Jump to content

AdrianHH

Membru
  • Content Count

    34
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by AdrianHH

  1. Salutare colegi ! Deschid si eu topicul acesta in speranta aflarii unor informatii : Am un Chevrolet Matiz 2006decembrie/1.0i, 4cilindrii, 67 cai cu instalatie GPL montata ulterior dupa ce am achizitionat-o, 170.000km . Mi-am luat alta masina, Matiz-Spark-ul ๐Ÿ™‚ urmeaza sa incerc sa il vand in perioada urmatoare. Am cateva probleme la ea si nici buget prea mare de reparatii nu e pt o cosmetizare. Plus-uri : AC perfect functional, geamuri electrice fata, inchidere centralizata din cheie, airbag-uri, ABS,servo, bare portbagaj longitudinale din fabrica+transversale separat. 2 anvelope iarna in plus. Minusuri : Usile de pe stanga au fost chituite destul de mult de vechiul proprietar si a crapat chitul si vopseaua de pe ele. Am o vibratie in volan si vajaie ceva din cutie/transmisie, nu e rulment ,ca i-am schimbat ,nu imi dau seama. Un far e matuit. Ce ma sfatuiti ? Sa incerc sa o vand asa? Pe autovit preturile se invart la 1300-1500euro pt Spark-uri. Sa investesc in ea nu stiu daca are rost, nu cred ca scot banii. La rabla nu se poate da, nu are 8 ani in RO(e adusa din Germania in 2015). La fier vechi cred ca nu iau 500-1000 ron ?!
  2. Salutare ! Spark 2006/1.0i/49kw/165k km. In august 2020 am avut cablul de la ambreiaj aproape rupt in zona pedalei, nu mai decupla. Schimbat cablul cu un Sachs aftermarket. Mecanicul dupa montaj, la reglaj, ca sa schimbe corect(fara sa simt ca agata) l-a strans de sub motor de la acea piulita/reglaj incat pedala de ambreiaj ramasese cca 2cm mai sus decat cea de frana(erau la nivel inainte). Totul ok pana prin decembrie cand am observat ca s-a intarit pedala si a coborat(la nivelul celei de frana). De schimbat , schimba bine, fara sa agate, dar la unele plecari de pe loc cateodata mai scartaie, cred ca e pe duca discul(ambreiajul cred ca e cel original). De obicei pornesc aeroterma la picioare si parbriz. Dupa ce masina se incalzeste, am observat de luna trecuta ca de obicei dupa 10-15 minute dupa ce se inalzea si aveam caldura si la picioare la orice apasare de pedalei de ambreiaj(pe langa faptul ca e intarita), pedala scartaie f puternic. Am dat-o cu spray de curatat contacte, nici o diferenta . Dupa cateva zile am gresat zona arcului cu o vaselina de rulmenti(atat cat a intrat din exterior) si cablul in zona unde intra in podea, au mai trecut 3-4 zile de atunci , nici o diferenta, mai ales dupa 10 minute , incepe sa scartaie de zici ca se rupe in doua. Pot face ceva sau sa ma duc la un service?
  3. Va multumesc pt raspunsuri, Cand am luat masina la 60k am pus Hepu albastru. Al doilea schimb la fel, urmatoarele 2 antigel de duzina, iar ultimul verde e din service( cred ca tot de duzina). Treaba e ca dupa ambele Hepu-uri la schimburi , tot asa, maroniu era dupa 1 an. Posibil primul proprietar sa o fi neglijat si acum trag ...
  4. Update, Am fost la un service pt reumplere freon, acolo un mecanic mai indraznet a stat pe masina pana a identificat si de unde proveneau gazele, zona EGR. Luat garniturile pe original(de la suportul de EGR si teava) si montat. Cea de la suport era arsa complet, nu mai ramasese nimic din ea. Rezultat- nu mai sunt gaze de esapament acum si tacanitul motorului din zona a disparut, deci am impuscat 2 iepuri deodata.
  5. Update, am 164.000, antigelul s-a facut in iarna asta de o culoare ruginie, are cca 16.000km, E relativ curat, dar din verde acum e ruginiu. Practic , masina a vazut cel putin 5 schimburi de antigel in 5 ani, cum scriam mai sus, ultima data am pus si acea solutie liqui molly pt indepartarea depunerilor. Nu inteleg ce anume il face sa se murdareasca asa, taica'miu la matiz are tot verde antigelul si verde a ramas de aproape 2 ani(2008/65k km insa). Pierderi de ulei nu vad sa am(nivelul nu scade semnificativ intre schimburi). In fine, nu ma stresez inca, dar clar am constatat ca aer cald iarna asta a bagat greu, cateodata dupa 3-4 -5km, calai chiar, de-abia dupa 15-20minute era cu adevarat cald. Mi-aduc aminte ca dupa ultimul schimbul anterior, la 5 minute era fierbinte de abia tineai mana pe grilele de aerisire. Nu-mi ramane decat sa ma pregatesc in curand de un nou schimb.
  6. Salutare ! M-am lovit de o problema de Mickey-mouse aseara. Spark 1.0/2006/masina luata la 60.000(daca or fi fost reali), acum avea 162.000. Sotia a condus masina 2 zile, apoi am luat-o eu iar, am folosit cheia 2(cea fara telecomanda). Pe drum de la munca spre casa am observat ca trip1 si trip2 functionau, dar ODO-ul arata 4961 !!! (de la 162.xxx) .WTF?? Am oprit motorul, repornit, etc,nimic. Bateria e buna(are 2 ierni),porneste perfect. -Ce am observat : Iarna trecuta acul la vitezometru si turometu fluctueaza haotic(1-2000rpm arata 3-4000 cu variatii f rapide),... la rece(<0-5grade) timp de 1-2-3km,pana se incalzeste. Daca o las 30-60min iar incepe sa fluctueze. Anul asta deja de o luna face asa. Banuiesc ca e un senzor de viteza la cutia de viteze...?! Acum 2 zile mi s-a aprins check engine(fara simptome). De cand am pus gpl intre revizii(10k km) am avut dupa revizia 2 si revizia 4 figurile astea(se aprindea ,se stingea dupa cateva zile), cei de la GPL spuneau ca era amestecul incorect, il reglau din calculator si nu mai facea. Revizia am facut-o prin septembrie,am mers cateva mii de km deci parca nu as crede,dar vedem... Am mai mers 3 km si odometrul mergea(arata 4962 4963 etc...) Nu intentionez sa schimb masina dar e comica si ciudata faza ๐Ÿ˜„ (ca o gluma- nu trebuie sa te duci la samsari sa iti dea kilometrajul inapoi, o pui pe sotie sa conduca 2 zile) ๐Ÿ™‚ Merci !
  7. Update, Bun, 160k km, arcuri spate,amortizoare si anvelope noi- nu s-au mai tocit anvelopele pe spate pe interior, deci , problema s-a rezolvat.
  8. Update, am 160k , antigelul e in parametrii. O sa il schimb iar iarna asta preventiv ๐Ÿ™‚
  9. Salutare, Pentru Spark-ul meu 2006 / 1.0/b10s fac o intrebare : Am 160.000km(masina luata de mine la 61.000 acum ~5 ani). De cca 5-7.000 km a inceput frontal sa se auda un uruit care initial mi s-a parut din dr fata. Pe la 95.000 am schimbat rulmentii fata(snr). Ulterior am pus pe dreapta fata (au cedat) inca vreo 3 rulmenti,ultimul fiing SKF pe la 145.000(cam la 10 k se duceau). La 158k am zis ca s-a dus iar, dar de data asta , dupa schimb(tot skf am pus) nici o diferenta. Pe stg nu am mai avut probleme de atunci. Se auzea initial fin, acum e cam un fel de "vum-vum-vum(nu stiu cum sa il descriu, ca nu se aude cu telefonul daca inregistrez), l-a auzit si mecanicul , el zicea ca nu crede ca e vreun rulment( a ridicat masina si turat in gol rotile) dar se pare ca a avut dreptate. Masina nu trage stg-dr, nu se simte ceva deosebit, dar la "vum"-ul ala cand se aude mai tare, as zice ca simt o trepitatie usoara corelata. Acum se aude (mai ales pe asfalt f bun, neted) intre 20-60 ba moderat,ba f tare(zici ca ai rotile strambe ๐Ÿ™‚ ). Am incercat 3 seturi de roti pe fata (toate echilibrate) , nici o diferenta. Pe liber absolut la fel. Planetarele(capetele) ? In curbe nu bat. Mecanicul dupa 2 teste si luat la mana rotile banuieste ca ar putea fi un rulment in cutia de viteze(ceva ce e legat de planetare-ca se invart si pe liber si il angreneaza). Urmeaza saptamana viitoare un schimb de flanse(sunt la al treilea set in 100k ๐Ÿ˜ž ), o sa incerc sa vedem acum cand da jos amortizoarele daca se simte ceva joc pe undeva. Asa, cu mana am tras de planetare fata-spate(spre roata-cutie) si am incercat sa le rasucesc , exista joc in toate directiile pe ambele? E normal? Tata are Matiz (2008/65.000km) si a zis ca si la el tot cam asa, daca le trage /impinge sau rasuceste ,are un fel de "tzac-tzac "(scuzati exprimarea) . Orice sfat e binevenit. Multumesc,
  10. Salutare dragi colegi ! Tot pt Sparkul meu 1.0 2006 deschid si eu un topic(rog a fi comasat/mutat daca se considera) ,poate ma puteti lamuri. Sunt desumflat rau de esapamentul masinii mele. Racordul flexibil la toba intermediara a cedat la 110k km/martie2018. Schimbat,sudat,pare inca ok*(am 151k km acum). 180 ron bagati. Apoi la imbinarea intre toba intermediara si finala(in dreptul piesei 13) https://partsouq.com/en/catalog/genuine/unit?c=Chevrolet&ssd=%24*KwHd6fjSiYuGnIKLnoPv7YWRsbao2dbb2sjZx5uHhoaviYyf5drXq4-diZGHhIrR3e-Kl6naotzd3YTGzYKPjo2hj4SO9vWU29zbpd3a39n0xsmOh4ergIqMq4SMkt3el4WOh4e_z8jBr6eXho6YhY7A3civnZyKvIuKn9_XypGdi5uLj52K9sjFnZqalpyLip_f18qsgY2Nr9yXmMPa94qNnYGAgKqE0t3k25CanY29jIjC0cuBq5GBnJqaq-LG0YGHnYuAioyrgpaW29jb2JGYgIX28-jepa_c196j3PWKktvc2tAAAAAAm3Lyhg%24&vid=47464&cid=50&uid=10&q=KL1KF480J7C264238 a aparut in vara lui 2019 pe la 140k o mare gaura care s-a extins pana s-a rupt esapamentul in 2(s-a sectionat). Mers la alt atelier specializat pe esapamente,taiat din finala si din intermediara,pus teava ,incalzita ca sa faca un fel de "L" si sudate intre ele. Inca 160 ron. In oct la 145k km ,segmentul de teava dreapta care intra in toba intermediara a facut gaura la intrarea in toba. Alta taiere,alta sudura,alti 160 ron. Acum ...ce sa vezi...aceeasi figura la intrarea in finala. Si finala are pe unele zone pe margine urme de rugina. Finala vad ca scrie Bosal pe ea. Am sunat la Radacini,au zis ca aftermarket nu s-au adus in Romania si ca nu exista dupa codul de original echivalenta aftermarket. Masina e din Germania(fabricatie Coreea),deci originala a cedat si a fost pus Bosalul asta la un moment dat(intermediara nu am fost atent daca scrie ceva pe ea). Variantele originale costa 1200+1800 ron. Reparatiile par sa nu se sfarseasca. In dezmembrari nu pot crede ca gasesc ceva care sa tina mai mult de 1 ani. V-ati mai lovit de asemenea fiabilitate notorie ?
  11. Update. A mai trecut o luna, am mai facut cca 1500+ km, antigelul a ramas verzuliu,nu e complet transparent,dar nici pe departe tulbure. Mici puncte negre pe gatul capacului de la vasul de expansiune am vazut ca se mai aduna(il curat sa vad daca mai reapar),spuma deloc. Va tin la curent.
  12. Va multumesc mult pt toate parerile. Am aruncat si eu un ochi pe seria de sasiu,un EGR e peste 450 ron aftermarket,deci e ceva. Injectoarele...au ! Masina e Euro 4(daca are vreo relevanta). Ajung acasa la 18.00. La 20.30 plec iar (motor rece),cum a facut iar faza aia(momentul in care eram la 2.5-3k in treapta 1,dupa ce plecasem de pe loc,inca nu apucasem sa bag tr2 si a inceput "figura"=sentiment ca mi-a taiat benzina),am tinut intentionat acceleratia la podea...a incetinit pana la turatia de relanti,a smucit o data,a urcat putin in ture pana la 1500-1700 si iar a picat,iar a smucit dupa ce ajunsese la 7-8km/h/700rpm si dupa aia a urcat dar greu pana la 3-4000rpm(adica toata treaba a durat vreo 7-10 secunde). Dupa ce prind viteza(tr 3-4),nu mai da rateu,sau insesizabil oricum,dupa aia trece pe gaz si la revedere. Dar a ajuns stresant,la fiecare pornire la rece(si acum cu vremea asta asa e) ca sa nu dea rateu ,o tin turata tare la orice manevra de iesire din parcare si plecat de pe loc. Poate reusesc sa fac si un film. O avea legatura si cu treaba de aici : ? https://vimeo.com/user104654278/review/370027135/95de4bb9c8
  13. Salutare din nou colegi ! Tot cu sparkuletul meu(1.0benzina/4cil/2006/152000km/GPL) acum cu venirea frigulul ma (re)lovesc de o problema : Sper sa ma exprim incat sa intelegeti problema: Pornesc motorul,stau 15-20 secunde pe loc,plec in treapta 1(primele sute de metrii sunt aproape exclusiv stradute mici alambicate prin spatele blocurilor),urc la 3000ture si dupa cateva secunde tinand pedala in acelasi loc deodata motorul pierde putere,turometrul si viteza scad pana la cea de relanti cand se smuceste si isi revine,chiar cu putere(ca si cand as pleca mai tare de pe loc). Cateodata face si a doua oara treaba asta in urmatoarele zeci de secunde. Am incercat sa o turez mai mult cand pica turatia(zici ca imi taie benzina),pedala e moarta,pot sa o apas in fel si chip pana la podea,raspunsul e zero,turatia cade spre cea de relanti,parca sunt in frana de motor 2-3 sec pana ajunge la 5-700rpm cand isi revine. Am incercat sa bag a doua repede(de la 10km/h). Cum urc la 2500-3000 efectul se manifesta iar. Daca apas ambreiajul,cade turatia la relanti frumos,motorul il pot tura corect in gol. Deci,in sarcina apare fenomenul. Daca merg putin turat,bland de tot, in tr 1 sau tr2 pana in 1600-1800 ture, nu e manifesta,sau nu am observat pana acum Deja treaba o face seara de seara cand plec cu ea,pe acelasi traseu. Dupa ce se incalzeste(pe gaz trece dupa 3-4 minute ~1km/40 grade(asa stiu,nu am ac de temperatura) nu mai se manifesta. Tind sa exclud GPL-ul,se manifesta pe benzina. Deja cand sunt pe gaz ,motorul e cald si nu mai face. Bujiile erau standard,Bosch. Am pus bujii Bosch pt GPL(0.7mm fata de 1.1) si nici o diferenta. Filtrele,uleiul ,schimbate recent. Dupa episoadele astea,in urmatoarele 2-3 min se mai simte ca urca uneori in turatie cu mici intreruperi..fine,dar le simt. Iernile trecute cand nu aveam minim 1/4 de rezervor de benzina (merg 1-1.5km pana trece pe gaz la temperaturile astea) mi se mai oprea motorul dupa 10 secunde de la pornire,de atunci am stat cu el mai plin mereu. Nu cred ca are legatura. Fise? Ansamblul de bobine? Pompa de benzina? Benzina proasta nu as zice,dar daca am facut plinul prin primavara,doar am completa cu 5-10 litrii lunar pana la plin. Sa isi fi pierdut din calitati benzina? Rog un moderator,daca topicul se incadreaza la alta categorie sa il mute.
  14. Masina a fost adusa din Germania(fabricata in Coreea). A avut antigel albastru. Am folosit initial Hepu,apoi de duzina x 2 dati,ambele albastre. Acum au pus Swag verde. Din ce stiu ,cel albastru si cel verde sunt la fel. Verde are si tata la Matiz(romanesc) din fabrica. LE: si cred ca am scris mai sus o prostie : antigelul e verde acum,nu albastru(ramasesem cu gandul ๐Ÿ™‚ ).
  15. Salut! Am facut operatiunea indicata de mecanic acum cca 3 saptamani. La curatara a iesit multa mizerie,au curatat si radiatorul separat(a fost foarte murdar in interior).Am mers cca 1500km de atunci. Antigelul initial a fost foarte curat,dupa cateva zile nu mai e chiar cristal,dar e relativ albastrui si fara urme vizibile de impuratati.Am folosit un dispozitiv in forma de seringa pentru verificarea temperaturii de inghet a antigelului. In vasul de expansiune am gasit acum 1 saptamana cativa clabuci murdari la suprafata (daca imi permiteti exprimarea)dar nu pareau textura aia maloasa. Ca un bonus,am caldura simtitor mai puternica si mai de devreme in masina. Am schimbat si garnitura de capac de tacheti(am pus victor reinz),momentan pierderile au incetat. Ce sa zic..o tin sub obseratie.
  16. Sunetul la rece e cel mai puternic dar si la cald e doar putin la slab ,dar tot tare. La relanti se aude ca in filmuletul de mai jos. De exemplu,daca plec de la 10-15km/h cu a doua se aude in toata splendoarea,parca e un tractor in toata regula. Idem daca merg cu 50 in oras si o calc (depasire,accelerare,etc). Pe decelerare nimic. Daca merg constant (40-50) nu se aude. https://vimeo.com/user104654278/review/370027135/95de4bb9c8 Scartzaitul ala de pe partea distributiei il face la rece,cred ca e fulia de la pompa de servo,de obicei dispare dupa 2-3 minute.
  17. Multumesc pt raspunsuri. Cam asa arata. Pierderile de ulei sunt de la garnitura de la capacul de tacheti.
  18. Cam asa arata aseara vasul de expansiune. Antigelul parea tot inchis dar ceva mai putin uleios.
  19. Salutare din nou. Am dat jos scutul de la galerie,arata ok as zice galeria,nu era intepata sau innegrita. Nu pot vedea sub ea insa nu am vazut nimic afumat pe acolo,nici la intrare in galerie,nici pe ea. Nu vad zona "sub ea" si spre catalizator,nici pe dedesubt nu se vede tot.Am infundat pt 2 sec esapamentul si nu fasaia pe nicaieri. Zgomotul pare sa provina de la motor dinspre partea soferului,undeva centru-spre partea superioara. Tot citesc de reglat culbutorii dar nu sunt lamurit. Ar putea fi ei de vina? De cand am pus gpl(99000km nu am umblat la nimic).
  20. Salutare colegi ! Tot cu Sparkuletzul meu..alte belele. 2006/1.0 in 4 cilindrii 49kw./ 148000 km Ieri i-am schimbat uleiul,am mai verificat una-alta pe la masina cand...hai si la antigel. Cand desurubez busonul ..pac ! spuma pe interiorul lui si in vas,antigelul destul de inchis si tulbure. Cu o carpa am curatat busonul cat si gatul interior al vasului de expansiune,am gasit depusa o pasta pamantoasa ca sa zic asa. Am luat o seringa si am golit cca 1l din vasul de expansiune. Era un mix de antigel muradar cu ulei in opinia mea. Am fost in graba pana la un mecanic din zona(e mai batran,calit pe dacii,etc) si mi-a zis ca nu ar fi ulei ceea ce am vazut ci doar un antigel prost. Am 28000 km si 15 luni de cand l-am schimbat,am pus antigel ieftin(din ala de 11 ron litrul)cand am schimbat distributia. Totusi am mai pus din asta si dupa 40k km era murdar ,dar fara spuma si fara sa arate ca si cand ar fi contaminat cu ulei. Mecanicul a zis ca nu are cum sa fie de la garnitura de chiuloasa si ca ar fi trebuit sa imi fiarba motorul de mult. Ultima data cand verificasem era acum cca 1luna/1500km. Mi-a dat o solutie de la Liqui Moly pt instalatii de racire sa o pun in vas(sa scot 3-400ml de antigel inainte) sa merg 30 min(asa scrie pe tub),apoi golim instalatia, facem 2 reumpleri cu apa distilata ,rulam masina si apoi la final golim iar instalatia si punem un antigel bun(Hepu,Swag,etc). Incerc sa pun si o poza cum arata in acest moment. Ati mai incercat asa ceva? Oare oi trata doar efectul?
  21. Multumesc ches ! Exact asta era zgomotul, il pot asemui cu unul de tractoras(ca un diesel batran). Pe decelerare de la orice turatie nimic,doar la accelerare in sarcina se aude biine de tot. Tot simt in habitaclu miros de gaze de esapament,la vreo 2 mecanici am primit raspuns ca e de la uleiul scurs pe blocul motor insa eu tot cred ca undeva e intepata evacuarea sub capota. O sa incerc sa ma uit mai atent atat cat pot. Multumesc mult pt sfaturi !
  22. Salutare colegi ! https://youtu.be/vE5Fh6InLn0 La Sparkul meu M250 2006/1.0i 4 cilindrii cod motor b10s1 - 147k km am o problema de aproape 1 an/25k km care parca se acutizeaza. La rece dar si la cald,la orice fel de accelerare motorul rontaie (daca imi permiteti exprimarea). Zgomotul se aude puternic,am reusit si o filmare unde se distinge(am mers cu spatele,dar e acelasi zgomot), mai ales la plecare de la turatii joase sau accelerare mai serioasa. Consum bun,merge pe GPL de la 98k km. Nu imi dau seama de une provine,daca turez in gol motorul se aude doar 1-2000 rpm,dupa aia dispare. Pe decelerare in viteza sau nu nu am constatat zgomotul. Distributia schimbata la 120k cu pompa apa Hepu. Uleiul schimbat la 6k regulat. Ambreiajul la plecari cateodata mai uruie putin. Problema era si inainte de schimbarea distributiei la 120k ,nu asa de tare se auzea,dar se auzea si atunci. Masina merge per total bine(exceptand pierderi de ulei pe garnitura de la capac tacheti). 2. Problema cu pierderi ulei la garnitura capac tacheti. Am folosit doar GM 5w30 de la 60k de cand am luat masina. Pe la 100-110k a inceput sa supureze garnitura originala. In iarna trecuta am cerut la service garnitura Victor Reinz dar am primit Nipparts,am aflat ulterior,deci o mizerie care a tinut pana vara asta cand s-a faccut iar mazga de ulei de jur-imprejur. Ce imi recomandati ca sa mai o mai schimb iar degeaba? Victori reinz e ok? Se pune si o pasta de etansare ? Imi spunea cineva ca Victor Reinz are o pasta pentru etansare garnituri. Orice recomandare e binevenita!
  23. Asta e scris pe cartea de service. Am vazut si eu uleiul,arata binisor. Nu e exclus sa mai fi facut vreo revizie intre timp,nu avem istoric complet. Deci,nu ar fi indicat vara un 10w40 sau 15w40?
  24. In carte sunt mentionate doar cele 3 variante de ulei, 5w40 nu e mentionat deloc. De ce ar fi 15w40 gresit?
  25. Salutare ! Topicul e vechi,dar poate mai activeaza cineva ๐Ÿ™‚ Tata e posesor de curand al unul Matiz 2008 cu 55k km ! Reali. Euro 4. Ultima oara a aflat ca a avut ulei 20w40(nu se stie brandul) pus la o reprezentanta undeva pe la 42k km. Singurul sfat de la un mecanic a fost sa puna un Liqui Molly 15w40. Sfaturi,idei,pareri? Multumesc,
ย 

×
×
  • Create New...