Jump to content
Sign in to follow this  
pharell_DBV

Oportunitati De Afaceri...sfatul Vostru

Recommended Posts

De 100.000 nu prea iti faci nici un service, daramite showroom... Poate doar daca gasesti o cladire de inchiriat la un pret rezonabil...

Share this post


Link to post

Ok merci celor care au raspuns dar se pare ca ... "s'a mai discutat subiectu' ". :-?

Share this post


Link to post

Ia legatura cu Petrom, Lukoil si intreaba-i daca se mai pot lua in franciza statii peco. Daca mai ai si un teren, doua la strada (de preferat la un drum circulat gen DN) si sunt de acord, ai pus-o.

Share this post


Link to post
Wrong, vine UE si ne da cu batul peste degete ca nu folosim filtre si mini statii de epurare a apei din spalatorii. Autorizatia nu o mai primesti decat cu pile/spaga fara acestea.

O statie de epurare costa in jur de 2000EUR.

Share this post


Link to post

Ce vorbesti Franz :P ? Vrei oferte de statii de pre-epurare la normele ntpa002 (apa deversabila in canalizare) cu un debit de 2000 l/h? Se cifreaza la circa 150.000 euro. La o spalatorie trebuie una mai mica, dar ma indoiesc sincer ca ar fi sub 10.000 euro. Plus substantele folosite pentru functionarea statiei, si care sunt consumabile...

Share this post


Link to post

Sper sa nu se considere reclama:

http://www.aqua-biotec.ro/

Un prieten si-a pus o statie de epurare de la ei la o casa de aproximativ 300mp. Nu sunt convins ca o statie de genul asta se preteaza unei spalatorii (depinde si cat de mare e spalatoria) dar nici nu sunt asa scumpe cum ziceti voi.

Share this post


Link to post

John, statie de epurare nu e tot una cu o fosa septica pentru ape menajere! La o spalatorie iti trebuie o statie de epurare care sa aiba separator de uleiuri si solventi, sa faca separarea depunerilor solide, neutralizarea hidrocarburilor etc...

Share this post


Link to post

Alea "epureaza" deseuri menajere si ape menajere. Noi vorbim de ape industriale. La care trebuie filtrate hidrocarburi, reziduuri petroliere, etc etc

Share this post


Link to post
Am inceput acest topic pentru ca vreau sa imi fac propria afacere. Am 5k $ si vreau sa ii investesc in ceva din care sa scot bani mai tarziu, si sa am si un venit lunar. Stiu ca multi dintre voi sunt persoane angajate, si astfel sunteti cei mai in masura sa imi dati un sfat.

Va multumesc, astept sfaturi... :) >-

 

Spune-mi ce meserie ai ?

Pentru a avea succes trebuie sa fie o afacere ce ti se potriveste si nu conteaza foarte mult capitalul initial...

 

Bani se gasesc, ... 5 000 e avansul... iei un credit ... cumperi o garsoniera o inchiriezi, platesti rata ... etc..

Share this post


Link to post

Intrebarea cu meseria e foarte buna. Pe langa faptul ca trebuie sa ti se potriveasca, succesul, in anumite conjuncturi, tine si de cat de bine cunosti sectorul respectiv, mai conteaza si locatia. Cu un buget redus nu poti incepe decat o afacere in care munca o faci tu in cea mai mare parte si probabil ceva pe servicii.

Intr-un oras mai mic ar merge o revista gen 7 seri ( daca nu exista), cu informatii generale, program de activitati locale ( targuri/expo), si cupoane de reducere pt magazine, restaurante, concerte. Un tiraj de 4-5 mii, distribuita gratuit pe la firme, institutii etc.

Daca te pricepi o faci singur, atat continut cat si grafica, pe un PC simplu, un om la vanzari de publicitate, unul la distributie, o garsoniera ar fi suficienta ca spatiu, trebuie sa scoti cateva exemplare pana incep sa vina banii.

Share this post


Link to post

Sa reinviem putin topicul asta. Am o mica gradina pe langa casa si am avut un mic surplus de rosii pe care l-am dat prin vecini (vreo 20-30 kg) si probabil vor mai urma, dar odata cu asta mi-a venit o idee pentru anul urmator si astept si parerile voastre, in special a celor care nu aveti acces la o gradina.

Ma gandesc sa extind gradina si vara sa fac o afacere mica sezoniera. dispun de putin teren si de timpul liber necesar. Ideea e sa vand legume (rosii in mare majoritate dar probabil si ardei, ceapa castraveti etc) dar vanzarea sa se faca cu autoservire in sensul ca vine clientul, isi culege ce ii place, pune pe cantar si plateste, evident pretul ceva mai sus ca la piata cu 50-60 bani/kg. Cati dintre cei care nu au acces la o gradina ar fi dispusi sa dea ceva mai mult pe produse cu 10-15% dar sa aiba garantia propetimii? in apropiere am cartier de blocuri la aproximativ 500 m, si am 8 km pana in centrul Clujului. Cati ar fi interesati sa strabata 5-10 km dus-intors, sa plateasca si ceva mai mult pe produse dar sa aiba siguranta ca sunt proaspete si naturale 100%.

Astept parerile pro si contra.

Edited by danutza

Share this post


Link to post

Pai, cica merge.

Share this post


Link to post

Nu ma gandeam chiar asa extinsa, undeva la nivelul sa am 7-8 familii care sa revina in mod constant. Daca merge in urmatorul an extind suprafata. In Germania vad ca merge, poblema e ca eu vreau sa fac in Romania. Si daca se misca bine sa arendez suprafete mai mici (800-1500 mp) eventual in 2-3 zone diferite ale orasului, care ar sustine in acest fel 15-20 de familii. de cultivat nu e problema, problema e daca o sa fie sau nu clienti interesati.

Share this post


Link to post

Incepe sa se practice si aici, exista un sistem din ce in ce mai raspandit de "abonament". Adica platesti o suma fixa si primesti saptamanal un "cos" de produse de sezon. Pe mine personal sistemul de "cos" nu ma intereseaza, deoarece daca saptamana asta se coace pastarnacul, manaci dimineata la pranz si seara pastarnac, insa sunt interesat sa pot lua direct de la producator si daca se poate direct de pe curpen tot felul de legume. Mai ales daca nu-s din soiurile industriale care se gasesc la supermarket.

 

De exemplu la jobul anterior aveam un fost coleg care avea mere, si suc de mere. Imi amintesc ca il vindea printe colegi cu 60centi litrul, si era facut in ziua aia (si trebuia baut repede, era netratat si nu putea fi tinut prea mult). Insa el il vindea la mai putin de jumatate din pretul de supermarket. Insa era mai mult decat dublu fata de cat ar fi castigat daca l-ar fi vandut unui grosist, adica ii convenea mai mult sa ni-l dea noua.

Share this post


Link to post

Asta cu cosul saptamanal nu mi se pare prea tentatnta pentru clienti. Exact ce ziceai, poate pun in cos ce am mai mult prin gradina nu neaparat ce are omul nevoie. Daca tot cer ceva in + fata de pretul pietei trebuie sa ofer ceva in plus. Exceptand garantia prospetimii n-am ce sa ofer. Cu "cosul" nu poti oferi aceasta garantie pot fi culese de 3-4 zile si pe urma livrate. Dar cand clientul isi culege singur ce si cat are nevoie deja are garantia prospetimii produselor. Pe laga asta poate vedea starea de sanatate a plantelor de pe care culege.

In toamna asta pregatesc terenul, extind putin gradina si la vara fac o testare cu 100-120 fire de rosii. Daca are succes extind cultura in anii urmatori pe ardei, vinete, morcov patrunjel si pastarnac. Frunze de patrunjel si leustean ofer si acum gratuit oricui si astea asa vor ramane, cu condita sa si le culeaga.

Edited by danutza

Share this post


Link to post

Ai grija sa alegi rasaduri "adevarate" si nu aceleasi soiuri ca in agricultura "mainstream" ca s-ar putea sa iti pierzi clientii. Eu am crescut in gradina rosii cu rasaduri cumparate de aici si aveau fix acelasi gust ca cele de la supermarket. soiul in sine e lipsit de gust, nu e doar vina felului in care au fost crescute.

 

Chestia cu "cosul" face parte mai degraba dintr-o forma de hipstereala eco. "consuma local, si sezonier". Daca e sezonul de ridichi mananci numai ridichi, daca e sezonul de coacaze mananci numai coacaze, etc, ca sa nu incurajezi importul de produse de peste mari si tari care au amprenta de CO2 cat china si probabil au mai si fost iradiate cu 60Co ca sa reziste...

 

Pana acum agricultura la noi a fost focalizata pe "ieftin si abundent". Era . De aici si politica agricola europeana, subventii, etc. normal, poate, in anii "50, iar obiectivul a cam fost atins in sensul ca nu mai moare nimeni de foame in Europa.

Acum incepe sa se schimbe macazul, vor sa accentueze si partea "eco" si "durabila" care considera ei au fost neglijate.

Eu astept cu interes ziua in care pe langa ieftin, abundent, eco si durabil se inventa o politica pentru agricultura "gustoasa". Desi ma tem ca va fi prea tarziu, dupa ce zeci de ani consumatorul a mancat rosii cu gust de carton, vor considera ca ala e gustul pe care trebuie sa-l aiba, si deci, vor deveni gustoase de la sine...

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Ai grija sa alegi rasaduri "adevarate" si nu aceleasi soiuri ca in agricultura "mainstream" ca s-ar putea sa iti pierzi clientii. Eu am crescut in gradina rosii cu rasaduri cumparate de aici si aveau fix acelasi gust ca cele de la supermarket. soiul in sine e lipsit de gust, nu e doar vina felului in care au fost crescute.

 

E mult mai complicata treaba, in principiu tine de polenizare, gene, planta, etc. Ideea e ca unele plante nu scot "true to seed", adica semintele plantate din fructul/leguma respectiva nu ies la fel ca planta originala; dupa aia ai problema incrucisarii intre soiuri, care e greu de controlat daca nu cresti in mediu inchis, samd samd. Dupa aia ai modificarile genetice datorate factorilor externi ... e mai greu decat pare sa scoti o rosie gustoasa :)

Share this post


Link to post

Chestia care o spui tu e valabila in special pentru soiurile comerciale (si de multe ori brevetate in unele tari salbatice gen US of A). Semintele pentru soiurile astea cu gene controlate se obtin din incrusicarea a doua soiuri "pure". Sa zicem ca vreau structura genetica AB. Incrucisez soiul AA cu soiul BB si obtin la urmatoarea generatie soiul AB.

insa la urmatoarea generatie nu mai ai garantata aceleasi gene chiar si in mediul contriolat, ci obtii iar un amestec de AA, BB, AB, etc. Asta multi hipsteri o vad ca pe o conspiratie a industriei agroalimentare care sa ii oblige pe tarani sa cumpere seminte brevetate doar de la ei, desi e o chestie care se stie in mare de la Mendel incoace..

 

Metoda asta industriala ar putea fi aplicata si sa ca scoti o rosie gustoasa, insa nu e interesanta pentru industrie. Pentru industrie e interesant sa fie frumoasa, sa miroase frumos, si sa tina cu lunile in raft si sa reziste la transport. Gustul e nesemnificativ.

 

La mine cum ziceam hipsterii se inmultesc si au inceput sa atraga atentia industriei. Acum au inceput sa vanda de la o vreme din ce in ce mai mult rosii "ca altadata". Crezi ca sunt "ca altadata"? Nope... sunt soiuri absolut noi, facute insa sa semene la aspect cu alea din copilaria noastra, insa respectand in continuare aceleasi criterii ( rezistenta) gustul de multe ori e total ignorat. Plus ca unii spun ca unele rosii "ca altadata" in realitate nici n-au existat vreodata, sunt inventii recente care incearca sa fie comercializate ca fiind redescoperirea unor soiuri de un secol si se bazeaza pe faptul ca lumea e naiva.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Corect. Ce vroiam eu sa zic este "atentie de unde cumparati seminte"; am mai gasit pe eBay cativa care cultiva soiurile originale, incerc la primavara sa vad ce iese (ca mi-e pofta sa incerc Black Russian :) ).

Share this post


Link to post

Pai stati putin, eu nu cultiv soiuri comerciale. Rosiile mele produc undeva intre 1 si 2 kg/vita pe recolta si aproximativ 3 recolte pe sezon. Cele comerciale produc 2-3 kg/recolta si minim 5 recolte pe sezon. Semintele si rasadurile mi le produc singur cum am invatat din mosi starmosi, pe soiuri mostenite din tata in fiu. Cultivarea se face la fel cum facea bunica, soiurile necomerciale sunt ceva mai rezistente la boli dar au productivitatea mai mica. Eu si acum singurele substante ce le folosesc sunt gunoiul de grajd si varul amestecat cu piatra vanata, ceea ce foloseau toti la tara si acum 50 de ani. Pe cele comerciale necesarul de tratamente chimice este mult mai mare incepand de la sol pana la fruct.
Rosiile mele nu au aspect comercial deosebit, sunt maxim 3/kg de obicei doua. Sunt rotunde si atat dar pe partea de gust si aroma am ramas fara concurenta pentru cei care le-au gustat.

Oricum am inteles de la voi ca sunt persoane interesate de aces gen de cumparaturi asa ca anul viitor incerc, daca nu merge asta e, nu pierd nimic decat munca mea :)

Share this post


Link to post

Exista sigur, insa unele sunt departe :D

 

Pe mine ma batea gandul sa fac sportul asta aici, pentru productie proprie. caile ferate inchiriau la un moment dat terenuri de-a lungul liniilor pentru cine era amator sa incerce (ca sa nu mai fie obligati sa faca ei curat pe ele...).

Acum am in gradina 6 curpeni de rosii din alea gen cireasa si se coc zilnic cateva, cam din iunie si pana da inghetul. Pe astea le inghite fiica-mea de cum le vede, ea e singurul consumator, restul nu mai apuca. E un soi destul de gustos, si le iau intotdeauna din acelasi loc, ca am luat si tepe. Rosiile de marime normala nu apuca sa se coaca la clima mea. Iar cand se anunta inghet le culeg pe toate si pun 3-4 borcanele (de 5l) de muraturi :D

 

Apropo de industrie si de muraturi... prin magazinele turcesti se vand si muraturi, si gata puse in borcan, si rosii crude ca sa ti le pui singur. Intr-unul din ani am cumparat si eu gogonele verzi ca sa imi pun, asa, experimental. Mi-au ramas cateva gogonele neutilizate. In 2 zile au trecut de la verde la rosu, aratau fix ca rosiile coapte de la supermarket. In mod sigur fusesera tratate cu etilen sau ce-or mai fi folosind astia ca sa accelereaze coacerea... care din cate am inteles nu-i neaparat toxica, insa explica (partial) de ce unele rosii n-au niciun gust...

Share this post


Link to post

Alea tratate pentru coacere rapida de fapt sunt doar rosii la culoare nu-s coapte, de aceea le lipseste si gustul.

Share this post


Link to post

Sar de la una la alta... eu tot zic ca atunci cand o sa am timp o sa imi iau stupi :) Albinele mi se par dihanii interesante (ca inginer mi-ar placea sa pot inventa niste robotei zburatori autonomi folosind doar cateva sute de tranzistori), si in tarile cu apa calda se pare ca albinele din oras o duc mai bine decat cele de la tara. Am discutat la un balci cu sefu' unei asociatii de apicultori din regatul meu si spunea ca la tara i-au murit 30% din albine in timp ce in oras n-a pierdut niciuna. Versiunea oficiala e ca albinele sunt exterminate de o gaza asiatica (frelon in franceza) si de un parazit, iar versiunea lui e ca sunt de vina pesticidele folosite in agricultura la tara la "aer curat". Omul era super nervos ca cica nu stiu ce universitate a facut un studiu pe tema asta si i-a cerut niste date, iar cand l-au publicat n-au tinut cont de niciuna din statisticile furnizate de el.

Share this post


Link to post

Incepe cu 1-2 stupi cat sa ai necesarul de miere pentru familie, daca iti place pe urma extinzi. E posibil si sa nu iti placa albinaritul.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...