Jump to content
Sign in to follow this  
expero 16V

Instalatii GPL - Espero, Cielo, Nubira, Leganza

Recommended Posts

Buna seara, frati forumisti!

 

Instalatie Tomasetto AT-09 Artic, STAG 200, injectie VALTEK. La autocalibrare primesc de fiecare data "Duze prea mici!" iar multiplicatorul ramane in dreptul punctului de relanti 1.8 (mi se pare cam mare). La trecerea de pe benzina pe gaz, cand functioneaza la relanti, motorul tinde sa se opreasca, turatia oscileaza sau chiar se opreste. Intrebarile ar fi :

- Ce este de facut?

- Daca stiti niste "setari" pentru Cielo Executive Euro 3 (SOHC) - duze, presiune?

- Se pot cumpara duze din Romania?

 

Va multumesc.

Drumuri Bune!

Share this post


Link to post

La ce presiune e setata instalatia? Problema a aparut din senin, instalatia e nou montata?

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Revin cu noutati: Am reusit sa ma leg cu un ELM327 de masina si singurul lucru notabil ce l-am depistat e ca STFT pe gaz este negativ iar pe benzina este pozitiv (pina pe la 20%). Asta in garaj, la ralanti sau accelerare in gol. Sa inteleg de aici ca mapa de gaz e prea bogata? si astfel STFT vrea sa saraceasca amestecul pe gaz? LTFT e in jur de 0% dar si aici erau mici variatii. Aceste valori se citesc in gol sau in sarcina?

Share this post


Link to post

TRANSLATE PLEASE SI PTR ROMANASI!

 

Moderator: Chiar este necesar sa tipi ?!?

Edited by Salex
citare inutila post anterior !

Share this post


Link to post

Din cate stiu nu e notat de duze diametrul, deci daca nu ai cu ce sa le masori nu le desface degeaba.

 

La ce presiune e reglat vaporizatorul?

 

Ce factor de multiplicare ai? Poti pune aici un printscreen cu harta GPL?

 

 

Presiuna e: Gas 1.37, MAP 0.28.

M-am speriat cind am vazut mapa asta. Linia de benzina e total aiurea. Probabil de la mersul cu check-enginul aprins. Voi recalibra zilele urmatoare dupa ce desfac filtrul de gaz.post-35754-0-27781700-1324503850_thumb.jpg

Share this post


Link to post

schimba filtrele si daca harta tot aiurea fa o revizie la injectoare si eventual niste duze mai mari.

Share this post


Link to post

Buna seara!

 

Revin cu completari. In foto atasate se gasesc datele pe care mi le-ati solicitat. Dupa trecerea de la benzina la GPL, la relanti, timpii de injectie variaza foarte mult, turatia asemenea. Pe benzina totul merge normal. Care pare sa fie problema?

 

Problemele au aparut dupa schimbarea partii electrice a contactului. Instalatina nu este nou montata.

 

Multumesc anticipat.

Drumuri Bune!

post-23384-0-27497100-1324577115_thumb.png

post-23384-0-44276600-1324577130_thumb.png

post-23384-0-60453500-1324577148_thumb.png

Edited by gktalin

Share this post


Link to post

Ciudata legatura cu electronica contactului... Eu zic sa verifici alimentarea ECM-ului gaz, poate cand a schimbat contactul o fi atins vreun fir. Vezi daca tensiunea afisata de soft variaza semnificativ cu motorul pornit.

 

 

Oricum, marisor factorul de multiplicare (dar nu cred ca asta sa fie cauza pb tale).

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Stie cineva un service cu oameni priceputi in reglajul instalatiilor GPL, in Bucuresti?

Edited by gktalin

Share this post


Link to post

schimba filtrele si daca harta tot aiurea fa o revizie la injectoare si eventual niste duze mai mari.

 

 

Am gasit site-ul nagaz24.pl si voi comanda filtre la ei. La noi magarii cer 50lei pe filtru mic (din vaporizator) cind la astia e 3 lei!!!!!!! In manualul de la STAG, la alegerea duzelor ei zic ceva de genu: diametru / engine power per cilindru [KM]! KM se traduce in cai putere sau KW? Presiunea recomandata a vaporizatorului e 1bar?? ca la mine ajunge si la 1.5 bari iar duzele sunt de 2.0mm (motor de 109cai) Tare cred ca aici au tocmit-o "romaneste" la montaj.

Share this post


Link to post

Titus cred ca ai problema cu reglajul...daca te uiti la timpi 2 mici 2 mari...o chestie curioasa...nu am mai vazut asa ceva :)

La tine cred ca merg diuze de 2.1 -2.2

Share this post


Link to post

Titus cred ca ai problema cu reglajul...daca te uiti la timpi 2 mici 2 mari...o chestie curioasa...nu am mai vazut asa ceva :)

La tine cred ca merg diuze de 2.1 -2.2

 

 

Am vazut! e intr-adevar foarte straniu ce se intimpla acolo. Acuma astept sa comand filtre in Polonia si apoi o iau la buchisit. Am o problema, si anume, in manualul de instalare de la AC, la alegerea duzelor ei zic ceva: diametru / putere motor - exprimata in KM!!! Ce vrea sa insemne acest KM?? cai putere sau kilowati? pt. ca daca e vorba de cai, atunci mi-ar trebui duze de 2.5-2.6!!! Le-am scris si astept lamuriri de la polonezi.

Share this post


Link to post

Salutare!

 

Conform http://mymemory.tran...lish/English/km este vorba despre cai putere. Cred ca este confuzie generala, cand ceri lamuriri pe la serviceuri si meseriasi, primesti raspunsuri de genul "lasa, dom'le ca de 11 ani montez, stiu io". Prea putin mecanici/meseriasi, ca si doctori de altfel, care iti si explica procedeul, procesul, operatia cu avantaje si dezavantaje sau riscuri. Greu de gasit un asemena om. Cei care sunt asa, din cauza aglomerarii, ori angajeaza terti neinstruiti, ori devin din ce in ce mai expeditivi si superficiali.

 

Asta e motivul pentru care am intrebat de un meserias bun, in Bucuresti.

 

M-ar interesa si pe mine niste duze. Poate reusim sa ne cuplam, sau sa facem o "procedura" periodica de achizitionare piese/consumabile, pentru cei interesati de pe forum, non-profit, bineinteles.

 

Cu respect,

Edited by gktalin

Share this post


Link to post

Foarte buna "gasirea"! Deci sunt cai putere! Mersi!!! uitate pe site: nagaz24.pl sa vezi ce lucruri faine si IEFTINE au!!! (fata de "smeseriasii" nostrii)

Share this post


Link to post

Nu stiu unde-i gasesti tu, eu de obicei dadeai vreo 50 de lei pe ambele filtre (cel de stare gazoasa al meu e ceva mai scump, fiind necesar din cauza rampei matrix). Daca tot faci comanda si platesti 20jde dolari transport eu zic sa te gandesti si la o rampa de calitate mai buna (hana/matrix sau chiar magic).

 

In alta orbine de idei, lacetti ar trebui sa mearga perfect pe gaz. Motorul e acelasi ca cel de pe nubira si nu ar trebui sa ridice probleme la functionarea pe gaz.

Share this post


Link to post

Ar fi o idee. Matrix e 162E pe cind Magic doar vreo 50E. Cele mai scumpe sunt ceva Med (Landi Renzo producator) care is aproape de 200E! Magicurile alea, fiind doar cu 15E mai scumpe decit Valtek - merita investitia? Ca Matrix la 162...is ceva bani si nu stiu daca imi permit acuma. Si apoi depinde de ce cistig la final, ca daca consumul scade cu 1-5%, per total nu merita investitia. Astept pareri.

Share this post


Link to post

Med nu are sens, e dedicat landi renzo. Magicjet a probat lascarica cu rezultate bune. Plusul de performanta nu e doar consum ci putere, stabilitate mai ridicata in exploatare si fiabilitate superioara.

 

oricum, trebuie sa vezi ce-i cu timpii aia aiurea (cablaje, ecm gaz, rampa injectoare).

Share this post


Link to post

Intreaba-i de Matrix HD 344 ce ai vazut tu e pt motoare mari...Magicurile se pare ca isi merita banii...

Nu sint avioane dar se merita schimbarea...

Share this post


Link to post

Daca imi comand o rampa de Matrixuri, va trebui sa i-au si cablaraia aferenta sau merg cablurile ce le am acum la Valtek? Pina la urma ce fac cu duzele? Daca KM inseamna cai putere, atunci ar trebui niste duze de 2.4-2.6mm dupa manual. Dar tot la ei (AC.com.pl) am gasit o pagina cu ce sa pui pe ce masina, si la motoare de 1.6 16V dau duze intre 2.0-2.1 (Opel, etc). Oricum, la toate variantele, presiune gazului era data ca maxim 1.2bar. La mine la 1.5 clar e prea mare, nu? La faza cu duzele inca astept raspuns de la polonezi - sunt in ceata.

 

Craciun Fericit la toti!!!

Share this post


Link to post

Ca sa nu-ti bati capul poti cumpara adaptorul de la Matrix la Valtek ...gasesti pe site la polaci...

Precum ti-am zis la tel. la tine diuzele trebuie sa fie de 2.1...

Presiunea e functie si de diuze ...ai diuze mici ai nevoie de presiune mai mare...asta ca factorul de multiplicare sa ramina pina in 1.3-1.4... ideal ar fi maxim 1.2...

Share this post


Link to post

Ieri am resetat toata instalatia de gaz. Procedeul a decurs in felul urmator:

Autocalibrare - imaginea de mai jos e dupa autocalibrare, ambele linii au aparut pe grafic.

 

post-35754-0-30295000-1325078116_thumb.jpg

 

Ajustarea linie de multiplicare ca cele 2 linii (gaz si benzina) sa se suprapuna.

 

post-35754-0-17956000-1325078181_thumb.jpg

 

In acest moment, STFT si LTFT la mersul pe GPL erau cu valori intre 15-25% negative!!! Deci un amestec foarte bogat pe GPL. Screen-shoot facut la aprox 150km/h pedala in fund. Se vad timpi de 27ms la gaz, fapt ce mi-a si dat eroare de injectoare deschise total!

 

 

Am coborit toata linia multiplicarii pina am ajuns cu STFT si LTFT la valori aproape de 0% (imaginea de mai jos). Mentionez ca la mersul pe benzina, LTFT isi revenea foarte rapid la valorile normale, chestie de 10-20 secunde. Valori intre +si - "0-10%" apareau la LTFT si pe benzina, in functie de sarcina, modul de mers, etc.

post-35754-0-09564300-1325078311_thumb.jpg

 

Aici se vede unde am ajuns cu multiplicarea pt a respecta valorile STFT si LTFT.

post-35754-0-01396800-1325078340_thumb.jpg

 

Ultima captura e cind am ajuns acasa, fara sa mai fac nici o ajustare.

post-35754-0-22786200-1325078418_thumb.jpg

 

Am primit confirmarea de la un inginer AC-Polonia, KM inseamna cai putere!! Deci conform tabelului, ar trebui sa pun duze de 2,4-2,6mm!!! Duzele de 2,0mm ar fi pt motoare de max 68 cai!!! Tot el a zis ca sonda lambda trebuie legata la STAG, ceea ce voi face.

Share this post


Link to post

Salutare!

 

Desi nu sunt un specialist in instalatii GPL, cred totusi ca indicatia senzorului de oxigen (sonda lambda) "anterior" ar fi mai relevanta pentru determinarea felului amestecului decat STFT sau LTFT (care sunt rezultatul interpretarii mai multor date, deci au o natura mai complexa).

 

Referitor la duze, desi apreciez intotdeauna lucrurile facute ca la carte, pentru problema mea, am ales sa majorez diametrul acestora, folosind un burghiu de 2 mm (ele fiind de 1.75 - motor 80 cp). Dupa o autocalibrare si cei 8 km parcusi pe benzina/GPL, au urmat modificari minore ale liniei de multiplicare, in vederea minimizarii abaterii (deflectiei). A rezultat o scadere a consumului de la 10l/100km (mixt - Bucuresti - Brasov) la 8,6l/100km. Inca e "in probe", sper sa se mentina.

 

Am desfacut, curatat si strans toate contactele electrice accesibile ale instalatiei GPL, eliminand astfel posibilitatea unei probleme generate de acestea.

 

Rezultatul este multumitor, nu am oscilatii de turatie la relanti sau opriri ale motorului. Trecerea de la benzina la GPL se face lin.

 

Ca o paranteza, montatorul instalatiei GPL de pe masina pe care o conduc, a conectat STAG 200 la firul "rece" al sondei lambda, deci semnal pauza.

 

Succes in demersurile tale si sa ne tii la curent daca poti, in scopul largirii reciproce a orizontului cunoasterii aspectelor legate de instalatiile GPL.

Share this post


Link to post

investitia nu se amortizeaza iar in unele tari este ilegal sa ai gpl

Share this post


Link to post

gkatalin: buna interventia! Dupa tabelul de stabilire a duzelor, 1.75mm ar fi pt motor de 40-45cai!!! Nu este decit o concluzie: Ori toti montatorii in tara asta is batuti in cap, ori aia care au facut manualul si intructiunile de montaj pt STAG is niste prosti. Dar, cum felul meu e ca intotdeauna sa analizez ambele variante, dau dreptate manualului. Inca nu inteleg rationamentul montatorilor de a monta duze absolut ridicol de mici, raportat la cai putere. Cert e ca daca ti-a scazut consumul, esti mai aproape de adevar decit montatorul tau.

E corecta si observatia cu sonda lambda, pacat ca ECU noastre nu tin cont de ea si in mers.

Ce sonda lambda ai? cu cite fire? La mine sunt 4 fire: negru (care cica e semnalul - mi-a spus electronistul de la Reno Cluj), 2 gri si unul alb - care cica alimenteaza ca sa incalzeasca sonda.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...