Jump to content

Salex

Super Moderatori
  • Content Count

    5552
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    193

Posts posted by Salex


  1. Intotdeauna mi-am dorit sa fac rost de o caroserie/sasiu "din fabrica", sa bag totul intr-o baie de tratare antirugina (zincare etc) dupa care a fac o vopsire corecta si o protectie excesiva a cavitatilor. Paradoxal, cel mai aproape de "vis" am fost cu o Dacie  ... Bune manevrele facute, se preteaza pentru o masina care se va intalni (nu-i asa ?) des cu drumuri desfundate, apa, namol ...

    • Like 1

  2. Ceva e (maxim maxim) de putred (si) in situatia asta ! Am trecut prin asta, stiu cum e. Eu am ales sa pierd pe partea de CASCO si la o eventuala revanzare si sa repar masina. 

    La ce am vazut in poze, nu as cataloga trauma masinii nici macar ca fiind modesta ... Pana si o agatatura in parcare ar fi putut fi mai nefericita. Estimez ca reparatia s-ar putea face in regie proprie undeva intre 6000-8000 lei. Nu poti negocia cu asiguratorul in directia asta ? Daca da, poate ii convingi si sa nu bage masina in "lista negra".

    Oricum ar fi, mie nu imi vine sa cred ca asiguratorul considera valoarea reparatiei ca fiind nejustificata fata de valoarea masinii. Sunt de aceeasi parere cu @Akon ...

     

    • Like 1

  3. Bun, clarificari ... 😁

    Am trecut pe la service dupa ce au desfacut motorul. Aici nu am fost prea explicit, au dat jos doar chiulasa.

    Lantul NU era sarit, poate foarte usor intins, dar nu de natura sa faca buba. Patinele, intinzator, toate arata perfect, zero uzura ! Si bomba ... 3 supape de admisie, cate una din cele doua de pe fiecare cilindru, NU inchid bine. Facut proba de fata cu mine, pe stand, curge benzina cu ele inchise ! Daca nu as sti cr benzina a papat Piulita, as zice ca a vazut doar cele mai mari mizerii. Cumva am simtit ca asta au considerat si cei de la service, cel putin pana cand au vazut cum arata lantul si restul de anexe de la distributie. Nu imi explic, mi-am adus aminte de faza cu zaharul bagat in benzina ... Si, mai nasol, nu imi amintesc de unde naiba am bagat benzina inainte de bucurie.

    Se va prepara chiulasa, ocazie cu care am insistat sa schimbe macar simeringurile. De planat nu e cazul, vedem cum se va finaliza treaba. 

    • Like 3

  4. Asta deja pare clan !

     

    LE: Cand vedem "Suzuca aia mica" la Calarasi, asteptand sa treaca Dunarea spre Bulgaria, spre o "nationala" DWCC facuta la hotel Viva ...


  5. Invartea, totul OK pe bord, baterie noua ... In mintea mea, senzor arbore, MAP sau MAF ... 

    Daaaar, mi s-a dat o lectie de mecanica din partea sefului de la mecanica. Si am apreciat-o la justa valoare, singura parere de rau a fost ca omul respectiv se apropie de pensie (daca nu cumva chiar a depasit varsta !)

    Pe scurt, ca sa nu piarda vremea inutil, mi-a demonstrat ca au investigat absolut tot ce era de investigat. Nu dau detalii, dar se pare ca "recomandarile" facute de cine trebuie functioneaza cum trebuie.

    M-a convins faptul ca a venit cu o dracie foarte smechera de testat compresia. La toti cei 3 cilindri, compresia era undeva de maxim 5-6 ... Stiu sigur ca partea de pistoane/segmenti e foarte OK, deci concluzia a fost una, dar buna si clara: lant sarit ! Agregatul are cam 136.000km, lantul nu a zornait absolut deloc inainte de eveniment, sincer sunt un pic mirat de comportament, nu a dat absolut nimic de banuit pana in momentul in care a zis PA !

    Avand in vedere varsta si km, practic interventia se va incadra la mentenanta (oarecum) normala, nu la buba majora ! Din fericire, motorul nu este cu inferenta, deci nu ar trebui sa apara si daune colaterale ... Ramane de confirmat 😄

     


  6. Piuita face pe smecherul ... Cu bateria noua nu si-a schimbat sentimentele. Pur si simplu refuza sa porneasca. Pe interfata "de buzunar" nu are nicio eroare, l-am dus la o (fosta) reprezentanta Opel. Dupa 2 zile mi-au propus sa desfaca motorul, sa bage un ochi mai de aproape. Mi se par usor aiurea suspiciuni de: segmenti aliniati, supape indoite ... Ma duc acum sa stau de vorba cu ei, nu cred ca nu au posibilitatea sa faca un test de compresie uscat si apoi unul ud ...


  7. Pe 1 Ianuarie am plecat voiniceste cu BEE spre Sibiu, profitand de cele 4-5 zile libere pe care le-am avut in prima saptamana din an.

    Cumva, iarasi m-a mancat si, pe drum, ma gandeam ce misto a fost bateria OEM a lui BEE (similara cu a Nalucii ...) si ce bine se comporta dupa 8 ani si ceva ... Cobeala curata pentru ca pe 7 Ianuarie, in incercarea de a reveni in Bucuresti, bateria a murit subit si fara niciun mesaj de adio ! Departe de a fi suparat pe eveniment, doar mi-a adus aminte de alte doua experiente similare petrecute (la Leganza) cu Varta Silver. Una a cedat la fel de subit la 2 saptamani de la iesirea din garantie, alta a murit cu 1 luna inainte de iesirea din garantie. Sigur, discutam de game diferite, dar comportamentul a fost la fel.

    Am optat sa iau un Bosch AGM cu specificatii identice cu ale bateriei OEM (Varta black) - 60/680. Alternativa ar fi fost originalul, dar se ducea aproape la dublu ca pret.Nu am mai avut Bosch, hai sa vedem ce ii poate pielea 😄

    Arcurile spate ale Nalucii s-au mai lasat putin, sau e doar piticul de pe creier. Ca si strategie, in ultimele luni am mers tot timpul in mod Tourer care are setarea cea mai soft pentru amortizoare. In felul asta am incercat sa pun presiune ceva mai mare pe arcuri, nimic spectaculos, totusi. 

    Revin si cu impresii legate de placutele de frana, acum sunt in masura sa ii raspund mai bine colegului @Dj_Dark. Zero probleme sau emotii la temperaturi scazute (chiar sub -10*). "First bite" la fel de bun, nimic de reprosat. Totuuuuusi, am o mica nemultumire exact acolo unde, pana acum, EBCurile mi-au dat intotdeauna satisfactii ! In urma unor decelerari puternice (provocate, regim de test, autostrada !) am constatat ca am "un fel" de fadding ! De ce zic un fel de ... Am huruiala specifica iminentei aparitiei fadingului, dar pierderea de eficienta nu este la fel de evidenta ca in cazul placutelor "civile". Avand in vedere numeroasele setup-uri pe care le-am testat pana acum, imi este clar ca nu placutele sunt problema, ci discurile. Desi sunt Brembo, nu fac fata la disiparea caldurii. Imi e evident ca placutele sunt prea dure pentru discurile astea, feelingul pe care l-am avut cand am vrut sa iau Red Stuff (putin mai moi decat Yellow, putin mai tari ca Green) trebuia urmat. Atunci m-a intors din drum dealerul, un tip pasionat si care cred ca a avut intentii bune. Nu il suspectez de vreun interes, practic mi-a dat Yellow la pret de Red, doar ca sa imi demonstreze cat de mult crede in recomandarea facuta.

    Candva, prin 2018, am postat pe forum niste discuri mov, la Leganza. Am reusit sa replic performanta si cu Naluca :D. Una peste alta nu am motive de panica, regimul atins a fost unul provocat, strict pentru teste, nu ma caracterizeaza mersul "de zi cu zi" la regimuri din astea. Nu ma apuc sa schimb nimic acum dar, cel mai probabil, la urmatorul schimb de placute o sa imi fac damblaua si o sa merg pe Red. Eu sunt convins ca Green ar fi foarte OK pentru mine, dar un pic de redundanta nu a ucis pe nimeni ;).


  8. Bun, cu echilibratul e clar. Dar de testat serios janta in sine, s-a comis ? Ce au scris si colegii mai sus, s-a verificat ca nu exista niciun fel de deformare la jante ?


  9. @Viktor ultimele din gama Dacia ( Duster, Logan, Sandero, Lodgy, Dokker etc) vin cu LED si chiar lumineaza bine. Deci, as specula ca "intarzierea" nu se datoreaza oglinzii in sine, ci LEDurilor ... Tehnologia a evoluat, costurile au scazut etc.

    @Geo_ZGA vezi ce am scris mai sus ref la culoare. 4300K e culoarea xenonului de fabrica, nu degeaba ... Sunt mega amuzanti cei cu xenon/LED albastru cand circula noaptea, pe ploaie ... cu 20-30 km/h. Am mers, in repetate randuri, pe Valea Oltului, in astfel de conditii, in spatele unor masini chinuite de asa talent, soferii respectivi chiar nu vad mai departe de 10 metri ... Ma mira doar ca nu au taria de a arunca "super investitia de fite" si sa revina la siguranta

     


  10. 1. "Laser"-ul e vrajeala de marketing, are legatura doar cu o gravura 

    2. Urmaresc si eu LEDurile de la Osram, sunt multe tari in care au fost omologate. Deci, eu nu cred ca trebuie sa fim mai catolici decat Papa, RARul ar trebui sa vada daca e OK alinierea la alte tari din UE si, de aici, sa nu mai stea Politia cu chitantierul doar de dragul de a strange bani la buget.

    3. La HIR, Osram LED ofera cam aceeasi lumeni ca si becul incandescent. Deci, nu discutam de dublu sau triplu ... poate sa fir 5-10% in plus. In acest context, as vedea ca avantaje clare culoarea luminii si consumul ceva mai redus. In plus, daca scade temperatura de lucru si scapi de filament, farul ar trebui sa se simta si el mai bine, iar durata de viata a becului ar trebui sa devina, practic, aproape nelimitata. Ca atare, cred ca si costurile ar fi mai mici in timp. Sigur, poate sa crape un driver, in schimb...

    Daca nu ar fi ilegale la noi, eu as merge pe Osram LED, fara rezerve. Ca si culoare, pe mine ma coafeaza "day light", deci un 4000K-5000K. Am ramas obisnuit cu halogenul, nu ma simt OK cu culori prea reci.


  11. La Espero, Cielo, Leganza am schimbat caloriferul fara denontarea bordului. Nubira ma astept sa semene ff mult cu Leganza si Lanos, au fost din aceeasi generatie.

    Nu ai nimic de slabit dinspre firewall, doar scoti colierele furtunelor.

    Ceva tot va trebui vandalizat. La Leganza, cele doua tuburi ale caloriferului erau prinse cu o brida dubla din tabla subtire. Nu prea ai cum sa scoti surubul bridei, deci trebuie putin fortat acolo ...

    Pentru acces am scos toate decorurile de plastic din zona centrala, picioare. Evident, modul climatizare, radio etc.

    Niste degete lungi si subtiri ajuta. De asteptat o doza mare de contorsionism,  la un moment dat ajunsesem cu capul si umerii sub bord si spatele pe scaun :).

    Cum a scris si Viktor, o trusa buna e de mare ajutor.

     

    • Thanks 1

  12. Mama mama, cat timp a trecut !

    Ce vad in filmulet este procedura completa, conforma cu manualul, cu demontare bord etc. In urma cu 12 ani puteam scoate caloriferul FARA demontarea bordului ! Este drept, nu a fost vorba de masini cu CV automata, dar nu cred ca ar fi contat asta. Nu am habar de Forenza, insa imi seamana cu ceva mai nou decat Nubira 2.

    Pentru orice Nubira (Daewoo, in fapt), daca dai bordul jos, cu siguranta nu vei avea probleme cu schimbarea caloriferului. De mare importanta e buretele ala din jurul caloriferului. Multi au fost cei care au pus calorifer nou si s-au plans de lipsa de caldura, deci de efort fizic si financiar inutil. De fapt, daca lipseste buretele respectiv, aerul rece va trece nu prin fagure, ci pe langa ... asa ca lipsa de caldura se datoreaza procedurii/manoperei si nu piesei in sine !

    Rabdare si spor !

    Atentie mare, nu te apuca sa desfaci elementele de plastic pe frig, risti sa crape ... Mai ales ca au o varsta !


  13. Dus la "bun sfarsit" si planul "arcuri OE" la Naluca ... Din pacate, bani aruncati, in mare masura. Cumva, inexplicabil, inspiratia initiala a functionat bine si arcurile luate de la Sachs nu au fost rele ...  Dupa ce am montat arcurile "originale" PSA :((((( situatia raportata anterior nu s-a schimbat serios. Cu siguranta costurile NU au justificat miscarea ... Ca idee, arcurile Opel-PSA au costat mai mult decat dublu fata de Sachs, dar "asezarea" optica nu s-a imbunatatiti dramatic. Masuratori precise, la gol, au indicat o coborare cu cca. 4-5mm, deci nimic serios. O fi efect placebo, o fi alt vector la arcurile "noi", insa impresia este ca dinamica totusi s-a imbunatatit putin. Ce sa mai zic si eu acum ... Cu siguranta, daca as fi avut de ales "before-after", nu as fi facut investitia/schimbarea. Ca si concluzie ... rusine celor de la Sachs ca nu au documentat corect produsul (NU am gasit pe nicaieri informatia clara ca arcurile sunt pentru echiparea Nalucii) si rusine celor de la PSA pentru preturile uriase fata de un produs similar de la un brand de top. 

    Partea buna e ca am arcuri spate de schimb =)))).  Prin primavara, daca am timp de bricolat, o sa presez arcurile de la Sachs (maxim) si le las la soare cateva luni. Ceva imi spune ca o sa se deformeze si vor fi numai bune de montat la un moment dat. Daca e acelasi "ceva" care m-a pus sa cumpar piesele "originale" .. vai mama !


  14. 2 hours ago, stefannnnn said:

    Am încărcat mereu cu antigel,nu am lăsat vasul gol niciodată.

    Pai ti-ai dat singur un raspuns bun. Sistemul de racire este etans, presurizat, daca functioneaza corect, nu ai de ce sa completezi cu antigel. In cazul in care nu sunt pierderi (pe la vreun furtrun, vas crapat sau chiar capacul vasului de expansiune, radiator, calorifer),  rezulta ca ai "un consum" de antigel. Practic, pe undeva iti intra antigel in cilindri. Aspectul bujiilor o sa ne spuna imediat care cilindru e cu problema, mai exact unde de arsa garnitura de chiulasa. Oricum, asta e doar de fun, realitatea e ca motorul trebuie reparat.

    Eu am o fixatie in ceea ce priveste chiulasa, recomand o rectificare fina, chiar daca nu este deformata. Asta pentru a te asigura ca garnitura noua se va aseza cum trebuie. 


  15. Este foarte foarte posibil sa fi "ars" garnitura de chiulasa la ce ai povestit Scoate bujiile dupa ce mergi cu masina (motorul sare macar de 50-60*), fa niste poze clare cu zoom (sa se vada bine zona electrodului) si incarca-le pe forum. 

    La cat aer (cred eu) ca iti intra in sistemul de racire, nu e de mirare ca temperatura creste greu. Totusi, nu te culca pe urechea asta ! Realitatea este ca motorul se supraincalzeste sever, dar racirea NU se face corespunzator prin lichid. 

    Dimineata (sau la temperaturi mai scazute) nu este vizibil abur iesind prin esapament ?

 

×
×
  • Create New...