Jump to content

Doru

Membru
  • Content Count

    265
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by Doru

  1. Parerea mea. Accesul la 112 nu poate fi restrictionat pentru nimeni. Chiar si unui telefon la care s-au jucat copii dimineata, iar seara moare bunica sau arde casa. Accesul trebuie sa fie gratuit pentru cine are nevoie efectiv de acest serviciu. Pentru cine vrea sa intrebe cat este ceasul sau sa se distreze cu nervii operatorului, serviciul poate fi facut (cu colaborarea operatorilor de telefonie) pe bani. Cine isi mai goleste cartela daca costa, sa zicem, 1 Euro apelul? Operatorul call center poate decide asta manual. Ar mai trebui facuta si o analiza serioasa a apelurilor primite: - numar format din greseala. - numar format datorita unor defectiuni (disc impiedicat, linie cu scurtcircuit aleator). Alegerea lui 112 ca numar de apel a fost nefericita. Mai bine ar fi fost cu 911. -cei care suna stiu cu ce se ocupa serviciul? Poate il confunda cu deranjamentele. -cei care abuzeaza stiu ca pot fi trasi la raspundere pentru ce fac? Un simplu SMS trimis inapoi chematorului cu un mesaj standard de avertizare pentru telefoanele mobile sau un apel preinregistrat pentru liniile fixe ar descuraja dramatic apelurile abuzive. Ar fi multe de facut. Tot parerea mea: cei care conduc aceasta activitate, mai mult ca sigur, se invart prin birouri, pun de sedinte stufoase, isi dau cu parerea, iau decizii care in cel mai bun caz sporesc veniturile la bugetul statului, cunosc prea putin adevarata activitate desfasurata, nu tin legatura stransa cu personalul din linia intai, nu analizeaza decat superficial fenomenul. O fi Romania o tara in care nu prea curge apa calda dar totusi 90% este cam mult. Asta este deja de psihiatru.
  2. Eu am trecut de un an pe Fiat si pana acum nu am avut nici cea mai mica problema (9500 Km). Mai am printre cunostinte inca cateva Fiaturi care au bunul simt ca functioneze. Cred ca problemele de fiabilitate au fost in mare parte rezolvate. Dupa parerea mea acest indicator este similar cu la altor marci care produc in categoria asta. Noul Bravo arata bine. Se pare ca intinerirea conducerii de varf de la Fiat isi spune cuvantul. Completeaza te rog profilul!
  3. He, he... Tot patitul este priceput! > Am trecut si eu prin dilema asta dar din nefericire cam cu un an in urma si cum am probleme cu RAM-ul... Incerc sa-mi aduc aminte. Instalarea am facut-o in doua etape. 1. Instalarea comutatorului (manetei) noi care are si pozitia INT. Simplu: o scoti pe cea veche si o pui pe cea noua. Vine ca o manusa. Se schimba un pic unghiul in care sta in repaus maneta (comparativ cu cea veche). Te vei obisnui cu timpul. Nu se introduce conectorul electric pana nu se fac cateva modificari. La Matizul fara temporizare firele in conector se pun intr-un fel iar la cel cu se pun exact ca in schema din manual (vezi culorile si pozitiile). Parca n-am avult atunci si alte probleme. Daca se conecteaza fara permutarea firelor cam sare o sig. de 15A. Rezultatul este ca stergatoarele functioneaza normal, doar ca pozitia INT = OFF. 2. Instalarea releului (de Cielo si cu reglare pentru ca de Matiz n-am gasit - voiau sa-mi vanda conform catalogului un releu de semnalizare) am facut-o cu cateva fire scurte si cativa papuci imediat langa maneta conform schemei din manual (vezi si la Cielo pentru bornele releului) si dupa ce am pus capacele totul a disparut. A aparut insa temporizarea. Asta a fost solutia adoptata de mine. Modificari minore, costuri minime si calitatea asigurata de subsemnatul (ca si garantia). Apropo de garantie. Ai grija ca zboara.
  4. He, he... tot dupa un an m-am trezit si eu. Se pare ca prin toate manualele pe care le-am citit (masini noi), producatorii nu mai recomanda inversarea sensului de rotatie la permutarea cauciucurilor. Schemele arata ca mutarea se face pe aceiasi parte a masinii. In conditiile astea permutarea in X cam sta sub semnul intrebarii. Si nici nu cred ca se arunca aiurea cu cerneala pe hartie.
  5. Confirm si eu calitatea proasta a benzinei CO95 de la Petrom. Am alimentat la iesirea din Sibiu, cu rezervorul relativ gol ca doar plecasem cu plinul din Constanta, si ma rugam de Bumbi sa ajunga la 100Km/h. Nu am mai calcat pana atunci niciodata atat de mult pedala pana la fund. Nu am avut probleme de avans (tremurat sau detonatii). Pur si simplu motorul nu tragea si consumul a fost pe masura. Situatia s-a rezolvat dupa cateva zile cand peste jumatate de rezervor am facut plinul la OMV in Alba. La mine, cu OMV95, consumul este cu aproximativ 1l% mai mic la oras fata de Shell, Mol sau OMV100 desi motorul cam tremura la mersul in gol (tot o chestie de avans). Imi convine insa situatia. La celelalte benzine (Petrom exclus - nu mai exista pentru mine) motorul pare ca functioneaza mult mai rotund, trage normal insa creste cum am spus mai sus consumul este mare.
  6. fftopic: La bârfa pe PM. Incearca totusi un mp3. Eu am stat fara lautari aproape un an. Acum pot sa ajung pana in Brasov si nu se repeta muzica. In masina am doar un cdrw in player si parca mai era unul pe sub scaunul din dreapta-fata. Personal, nu-mi plac obiecte prin masina (nici macar trusa, triunghiuri, stingator). Chiar si in portbagaj, Ţopescu striga vesnic Goooooooooooool.
  7. Doar la dealer si doar proprietarul masinii (nu uita si cartea de identitate sau buletinul). Procedura este simpla. Se ia una bucata cheie bruta pentru masinile cu imobilizator (contine un cip cu un cod mai mult sau mai putin unic) si se prelucreaza mecanic pentru a se potivi cu incuietoarea volanului. Apoi se introduce in contact si cu ajutorul scannerului (parole, chestii, jmecherii) se programeaza imobilizatorul sa o recunoasca. La Matiz-ul euro2 acesta putea sa recunoasca pana la 5 chei (doar atatea locatii de memorie au fost alocate). La euro3 nu mai stiu. Daca are imobilizator de Matiz2 parca tot 5. Daca cheia vine prelucrata de la producator, s-ar putea sa dureze ceva timp. Oricum, programarea ei pe masina se face de catre dealer. Cat costa? Daca ai nevoie de ea mai conteaza?
  8. Sa o stapanesti sanatos! Vad ca masina este cumparata de la acelasi dealer ca si mine. Eu deja am experienta cu ei. Am renuntat deja la garantie. Pune un mp3. Nu merita sa te complici cu altceva. Daca vrei sa vezi cum merge pe un Matiz de aproape doi ani, ne putem intalni cumva. Drum bun si doar schimburi de ulei.
  9. Si Matiz-ul meu in prima parte a iernii cand au scazut temperaturile a facut mofturi la schimbatorul de viteze. Intrau foarte greu 1, 3 si 5, adica treptele din faţa. 2, 4 si R intrau la fel de usor ca vara. Dupa incalzirea mortorului, sau mai bine spus a compartimentului motor, totul intra in normal. Foarte interesant este ca in ultimile saptamani, cand a fost foarte ger, schimbatorul a functionat ireprosabil. S-a dres singur. La vremea respectiva, am banuit o acumulare de veselina in burduful de cauciuc al cablului schimbator. Cautatorul functiona corect. Daca recidiveaza, demontez tot inainte de a se rupe ceva. Vad ca scorurile sunt destul de ridicate la service.
  10. He he... tot Panasonic am si eu. Nu este o marca de top dar nici ultima de pe piata. La mine merge fara probleme. Cred ca ar trebui sa identifici ce fel de perturbatii ai (radio sau de alimentare). Daca sunt perturbatii radio, verifica pe la aprindere (daca este diesel, n-are) ceva fise bulite sau de proasta calitate, etc. Este posibil sa nu ai o masă ferma intre aparat si caroserie sau o intrerupere a cablului de masa al antenei. Daca perturbatiile sunt pe alimentare, verifica alternatorul. De cele mai multe ori, instalatia audio avertizeaza ca o dioda din punte este cu probleme. In acest caz nici incarcarea bateriei nu mai este ok, mai ales la cuplarea mai multor consumatori (ex: farurile, dezaburire, etc). Am exclus faptul ca Panasonicul ar fi defect sau instalat la _tui măsa pe masina.
  11. Ce scula audio ai? Perturbatia se aude doar pe AM sau si pe FM sau CD? Ar fi cateva motive pentru anomalia asta. 1. Claxonul are probleme. Arc electric exagerat intre contactele interne si este firesc sa produca perturbatii radio mai ales in AM. Se pot atenua cu un condensator de deparazitare la bornele acestuia. In mod normal nu ar fi necesar. 2. Claxonul este un consumator destul de important. Curentul lui de alimentare nu este constant. Variaza intre 0 si cat consuma (5-10A) de n ori pe secunda (scrie frecventa pe claxon - sa zicem 412Hz). Din asta se deduce ca pe firele de alimentare apare o oarecare aiureala. In mod normal bateria masinii rezolva probema asta cu conditia ca instalatia electrica sa nu aiba vreo hiba (contacte imperfecte in conectori sau chiar pe circuitele de masa). Daca aceste pulsuri de tensiune se propaga pana la punctul de alimentare a instalatiei audio si depasesc ce poate suporta aceasta... 3. Montatrea instalatiei audio (antena inclusa) lasa de dorit sau a aparut ceva in neregula. Ar mai fi si altele dar cum de obicei rezolvarea este mai simpla de cat pare la prima vedere, mai fa si tu sapaturi. Succes!
  12. He he... sarcina mai mica la motor = resistenta mai mica la strapungere si amorsarea descarcarii electrice intre electrozi la tensiuni mai mici + rezerva de aprindere mai mare + menajarea izolatiei elementelor de inalta tensiune (bobina, fise, distribuitor). fftopic: Alte avantaje: -presiune mai mare la pompa de ulei; -debit mai mare la pompa de apa; -incarcare baterie mult mai eficiente (mai ales daca sunt conectati si consumatori importanti; -consum mai redus (minimul este la turatia de cuplu maxim); -efisienta mult mai mare al servofranei (daca nu se calca ambreiajul); -frana de motor mult mai eficienta (nu mai este necesara apasarea franei pentru orice fleac) deci uzuri mai mici ale consumabilelor specifice. Or mai fi si altele? Si daca da, atunci de ce se merge in general subturat, contrar indicatiilor producatorilor?
  13. :thanks: ovidiu. Incerc sa caut pe piata. Poate am noroc sa gasesc.
  14. In cazul asta da un ochi pe acolo. Eu stiu ca este un bloc compact cu pompa cu tot. Nu vreau sa vorbesc din poze. Daca s-a uzat rezistorul este cam aiurea. In general componentele din ansambluri nu se gasesc separat. Urmareste pe la un service unde a schimbat pompa unul din aia care umbla fara benzina si muti rezistorul cu sau fara plutitor.
  15. Siliconare chedere usi si garnitura capota motor. Cumparare lopata, lanturi, pungi cu nisip uscat, spray parbriz, raschete etc. Hai ca glumesc! Bani pentru cauciucuri de iarna n-am. Merg cu astea (Montana). Prin Ct nu prea este multa zapada asa ca nu se justifica. Pe polei (sticla) cam toate merg la fel. Mai bine acasa la un vin fiert.
  16. Ca tamplarul care masoara cu micrometrul... Este si indicatorul ala o chestie care spune cam care e traba cu benzina. Dupa o scurta acomodare cu masina stii foarte bine cam ce autonomie ai cu ce este prin rezervor. Are vreo importanta ca sunt 15 sau 15,1234567 litri? Pentru mine nu are importanta daca am 10 sau 13 litri. Stiu ca este pe undeva pe acolo... Normal ca sunt interesat sa stiu ca mai am 5 litri si nu 0,5. De fapt la 5 litri nu mai am benzina.
  17. Daca vrei 220V pe masina, furi UPS-ul de la calculator, arunci bateria interna, legi firele ramase la bateria masinii si ai curent. Dar numai pentru o cafea, doua. Cu energia cafelei, impingi masina pentru pornire iar daca chiar esti jmecher o parchezi din start cu botul la vale.
  18. Este unii invatati de instructori de geniu in scoalili se soferi care inainte de a misca masina rotesc rotile pentru viitoarea traiectorie (spre disperarea tuturor componentelor din sistemul de directie si suspensie). In aceasta situatie este nevoie de servodirectie pe o masina ca Matiz-ul. In mers in linie dreapta, cel putin la mine, este nevoie doar de un deget iar in viraj trebuie sa compensez tendinta normala a rotilor care tind sa revina. Nu cred ca ar fi un efort prea mare nici macar pentru o blonda de patruj da kile.
  19. Am vazut un asemenea sistem pe o Alfa veche (doua carburatoare dublu corp... marfa de marfa). Era extrem de simplu. Un al doilea cablu de acceleratie, in paralel cu cel al masinii la motor, legat de un buton similar cu cel de soc de pe vechia berlina indigena. Pe ghidajul butonului era un fel de frana care nu lasa butonul sa revina singur. Acea frana putea fi eliberata electric (un mic electromagnet ca cel din relee), de contactul de la pedala de frana sau de unul, similar, suplimentar montat pe pedala de ambreaj. Pentru cine mai mestereste si are ceva scule si deprinderi practice nu este imposibil de imaginat si realizat un asemenea sistem.
  20. La mine sferturile nu sunt egale. Cel mai mare este al treilea. Cel mai mic al doilea. Asta asa la ochi, dupa numarul de km. De la inceputul zonei rosii, cu 15 litri (de 500000 lei) se ridica la 3/4 exact. Sa fie sferturi de 5 litri? Nu prea da la socoteala. Becul rosu (sau ce culoare are) nu l-am vazut inca si nici nu am de gand. De patru milioane cat costa o pompa cata benzina pot sa bag? Ca fapt divers am schimbat o pompa la o Nova zilele trecute pentru ca alimenta in mod curent de 100k lei. 2700000 lei Bosh. Se mai distreaza oamenii.
  21. Eu schimb la 5000. Sa schimbe la 10000 cei care au 4 litrii in motor. La doua kile si ceva cat ia Matiz-ul merita schimbat mai des. Ce spun cei de la garantii si service este treaba lor. Motorul este al meu, eu am dat banii pe el si de garantie ma doare in cot. Am renuntat cand s-au uitat la mine ca la OZN-uri ca am solicitat un schimb de lichid de frana. Cica la revizie. Ei este oameni de afacerisi nu se ocupa de maruntisuri. Masina a trecut de perioada de fiabilizare asa ca La cat mai multi kilometrii Bumbi ca are grija tata de tine.
  22. Normal este sa nu scada deloc. La mine pana acum (inca nu s-a spart), nu a scazut nici macar un milimetru. Orice scadere de nivel inseamna pierderi pe undeva deci atentie. Daca tot ajungeti prin service, poate ii trageti de limba pe cei de acolo. M-ar interesa si nu cred ca doar pe mine, ce antigel original are Matiz-ul din fabrica. Intr-un an si jumatate, trecute, este la fel de clar, curat si albastru ca in prima zi. In primavara va trebui sa il schimb si m-am convins pe propria piele ca tipul asta este bun (macar ca antioxidant). Eu am incercat sa aflu sau mai bine spus sa vad eticheta de pe bidon sau butoi (in ce o fi ambalat) si n-am reusit. Secretomanie mareeeeeeee!
  23. Las' ca are io aproape 13k km si face la fel. Izolatia fonica lasa mult de dorit si zgomotul specific de frana de tren patrunde in interior. Se poate rezolva printr-o izolatie fonica mai buna (dar cere munca) sau asa cum am facut eu, MUZICA MAI TARE. Cand treci prin apa nu ai impresia ca zgomotul este cam mare fara de alte masini? Nu mai vorbesc de zgomotul picarurilor de ploaie pe plafon. :rastabanana:
  24. bogris, daca vrei sa incendiezi o masina, gasesti metode mai simple si mai eficace decat fire directe intre baterie si cas, etc. Asa se face o instalatie electrica varza si o masina gioarsa. La Matiz su nu numai, instalatia electrica are trase toate firele necesare instalarii unui echipament audio, inclusiv pentru difuzoare (mai putin antena). Este nevoie doar de adaptarea conectorilor si gata: ai muzica pe masina
  25. Gata. Nu mai scriu prostioare. keluboss, am incercat sa iti scriu un pm dar nu imi merge acum. Cica sa incerc mai tarziu. Daca nu uit...
 

×
×
  • Create New...