Jump to content

butysoft

Membru
  • Content Count

    82
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by butysoft


  1. Mister doctor in motoare si distributii,iti spun asa pt tine,vezi ca service urile sint pline in proportie de 90% de mecanici facuti pe banda rulanta

     

    Buna ziua stimate domn montoya68/Razvan,

     

    Apreciem foarte mult faptul ca reusiti sa scrieti cantitati mari de text (multi dintre noi nu reusim...), fara formatare in pagina si de multe ori fara legatura cu topicul respectiv.

     

    Va rog sa faceti un efort de vointa

     

    - pentru a formata inteligibil textul pe care il postati;

    - a va mentine la subiectul topicului in care postati;

    - a ne demonstra si noua ca ne respectati;

    - a ne dat exemple din manualul masinii despre care este vorba in cazul in care faceti o afirmatie; in caz contrar se poate incepe discutia cu urmatoarele clisee:

     

    "Eu cred ca"

    "Mi se pare ca"

    "Am impresia"

    "Este posibil sa"

     

     

    afara un mecanic bun ajunge la 3000 euro iar necalificatul la maxim 1200 euronumai in occident stiinta si priceperea sint apreciate,aici nulitatile iau bani la fel ca meseriasii!

     

    Acest fragment cred ca este pentru categoria "diverse" sau "barfe"

     

    daca as intra in amanunte s ar putea sa te sperii si nu vreau!Mai putina ironie ti ar prinde bine,gindeste inainte sa vb sa nu te faci de ris pe aici si in alta parte,de regula noi care stim cum stau lucrurile f precis iti mai dam si apa la moara ca sa ti rupi gitul in cazul in care te apuci de vreo masina

     

    Va rugam frumos si respectuos sa nu ne speriati. Ironia este dovada unei minti sanatoase, insa orgoliul e problema celor mai multi dintre noi...

    Despre accidente de genul "ca sa-ti rupi gatul" sa nu mai vorbim.

     

     

    eu am incercat doar sa te aduc pe calea catre adevar,trezestete cit mai ai timp,cred ca dupa vreo 150-200 de curele schimbate la diverse masini,plus inca vreo 30-50 de lanturi de distributie cum era odata pe la motorase,pot sa ma pronunt in aceasta materie,nu de alta dar n am gresit nici macar la prima reparatie,adica fara greseala,fara sa fiu asistat de vreun maistru sau meserias,meseria se fura dar,intii se studiaza bine teoria,cine crede altceva e liber sa creada ce vrea.

     

    Pentru incercarea de aducere pe "calea cea buna" se ocupa alte institutii, aici e pur si simplu un forum de discutii pe teme auto.

    Felicitari pentru curelele si lanturile schimbate, fara greseala si respect pentru experienta dvs.

     

     

    Orice domeniu al tehnicii pleaca de la o teorie ,practica este dupa teorie,si tine de indeminarea fiecaruia,fara smecherii sau simplificari,ok!Teoria si tehnologia de punere in opera a pieselor este intotdeauna unica deci una singura ,nu s niciodata mai multe...poate acum intelegi ca mecanica fotbalul si carnea de porc "este" grele!

     

    Orice domeniu al tehnicii pleaca de la o terie. Teoria evolueaza si se imbunatateste constant. Ce am invatat acum 10 ani din pacate nu mai este foarte valabil azi.

    Intr-adevar unele lucruri "este grele", dar inainte de a vedea gunoiul din ochii chelorlalti incercati sa priviti spre interiorul dvs.

     

     

    Salutare la toti.Am o intrebare daca se poate.Am umblat la distributie dupa 5000 km.si dupa remontare a inceput sa huruie intre 2500 si 3000 turati.Se poate sa faca asa daca nu am respectat sensul de rotatie al curelei?Masina este un espero dohc 1.8.Va multumesc. :osanale:

     

    Huruitul de obicei vine de la rulmeti gripati.

    Sensul de montare a curelei?

    post-5059-0-88837300-1335212877_thumb.jpg

    Daca avea sens pe ea si ai montat-o invers da-o jos si pune alta noua corect!!!

    Montata invers se uzeaza mult mai repede decat este normal si risti sa se rupa.

     

    Nota:

    Dl. montoya68/Razvan - observati ca au am scris doar 4 randuri pentru problema lui ABUSORIN.

    Va provoc sa va dati cu presupusul - care post a fost mai util? Al meu sau al dvs.?

     

    Cu stima,

    Florin


  2. 1. Mai exista in Bucuresti vre-un service in care meseriasul sa verifice singur ce are de verificat la o REVIZIE (directie, frane, curele, aprindere, niveluri fluide, etc, etc), fara sa te mai intrebe?

     

    Ca sa fii sigur te duci tu cu lista sau aproape la orice reprezentanta, chiar si de Dacia. Problema e ca acolo trebuie sa astepti dupa piese...

    Inainte sa bagi masina la revizie intrebi ce operatii contine revizia in banii dati si la receptia masini verifici daca s-au facut operatiile mentionate la inceput (poti sa-ti faci o lista si daca lipseste ceva intrebi daca e inclus in revizie sau separat).

     

     

    2. Pegala de frana moale care prinde aproape de podea (nu am aer in circuit), vine de la pompa sau de la mecanismul servo? sau ambele? Nu am avut niciodata pneurile blocate la franare, dar sist de franare trece cu usurinta ITP sau alte probe de acest gen.

     

    Pedala moale:

    - aer in instalatie

    - probleme la pompa de frana

    - etriere/cilindri de frana blocati si din acest motiv instalatia are nevoie de mai putina presiune.

    - prierderi lichid de frana

     

    3.Consum urban, fara AC, in Bucuresti: 13-14l/100km. Cu AC, 16l. De cand o am ('95), nu's probleme de batranete, sau de reglaj curent. SOHC. Sugestii?

     

    SOHC din 95, are potentiometro de CO daca nu ma insel, incearca un reglaj pe tester de noxe, filtru de aer nou, fise+bujii noi, filtru de benzina nou - posibil sa-ti mai scada consumul.


  3. Anul trecut pe timp de vara am observat ca jantele se incalzeau excesiv. A umblat tipul la ele si le-a curatat, a facut aerisire la frane si surpriza. Am inceput sa am problema cu pedala (era mai moale decat inainte si avea o mica piedica de care trecea si puteai s-o ridici cu piciorul si trecea de acea piedica - procesul din nou cand o apasai) si cu stopurile. Mentionez ca frane aveam. mecanicul o sa-l schimba.

     

    Incalzire excesiva: masina este infranata pe rotile care se incalzesc.

    Curatat? A schimbat garniturile cu set nou? Daca nu sigur nu mai etanseaza cele vechi.

    Pedala moale: Aer in instalatie si posibil pierderi de lichid (daca e necesar sa completezi in vas lichid)

    Piedica de care spui ca trece pedala poate insemna 2 chestii:

    - ai o problema la pedalier

    - ai ceva pe circuitul de franare care infunda.

     

     

    Stopurile stateau tot timpul aprinse, ma rog daca ridicam putin de pedala cu priciorul se mai stingeau dar tot se aprindeau. A dus-o iar la tipul respectiv si din cate am inteles i-a facut din nou aerisirea. A mers bine, pana si pedala era ok acum. 2 zile a durat. Acum nu mi se mai aprind stopurile cand pun frana si pedala a inceput sa aiba din nou acea piedica + ca pare sa se intoarca tarziu dupa ce o apas.

    Aici ai 2 probleme:

    - Frana

    - intrerupatorul de sub bord care este actionat de pedala de frana sa-ti aprinda stopurile. Trebuie verificat circuitul electric si vazut daca e mufa bagata acolo, daca contactul mai e bun etc.

     

    Ambele sunt importante si frana si stopurile, du-te la service cat mai rapid si rezolva problemele, viata e mai valoroasa decat costul reparatiei.


  4. E noua leagea asta? De ce nu o pun astia in practica?

    Si eu am incercat sa pun monopunct initial. Asa mi-au spus mai multe service-uri. Probabil daca insisti iti vor pune pe riscul tau (de a nu lua omologarea la ea). Cel mai bine dai un telefon la RAR si intrebi exact.

     

    Lista cu piese pe care am scris-o mai sus este toata instalatia de GPL de pe Peugeotul lui tata. Deci instalatia GPL nu avea vaporizator.

     

    Instalatie fara vaporizator din ce am inteles eu exista numai Viali si functioneaza pe baza de injectie de gaz lichid (ma indoiesc ca ai avut asa ceva).

     

    Daca o duc la un service autorizat RAR (instalatia) nu pot astia schimba multivalva si verifica butelia?

    Nu as vrea sa arunc instalatia GPL fiindca era foarte buna si 2000 de lei pentru una noua nu am.

     

    Te inteleg ca nu ai si nu vrei sa arunci banii, dar cred ca esti si tu de acord ca siguranta e pe primul loc. Cel mai bine du-te la un service care monteaza GPL cu ce ai si vezi ce-ti spun baietii de acolo, daca pot sa te ajute cu omologarea, ce-ti lipseste, daca e compatibila cu ce ai tu si asa mai departe...


  5. Cielo din 1996 nu are sonda lambda deci instalatia secventiala e cam inutila...

    Cielo din 2004 (masina din semnatura) are sonda lambda, initial nu a fost conectata, apoi am rugat la service sa o conecteze, in final am deconectat-o.

    Din ce m-am documentat (inclusiv la producatorul calculatorului de GPL, gpl ac.com.pl - am dat mail), scopul conectarii sondei lambda la calculatorul de GPL pentru secventiala este strict pentru diagnoza. La acest model de calculator STAG200 (probabil si la altele) injectoarele de GPL sunt comandate dependent de timpii de injectie de la benzina si o harta/un raport de multiplicare de 1 pana la 1.8.

     

    Am atasat si o poza pentru exemplificare.

    post-5059-0-94189000-1335167771_thumb.jpg

     

    Mai mult decat atat, cum am spus si mai sus, la instalatiile secventiale s-a eliminat complet riscul rateurilor si comuta automat pe benzina in cazul in care pe GPL nu e suficienta putere. O fi vreo diferenta fata de instalatia nesecventiala?


  6. Daca merg la service sau ceva care se ocupa cu instalatii GPL, vor putea sa modifice aceasta instalatie si sa o monteze pe cielo?

    Sa mai cumpar o supapa sau sa o faca ei monopunct? Vor vrea?

    Vor putea legal sa faca asta? Voi avea de completat multe componente?

     

     

    Prima chestie si cea mai importanta instalatiile de GPL care se pun pe masini trebuie sa fie omologate RAR.

    Din ce spui tu nu ai vaporizatorul.

    Monopunct nu se mai pune decat pe masini unde nu e posibila instalarea unei secventiale (e interzis de lege).

    Nu e legal si nici sigur ce vrei tu sa faci.

    Din ce stiu eu buteliile/multivalva trebuie inclocuite/a la 10 ani.

     

    Recomandarea mea este sa-ti pui o instalatie GPL secventiala daca mai tii masina mai mult de 2 ani din urmatoarele motive:

    - nu risti rateu in admisie sau evacuare.

    - pierderea de putere e nesemnificativa

    - in cazul in care pe GPL accelerezi brusc si nu ai suficienta putere trece automat pe benzina

    - comutarea se face automat pe GPL dupa ce se incalzeste motorul suficient, uzura motorului si alte probleme sunt eliminate aproape complet.


  7. am umblat si la cablul de kilometraj oare am dereglat ceva pe acolo.( de fapt am scos cablul de kilometraj si l-am pus la loc)

     

    Daca umblii la cablul de kilometraj si il pui la loc nu se modifica indicatia kilometrajului, daca il pui gresit indica intermitent sau deloc.

     

    Trage frana de mana si incearca sa pleci de pe loc, vezi cat de mult urca turatia, daca nu urca proportional cu efortul depus de motor este ambreiajul.

     

    Din ce am inteles un ambreiaj la Cielo tine maxim 150.000Km, pe la 120.000Km incepe sa dea semne de uzura sau pica.


  8. 2. Ce uzura se face daca pompa de servo functioneaza fara lichid 1-2 minute? Risc ceva?

     

    Eu am schimbat lichidul cu o pompa de vaccum si un recipient de colectare, dar nu am reusit sa scot decat 0.5 litri.

    2. O da ! Risti sa o distrugi.

     

    Multumesc frumos Salex pentru raspunsuri.

     

    Raman la varianta cu schimbari succesive de cate 0.5 litri. 2 litri ar trebui sa fie suficient pentru o inlocuire aproape completa a lichidului de servo.

     

    In locul pompei de vacuum cu recipient de colectare se poate folosi pur si simplu o seringa (cat mai mare).

     

    prima schimbare - 0.5 litri - raman 500 ml (0.5 litri din lichidul nou)

    a 2-a schimbare - 0.5 litri - raman 250 ml (1.0 litri din lichidul nou)

    a 3-a schimbare - 0.5 litri - raman 125 ml (1.5 litri din lichidul nou)

    a 4-a schimbare - 0.5 litri - raman 62.5 ml neinlocuiti. (2.0 litri din lichidul nou)

     

     

    Cu mentiunea ca in total la servo intra 1.0 litru la Cielo.


  9. Spalarea se face trecand prin ea 1 litru 2 de ulei de servo cu furtunul de retur scos din borcan si pus intr-un bidon jos si facand curse stanga dreapta de volan cu motorul pornit evident.

     

    Recomand ca operatiunea sa se execute cu ambele roti suspendate.

     

     

    Pentru roti suspendate acasa, cea mai simpla modalitate ar fi o capra si un cric (preferabil hidraulic), dar cu costul la capra (~40-80ron) devine rentabil ma duc la service.

     

    Intrebari:

    1. Cum imi dau seama care este furtunul de retur de la servo?

    2. Ce uzura se face daca pompa de servo functioneaza fara lichid 1-2 minute? Risc ceva?

     

    Eu am schimbat lichidul cu o pompa de vaccum si un recipient de colectare, dar nu am reusit sa scot decat 0.5 litri.


  10. Referitor la instalatie GPL pe orice autoturism,nu sint de acord si am sa argumentez f clar de ce!Nu sint mare mecanic auto,am vreo 25-30 de ani de cind surubaresc pe la masini,am pregatire de specialitate dar am ajuns din "pacate" ing in c tii,mecanica si surubareala fiind o pasiune cu care cred ca m am nascut si o am in singe!

     

    Fiecare are dreptul sa fie de acord sau nu. Acest topic este pentru cei care sunt de acord si au sau vor sa-si monteze instalatii GPL pe masina.

     

    Referitor la competente, fiecare are meseria lui. Daca fac un schimb de ulei si filtre nu inseamna ca sunt mare specialist.

     

    Am avut citeva autoturisme cu GPL,tot in ideea de a economisii bani,va spun sincer ca este o iluzie desarta in toata regula,uzura motorului,a chiulasei,supapelor,simeringurilor de supapa,axei cu came,fiind relativ cu peste jumatate din uzura motorului daca ar functiona pe benzina,bujiile verificate,remapari,reglaje si alte multe "mici" probleme permanente care vrei nu vrei toaca nervii,timpul si uzura masinii.

     

     

    Uzura prematura a motorului era valabila in 2 situatii:

    1. Motoare care functionau cu benzina cu plumb - aparea fenomenul de "recesiune a supapelor" si atat

    2. La instalatiile GPL de generatie mai veche, exista acel buton de comutare si fiecare dadea de el dupa ureche. Daca se facea comutarea pe GPL sub temperatura de vaporizare a GPL-ului intra gaz lichid in motor si cand se expanda volumul de gaz echivalent era de vreo 270 de ori mai mare decat lichidul intrat. Se putea oare strica motorul de la asta?!

     

     

    Un alt motiv pt care nu sint de acord cu "butelia" in portbagaj,chiar daca am circulat si eu vreo 3-4 ani cu ea in diverse masini(DE LA DACIA SI LOGAN,PINA LA BMW SI MERCEDES)INCLUSIV PE MATIZ,cam toate autoturismele de firma,atit in tara cit si in occident,am vazut multe bubuieli si victime,ceea ce mi au vazut ochisorii nu poate fi descris decit de vreun eventual film de groaza dar vazut ziua nu noaptea!In cca 27 ani de cind conduc,am vazut vreo 20-25 de masini "decapotate la accidente" de bubuiala buteliei[...]

     

    Din ce stiu eu dupa 1995 la toate buteliile auto pentru GPL este obligatoriu sa fie prevazute cu Multivalva. Aceasta reduce la 0 (zero) riscul de explozie. Din pacate nu acelasi lucru se poate spune despre rezervorul de benzina, la care in caz de accident intr-adevar exista riscul sa sara in aer.

     

     

    MULTIVALVA – sistem de securitate si de transfer a GPL din statia de alimentare în rezervor si din rezervor în reductorul - vaporizator prin intermediul conductelor de înalta presiune. Este prevazuta cu trei supape de siguranta, prima care nu permite trecerea gazului înapoi catre statia de alimentare cu gpl sau în atmosfera, a doua care nu permite trecerea GPL catre regulator decât atunci când motorul functioneaza pe GPL si este actionata prin comanda electrica; a treia care în caz de suprapresiune protejeaza rezervorul si celelalte elemente ale sistemului, eliberând surplusul de presiune prin tubul de ventilare cu care este prevazuta carcasa etanta. Multivalva limiteaza gradul de umplere a rezervorului la 80% din capacitatea totala si de asemenea asigura indicarea nivelului de GPL care se afla în rezervor.

     

    Sistemul de siguranta la instalatiile GPL auto este controlat in 5 puncte. Conditiile sunt foarte stricte, in caz contrar RAR-ul nu ar permite omologarea si circularea pe dumurile publice a vehiculelor cu combustibil dual benzina/GPL.

     

    Am vazut articole in ziare de genul "se scurgea/picura lichid din butelia GPL" - foarte tare, as vrea sa vad si eu o butelie la care desfac busonul si iese lichid nevaporizat. In realitate era vorba desigur despre rezervorul de benzina...

     

    Daca tot vrei economie ,ia ti tata un diesel fiabil sau mai vechi si o sa tremuri noaptea in somn la un moment dat(dieselul si cu "ceasul si pateul" nu se prea inteleg)sau mergi cu ratb daca crezi ca ti consuma masina prea mult

     

    De obicei cine isi ia masina, cu exceptia "soferilor de duminica", o ia ca sa o foloseasca. Atat utilizarea cat si neutilizarea masinii necesita cheltuieli de intretinere sau conservare, dupa caz.

     

    In acest moment, cel putin din calculele mele, cu 100ron la 6 lei motorina/6 lei benzina/3.2 lei GPL-ul, cu GPL se parcurge cea mai mare distanta.

    Daca mai luam in calcul si diferentele de pret la intretinerea unui diesel fata de benzina/GPL, o economie este semnificativa la un numar de cel putin 15.000Km pe an.

     

    Este adevarat, cu GPL se pierde putin din putere (acest lucru implica si o scadere a uzurii motorului), dar sincer pentru oras chiar nu am nevoie de 90 de cai sa stau la semafor si in aglomeratie...

     

    RATB din ce stiu eu inseamna Regia Autonoma de Transport Bucuresti - Ce te faci daca locuiesti in alta parte decat in capitala, unde transporul in comun nu este chiar asa de bine pus la punct?

     

     

    cit timp pierdeam eu prin service cu diverse reglaje,

     

    Cand te duci 1 data, de 2 ori , de 3 ori la un service si problema nu se rezolva - ori nu ai nici o problema, ori trebuie sa schimbi service-ul.

     

    nu mai spun de "loteria" de la statiile de gpl,uneori mergi 350 km cu un plin alteori 550 km,rareori 650km-depinde de "tilharul" de la pompa,iar cum jaful cu acte in regula este omniprezent

     

    Loteria la statiile GPL este o iluzie. Exista gaz mai bun sau mai putin bun. Volumul gazului GPL este dependent de presiune si temperatura. Cu cat vei alimenta intr-o zi mai calduroasa cu atat gazul va ocupa un volum mai mare - si de aici diferentele de Km parcursi. Daca mai pui si diferentele de calitate de la un furnizor la altul incepi sa ai impresia ca "te fura la pompa"...

     

     

    Nu merita economia de 20-25 de lei la suta de km,asta in cel mai fericit caz,depinde de "tilharul" de la pompa ,de talpa pe care o ai,de cit de bine reglata este instalatia,uzura motorului fiind si creind mereu diverse "mici" probleme care te lasa in drum,sint patit de vreo 3 ori,am plecat doar remorcat,nu mai vb de RISCUL imens la care iti supui propria persoana si familia.Nu vreau sa sperii pe nimeni,fiecare este liber sa inteleaga ce vrea si mai ales sa faca ce vrea,mi am exprimat doar o opinie din propria experienta si cam atit.Sanatate,tuturor!

     

    Sa facem un calcul banal:

     

    Cu GPL, asa cum ai spus, economiseti 20-25 lei/100Km.

    La 10.000Km avem o economie de 100 x 20 = 2.000ron

    Dupa 20.000Km avem o economie de 200 x 20 = 4.000ron

    Dupa 30.000Km avem o economie de 300 x 20 = 6.000ron - asta inseamna cam 1 an si ceva pentru un sofer amator normal. Daca faci mai putin de atat nu renteaza sa-ti pui GPL, pentru ca masina sta mai mult parcata...

     

    Acuma, ce sa spun, daca ai salariul mare si 6.000ron nu reprezinata mai nimic, intr-adevar GPL-ul nu e o afacere pentru ca:

     

    -nivelul de complexitate a problemelor la motor creste

    -ai o autonomie mai mica daca mergi numai pe GPL

    -scade putin din puterea motorului

    -ai de facut o revizie in plus la GPL, dupa fiecare 15.000Km

    -masina este mult mai sensibila la problemele de aprindere (fise/bujii) - trebuie sa schimbi la timp fise/bujii

    -masina este mult mai sensibila la admisie (filtru aer, scapari vacuum/aer fals) - trebuie sa schimbi la timp filtru de aer, trebuie sa repari problemele de admisie

    -butelia din portbagaj ocupa spatiu util, daca ai obiceiul sa mergi cu porbagajul plin in general

    -se face o gaura din aripa pentru busonul de alimentare a masinii

    -nu e recomandat sa parchezi in parcari subterane neventilate, din cauza ca GPL-ul este mai greu decat aerul si in cazul (aproape imposibil) in care supapa de supra presiune da afara gaz exista pericolul acumularii de gaze.

    -pentru lucrari de tinichigerie pe masina este recomandat sa golesti butelia de GPL, daca se lucreaza cu flacara deschisa (autogen)

    -nu ai voie in tunelul de sub Canalul Manecii cu masina pe GPL

     

    Culmea culmilor, din ce in ce mai multi colegi de serviciu care erau total contra GPL acum isi pun GPL, ce sa spun...o fi vreo moda noua sau pur si simplu este mai rentabil...sau poate e o doar o iluzie...pana la urma gusturile nu se discuta. Fiecare e liber sa faca ce vrea cu banii lui.

     

    Personal de banii economisiti am preferat sa fac concedii in afara cu masina in loc sa ma duc o data la trei luni la munte/mare cu un plin de benzina...In acest moment Cielo al meu a vazut cam toata Europa (si inca nu am sarit in aer)...pe benzina nu mi-as fi permis. Cum spuneam...gusturile nu se discuta si acest topic este pentru cei care sunt de acord si au sau vor sa-si monteze instalatii GPL pe masina.

     

    Realitatea este ca de fapt nu am economisit nimic, in afara de timp (pentru ca ma deplasez mai repede cu masina decat pe jos) - cu aceeasi bani de care as fi alimentat benzina am parcurs un numar mai mare de kilometri pe GPL. Da, economia este o iluzie...

     

    Sunt o persoana practica si am citit 2 ani despre siguranta si riscuri la instalatiile GPL pe masini inainte sa-mi pun pe Dacie in 2000 si ceva. Intre timp instalatiile GPL au evoluat asa de mult incat a trebuit sa fac eforturi sustiunute pentru a fi la zi. La instalatiile secventiale riscul rateului in admisie sau evacuare a fost eliminat complet, daca masina nu are putere suficienta pe GPL comuta automat pe beznina, comutarea benzina/GPL la pornire se face automat, exista un al doilea calculator paralel cu calculatorul motorului pentru GPL cu mufa de diagnoza, reglaje si multe alte facilitati.

     

    In final am sa va povestesc o intamplare din Bulgaria:

    Vroiam sa alimentez, GPL bineinteles. In Bulgaria, uneori, pompa de GPL este intre pompele de benzina si motorina.

    Ajung la o statie si ce sa vad coada, vreo 10 masini. Eu, destept, imi spun "astia pun benzina" eu ma duc sa bag GPL. Ma postez in fata. Pompele erau in linie de o parte si de alta, pe stanga era coada, dreapta liber. Cand am ajuns in fata (pe dreapta) victorios, stupoare: TOATA COADA ERA LA GPL, nimeni nu baga benzina...A trebuit sa astept sa se termine coada ca sa fac si eu plinul. M-am simtit penibil, toti se uitau ciudat la mine (aveau si de ce)...

     

     

    Respect.


  11. raman fara lichid de servo, nu curge, nu pierde pe la simering-uri, nici pe la coliere. In schimb, avand capota ridicata intr-o zi, in momentul in care opresc motorul (acesta era rece, nu se incalzise) a iesit ulei pe la capacul vasului de servo., acesta avand un orificiu de aerisire.

     

    Spuma face numai daca e aer in instalatie.

    De obicei dupa ce schimbi lichidul de servo, dai vreo 10 ture de volan stanga-dreapta maxim (cu motorul pornit) si iese aerul din instalatie (atunci face spuma).

    Daca la tine face spuma tot timpul inseamna ca ia aer pe undeva. Verifica cu mare atentie furtune crapate/imbatranite, etansare imbinari, pompa servo, caseta directie.

     

    Lichid servo recomandat: Mobil ATF 320 (respecta standardele Dexron II si III)


  12. consumul la gpl pe timp de iarna a fost ~15l iar acum in jur de 13 ...

     

    Ieri m-am dus la Agrom pt un reglaj care sa reduca consumul, insa din pacate nu s-a modificat nimic

     

    Consumul la secventiala la mine e cu 17% in plus fata de benzina. Poti sa pui maxim 20%.

    La tine 13%GPL inseamna 10.4% pe benzina, deci e ok. mai mult nu poti scadea consumul in oras, din cauza faptului ca orice ai regla GPL-ul (fiind gaz) are densitate mai mica si deci e necesara o cantitate mai mare pentru pastrarea performantelor motorului.

     

    Consumul in afara orasului poti sa-l scoti foarte aproape de cel pe benzina, daca nu ai talpa grea.

     

    Daca reglezi amestec mai sarac dai in alte probleme.

     

    momentan nu stiu daca e cazul sa ma cert cu ei pt conectarea respectivei sonde / mai repede as plati la cineva sa o faca . Din cate stiu eu firul e chiar in fata (unul mov) insa nu stiu unde tb sa il conectez ...

     

    daca nu deranjez, as vrea sa aflu ce setari pot diminua consumul (gen : presiune / temp etc )

     

    Sonda lambda/de O2 nu e necesar sa fie conectata la calculatorul de GPL, scopul ei este pur si simplu vizualizarea trecerilor de la amestec bogat la sarac si invers in momentul in care motorul lucreaza in bucla inchisa (parametrii se autoajusteaza).

     

    Poti sa vezi variatiile cantitatii de oxigen pe sonda lambda si daca te conectezi cu o interfata de diagnoza auto.

     

    La producatorul calculatorului de GPL nu o sa ajungi sigur (cum am ajuns eu...), ca sa-ti ceara inregistrarea parametrilor inclusiv sonda lambda.

     

    Curba e identica cu cea de la benzina, masina merge ok si pe gpl, insa cand trece din benzina in gaz (cu motorul rece) se simte ... / cu motorul cald

     

    Curba de amestec la GPL trebuie sa fie cat mai aproape de cea pentru benzina. Pentru ce spui tu ca se simte trecerea la GPL poti sa maresti temperatura de comutare "Switch Over Temp" la 40 grade Celsius.

     

    Am alaturat si setarile controlerului existente:

    Switch Over to Gas

    Switch Over Temp: 35 C

    Switch Over Threshold: 660 rpm

    Switch Over Time : 3s

    Cylinder Switch Over : 200ms

     

    Switch Over to Petrol

    Min Gas Temp 0C

    Min Gas Rpm 0C

    Max Gas Rpm 7000

     

    Parametrii recomandati (de mine)

    Switch Over to Gas

    Switch Over Temp: 40 C (protejezi injectoarele de benzina, sub 40 de grade ai sanse sa simti un miros neplacut cand e mai frig si comuta pe gpl)

    Switch Over Threshold: 700 rpm (de obicei target rpm la benzina e in jur de 800-850rpm, deci e ok)

    Switch Over Time : 10s (daca iti moare motorul si timpul de comutare e prea mic ai sanse sa se aprinda becul de check engine)

    Cylinder Switch Over : 200ms (ok, nu modifica nimic aici)

     

    Switch Over to Petrol (inapoi la benzina nu ar trebui sa comute decat foarte rar, in coditii exceptionale)

    Min Gas Temp 0C (25 grade, daca e sub 25 iti ingheata plamanul la vaporizator si ai o problema, mai bine previi)

    Min Gas Rpm 0C (aici nu umblii ca risti sa dea rateu in catalizator)

    Max Gas Rpm 7000 (turatia maxima trebuie sa fir zona rosie minur 500-1000rpm)

     

    Am urmatoarea problema la GPL pe un espero 1.8: in timp (cam 2 sapt) am observat ca masina nu mai trage bine pe gpl, problema care se accentua zilnic. [...] Instalatia de gpl e pe masina de vreo 4 ani...am facut cca. 100 mii km, a mers foarte bine [...]

     

    Filtru/filtre de GPL ai schimbat vreodata la ea?

    Kit reparatie plaman vaporizator?

    Filtru de aer?

    Trage aer fals pe undeva?


  13. Cielo Executive E3 2004 OHC+GPL Secvential Tomasetto cu Stag200 si butelie toroidala - 115.000Km:

     

    Masina am luat-o la 10.000Km in 2007, sunt al doilea proprietar.

     

    40.000Km

    - toba finala

    - rulment stanga

    - cap de bara dreapta

    45.000Km

    - parbriz

    65.000Km

    - distributia + restul de curele (fara pompa de apa)

    70.000Km

    - garnitura capac delco (acolo vine montat modulul de aprindere la E3)

    - macarale geamuri fata

    - mecanism oglinda dreapta

    - broaste usi fata (stanga/dreapta)

    - becuri far faza lunga/scurta

    - becuri far pozitie

    73.000Km montat GPL

    90.000Km

    - senzor de distanta/viteza (de pe cutia de viteze)

    - mecanism stergatoare

    - burduf admisie si furtun PCV

    100.000Km

    - broasca portbagaj

    110.000Km

    - rulmenti pe toate rotile

    - pivot stanga fata

    - tampon motor dreapta

    - flansa amortizor dreapta fata

    - cilindrii frana spate

    - schimbat lichid frana Ferodo DOT4

    - garnitura capac ulei

    115.000Km - intretinere preventiva

    - schimbat uleiul din cutie Mobil 80w90

    - schimbat lichidul de servo Mobil ATF320

    - schimbat racordul/furtunul imbatranit de la vasul cu lichid de ambreiaj catre pompa de ambreiaj

    - schimbat lichidul de ambreiaj Ferodo DOT4

     

     

    In afara de reparatiile de mai sus:

    - revizia din 10.000 in 10.000Km (ulei GM 5w30, filtru ulei, filtru aer, inlocuit placute frana daca a fost cazul)

    - schimbat filtrul de benzina la 20.000km si curatat corpul clapetei de acceleratie si supapa regulatoare de relanti IAC.

    - schimbat antigel (roz/G12) la 2 ani.


  14. Restul... sa trag maine o fuga la o spalatorie oare sa spal putin pe acolo?

     

    Nu e necesar sa speli motorul. Iei 1-2 sticle de doi litri cu apa si torni in zonele unde stii ca a sarit lichid.

     

    Deci e clar, dupa ce iau salariul tre sa ma duc sa ma interesez la cineva care stie ce face si sa-i schimb lichidul de frana (desi stiu ca pe la 50 k s-a facut treaba asta din cate imi aduc aminte si acum am 70 k) si eventual lichidul de servo si lichidul de racire...

     

    Poti sa aerisesti si tu, cu sau fara ajutor. Ideea e sa fie bagat capatul furtunului care vine in busonul de aerisire in lichidul eliminat, ca sa fii sigur ca nu ia aer pe acolo. Il lasi sa curga pana curge curat apoi inchizi busonul de aerisire si scoti furtunelul de pe el. Tot timpul ai grija sa nu se goleasca vasul cu lichid de ambreiaj/frana. Cand strangi busonul il strinagi cu simt de raspundere (ca si cum ar fi de plastic). Dupa ce termini cu toate rotile dai cateva pedale si te uti sa nu curga pe la vreun buson de aerisire. In cazul in care curge mai strangi putin, daca tot curge trebuie inlocuit busonul cu altul nou.

     

    Poti sa dai pedale sau nu, daca dai o sa mearga mai repede dar risti sa ramai fara lichid in vas (daca faci operatiunea singur).

     

    Edit moderator: Inlaturare OFFTOPIC !


  15. Apoi m-am gandit sa elimin tot lichidul vechi din sistem si am eliberat acel buson de la cilindrul debreiere si m-am bagat fuga sa dau pedale[...]

     

    Strans la loc piulita de pe cilindrul debreiere, pus lichid in vas, dat cateva pedale, apoi slabit iar piulita de pe cilindru si au mai iesit niste bule de aer si cam gata

     

     

    Ai facut foarte bine, in mod normal lichidul de frana ar trebui schimbat complet la 2-3 ani. Acest lucru este valabil si la frana si la ambreiajul hidraulic. Daca masina are ABS schimbarea lichidului de frana la 2-3 ani este obligatorie.

    Te referi la busonul de aerisire de pe cilindrul de debreiere, care este pe cutie in poza? (Sper ca nu ati umblat sus la conducte)

     

    Ca si chestie nu sunt multumit ca am stropit pe acolo numai cu lichid de frana, cand am scos acel furtunas de la vasul de expansiune a curs si putin antigel pe acolo... ce sa mai ... mizerie totala, am facut o mare buleala...

     

    Nu cumva ar trebui sa-i fac o spalare pe acolo, nu ataca in timp? (precizez ca deja era curs pe acolo de la vechiul furtun)

     

     

    Ca sa eviti stropirea peste tot (acum nu mai e cazul la tine...Te duci in Practiker/Obi/Hornbach/Dedeman/etc... si iei 1m de furtun pentru irigatii de grosimea busonului de aerisire. Un capat il infigi in buson si celalalt intr-un borcan. Daca e prea lung mai tai din el.

     

    Lichidul de frana atata si distruge vopseaua. La orice stropire cu lichi de frana, intentionata sau accidentala, trebuie clatesti cat mai repede cu apa.


  16. Si eu am aceeasi problema de ceva timp.. nici nu am gasit , nici nu imi confectioneaza nimeni, nici un mecanic nu vrea sa-mi dea vreun furtun sau o idee de unde sa cumpar si sa-l tai eu ... desi mi se pare cam stramt locul acela...

     

    Salut Silviu,

     

    Eu m-am documentat azi ceva si concluzia este ca:

    1. furtunele alea cedeaza destul de des, inainte se gaseau de schimb, acum nu se mai gasesc.

    2. lichidul de frana ataca sigur cauciucul natural (folosit pentru furtune la masinile mai vechi)

    3. furtunul de combustibil este suficient de rezistent si nu e din cauciuc natural, este special tratat ca sa nu se dizolve de la petrol/benzina/motorina.

    4. inca nu stiu ce diametru interior trebuie exact acolo, am luat de 8 si de 10mm

    5. ca sa dai jos vasul de la lichidul de ambreiaj trebuie mai intai dat cel de la racire (antigel), asa o sa fie mai mult loc, sper sa fie suficient.

    6. inainte sa dai jos vasul de la lichidul de ambreiaj trebuie golit inclusiv ce e pe furtun, ca sa nu curga pe caroserie.

     

    Furtun de combustibil gasesti la magazine de piese la metru. Ai grija sa iei numai din acela cu insertie textila in el si nu pe deasupra.

     

    Eu m-am aprovizionat, am de gand sa schimb furtunul acela, lichidul de ambreiaj, lichidul de servo si uleiul din cutie. Lichidul de frana l-am schimbat deja.

    Masina are aproape 120.000Km si peste 7 ani vechime. Nu te lua dupa ce spune in manual ca "uleiul din cutie nu se schimba". Acest lucru este valabil in primii 2-4 ani. Acelasi lucru este valabil pentru toate fluidele de pe masina. La fel, cauciucuri, racodruri etc imbatranesc dupa vreo 6 ani si incep sa crape.

     

    Update: Tocmai am vorbit cu un baiat care si-a dat doctoratul in sisteme ABS - de la clubford (deci stie ce e ala lichid de frana) si a confirmat ca acele furtune de presiune pentru combustibil rezista. O alta varianta, mult mai scumpa ar fi sa tai chiar dintr-un racord de frana de dimensiuni asemanatoare cu ce e la vas.


  17. Salut,

     

    La al meu Cielo E3 din 2004 am constatat ca furtunul care vine de la vasul cu lichid de ambreiaj este foarte crapat, asa ca trebuie inlocuit.

    Furtunul original nu se gaseste in magazin, deci trebuie inlocuit cu un alt tip de furtun.

     

    Intrebari:

    1. Se poate pune in loc furtun de combustibil sau este atacat de lichidul de frana?

    2. Ce diamentrul intrerior are acest furtun.

     

    Va rog sa comentati numai daca ati inlocuit acest furtun cu altceva si a trecut mai mult de 1 an de atunci sau lucrati in domeniu.

     

    Multumesc.

     

    http://www.hoseandfittingsetc.com/product/hose/brake-hose-rubber/

    Most people do not realize that the typical useful life of a rubber brake hose assembly is only about six years.

 

×
×
  • Create New...