Jump to content
Sign in to follow this  
Kinetix

Carburator Dacia Pe Tico

Recommended Posts

Salutari.

Sunt cateva luni de cand am sugerat inceperea unui astfel de topic. Pe atunci nu cunosteam prea bine carburatorul de Tico si nici functionarea accesoriilor lui: furtunase, valve, capsule, etc.

Intre timp m-am mai dumirit si m-am gandit cum s-ar putea face un "transplant" de carburator. Am tot respectul pentru ingineria din carburatorul original, dar buzunarul meu e mai practic: "e mai bun carburatorul care determina un consum mai mic", zice el.

Asa ca am trecut la treaba. Am reconditionat si modificat un carburator pt Dacia 1300 (cu difuzor de 25,5mm).

Au fost necesare o sumedenie de modificari si adaptari, dar pana la urma s-a realizat. Si...merge.

Mai sunt necesare reglaje fine si optimizari, dar inceputul a fost facut.

Iata doar cateva modificari/adaptari necesare:

- flansa talpa carburator (textolit 12mm grosime). Flansa se deseneaza dupa conturul unei garnituri originale de talpa carburator Tico, dar se decupeaza doar gaura corespunzatoare corpului II. Apoi se suprapune o flansa calda de la carbul de Dacie centrata pe acest decupaj, gaurile de prindere fiind rotite cu 90 de grade. Se traseaza si apoi se dau gaurile. Cele 4 gauri pentru prindere pe galeria de admisie se fac de 9mm, iar cele doua pentru carbul de Dacie si fac de 6,5-7mm si se fileteaza M8 (in ele vor intra doua prezoane M8 de care se prinde noul carburator).

- cala de textolit, elice economizoare si garnituri de carton pentru carb de Dacia (fiecare se vor pili/poliza un pic pentru a face loc celor doua suruburi de prindere pe galeria de admisie)

- inel (reductie) plastic pentru racordul la carcasa filtrului de aer

- scripete plastic si suport din platbanda metalica pentru devierea cu 90 de grade a cablului de acceleratie

- inel adaptor (bronz) pentru centratorul de amestec din carburator (reduce suprafata difuzorului, crescand viteza aerului prin carburator, pentru o pulverizare mai buna)

- ureche metalica (platbanda metalica grosime 2mm) pentru prinderea carcasei filtrului de aer (nu se mai potriveste la vechea gaura din capacul culbutorilor)

- cablu de soc de Dacie

- vreo 20cm cablu frana bicicleta (se innadeste cu cablul de acceleratie, folosind un conector electric cu suruburi, fara a-l modifica pe cel original al masinii, pentru a face usor revenirea la vechiul carburator).

- etc.

Daca sunteti interesati de detalii, va mai dau.

post-6669-1197981416_thumb.jpg

post-6669-1197981438_thumb.jpg

post-6669-1197981448_thumb.jpg

post-6669-1197981460_thumb.jpg

post-6669-1197981475_thumb.jpg

post-6669-1197981490_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Fantastic, tot respectul pentru dibacie. Ai avut de munca, nu gluma!

Totusi, nu ne-ai spus cum merge si daca ti-ai atins obiectivul, adica un consum mai redus.

 

Ce urmeaza? Un commonrail? ;)

Share this post


Link to post

Pana la urma ai facut-o ! Nu stiu ce sa zic te-ai dat batut !Eun pas inapoi dupa parerea mea .Acum trebuie sa tragi socul dimineata :dizzy: Carburatorul de Dacie a ajuns pe multe masini :Lada ,Ford Escort ,R18,Moschwicth etc ,iata ca a ajuns si pe un Tico !!!

Edited by ToPser

Share this post


Link to post

Fara intentia de a jigni pe cineva, dar mi se pare scarpinatura olteneasca, pe bune. Pai carb de Tico inlocuit cu unul de Dacie? Pe ce considerente, ca se regleaza mai usor? Ca la consum nu stiu, aste e facut pentru o capacitate cilindrica mai mare a anilor '70, carburatorul de Tico e cu 2 decenii mai tanar, cel putin. Daca l-ai avut dereglat pe cel de Tico, trebuia mers la reglat pe banc special, nu inlocuit cu o fosila frantuzeasca. Te vaiti de consum? Ha, ia-ti o masina cu motorul cel putin de 1600 cmc, mai grea de 1200 de kile si mergi cu ea numai drumuri de 2-3, maxim 5 kilometri, si apoi sa vezi consum :tongue: .

Totusi, sunt curios daca are relantiul stabil si daca da in nas la plecarea de pe loc (adicaTicolino cu carb de la Rino). Ai avut ceva de munca la adaptari, sper pentru tine sa nu fi muncit degeaba.

Share this post


Link to post

Carburatorul asta este cam mare intradevar ,daca a fost de 1300 atunci ar fi mers pe un 3 cilindri de 1000 cc(1289:4=322cc/cilindru 322x3=966cc ) Cred ca vei avea consum destul de mare ,va trebui sa schimbi cel putin jiclerul principal care este de 1,35 . Se gaseau candva de 1,25 de la carb. Skoda si se potriveste la fix .

Share this post


Link to post

La primul contror RAR in trafic o sa ramai fara certificat iar daca vorbim de ITP acesta nu il vei mai lua in veci .

Ai transformat o masina euro 2 intr-una non-euro,deci este o mare realizare.

Share this post


Link to post

Fara suparare dar mi se pare o tampenie ! Eu la dacie nu stiam cum sa scap de carbul' ala de kkt, la vremea aia i-am potrivit un carb' de audi 80.

Share this post


Link to post

Dragii mei, ce mai pasiuni naste o "mica" modificare tehnica!

Nu am postat ca sa ma laud. Nu consider modificarea o imbunatatire neaparat, dar nu e nici "problema tehnica", desi poate ar fi fost mai bine de postat acolo...

Mi s-a parut totusi ca sunt unii pe forum carora le place surubaritul si doresc sa discute despre asta.

Nu, nu ma "vait" de consum, ci am pus problema in speranta descoperirii unei solutii tehnice. Ideea cu "du-l la curatat si reglat" e expirata demult. Chiar sunt tare curios unde e acel mecanic minune care sa imi regleze carburatorul original pentru a obtine un consum mai mic pe vremea asta... :-? De fapt cei care citesc in cartea tehnica din cand in cand sunt foarte rari.

 

Da, Carfil-ul de Dacie e un pic mai mare decat trebuie la acest motor, dar se poate jongla cu asta. Am pastrat jicloarele originale (135/170), insa am facut o modificare la centratorul de amestec, pentru a micsora suprafata de trecere si a creste viteza de curgere a aerului prin carburator.

 

Consumul obtinut nu e fantastic. Cu 5.6 litri am parcurs 56km numai prin oras. DAR: vremea a fost rece, traficul foarte aglomerat, drumuri scurte si cateva sesiuni de reglare ralanti si amestec, accelerari bruste (de proba si pentru a ajuta revenirea clapetei de acceleratie, care era trasa slab de arc). Cu "uzina" originala (carburatorul dublucorp) pe motor as fi depasit 11-12l/100km in aceste conditii. Da, e adevarat, nu e un castig extraordinar, dar se mai pot face optimizari. De exemplu, pana acum am mers fara corectia vacuumatica a avansului. La Carfil priza de vacuum pentru delcou este sub clapeta, deci nu am putut sa o folosesc. Mai trebuie lucrat si la reglarea pozitiei socului. De asemenea, se mai poate adapta o supapa ("teu economizor") pentru reducerea consumului in frana de motor.

Poate pare uimitor, dar masina accelereaza bine (pot porni cu scartait de roti) si sta la ralanti binisor. La inceput tremura tare la ralanti desi surubul de amestec era desfiletat aproape de tot, insa am marit un pic orificiul jiclorului de ralanti si situatia s-a corectat.

In fine, faptul ca aceasta "fosila" (carburatorul Carfil 32 IRMA) a facut cam aceeasi treaba ca si carbul original arata tocmai ca e o "fosila tanara". Daca vi s-a parut neperformant acest model, sfatul meu ar fi sa mai citim despre el. Din intamplare face totusi treaba buna pe multe masini, daca este bine reglat si intretinut.

Dar nu stiu daca are sens discutia in termenii astia. De facut bascalie e tare simplu si exista un topic dedicat pare-mi-se. De fapt, daca vi se pare o asemenea impietate modificarea mentionata, as propune in modul cel mai serios stergerea topicului.

Multumesc pentru intelegere.

Toate cele bune!

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

:) ) Eu am facut acum vreo 7 ani modificarea asta pe care o spui tu pe un ford taunus. Am scos carburatorul dublucorp sollex si am bagat unul de 1300. chin mare, pina la urma am maritat masina pentru ca tindea sa devina hibrid de dacie. Ideea e ca eu unul n-am obtinut avantaje din aceasta modoficare pentru ca nu-i facusem si conducta de retursi consuma tot mult adica vreo 17 l benzina in Bucuresti, cind traficul zilnic se compara cu o dupa-amiaza insorita de duminica astazi. bafta si sper sa nu regreti orele petrecute si banii investiti

Share this post


Link to post

Ei, problema returului e una din cele mai simple. Pur si simplu am gaurit si filetat capacul de bronz al filtrului de benzina al carburatorului, in care am insurubat un stut facut la strung, avand canalul interior de 1.5mm diametru, asa cum spune in specificatiile tehnice ale carbului de Tico.

Share this post


Link to post

Am incercat o priza de vacuum direct din colectorul de admisie, trecuta printr-o valva PCV. Efect: pornire la rece mult mai buna, o mica ezitare la accelerare brusca cu motor rece, dar care dispare dupa incalzirea motorului.

Totusi, ce legatura are controlul RAR cu acest carburator? Nu este un produs omologat?

Nu conteaza doar emisiile poluante? As vrea un raspuns obiectiv. Mersi.

Share this post


Link to post

Motorul tau a fost euro 2 cu sonda lambda ,controler electronic lambda pentru amestec si catalizator.

Conteaza si faptul ca au fost facute modificari si faptul ca testul de noxe nu mai iese in parametrii.

Share this post


Link to post

Pai nu am modificat nimic din sistemul de reducere a noxelor: sonda lambda e la locul ei, la fel controlerul electronic.

Ei, da, mai trebuie sa cumpar o valva IAC si s-o pun la locul ei ca s-a stricat...  <img src= )"> Iar de catalizator sper sa nu mai am nevoie intrucat planuiesc un alt sistem de reducere a Nox. :-$

Share this post


Link to post

Iti faci iluzii degeaba.Ce ti-am spus este foarte adevarat si foarte obiectiv.

Share this post


Link to post

Probabil ca eu n-am avut parte de un carburator cu uzuri sau dereglari mari. Mie si iarna nu mi-a trecut de 7-8 la consum si nu ma feream sa o calc. Dupa ce se incalzea mergeam chiar sportiv. Carburatorul de tico era gandit sa fie economic, deoarece asta a fost si scopul acestei masini cand a fost proiectata. E interesant sa faci astfel de modificari (noi am pus 3 carburatoare pe TICO in alte scopuri), dar ca sa il faci mai economic trebuia sa cauti in alte parti. Nu cred ca o sa opreasca RAR-ul un Tico in trafic decat daca arata jalnic la exterior sau are alte modificari vizibile, insa sunt de parere ca o sa fie probleme la noxe la ITP.

Share this post


Link to post

Da, SORAN, si eu cred ca Tico a fost conceput pentru economicitate. Cum sa nu fiu contrariat cand imi lua sistematic 10-10.5 litri la suta in oras (pe vreme rece, dar peste zero grade, la 1500km dupa segmentare) ???

Iata insa o stire de ultima ora:

66km parcursi exclusiv in oras cu 5.6litri benzina (de la Petrom, FP 95) pe vreme rece (minus 1-3 grade). Si inca ceva: carburatorul este reconditionat (curatat, reparat, reglat) si i-am modificat centratorul de amestec (difuzorul mic).

Deci 8.48 la suta.

Uimitor!

"Fosila" e vie!  <img src= )">

 

P.S.: S-ar putea ca cea mai mare parte a reducerii de consum sa se datoreze socului manual (pe care il imping dupa 1-2 minute) si faptului ca sub carburator am acea flansa de textolit care il face sa stea mai rece decat cel original la acelasi regim de functionare, evitandu-se astfel incalzirea exagerata a aerului admis. Acest truc e folosit in special la curse, dupa cum bine stiti, pentru a creste putin puterea motorului.

In orice caz, modificarea este complet reversibila, astfel ca voi putea trece din nou la carburatorul original in cazul in care vor fi probleme la ITP. E doar un experiment.

Toate cele bune!

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

Oricum un lucru e sigur: carburatorul nou se regleaza mult mai usor si te poti juca cu el cam oriunde... :)

Share this post


Link to post

La ITP te vor respinge numai cand vor vedea carburatorul. Am patit recent asa ceva cu un ARO benzinar ce avea montat un carburator de Dacie. Nici macar nu s-au obosit sa puna testerul. "Mergeti dumneavoastra la RAR, omologati aceasta modificare artizanala si reveniti la ITP cu mentiune in CIV sau montati carburatorul original si noi vom masura noxele", dupa care mi-au aratat metodologia care spune ca masina se respinge pentru orice modificari vizibile si neomologate la: frane, directie, suspensie, roti, motor, sistemele de alimentare cu carburant, sistemul de evacuare, geamuri, caroserie. Adica tot.

Pana si returul ala improvizat facut la o Dacie ar fi dus la respingerea la ITP.

Peste astea, parerea mea sincera este ca ai facut un downgrade.

Share this post


Link to post

Din ciclul ca ,,asa-i la noi " chiar daca aduci imbunatatiri unui lucru (masini)esti trimis la plimbare !!!

Share this post


Link to post

Micea, mersi mult pentru lamuriri. Nu stiam ca asa se poarta cei de la ITP. Conduc de mai multi ani, dar nu am ajuns niciodata pe la ei deoarece masina era a tatalui meu si el se ocupa de acte.

Nu va fi o problema totusi. Cand va veni vremea sa ii vizitez, voi monta la loc vechiul carburator, care este deja reglat brici. Totusi pana atunci ma bucur de usoara reducere a consumului.

 

In alta ordine de idei, cred ca cea mai mare greseala a fost ca am pus topicul la "Imbunatatiri". Probabil nu ar fi aparut reactii daca il puneam la "Probleme tehnice" sau la "Diverse". ; <img src= ">

Poate e mai bine de mutat acolo.

 

Oricum, se poate retine ideea cu flansa de textolit adaugata chiar sub carburatorul original. Se foloseste in alte tari chiar la masinile de oras, ca piesa de tuning, realizata din diverse materiale (aluminiu, lemn, textolit) si cu diverse configuratii ale deschiderii (complet deschise, cu sept, cu doua-patru gauri, avand canalul cilindric sau conic), sub denumirea de "carburetor spacer".

post-6669-1198329867_thumb.jpg

post-6669-1198329878_thumb.jpg

post-6669-1198329891_thumb.jpg

post-6669-1198329903_thumb.jpg

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

@Kinetix

Raman la parerea ca te-ai scarpinat olteneste. Pai daca iti consuma asa de mult si nu ai gasit un mecanic priceput, de ce nu ai cautat chiar tu documentatie pe net pentru reglarea carburatorului de Tico? Nu cred ca e misiune imposibila. Inainte de a fi aflat adresa forumului pentru descarcat manualul de reparatie pentru Nubira, l-am gasit spart in 1000 si una de arhive (cam 33, de fapt :mrgreen: ) pe eservice.info. Si da, de ITP nu treci cu carburatorul ala, pentru simplul motiv ca astia fac o poza la habitaclul motor si una la exterior.

Si mie imi consuma mai mult masina decat specificatiile ei tehnice, dar si eu sunt omul 3-5 secunde (cam atata dureaza la mine statul intre doua schimbari de viteza, 5 secunde cand e masina rece) si accept ca asta duce la consum sporit. Am mers si lejer, cu schimbari line si accelerari constante, si mi-a iesit consumul dat de fabrica. Dar nu am avut asa nerv sa continui in stilul ala.

Ideea off-topicului asta e ca ori ai talpa a naibii de grea, ori carburatorul original era cam dereglat, ori nu o urcai in ture suficient si trageai de ea ca de un mort. Pai motorul mic daca nu-l turezi la trecerea intr-o treapta de viteze superioara ramane fara vlaga, poti sa-i pui si carburator de Boeing ca tot acolo ajungi. Parerea mea.

A, si carburatorul de Dacie nu e chiar o tehnologie veche. Poti sa-i spui fosila fara ocolisuri.

Edited by Adi_Iacob

Share this post


Link to post

Intotdeauna, un carb sigle corp este mai prost decat unul duble corp. Prost = consuma mai mult. Cine a zis downgrade, a definit perfect.

Share this post


Link to post
Din ciclul ca ,,asa-i la noi " chiar daca aduci imbunatatiri unui lucru (masini)esti trimis la plimbare !!!

 

''La unii'' transformarea unei masini euro 2 in dacie non-euro inseamna imbunatatire?

Edited by ovi_jer

Share this post


Link to post

Ovi nu m-am referit strict la cazul de fata ,am zis :,,chiar daca imbunatatesti ceva " va trebui sa dai socoteala la RAR !

Share this post


Link to post

Afara o masina cu asemenea modificare este trecuta la non-euro insa in romania la RAR pierde dreptul la circulatie.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...