fost parcata in panta, dar asta numai de cateva ori, cand era noua. Nu stiu ce provoca asta. Cert este ca s-a rezolvat de la sine.

Share this post


Link to post
Si va mai stresez cu doua intrebari:se poate pune pune martor in bord pt usi deschise?

 

Eu am rezolvat-o simplu . Am pus la suportul pt. becul de palfoniera un led albastru care l-am legat la prima pozitie a comutatorului . Si atunci cand usile din fata nu sunt inchise se aprinde becul albastru . Vezi ca trebuie sa le modifici un pic pe acolo . Ideia este ca merge si e chiar util fara sa mai desfaci bordul si alte chestii de tipul acesta , am orientat ledul care are si fanta de proiectie catre ochii mei si se vede bine si ziua . Inca pt. usile de spate nu m-am gandit . Exista in magazine ledurile gata realizate (18lei) pt. 12v si care au incluse si fanta de proiectie .

Spor la treaba

 

Si eu am patit chestia asta cu pornirea greoaie daca masina a fost parcata in panta, dar asta numai de cateva ori, cand era noua. Nu stiu ce provoca asta. Cert este ca s-a rezolvat de la sine.

 

 

La mine nu s-a rezolvat problema si vreau sa stiu de la ce vine , !!

 

 

Referitor la frane , de la 110km/h cand franez simt o diferenta fata daca as frana la 60km/h. ADICA cand apas pedala de frana la viteza de 110km/h simt ca si cum cineva ar apasa cu putere pedala apoi ar elibera-o si dinou asta petrecandu-se foarte repede , ceva gen abs . Subliniez ca masina e din 2004 si cred ca e euro 2 .Stie cineva din ce cauza se intampla asta ?????

Edited by iuli

Share this post


Link to post

salutare,

 

probleme mari nu prea...singura este la CV in treapta a II-a cand agata fff rau ...fenomenul se intalneste doar la pornire ...dupa 20 min de mers dispare...

 

multumesc anticipat pentru raspunsuri si ajutor ...

 

 

 

regards,

 

:osanale:

Share this post


Link to post

Ulei necorespunzator sau insuficient in cutie. Inceput de probleme la sincroane. Ambreiaj usor dereglat. Oricare dintre ele, in ordinea importantei, verifica si vezi :)

Te rog foloseste majuscula unde se impune ;)

Share this post


Link to post
Ulei necorespunzator sau insuficient in cutie. Inceput de probleme la sincroane. Ambreiaj usor dereglat. Oricare dintre ele, in ordinea importantei, verifica si vezi :)

Te rog foloseste majuscula unde se impune ;)

 

1.ulei suficient si schimbat la 10 000 km in service autorizat

2.daca ambreiajul este dereglat de ce functioneaza corect dupa cca 20 min de mers ? ( se regleaza singur? :) ))))) ) si din sincroane la fel...

3.nu merge nici caps look nici shift pe tst :) ))))))

 

oricum thx pt ajutor...

Share this post


Link to post

mai oameni buni , am avut placerea sa citesc tot topicul dela pag 1 pana la 44 si sincer la unele postari chiar m-a bufnit rasul. In primul rand ca o masina sa functioneze bine tre sa ai putin agrija de ea. in momentul in care apare ceva nu fa dupa capul tau . Ex : reset , idle learn .si gata .O sa mearga bine pe moment dar mai incolo o sa ai aceleasi probleme .

Daca ai masina zic eu ar trebui sa inveti minimul de cunostinte pentru o rulare buna .Am acum o leganza dar pana acum am avut si matiz . Din 2003 - are 40 de mii la bord si sincer eu nu am avut probleme cu acea masina .Acu o conduce nevastamea .Aude ceva ciudat , cat de mic vine si-mi spune .Daca nu reusesc sa rezolv eu sau implica schimbari mai mari dau fuga la service. Imi da garantie , si ii fac si istoric de service .Una e cand vinzi o masina in care stii ce s-a investit si una e care e facuta de mecanicul din fata blocului .

 

Cel mai bine service - costa mai mult da credeti-ma nu am probleme

 

anu;l trecut Bolboci - munte , frig minus 19 grade .a pornit din prima cheie .

Sa nu va suparati pe mine .da chiar e amuzand daca il rasfoiesti din scoarta in scoarta

 

Toata lumea stie deja glisierele de matiz sunt cele care troncane pe fata eu le schimb cam la 3000 de km, ambreiajul la fel l-am strans nu e chiar o piulita de strans ca tre sa tii si putin contra da merge . Inrest numai de bine si nu i-am facut niciodata initializarea .Aceea pe care suneti dvs ca o faceti . reset , idle learn , etc , etc absolut niciodata

cat despre ulei 5w-30 merge de rupe , pana in 100 de mii de km

B 54 DKN

 

numai bine :osanale:

Edited by chiper_dan

Share this post


Link to post

salutare...am si eu un matiz din 2005 model SE, la ora actuala are 67.000 km , revizii la zi in service autorizat si singura problema a fost aceea ca nu se strica niciodata :) ))...glumesc insa singura lui problema a fost pe la 40000 mii cand a inceput sa toceasca cauciucurile pe fata pe exterior..rezolvarea...service vreo 600 de mii rezolvat directia si gata...sincer nu ma asteptam ca o masinuta ca matizul sa fie asa fiabila..totusi am facut aprox 70.000 in aproape 3 ani (face 3 in martie 2008 ) si cum am spus...nici o problema..conteaza foarte mult soferul..asta este parerea mea...bafta

Share this post


Link to post

salutare...la toti matizistii din tara. Sunt din Arad.

Am un matiz din 2004 si am aproape 59.000 km

de ceva timp am inceput sa am probleme cu alimentarea. Sunt momente cind nu se alimenteaza si implicit nu pot porni motorul. Mi s-a intimplat ca in mers sa mearga intrerupt si trebuie sa folosesc mult ambreajul.

Care sa fie problema? Presupun ca filtrul de benzina este infundat?

Ce pot baga in rezervor pentru a-l curata de impuritatile din benzina.

Am mai avut o problema cu fisele de la bujii care imi sareau de fiecare data cind treceam cite o linie de tramvai din Arad.

Ma puteti ajuta in legatura cu problema prezentata mai sus?

Share this post


Link to post

Ai schimbat vreodata filtrul de benzina?

Fisele le-ai schimbat?

Share this post


Link to post

Daca fisele iti SAREAU @-) la trecerea liniilor de tramvai, este foarte probabil ca prinderea lor pe bujie sa fie terminata, asta ducand si la un contact imperfect si ratarea aprinderii amestecului. Schimba fisele, si vezi dupa; nu prea pare a fi problema de alimentare cu benzina.

Share this post


Link to post

Daca sareau fisele din bujii, suntem in alt film.

Share this post


Link to post
Am mai avut o problema cu fisele de la bujii care imi sareau de fiecare data cind treceam cite o linie de tramvai din Arad.

 

 

:shock:

Share this post


Link to post

Buna,

Am si eu 2 probleme la matizul meu: 1) la inchiderea centralizata cand apas butonul de la telecomanda la usa din stanga spate nu se cupleaza, adica nu se inchide cum trebuie, cred ca nu trage motorasul cum trebuie tija sa se inchida.

2) Becul din interior de pe plafon cand il pun pe pozitia aprins cand se deschide usa se aprinde si ramna asa.

Ma puteti ajuta va rog frumos???

Multumesc mult.

P.S. Multumiri si respecte pentru cei care conduc acest forum si treaba buna pe care o fac.

Share this post


Link to post

La 1, vezi ca nu cumva sa faca masa undeva. Am avut si eu o problema identica cu a ta la o usa, la fel nu se inchidea...s-a rezolvat foarte usor la un service de montat alarme and co.

Share this post


Link to post

Mie nu imi mai intra in viteza a II-a. Trebuie sa-i dau direct a III-a. Nu stiu deloc ce sa-i fac, ca nu ma pricep. Nu am apucat sa o duc la un service. Am cautat pe net sa vad cat ar costa o cutie nou, dar nu gasesc pe nicaieri. Stie cineva care pretul unei cutii de matiz 5+1?

Share this post


Link to post

Cand iau viraj maxim (ambele directii) se aude un harait indiferent daca merg cu fata sau cu spatele, si se amplifica odata cu viteza.Aveti idee despre ce e vorba?

 

L.E Nu e troncanitul specific planetarelor.

Edited by kornelush

Share this post


Link to post

Sincronul treptei a II a este uzat si trebuie inlocuit. Am patit si eu si am rezolvat personal. Problema apare de la cabluri, cel de comanda si selectare.

Cablurile fac legatura manetei schimbatorului cu cutia de viteze. Cost aproximativ: cabluri=130 ron, sincron 25 ron. Spor la treaba.

Share this post


Link to post
Ai cauciucuri standard?

Da.Masina are 25000 km.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...