Jump to content

cristics

Membru
  • Content Count

    294
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

Everything posted by cristics

  1. Pt rotile spate de la Matiz se pot folosi de Dacia 1310, codurile sunt: 30204A (cel interior - mic), 30205A (cel exterior - mare). Deoarece imi trebuiau repede, am montat rulmenti KG (fabricati in India), sa vedem cat tin. La magazinul de unde i-am luat mi s-a spus ca sunt cei mai buni ca raport calitate/pret (13ron, respectiv 15ron) si sunt utilizati de majoritatea taximetristilor din oras. Problema rotii dreapta spate a plecat de la mers cu frana de mana partial trasa (sotia), am inlocuit si toate arcurile.
  2. Cine imi poate spune cam cat costa inlocuirea kitului de ambreiaj la Matiz, la un service autorizat?N-am idee cate ore baga la manopera...
  3. A cedat si al doilea contact in 4 luni (din acest topic rezulta ca nu sunt singurul), de data asta nu s-a rupt, doar e indoit suficient cat sa nu actioneze demarorul. Acum am comandat unul "de origine GM", sa vedem cat tine si asta, dar de data asta schimb si contactul electric (la care se presupune ca se intareste arcul dupa o vreme, arcurile isi schimba proprietatile cu vremea sau temperatura -vara pot sa fie 60 de grade in masina-, deci depinde si de material)...Caut in continuare si unul de Opel Corsa B pt a-l adapta si daca reusesc revin si cu poze. PS: Fac toate astea pt a nu renunta la cheia originala...
  4. NU, daca este decalibrat, tocmai de aceea se face IDLE Learn. Se spunea in topicul dedicat sa NU se mai umble la IAC...e suficient sa faci o curatire in zona clapetei de aer (cu WD40). Pe evacuare cum se aude? Mi se pare ca "tacanitul" specific motorului este constant totusi si merge aproape rotund...Cu un ELM327 sau la diagnoza cum e turatia? Daca era o problema de injectoare, se vedeau timpii la diagnoza.
  5. Din filmulet, relantiul se modifica in "mai rau" odata ce porneste ventilatorul (cel putin asa am perceput la sec. 20-21). Bateria e buna? Tensiunea data de alternator e ok? Parca nu-l tine cum trebuie dupa pornirea ventilatorului, ori IDLE Learn tocmai de aceea se face si cu A/C-ul cuplat daca este, daca nu vezi cu farurile aprinse pe faza lunga...Cred ca e totusi de la IAC, nu revine in pozitia care trebuie...
  6. Or exista contacte de Matiz pe piata noastra, dar sunt proaste (si daca le schimbi nu tin mai mult de 100000km). La Opel nu am auzit de asemenea probleme (rupere contact), chiar am avut unul de 23 de ani cu contactul original si s-a rupt cheia, nu contactul. Nu stiam ca Opel face masini in China, dar chiar si asa pot impune standarde de calitate.
  7. Cica s-ar potrivi contactul de Opel, cu o usoara scurtare (am gasit informatia pe un blog). Se poate gasi cu google pe imagini.
  8. http://www.pieseautoradacini.ro/electrice/1425-contactor-aprindere-cielo.html Am mers cateva zile cu o cheie improvizata in contactul electric si cheia in contactul rupt (pt a nu se bloca volanul si activarea pornirii), dar nefiind apasata, nu s-a facut unul din contacte si nu mi-a mers cd player-ul si AC-ul (asta am constatat, dar mai erau si altele pe acolo, nu m-am uitat pe scheme).
  9. Nu pot sa spun despre piesa din primul link nimic deoarece nu am incercat-o (nu o mai au si nu a stiut cel de la radacini cand o s-o aibe pe stoc), de aceea am comandat-o pe cea ieftina. Nu cred ca e vorba doar de aceasta piesa care e din antimoniu. Personal, cred ca e o uzura si la partea in care intra in contactul electric (se poate incerca cu orice piesa noua in contactul electric vechi) si cand invarti de cheie tinzi sa invarti mai tare ca sa invarta electromotorul. De aceea cred ca e bine sa se comande si contactul electric impreuna cu contactul mecanic (eu nu am facut-o deoarece nu il mai au nici pe ala pe stoc, dar cu proxima ocazie il comand).
  10. @vrazvanc: Dupa cum se vede din a doua imagine, nu era rupt ci doar torsionat. Daca invarteai, mergea totul mai putin pornirea. Legat de blocarea volanului in mers, nu prea vad cum se poate cu cheia bagata, in pozitia II. Oricum, eu am folosit suportul de la contactul original, am schimbat doar piesa in care bagi cheia, cu cateii adaptati. Astazi am montat contactul chinezesc, dar am avut alta surpriza neplacuta: acesta are doar 6 catei in loc de 8 si cheia mai lunga. L-am adaptat si pe asta, sa vedem cat tine.
  11. Din pacate, al meu a tinut fix o saptamana si nu e din China, l-am cumparat de la fosta reprezentanta Daewoo. Abia acum o sa incerc o chinezarie (la radacini nu are decat modelul ieftin). Personal nu pot sa dau vina numai pe materialul prost, am observat ca originalul intra fix in gaura "contactorului" electric, pe cand piesa de schimb nu. P.S. Am atasat poze cu modelul de contact de care sa va feriti.
  12. Buna intrebare, am observat ca de acea gheara se agata mecanismul de blocare al volanului. Acea gheara e "motivul" pt care trebuie sa apesi din partea opusa cu ceva subtire (sarma) mecanismul de blocare volan, prin gaura pe unde iese "limba" (care se rupe de obicei), cand introduci contactul la locul sau.
  13. Am rezolvat-o simplu, conform descrierilor din forum. Singura "problema" a fost ca nu s-au potrivit "cateii", cei originali fiind mai grosi. I-am comparat si am gasit 6 din 8 din butucul nou identici ca dimensiuni (cei originali aveau niste cifre incrustate 2, 3 si 4), ceilalti 2 a trebuit sa-i subtiez. Merge fara probleme, sa vedem cat tine
  14. Salut, a cedat si la mine butucul (83000km, 7 ani). Am insa o nedumerire si mai bine astept raspuns decat sa stric si contactul: se spunea ca dupa demontarea contactului electric de pe butuc, sa-i pui mufa la loc si sa invarti in sensul acelor de ceas. Intreb si eu: cat invarti de el, scurt ca la cheie sau trebuie sa treaca printr-o pozitie, doua? Invartit invers, isi revine la pozitia initiala. Nu-mi dau seama care e pozitia buna, pt ca a cedat la pornire demaror si au ramas becurile aprinse in bord, banuiesc ca trebuie sa dau in sens invers doua pozitii si apoi sa incerc "pornirea" apasand. Pana imi vine butucul, am nevoie de masina, multumesc. PS: Rog un moderator sa stearga acest post deoarece era specificat la postul #39 ce ma interesa. Din pacate, am citit printre randuri acel post.
  15. Salut, ma intereseaza un volan de matiz (pret si poze). Multumesc
  16. Tipul asta http://uleideulei.ro/gm-5w30-longlife-litru-p-392.html l-a folosit cineva? (sper ca nu e acelasi din postul de mai sus). Vad ca indeplineste normele si pretul e mic... PS: Raspund tot eu: e acelasi din postul de mai sus (daca mariti poza, se vede ACEA C3, desi vanzatorul zice ca indeplineste ACEA A3/B3)
  17. Daca nu vrei sa mai deschizi geamurile din fata, e ok .
  18. Incearca sa nu mergi subturat, la retrogradarea 4-3 ar trebui sa fi undeva la 55km/h...o sa vezi ca nu o sa mai ai probleme
  19. No offence, trebuie cautat pe forum pt ca stiu ca s-a dezbatut subiectul, nu am timp sa caut. De aceea e forum, ca sa se lamureasca problemele.
  20. Nu e neaparat sa pui ulei in filtru, dar daca pui (nu cat sa-l umpli, vad ca toti spuneau ca oricum o sa curga) o sa vezi ca se comporta ca sugativa: la inceput il umpli si dupa aia vezi ca dispare si tot pui pana se imbiba si nu mai trage deloc. Implicit, scapa ceva ulei si se unge si garnitura. Daca nu faci asa, o sa trebuiasca sa mai completezi ulterior cu vreo 200ml. Din practica pot sa spun ca daca fac aceasta operatie, nu mai trebuie sa completez ulterior si bag exact dupa insemnele de pe bidon si intotdeauna cu 1cm sub nivelul de maxim de pe joja. La service, ar trebui sa porneasca motorul, sa astepte sa se scurga uleiul si sa verifice nivelul, pe cand asa baga cantitatea exacta. Dar la fel de bine, daca ai manualul masinii bagi cat scrie.
  21. @ ProjecT_SymbiosiS: Nu stiu cum ai tras concluzia cu cele 2 uleiuri (cel de 35 si cel de 50 ron), dar cred e pe dos: cel din BG e 35 si cel din Olanda e 50. Ideea e ca Valvoline produce pt piata de Est (prin preluarea Prista OIL) si pt cea de Vest (am vazut la Liqui Moly aceeasi politica) si nu cred ca produce in Turcia (de acolo provin Castrol si Mobil1 pe piata noastra). La postul #1760 din topicul dedicat uleiurilor recomandate pt Matiz cred ca e lamurita treaba cu tipurile de Synpower. Daca dai
  22. http://www.comunicatedepresa.ro/sc-prista-oil-romania/prista-oil-group-este-desemnat-distribuitor-oficial-al-produselor-valvoline-in-europa-centrala-si-de-est/ De aici am tras concluzia de ce exista 2 (sau mai multe preturi): unul in jur de 35ron si altul in jur de 50 ron (ma refer doar la synpower 5w30 simplu) Nu pun alt synpower deoarece Matizul nu trebuie sa indeplineasca cerinte Mercedes, BMW s.a., fiind vorba doar de aditivii din componenta uleiului, plus ca prefer sa-l schimb la aprox 6 luni (un schimb la sfarsitul lui aprilie, odata cu incalzirea vremii si altul la sfarsitul lui octombrie cand vine frigul), 85% din drumuri fiind facute numai in oras, max 4km. De obicei cumpar 3l primavara si 2l + 2 filtre w67/2 iarna si nu am nici un fel de problema, pana acum.
  23. Legat de problema cu uleiuri fabricate pt SUA sau UE, stiu ca au existat discutii pe tema asta in alt topic dedicat uleiului pt Matiz. (apropo, aici suntem cam off-topic si se supara cineva pe noi). Unul din cei mai vechi membri ai forumului, dar si priceput in a da sfaturi , Tolin, se referea la acest aspect si am ramas cu ideea ca nu e bun uleiul fabricat pt piata americana la masinile noastre. Daca ai rabdare, poti sa cauti in forum. Legat de sunetul motorului, am avut aceeasi impresie cand am schimbat Mobil 1 Super S 10w40 (pe care mi-l bagau la service cat era masina in garantie) cu Valvoline Syn Power 5w30, adica motorul a devenit mai galagios cu cel din urma. Nu stiu daca asta poate spune ceva despre ulei, eventual ca e mai subtire (mai putin vascos), dar proprietatile de ungere le poti observa in timp. Am mai spus ca nu schimb uleiul decat daca sunt nevoit, dar "voi arunca cu piatra" primul daca Syn Power-ul nu-si face treaba macar pana ajung la 150000km (acum am 75000km).
  24. Cred ca cel mai potrivit este cel facut pt piata europeana (Ashland, care vine de fapt din Bulgaria). Vezi la uleideulei la ulei opel...cel care are eticheta "veche"...il folosesc de 4 ani, e ok...intre timp (iarna trecuta) am incercat unul cu aceeasi eticheta, dar la 50ron/l si mi s-a parut mai prost: pe joja au aparut bule de apa si la capac la fel...Cu cel de care spuneam (de care am si acum in motor) nu am avut nici un fel de probleme (consum, condens). Daca o sa fiu nevoit sa-l schimb (din cauza scumpirii, dar si a calitatii), o sa incerc cu GM Dexos 2 5w30, care e si mai ieftin/l si e folosit la gm si opel la service.
  25. Sunt de acord cu tot ce ati spus, doar ca mai toti producatorii de uleiuri specifica in fisele lor ca se recomanda schimbarea la 2 ani (repet, din cauza aditivilor care isi pierd proprietatile, nu dupa considerente ca arata bine, miroase bine sau nu are mizerie in el). Si eu schimb uleiul la 2 ani (am pus doar Elf Tranself NFJ 75w80 GL4) si verific anual nivelul (asta inseamna aprox 13000km). Fac acest lucru, deoarece la fiecare schimb vad ce se aduna pe surubul magnetic si aia e doar ce se vede, dar sigur exista si alte impuritati care pot fi depistate doar prin analiza chimica. Din pacate, aceasta masina are ca punct slab cutia de viteze si de aceea necesita interetinere deosebita, fata de alte masini. Ma batea gandul la un moment dat sa pun aditiv cu MOS2 de la Liqui Moly, care teoretic reduce uzura si sa observ la urmatorul schimb cata pilitura se aduna, dar nu imi permit sa fac experimente.
 

×
×
  • Create New...