Jump to content

mihai_

Membru
  • Content Count

    61
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by mihai_


  1. 6 minutes ago, Geo_ZGA said:

    Raspunsul se refera la cel Opel pe care l-ai mentionat. Este G11 si eu nu l-as folosi.

    Nu stiu ce puneau pe Nubira 1, dar eu cand am luat Cielo nou in 2006 avea antigel G12 (roz). Cu G12 a mers toata viata lui.

    Inteles, multumesc pentru clarificare! Incerc sa-l schimb la vanzator atunci.


  2. 13 hours ago, Geo_ZGA said:

    E G11.

    Raspunsul se refera la tipul de antigel din manual, pe care-l punea Daewoo pe vremuri pe Nubira1? Scuze, e vina mea ca am pus mai multe intrebari in mesajul de mai sus.

    11 hours ago, Viktor said:

    Interesanti colorantii astia, care o fi sectretul mov-ului spre ex ?

    Ca sa fie confuzia si mai mare legata de produsul "Dex-Cool / Concentrate Longlife" de la Opel, avem asa:

    • Cumparat in 2020 (expira in 20-01-2026), are cod 93170402 (cod de bare B24 9002 32/01, cod QR 312144), -38C, culoare rosie
    • Cumparat in 2024 (expira in 19-10-2026), are cod 95599870 (cod de bare B24 9003 07/15, cod QR 312145), -37C, culoare albastra, iar pe un sticker scrie de mână, cu pixul "93170402".

    Nu are nici o norma trecuta pe recipient.
    Am gasit pe un site nemtesc aici ca "95599870" ar fi noul cod pentru "93170402", si ca sunt interschimbabile.

    Pareri? Sa-l folosesc?


  3. Mi-ar putea cineva confirma tipul de antigel pentru Nubira1, cu radiator din aluminiu? In manualul de utilizare scrie: "Sistemul de racire este umplut cu antigel pe baza de etilen glicol". Asta inseamna G11? Desi am tot citit pe internet cum ca G11 nu e potrivit pentru radiatoare din aluminiu.

    Situatia este in felul urmator: am comandat antigel G12/rosu de pe internet (de la un vanzator renumit si serios), printre altele, dar am primit albastru (Opel "B24 9002 32/01" / "95599870"). Avand in vedere ca urmeaza sa fac un "flush" oricum, e OK sa pun antigelul asta albastru? Culoarea originala a antigelului de pe masina nu o mai stiu, si am trecut de multa vreme pe G12/rosu, tinand cont de radiator.


  4. Stie cineva vreun truc pentru extractia prezoanelor strambe, de la galeria de evacuare? Am doua in partea inferioara care sunt strambate unul spre altul, incat nu pot scoate galeria din cauza lor. Una din saibe nici macar nu o pot desprinde de acolo.

    Am incercat deja solutia cu doua piulite, una contra alteia, dar prezoanele respective nu se rotesc deloc.

    prezoane_strambe.jpeg.f384be42d14b400a96aef54e29bc0efc.jpeg


  5. On 12/14/2023 at 12:42 AM, Viktor said:

    Poti chiar sa si tai din el, din furtun. [...]

    Dupa "lupte seculare", am gasit furtun compatibil, dintr-o bucata - 96554384 de la Chevrolet Lacetti, poate mai intereseaza pe cineva cu Nubira1, inlocuind astfel cele trei componente existente: 96190634 (furtun), 96190635 (conector), 06190636 (furtun). Categoric a fost o pierdere de lichid la conexiunea cu radiatorul, si deci sper ca asta sa fi rezolvat si problema cu mirosul din habitaclu - trebuie sa monitorizez pentru confirmare.

    On 12/14/2023 at 12:42 AM, Viktor said:

    Iar pe coliere cu filet melcat nu dau doi bani!

    Asa-i, au prostul obicei de a "scapa" din filet, desi isi gasesc utilitatea in aplicatii unde diametrul este mare si cerinta de forta este mica.


  6. 1 hour ago, Viktor said:

    Nu despre asta e vorba, a fi sau a nu fi miros de antigel.

    Tot ce-am vrut sa subliniez este ca lichidul de parbriz iese din ecuatie in cazul asta, cunoscandu-i mirosul.

    1 hour ago, Viktor said:

    Cu alte cuvinte, de unde sare iepurele?😉

    Foarte bune ambele, povestea si concluzia! 🙂 Eu ma gandesc ca din moment ce am descoperit o scurgere - in urma sugestiilor, deci multumesc inca o data! -, sa o rezolv si sa monitorizez in continuare. Doar sa gasesc un furtun potrivit.

    Apropo, ma gandesc ca as putea incerca sa-l montez invers, pana una-alta, pentru ca e simetric (forma si diametre). Poate etanseaza mai bine, in sensul ca buzele mufei si tevii de retur a incalzitorului ar atinge furtunul in zone diferite, inca in stare relativ buna...


  7. 17 hours ago, Viktor said:

    nici lichidul de parbriz ce uneori se simte la interior

    In cazul asta, sigur nu e lichid de parbriz. Dar de acord, nu se exclude o combinatie de mirosuri din compartimentul motor. As putea experimenta cu suflanta pornita, dar doar cu aer rece - desi neplacut iarna -, ca sa scot incalzitorul din ecuatia mirosului.

    17 hours ago, Viktor said:

    Banui ca la piesele 19,22 se face referire ca elemente de legatura.

    Da, iar furtunul in cauza e nr. 21 (96190634). Nubira2 il are dintr-o bucata (96190649), la fel si Leganza (96211759), deci s-ar elimina 21+25+22+29+23 daca l-as gasi, deci mai putine elemente cu risc, ca sa nu mai vorbim de faptul ca mufele alea au tendinta sa se rupa (eu am patit-o). Nu gasesc niciunul insa in tara. Inca sap dupa ceva similar...


  8. On 12/8/2023 at 6:00 PM, Viktor said:

    O alta varianta ajutatoare ar fi refacerea conecsiunilor furtunelor tur/retur cu caloriferul unde adesea corodeaza iar la temperaturi inalte cind furtunele se inmoaie iar presiunea creste apar pierderi antigel neobservabile.

    La fix! Am verificat cele doua furtune, iar la cel de retur nu mai face bine conexiunea cu teava incalzitorului, incat este imbimat buretele izolator dintre modulul de climatizare si peretele de foc. Si poate ca umezeala respectiva se prelinge in interior pana pe incalzitor, si de aici si mirosul ocazional in habitaclu. Sper sa nu fie invers, dinspre interior spre exterior, dar cum futunele sunt toate imbatranite, raman suspectii principali.

    Acum marea intrebare, daca mai gasesc pe undeva "Furtun retur de la calorifer", cod 96190634. In cazul altui furtun cu simptome similare - cel de tur spre radiator - am aplicat solutia de a nu-l introduce complet, ceea ce a facut ca furtunul sa apese cu o portiune in stare buna pe "buza" tevii respective, si asa a etansat bine.

    On 12/10/2023 at 10:50 PM, Viktor said:

    Da, despre asta-i vorba pentru cine nu are la cunostinta de exixtenta lor.

    Exact! Nubira1 chiar are cei doi conectori ("mufe") pe traseu, deci ar merge si un furtun simplu. Desi n-ar strica deloc o imbunatatire pentru siguranta la mufe din aluminiu in loc de plastic.


  9. 10 minutes ago, Viktor said:

    In cazul unui calorifer defect, ce prezinta pori (cu pierderi antigel) ar trebui sa sesizam parbriz aburit si cu grasimi de la antigel.

    Din pacate, da, pare sa aiba o "pelicula", ceea ce reprezinta un simptom tipic.

    12 minutes ago, Viktor said:

    Pierderi din cind in cind si miros de antigel in cabina, nu-mi localizeaza problema.

    Am o vaga speranta sa fie infundat putin incalzitorul, iar la deschiderea termostatului sa fie o presiune prea mare pentru el. Intentionez sa-l curat cu apa, in sens invers, si sa vad ce impurități ies, si daca se schimba ceva dupa. Altfel, am verificat capacul vasului de expansiune si ar deschide la ~1 bar daca ar fi nevoie, desi nu l-am auzit suierand la datorie.

    14 minutes ago, Viktor said:

    In prima faza as face "scurt" intre turul si returul caloriferului in compartimentul motor, cu alte cuvinte as anula caloriferul sa vad de mai am pierderi antigel.

    Am vazut ca se comercializeaza furtune in forma de "U" special pentru asta, cu diametre diferite la cele doua capete. Poate incerc.

    Altfel, complet de acord cu diagnoza mai intai, si abia dupa tratamentul.


  10. 19 hours ago, Viktor said:

    Suruburile pot fi numarate "din mers" la demontare, cu aceasta ocazie si o documentere cit mai in amanunt cu poze sa zicem de care sa beneficieze si alti colegi (si nu numai) in situatie similara ca vezi tu, bine ar fi a avea informatie la prima mina despre ce si cum.

    Categoric, doar ca ma gandeam sa incerc varianta fara demontare completa, caz in care ar fi util de stiut la ce sa ma astept (cate suruburi si unde).

    19 hours ago, Viktor said:

    Altfel, inainte de a demonta trebuiesc procurate toate cele necesare cum ar fi : scule pe masura, burete specific etanselor, silicon sanitar (de buna calitate si rezistent la temperaturi inalte as recomanda) pentru a ajuta etansarea celor doua corpuri/elemente carcasa, vaselina siliconica (la cutie nu la tub, ca-i mai tapana, la rezistenta) pentru gresarea articulatiilor si desigur rabdare. Voletii verificati foarte atent de etanseaza bine ori ba la comutare s-apoi ... totul e ok! Pe scurt, ansamblare ca la carte altfel, da cu minus (!) si pacat, ca graba strica treaba!

    Multumesc de sfaturi! Scopul principal ar fi sa inlocuiesc incalzitorul, mai mult decat pentru eficienta, pentru ca am impresia ca are scurgeri - se simte miros de antigel in habitaclu in anumite momente, iar nivelul antigelului scade usor in timp.


  11. 43 minutes ago, Salex said:

    Ceva tot va trebui vandalizat. La Leganza, cele doua tuburi ale caloriferului erau prinse cu o brida dubla din tabla subtire. Nu prea ai cum sa scoti surubul bridei, deci trebuie putin fortat acolo ...

    Adică ceva similar cu cele doua cleme ce se vad în video de mai sus la 8m:31s?

    Apropo, capacul incalzitorului cate suruburi are? Din poze, par sa fie doua pe fiecare latura, mai putin inspre firewall, unde pare sa fie doar unul.


  12. Multumesc amandurora pentru sfaturi!

    11 hours ago, Salex said:

    In urma cu 12 ani puteam scoate caloriferul FARA demontarea bordului !

    Deci exista suficient spatiu in spatele bordului pentru a demonta capacul incalzitorului si a glisa inspre interior incaliztorul în sine, pe lungimea ștuțurilor lui, plus spatiu pentru a-l scoate afara (demontand torpedoul / cutie mănuși?) *fara* a deplasa intreg modulul de climatizare spre interior?

    Trebuie slabite/scoase si suruburile de pe peretele de foc, dinspre compatimentul motor, care fixeaza modulul de climatizare?

    Am gasit o poza cu intreg modulul (96190651), pentru orientare:

    1682523786156_bulletin.jpeg.dda92537fe70e31370ce2b775eea4ddd.jpeg

    Si un video cu un modul similar:

     


  13. On 11/22/2011 at 11:19 AM, Salex said:

    Omule, am impresia ca tu nu ai priceput ca iti vorbesc in cunostinta de cauza si nu din auzite ! Am facut de mai multe ori treaba asta cu mina mea (inclusiv la Espero) asa ca nu ti-am raspuns pe baza de ... impresii ! Deci, nu-mi mai povesti cum e la Nubira, sint bine familiarizat cu sistemul. Metoda este aia pe care ai descris-o tu insa e limpede ca nu ai avut suficienta rabdare sau vointa. Ti-am spus ca se poate, nu ca este usor ! Chiar in weekendul asta am ajutat un coleg la demontarea si curatarea (din pacate nu a reusit sa iasa integrala :( ) a unui calorifer de Leganza (sistem identic cu ala de Nubira).

    @Salex, se aseamana procedura cat de cat cu ce se prezinta in video-ul asta? Ma intereseaza pt. Nubira1.

     


  14. On 1/29/2007 at 7:55 PM, Mircea said:

    Nu asa se verifica. Scoate furtunul din poza din galerie si sufla pe el pentru a verifica daca este infundat in capacul culbutori. Apoi repeta operatia pentru a verifica daca este infundat orificiul din galerie.

    Cum anume se desfunda, mai exact? La mine pare sa fie infundat in capacul culbutorilor - nu reusesc sa suflu prin furtun in directia respectiva, ci doar inspre galeria de admisie. Am introdus o sarma cam rigida, dar nu intra decat ~17 mm, drept, dupa care parca loveste ceva solid. Ar trebui ceva flexibil, in caz ca e vorba de un cot de 90°? Sau o sarma mai subtire? Apropo, am deconectat si furtunul din partea opusa, care se conecteaza la conducta de ventilare carter, ca sa fie un circuit deschis, dar tot pare infundat. Am incercat si sa trag aer, cum cred ca ar trebui de fapt sa se comporte un sistem PCV cu valva (da, stiu, se zice ca Nubira1 nu are...), dar tot infundat e. Interesant ca exista mici urme de ulei pe interiorul furtunului, pe partea cu capacul culbutorilor, deci ceva tot trece pe acolo.

    @ovi_jer, @Mircea, pareri?

    PS: Scuze de postarea dupa ani-lumina, dar poate mai e cineva pe receptie.


  15. On 4/15/2023 at 11:31 PM, Viktor said:

    M-a strigat careva ? 🤨

    Caz in care nu ne este cunoscuta ordinea stringerii suruburilor fie capac culbutori fie baie de ulei, regula este de la interior (din centru) catre exterior. E bine a se urma instructiunile producatorului insa in lipsa acestora urmatorul pas e "melcul", interesul e de a forta dilatatia catre exterior.

    Merci! 🙂 Am incercat sa urmez ambele proceduri, dinspre interior spre exterior + melc, atat cat mi-am putut imagina o spirala care sa treaca prin toate suruburile. Sper sa fi reusit mai bine ca data trecuta - deocamdata e OK. 👍


  16. 34 minutes ago, Geo_ZGA said:

    sau daca suprafetele nu sunt plane.

    Da, sunt cateva unghiuri de 90º, pe care cel din link-ul de mai sus le-a si marcat intr-o poza. Vali de la CoastaDeEst spune aici: "La imbinaturi, ca acolo e secretul" / "Din fabrica vine asa... nu pune nimeni asa ca vrea el sa puna". HumbleMechanic procedeaza la fel, aici.

    38 minutes ago, Geo_ZGA said:

    E corecta ordinea, zic eu, avand suruburi si pe mijloc nu prea se poate "stil melc".

    Multumesc pentru confirmare!

    39 minutes ago, Geo_ZGA said:

    Nu mai stiu daca la Nubira e dintr-o bucata, dar daca nu, sa schimbi si cele de la bujii.

    E dintr-o bucata.


  17. On 4/3/2023 at 12:16 PM, mihai_ said:

    O sa continui cu inspectia garniturii de capac de chiulasa.

    Am descoperit boroboața, si sper sa fie si singura: s-a taiat garnitura (marcaj cu rosu) in zona curbata deasupra axei cu came dinspre fata motorului. Desi debitul scurgerii nu pare mare, cine stie, s-o fi prelins cu timpul si inspre spatele motorului.

    2023-04-11_14-02-16_crop_640x448.jpg.190e67044396e21994bff4a65bc8ba63.jpg

    Am strans probabil prea tare, desi am folosit cheie dinamometrica. De fapt cheia pe care o am e calibrata doar de la 20 Nm in sus, dar am masurat-o si la 10 Nm cu un cantar de mana, si valoarea era buna.

    Poate secventa de strangere s-o fi gresit? In manualul de service nu e specificata. Am gasit acum pe net urmatoarea, aici - o fi corecta? Nu e tocmai in forma de "melc".

    TFMXexgdiD52GHmrYRn5E5C8Vps-960.jpg.00a0bbefb9e2f22f3edc06de1560e3fa.jpg

    Multumesc!

    PS: Rog fara comentarii legate de cantitatea de silicon folosita... 🙂 stiu ca am pus prea mult, si de fapt nu e nevoie decat in "colturi".

     


  18. On 3/8/2023 at 9:31 PM, Viktor said:

    Acuma : avem pacientu' , localizam boala , investigam cauza s'apoi prescriem leacu' .

    Perfect de acord!

    Am reusit in sfarsit sa adun sculele necesare si sa masor. Pornirea a fost la rece (dupa o saptamana de stat). Cu o roata in aer, planetara se invartea putin in gol, desi evident nu era in viteza; dar suficient cat sa nu scada turatia sub 1000 - de obicei scade pe undeva la 850 RPM. Am auzit chiar si initializarea unitatii ABS, care se face la 5 km/h. 🙂

    976304428_Presiuneulei.png.2ac724c9e6fd9a703809f1bd6cf043ab.png

    Deci, prin extrapolare la 850 RPM, presiunea uleiului ar fi poate 1,2-1,3 bar. Manualul de service specifica doar un minim de 30 KPa. (0,3 bar) la relanti si 80°C.

    Trag totusi nadejde ca 1,2-1,3 bar e normal la relanti. Turat la 2000-3500 RPM, presiunea pare sa atinga un maxim de 3,7 bar.

    Pareri?


  19. On 2/26/2023 at 5:36 PM, Viktor said:

    Eu unu alta metode de a masura presiunea de ule nu am la cunostinta.

    Imi faceam sperante ca senzorul de presiune transmite printr-o rezistenta variabila informatia despre presiune spre ECU, si deci ar fi putut fi masurata cu un multimetru. Dar in cazul de fata e doar un contactor (90336039).

    On 2/26/2023 at 5:36 PM, Viktor said:

    Senzorul presiunii de ulei dat jos in locul caruia montam manometrul

    Pare simplu, multumesc! Vad ca asa scrie si in manualul de service.

    Eram pe punctul de a-mi comanda un tester de presiune de ulei, Yato YT-73030, dar se pare ca nu are adaptor pentru M14x1,5 (cum este senzorul 90336039). Mai caut...

    PS: De data asta nu m-a anuntat site-ul de mesaj, de asta raspund asa de intarziat.


  20. 15 hours ago, Viktor said:

    Poate fi garnitura ciupita , poate fi montata usor defectuos, probabil nu fu respectata in tocmai ordinea stringerii ...

    As spera sa fie ciupita, pentru ca asta ar fi cea mai simpla reparatie. Poate a cazut partial garnitura din santul capacului, cand l-am montat - altfel, respectand ordinea si Nm.

    15 hours ago, Viktor said:

    poate se acumuleaza o presiune de gaze carter semnificativa in motor ceia ce duce la "umflarea" garniturilor (cea mai slaba cedeaza prima).

    Se poate oare verifica presiunea de ulei prin ALDL? Ce semnificatie au parametrii "Presiune absoluta" si "BARO", in daewoo.exe modificat de @ovi_jer?

 

×
×
  • Create New...