Jump to content
Sign in to follow this  
undoz

Pornire motor

Recommended Posts

Pai MAP-ul nu citeste tot cand e becul aprins presiunea absoluta, urmand ca dupa pornirea motorului sa citeasca doar diferentele de presiune? Daca e adevarat atunci daca nu astepti sa se stinga becul, se va vedea la consum. Stiu ca din timp in timp mai reciteste valoarea absoluta, dar nu stiu la ce perioada.

Share this post


Link to post

O sa fac ca voi, ca sa vad ce se întâmpla! Multumesc pentru sfaturi!

Share this post


Link to post

Vedetzi ca am modificat mesajul, am adaugat:

 

http://www.tmo.com/prod/eprom/faqs.shtml

 

TechnoMotive EPROM Modification Frequently Asked Questions

 

Tot situl e fain, si interesant. Sper sa fie cat de cat semnificativ pentru noi si Matizele noastre.

Share this post


Link to post

Cielo 96 GLE.Problema secundelor sau milisecundelor pana la pornire nu mi-o pun deoarece masina mea porneste fie vara ,fie iarna,la rece cam intr-o secunda de la contact,dupa ce am asteptat amorsarea pompei.Consider acest lucru un handicap necesar ungerii preliminare a motorului precum si un lucru care nu vad de ce ar deranja,mai ales daca se manifesta constant.Problema pe care o consider mai relevanta ,iar la mine ,deranjanta ,este alta, si anume turatia la care porneste motorul,imediat dupa prima cheie,dar atentie,numai la rece,in regim vara/iarna.Descrierea ce urmeaza se refera exclusiv la primele 15-25 secunde de la pornire,pentru ca ulterior motorul revine la 1000 rpm,dupa care la 850 rpm cand e cald.Mai precis:vara,prima cheie,turatie 1500 rpm.Vara ,motor cald,1100-1200 rpm.Iarna insa,acum de exemplu(2 grade afara),prima cheie,2500 rpm.Motor cald,1200-1300 rpm dupa care revine rapid in 850.

Nu ma consider un mare cunoscator,insa din ceea ce mi-a spus mie urechea observand alte masini de acelasi fel in conditiile mai sus mentionate,consider normal pragul maxim de 1200 rpm vara si 1500 rpm iarna(la pornire).

Mentionez ca aceste date pe care le-am precizat reprezinta o constanta in ani,nu o situatie punctuala.

Intrebarea este: care este acea piesa care masoara temperatura uleiului sau a apei sau a ambientului etc. pe care o consider vinovata de o posibila eroare de masuratoare la rece.Exista o astfel de piesa care dicteaza ECM-ului cat sa accelereze masina la pornire in functie de temperatura?

Nu poate fi vorba de urmatoarele variante pentru ca le-am verificat si nu tine:

-Iac-este nou,la fel mergea si cu cel vechi

-Vacuumuri-verificate toate furtunele

-Curatat clapeta acceleratie

-Injectoare-sunt noi(am avut pe cele vechi care scapau benzina si pornea la sfert la rece si se ineca la cald)

In afara acestei probleme de turatie la prima cheie(deranjanta numai gandindu-ma la uzura pornirii supraturate iarna la -10 grade),motorul merge impecabil,trage de rupe,consuma in standarde(6 afara/10 in oras-conditii de iarna,vara am scos Bacau-Focsani exact 100km cu 5.6%,plin la plin),nu are intreruperi sau alte nebunii.

 

Astept pareri si sfaturi cat mai repede pt ca am facut asta-vara motorul si nu as vrea sa il uzez in iarna asta inutil,pentru cine-stie ce sonda care e nasoala!

Merci!

Share this post


Link to post

Vad ca ai schimbat IAC-ul. Pot sa presupun ca i-ai facut si un idle learn corect cu motorul rece?

Share this post


Link to post

I-am facut un reset la ECM parca prin scoaterea bornei de minus,insa un idle learn complet la rece nu cred ca i-am facut.Procedura aceasta nu se face la cald?

Mircea te rog mult indica-mi si mie ca la prosti link-ul unde este descrisa procedura la Cielo la rece!

Multumesc mult!

Share this post


Link to post

Unde anume ,pentru ca mi-ai indicat pagina Home a site-ului!!!

 

Ovi,Mircea ceva mai concret?

Share this post


Link to post

Efectuat idle learn procedure.Prima pornire dupa restart ECM (de fapt prima pornire din procedura de initializare IAC)-motorul s-a turat la 3000 rpm,dupa care ,in max 10 sec,a revenit la 1300,iar apoi la 850 dupa ce s-a incalzit.Efectuat prima lectie, pe autostrada,min 60-70 KM/h,etc(exact ca la carte).

Rezultatul dupa alte 2-3 porniri la rece(-2 grade) a fost mai bunisor,in sensul ca nu se mai duce chiar la 2500 rpm ,dar la 2000 tot se duce.Dupa care isi urmeaza cursul normal,tot la fel trage,nu moare relantiul,deci motorul functioneaza perfect normal.

Este o problema pornirea aceasta supraturata?Sau mai bine zis,2000rpm poate fi considerata pornire supraturata la -2 grade afara?

Poate exista acea piesa minune la care sper eu a fi defecta,si care s-o pot inlocui facil pentru a rezolva problema?(senzor,sonda,etc)?

Ma agit de pomana?  <img src= (">

Sa-mi vad de treaba ,ca nu poate afecta cu nimic uzura prematura a motorului? :lavolan:

 

Mircea,ce crezi ca poate fi?

Share this post


Link to post

Absolut nimic. Daca IAC nu ar da 2000 rpm la pornire, motorul nu ar sta pornit ci s-ar opri. Acest comportament este oarecum similar socului clasic de la masina pe carburatie sau celui automat, comandat de termocupla. Atat timp cat folosesti uleiurile recomandate de constructor, nu o sa ai probleme in urma pornirilor la rece.

Share this post


Link to post

Revin la problema cu pornitul!Poate exista si alte pareri.Exista o astfel de piesa care dicteaza ECM-ului cat sa accelereze masina la pornire in functie de temperatura ambientala? Parca nu pot sta linistit sa vad cum la minus 10 grade motorul se tureaza la 3000 de ture,dupa ce porneste la prima cheie.Oricat de bun ar fi uleiul,si oricat de slab "mecanic" oi fi eu,cand zbarnaie motorul instantaneu la 3000 de ture,nu are cum sa nu fie afectat.Mai ales ca am 2 vecini ale caror masini le studiez sistematic si la ei problema nu se manifesta!Mai multde 1201500 nu se ridica poate sa fie gerul Bobotezei afara!

Revin cu intrebarea :ce piesa spune ECM-ului cat de cald e ambientul si cat de tare sa accelereze?

Daca spun prostii,dati-mi peste mana! poate exista o alta logica dupa care se tureaza motorul,functie de alti parametri!

Astept,din nou, raspunsuri avizate!

Va multumesc!

Share this post


Link to post
...

Revin cu intrebarea :ce piesa spune ECM-ului cat de cald e ambientul si cat de tare sa accelereze?

...

Senzorul MAT (senzor temperatura aer), care este dupa filtrul de aer, in tubulatura admisiei...

Share this post


Link to post

Nu numai senzorul de temperatura al aerului ci si al lichidului de racire.Nici la cielo nu trebuie sa depaseasca 2000 rot/min la pornire.Daca IAC-ul este de cielo si nu de alta masina atunci incearca resetul la ECM si initializare IAC.

Procedeul il gasesti pe forum folosind functia .

Share this post


Link to post

Iac-ul de de cielo,e nou,iar procedurile de initializare sunt efectuate!Sa inteleg ca ar fi de verificat corectitudinea informatiilor livrate de MAT si senzorul de temp apa!

Ovi,unde se afla unul,si unde celalalt?

Merci

P.S. Pot sa verific cumva acesti senzori? (nu stiu...scotand cate o mufa pe rand si vazand cum se comporta,sau altfel...)

Edited by alimos

Share this post


Link to post

Daca ar fi vreo problema la unul din senzori s-ar aprinde martorul check la motor.

1.Noteaza codul de pe iac sa vedem daca este de cielo.

2.Verifica sa nu fie clapeta de acceleratie prea deschisa din surubul de reglaj.

Share this post


Link to post

OK,am sa verific punctul 1 si raspund.

Dar la punctul 2,daca ar fi prea deschisa clapeta de acc,nu ar trebui sa stea accelerat tot timpul,si la rece,si la cald?

La mine sta accelerat la 2500 la prima cheie,timp de max 20 secunde ,dupa care isi revine la 1100-1200,cat mai este rece,iar cand se incalzaste,se normalizeaza la fix 850(vazut pe scanner).Deci problema nu e perpetua,ci de cateva zaci de secunde,pana scade relantiul la pornire!Intrebarea mea era de ce este atat de mare aceasta turatie de 2500 de ture,care tine doar 15-20 de secunde la pornire,in conditiile in care la alte masini este in jur de 1200-1500!

P.S. Daca scot mufa de la MAT,apare check engine,deci rezistenta aia e buna,ma gandeam doar sa nu fie decalibrata si sa dea niste informatii aiurea!

Edited by alimos

Share this post


Link to post

La pornire iac-ul primeste comanda de un anumit numar de pasi.Daca iac-ul este de alta masina sa zicem ca cel de cielo are 28 mm la con la 60 de pasi si unul de nubira are are 26 mm la con tot la 60 de pasi deci e normal sa se tureze mai mult la pornire pina cand ecm-ul incepe sa controleze relantiul in functie de valorile senzorilor.

Aceasi situatie este valabila si in cazul in care clapeta este actionata de surubul de reglaj prea mult.

Share this post


Link to post

Pe IAC este un cod,ceva de genul 59607,daca am vazut bine!

Ovi,crezi ca ar fi bine sa reduc putin din surubul de reglaj?

Macar sa vad ce se intampla,cu mentiunea va voi retine daca am dat ,sa zicem,o juma de rotatie inapoi.Daca apar anomalii,revin la setarea initiala.Crezi ca e o solutie,merita sa incerc?Risc sa stric ceva?

Share this post


Link to post

Codul trebuie sa fie 17059602 la IAC.Il desfaci pina cand clapeta are tendinta de a bloca pe corpul clapetei si atunci il stringi 1/2 ture.Verifica sa nu ramane atacata si de cablu de acceleratie.

Share this post


Link to post

Poate sunt eu batut in cap,insa din explicatia ta inteleg urmatoarele:1- il desfac la maxim,pana cand elementul atacat de cui (adica clapeta care sa roteste) atinge suportul in care este infiletat surubul.2- il insurubez apoi insa nu am inteles cat cu exactitate:

a) o jumatate de tura

b) o tura si jumatate

c)una sau doua ture in functie de cum functioneaza!

Care varianta e corecta?

Cablul de acc e montat corect,nu ramane atacata clapeta,adica atinge surubul foarte bine si fara piedici!

E nevoie de un nou idlle learn?

Share this post


Link to post

Clapeta nu va atinge niciodata suportul in care este insurubat surubul de reglaj.Desfaci surubul pina cand acesta nu mai ataca clapeta si atunci incepi sa-l insurubezi .

1/2 ture pentru toata lumea inseamna o jumatate de tura :)

Dupa asta este nevoie de reset si idle learn.

Share this post


Link to post

mai clar de atat chiar nu puteai sa fii! =D>

multumesc,revin cu rezultatul!

Share this post


Link to post

Ovi,am constatat ca surubul de reglaj era pozitionat exact la 1/2 ture(poate putin mai mult,max 3/4ture).In consecinta,am reglat exact la 1/2,am resetat ecm,am facut procedura de invatare iac,insa rezultatul este acelasi.Azi fiind ceva mai cald la Bacau(-5 grade dimineata),deci uleiul din cutie si motor ceva mai putin intarit de frig,s-a dus la 3000 de ture la prima pornire.Am facut acel traseu,cu 60-70 de km/h,vreo juma de ora pe sosea libera,pentru a se memora informatiile noi.Nu-mi fac probleme inca,deoarece era clar ca pleaca mai hai-hui la prima cheie,dat fiind faptul ca inca nu are parametrii memorati.Astept cu nerabdare sa ajung acasa diseara sa-i mai dau o cheie,sa vad cum misca.Sincer ,nu sunt prea increzator in rezultatul pozitiv al miscarii facute,avand in vedere ca prea mult nu am miscat acel surub.Daca rezultatul e acelasi,ce-ar mai fi de verificat,ce-ar mai putea genera comportamentul asta?Retine te rog ca masina porneste in felul asta de cand am luat-o,adica de vreo 4 ani,vara mult mai putin violent(prima cheie se duce cam la 1500-1800 de ture),deci au trecut peste ea mai multe interventii prin schimbarea:

-IAC nou

-MAT nou

-fise

-bujii

-bobina delco noua

-injectoare noi

-pompa benzina noua

-curatat cu carburor tot ce inseamna corp clapeta acceleratie;curatat scaunul pe care loveste conul IAC-ului=>pe acel con cand e mai murdar de vede urma continua a scaunului pe care il atinge,deci inchide bine.

-verificat vacuum-uri pe la furtunase

Cred ca a mai ramas senzorul de temperatura lichid de racire neschimbat si neumblat !(care nici nu stiu exact pe unde e,cred ca e ala de deasupra alternatorului,pe sub rampa de injectoare)

Mai ai alte idei pe unde si ce sa mai verific?

Nu e cine stie ce discomfort ,insa ma cam zgarie pe ureche sa o aud cum zbarnaie cu 3000 de ture la minus 15 grade ,cand ar trebui sa plece elegant si fara efort la 1500 de rotatii!

Multumiri si scuza insistentele!

Alex

p.s. Am uitat sa precizez ca atat iarna cat si vara,cand motorul este cald(deci ,sa zic la 5 min de la oprire),daca vreau sa repornesc,tendinta este de a urca la 1500,dupa care,in 5 sec revine in 850.Poate te ajuta la diagnostic!

Edited by alimos

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...