Jump to content

robertinoo

Membru
  • Content Count

    342
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by robertinoo

  1. Azi, la o ridicare a capotei, am observat ca aproape nu mai am lichid de frana in borcan. Stiind ca am mers, acum vreo doi ani, cu sabotii blocati pe stanga spate dupa ce sarise siguranta, m-am uitat la roata si am observat pe tambur la exterior si pe janta la interior, putin chiar si la exteriorul jantei, ulei cu nisip. Acum ca pierde lichid, e clar. Set garnituri pistonase am, dar cu siguranta ar trebui sa schimb si tamburul, cel putin de pe acea parte. Cum nu vreau sa mai bag bani in masina pana in ianuarie cand expira ITP-ul si e posibil ca atunci sa ajunga la casare, v-as ruga daca aveti un tambur sau doi, care oricum sunt mai buni ca ai mei care au 130000 km (plus mers cu sabotul blocat pana mai sa ia foc), care nu va mai trebuie, as da o bere pe el. Multumesc!
  2. Acum o saptamana am uitat, pentru prima data, faza lunga aprinsa vreo jumatate de ora. Masor bateria si avea 12.26V. Dau cheie si doar "pac" se auzea dar de pornit nici vorba. Am pornit-o, la fel, pentru prima data, impinsa si am facut cativa km. A doua zi dimineata avea 12.80V si a ponit fara nici o problema. E vorba de o Varta de 40A care are cativa ani.
  3. La 125000 km am schimbat IAC-ul. Nici nu m-am gandit sa-l curat, stiind ca nu l-am curatat niciodata. Am dat 50-55 lei pe cel mai ieftin si merge excelent. Cel vechi era atat de murdar cu depuneri solide si funigine incat nu cred ca se mai curata decat poate cu peria de sarma. La fel era si corpul clapetei. Si eu mai opream motorul la plecarea de pe loc dar e posibil sa fi fost si din cauza IAC-ului. Al tau poate e mai curat ca al meu care cand l-am schimbat nu mai tinea relantiul absolut deloc si tot asa, pornea mai greu.
  4. Pana una alta am montat capatul rupt al contactului, cu poxilina, intr-o cheie de la o pendula veche. Probabil te referi la posibilitatea de a se bloca volanul daca cheia cu cip nu sta fixa pe pozitie; voi fi atent si voi merge cu viteza redusa, pana voi schimba contactul.
  5. La 126.000 km a venit timpul sa se rupa si la mine bucatica metalica de la contact. Bine ca s-a intamplat exact in fata blocului unde locuiesc. Multumesc tuturor celor care au dat detalii despre cum se repara provizoriu. Am pornit-o cu surubelnita direct din contactul aprindere. Acum ma gandesc sa o pornesc cu bucata metalica originala, rupta, bagata in contactul aprindere, rotind-o cu un patent ca sa nu deteriorez locasul din plastic. Eu intentionez sa casez matizul in ianuarie 2016, asa ca nu cred ca mai merita sa investesc in contact nou pentru ca exista riscul sa-l nimeresc de calitate proasta sau sa ma chinui sa-l montez. Ma gandesc si la varianta sa atasez o rotita de la aparatele radio pe lampi la bucata de metal rupta ca sa nu folosesc patentul sau sa pun un intrerupator sau buton. A incercat cineva varianta cu butonul? Cum ar trebui legate firele intre ele? Multumesc!
  6. Eu l-am schimbat o singura data, cand aveam 60000 km. Stiu ca nu am avut suficient ulei bun si am mai cumparat 1l din cel mai ordinar ulei de cutie, romanesc, la aproximativ 10 lei/litru. Mecanicul zicea ca in cutie, uleiurile diferite nu se bat intre ele; constat ca a avut dreptate.
  7. Nu mai tine frana de mana. Cred ca nu prea am de unde sa mai reglez ca ajung la capatul filetului. Nu as schimba tamburii iar ferodourile le-am schimbat recent. Se poate face o improvizatie sa mai am frana de mana in continuare?
  8. Cea care avea 6V era noua, firma romaneasca; celelalte ale aceleeasi firme aveau intre 12 si 13V. Cred ca e util sa ai aparatul de masura la tine ca sa nu-ti bati capul cu inca un drum la magazin, de nimeresti una descarcata.
  9. Acum vreun an am gasit o baterie Varta la jumate de pret, am pus-o pe masina, ca tot era iarna, iar Rocketul original l-am dus in casa. In primavara cand am repus-o pe masina nu a mai pornit dar nici nu m-am sinchisit sa o incarc. Varta se comporta excelent. Am mers sa-i cumpar baterie tatalui meu, bineinteles, cu aparaul de masura la mine. Una dintre bateriile din magazin avea aproximativ 6V - va dati seama ca ar fi tinut putin (nu era o firma de renume gen Bosch sau Varta).
  10. Pe unul din numere lui de telefon, vanzatorul mai are o masina la vanzare, un Chevrolet Spark: http://www.masini.ro/chevrolet/masini-second-hand/spark/405847/ Cel mai probabil este bisnitar si atunci nu cred ca merita drumul pana la Ploiesti. Sa nu fi facut din doua matizuri, unul. Eu am avut posibilitatea sa iau un matiz cu 100 euro de la cineva, tot alb, din 2002 pe care-l primise ca diferenta la un schimb, si sa pun totul de pe a mea din 2008, pe aia, ca a mea tot avusese accidentul cu copacelul, pe dreapta spate. Dar ma mai costa si manopera vreo 100 si m-am lasat pagubas; tot o reparasem deja pe a mea, cat de cat.
  11. Cu siguranta, matizul acela se va vinde repede, daca e ok - vad ca in alta parte scrie ca are carte service ceea ce e bine. Acum vad ca pozele au fost facute pe 2 februarie si pe 14 a fost pus in vanzare pe alt site deci trebuie verificat. Si vopseaua metalizata protejeaza mult mai bine impotriva ruginii. Are cauciucurile schimbate (desi Continentalurile originale rezista peste 40000), de aici as trage urmatoarele concluzii: 1. A taiat cel putin unul din ele cum am patit eu si atunci a hotarat sa schimbe tot setul. 2. Are bani si din cauza invechirii lor, pentru mai multa siguranta sau pentru mai multe sanse la vanzare, a hotarat sa le schimbe. 3. A dat kilometrajul inapoi.
  12. Daca amicul se pricepe la masini, isi va da seama de eventuale zgomote ale motorului, desi la 50000 km nu ar trebui. Pompa nu trebuie schimbata odata cu distributia - eu am 125000 km si nu am schimbat-o. In matiz nu intra apa. Nu exista probleme specifice de motorului daca e intretinut corespunzator. Caseta de directie nu are probleme la matiz. Sistemul de franare nu are probleme; pana la 125000 km am schimbat doar pistonasele pe spate care sunt ieftine si se blocasera; unii au mai schimbat glisierele dar la mine nu a fost cazul. Merge 5W30 pana consuma apoi se poate trece la mai mare - ex: 10W40, cel putin eu asta folosesc acum, sau segmentat motor si schimbat cu aceasta ocazie si semeringuri supape. Costurile de intretinere la mine au fost foarte mici - pana la 125000 km cheltuind in 7 ani in jur de 3000 lei - aici intrand uleiuri, amortizoare, filtre, placute, saboti, distributie, recent bratele si bucsele fata si IAC-ul si manopera, cand nu am reusit eu sa repar. Unii au mai schimbat cablul de ambreiaj - dar la mine nu a fost cazul.
  13. Corect, dar majoritatea incep sa aiba "bube" dupa un anumit nr. de km. De asta sunt adeptul unui nr. cat mai mic de km la achizitie. Poate e bine sa cumperi o masina care nu e in primii ani ai modelului respectiv - astfel poti auzi de la altii daca sunt sau nu fiabile. Ex. am cumparat un Corsa D in 2013 (fabricatie 2009), model lansat in 2006. Multe masini pot fi mai putin fiabile datorita noilor tehnologii care sunt mai putin testate.
  14. Mergi la un alt mecanic poate sunt probleme doar la timonerie. Cutie buna poti gasi. Eu am 125000 km si schimba perfect. Oricum din 3 in 2 schimba daca scad sub o anumita viteza ; nu intra din 3 in 2 daca am 35 km/ora; cred ca are ceva protectie.
  15. De acord. Eu am luat masina de 3 ani jumatate, de la primul proprietar, o doamna, care facuse doar 3200km in aceasta perioada. Masina avea carte de service, cauciucurile originale ca noi din anul fabricatiei 2009, toate actele pe numele ei. De obicei, primul proprietar care a avut bani sa cumpere masina noua, nu-si bate capul sa dea kilometrajul inapoi. Nu as cumpara masina mai veche de 4 ani sau 40000 km, ca sa aiba cauciucurile originale (in functie de nr. de km trebuie sa aiba o anumita uzura), cu parbrizul si geamurile originale - asta poti vedea dupa serii.
  16. Nu m-as duce in Germania dupa masina dintr-un motiv simplu - masinile bune de pe site-uri gen mobile.de, nu le prinde cumparatorul de buna-credinta ci intermediarul. Firmele autohaus au programe care le anunta cu mult timp inainte ca anuntul sa fie vizibil pe site, ca un german a scos la vanzare o masina buna. Justitia germana a hotarat ca aceste programe sunt legale. Asa ca mai bine e sa cauti pe site-uri romanesti. Eu asa am facut, dar trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Timp de cateva luni, zi de zi, din decembrie pana in aprilie am tot facut oferte pe internet diferitilor vanzatori, pentru ca eu consider ca nu merita sa dau in Romania, mai mult decat da germanul pe o masina similara de pe mobile.de, ca doar n-oi fi eu mai bogat. Asa ca am tot ofertat si negociat in 2013 la vreo doua Golf V din 2008, la o Toyota, la Golf VI, Ford, etc, toate cu cel mult 40000 km la benzina si cel mult 90000 km la diesel. Dar nu accepta nici unul, un pret cosiderat de mine normal. Abia dupa ce mi-am cumparat un Opel Corsa din 2009 cu doar 3200 km in bord, tot incepeam sa primesc mesaje de la cei cu Golfuri sau Toyote ca mai lasa la pret . Bine ca aveam matizul si nu eram presat sa cumpar. Acum, de aproape doi ani, le conduc pe ambele cu placere.
  17. Vand Matiz E, 2008, in Iasi, 125000 km reali. Taxa este platita si nerecuperata. Sunt unic proprietar si a fost condusa numai de mine. Gasiti, pe forum, informatii detaliate despre masina. In ianuarie, am schimbat bratele si bucsele pe fata, un segment al tobei si IAC-ul. Are roti de iarna si roti de vara. Nu a avut accident frontal. Masina functioneaza in parametri normali. Este o masina de care am fost si sunt foarte multumit. ITP -ul e valabil pana in ianuarie 2016, rovinieta pana in martie 2016, asigurare pana in februarie 2016. Se vinde numai cu inmatriculare imediata pe numele noului proprietar, pentru a evita complicatiile ulterioare, cum ar fi, amenzile. Pretul nu este negociabil. Necesita reparatii la partea exterioara a caroseriei; prezinta zgarieturi si pe plasticele din interior. Se vinde conform grilei: - in martie - 4200 lei - in aprilie - 4100 lei - in mai - 4000 lei - in iunie - 3900 lei - in iulie - 3800 lei - in august - 3700 lei - in septembrie - 3300 lei - in octombrie - 3200 lei - in noiembrie - 3100 lei - in decembrie - 3000 lei Tel. 0752340545
  18. La discul din dreapta am avut trei portiuni circulare, pe centru, lipsa. Era cam ca la smaltul sarit la o oala, dar mai adanc. Initial, am dat cu ciocanul, pe toata suprafata, ca sa nivelez cat de cat, apoi am luat cu pila si acum nu se mai simt trepidatiile. Mecanicul zice ca din cauza materialului prost; eu ma gandesc ca fiind doar pe exteriorul discului dreapta-fata, sa fi sarit apa pe disc dupa o franare mai violenta. Discurile au 125000km si sunt originale si intr-adevar nu s-au ovalizat. Se gaseste ansamblu disc, fuzeta, rulment, calaret la 100-150 lei, dor ca la mine in localitate, unde am gasit, discul era mai uzat ca al meu, asa ca am renuntat sa cumpar. Si placutele le-am inlocuit la inceput cu Ferodo SL, apoi cu mai ieftinele HiQ. Si alte masini vin cu problemele lor. Are un prieten un Ford Ka din 2005, cu 70000 km (l-a luat sa-l foloseasca in Germania pentru ca asigurarea e mai mica), recent a venit cu ea si dupa ce a ajuns in Romania, probleme cu pornirea, cel mai probabil electromotor defect. Si sub capota e asa mic spatiu; toate sunt ingramadite.
  19. Sunt de acord ca merita sa ai doua masini; din diferenta de consum si iti platesti unele reparatii la matiz. Al meu e din 2008 si ma bate un gand sa renunt la el la anu', vanzare dar cel mai probabil la programul rabla, cand implineste 8 ani. Cu toate ca motorul functioneaza perfect (cu consum de ulei) la cei 125000 km, cutia la fel. Ce ar cam trebui sa fac, daca o mai pastrez, dupa cum am vazut la tine, e rectificarea discurilor sau schimbarea lor (dar cand se dau jos, cred ca trebuie schimbati si rulmentii) si operatiuni de tinichigerie (are gauri in portiere) si vopsitorie. Cu ambreiajul cum stai? A fost schimbat?
  20. Am 125000 km si nu am schimbat ambreiajul. De 7 ani umblu cu cablul de ambreiaj de rezerva in portbagaj si nici asta nu s-a rupt inca. Cel mai probabil voi casa matizul in ianuarie 2016. In ultimul an, cam 12000 km, am avut o idee trasnita si nu stiu cat e de logica - sa schimb vitezele din I in III din II in IV ca sa prelungesc viata ambreiajului ( asta, ca ma gandeam sa renunt in ianuarie 2015 la masina), pe langa faptul ca prefer sa merg cat mai mult intr-o viteza. Oricum, pica ambreiajul, sau distributia, renunt instantaneu la masina; nu mai bag sute de euro inutil in ea.
  21. Uleiul il mananca cel mai probabil pe la garniturile de la supape, deci prin completare se innoieste treptat, ca de la schimb la schimb. Cineva nu a schimbat uleiul la o dacie timp de 180000 km pana s-a defectat iremediabil; a inceput experimentul dupa 200000 km cand incepuse sa-i manance ulei. Ar fi interesant sa fac un astfel de experiment la matiz, dar nu stiu daca voi mai avea dorinta sa o pastrez mai multi ani, schimband pe viitor distributia, ambreiajul, care implica niste costuri. La Opel nu sunt astfel de costuri in viitorul apropiat - ambreiajul e hidraulic, distributia pe lant. Dar nu se stie niciodata.
  22. Asa cum e al meu la caroserie, probabil ca nu valoreaza mai mult de 750 euro (cu taxa platita si nerecuperata). Am pus un anunt de vanzare pe internet cu 750 euro si in urmatoarea ora m-au sunat doi potentali cumparatori. Insa, primul cu care am vorbit, parea om serios dar mai apoi m-am prins ca el nu vroia sa o treaca imediat pe numele lui, iar eu nu vroiam sa o vand altfel ca sa nu ma trezesc cu amenzi, de la lipsa rovinieta, pe numele meu. Clar era un bisnitar nici nu vroia sa ne intalnim fara sa am C.I.V la mine - vroia sa o ia pe loc; cand am vorbit prima data se plangea ca a cautat pentru firma si la toate matizurile ce le-a vazut, batea motorul. Asa ca m-am razgandit, pe al doilea nu l-am mai contactat si am sters anuntul. Apoi am mai bagat in ea 700 lei, pe asigurare, rovinieta si reparatii si o mai tin un an pana-i expira ITP-ul si apoi ori o vand cuiva care o vrea pe numele lui, ori o vand pentru programul rabla, ori o vand pe bucati. De un an jumate am o a doua masina, un Corsa din 2009; avand in vedere ca prea mult nu as lua pe Matiz, ma gandesc macar sa menajez putin Opelul, mergand aproximativ 10000 km cu o masina si 10000 cu cealalta/ pe an. Si daca ma gandesc bine, la 10000 km cat merg cu Matizul, la consum de 1l/100 mai putin decat la Opel, as merge pe o economie de 500-600lei, bani care imi acopera in medie, anual, cheltuielile cu o masina. Cum spuneam, matizul nu m-a lasat in drum nici macar in cazul accidentelor; nu a fost lovita la nivelul rotilor sau frontal. Am rugina mai pronuntata pe portierele frontale, la colt. Am vazut astazi un Matiz verde, probabil din generatia mai veche, carpit cu tabla zincata prinsa in caroserie cu popnituri, peste portiunile ruginite.
  23. Pe la 120000 km s-a oprit motorul in intersectie. A pornit greu si apoi tineam relantiul ca la dacie. S-a rezolvat cu achizitia unui IAC nou, cel vechi nu-l curatasem niciodata si nu cred ca mai aveam ce sa-i fac pentru ca arata groaznic chiar si dupa curatare. Am dat 58 lei pe cel nou si merge perfect. Apoi m-a lasat toba - s-a lasat din cauza gravitatiei de la imbinare ca se rupsesera din sudura cele 2 fiare care tineau toba pe pozitie pe mijlocul masinii; cu 50 lei am rezolvat cu inlocuirea partii colierului cu o bucata de teava; acum am toba dintr-o singura bucata. Check-ul sta in continuare aprins si nici nu ma intereseaza, cum nu m-a interesat niciodata, de ce. De 40000 km nu-i mai schimb uleiul, doar completez. Filtrul il schimb din cand in cand. Tot de curand aveam ceva batai pe la roti care s-au rezolvat cu inlocuirea bratelor si a bucselor bara stabilizatoare - cost 130 piesele+150 lei manopera - ca un brat nu vroia sa iasa. Dupa 4 accidente, tot nu ma lasa inima sa-l abandonez, ultimul luna aceasta cand un alt matiz a intrat in mine. Abia in ianuarie 2016, implineste 8 ani si poate fi considerat o rabla. Niciodata nu m-a lasat in drum; nici in cazul accidentelor. Ii dau nota 10!
  24. Atunci e clar; garniturile supapelor sunt de proasta calitate. Te duci la mecanic, iti segmenteaza, ba pui si set-motor nou ca tot e ieftin, simeringuri supape si bineinteles ramai cu ideea gresita ca uleiul e de vina de a fost nevoie de sgmentare pe la 100 si ceva de mii de km. Si eu am 110000 km si ar fi trebuit sa schimb simeringurile astea de pe la vreo 80000 km cand degeaba am trecut la 10W40 ca nu s-a modificat nimic la consumul de ulei; sa vad cand am timp sa merg la mecanicul meu sa-l intreb daca poate sa faca operatia de mai sus. Simeringuri de astea se gasesc de calitate in magazine si pe la ce preturi?
 

×
×
  • Create New...