Jump to content
Sign in to follow this  
Tavi

Acumulator Matiz

Recommended Posts

Ca sa nu mai fie atata bataie de cap, nu vi se pare mai simplu sa mergeti la cumparat acumulator cu masina pe care urmeaza a fi montat? Tico/Matiz cel putin se pot porni usor impins, fara nici un ajutor, prin metoda saritului in masina din mers. Astfel veti putea face proba chiar in fata magazinului. It works for me!

Edited by Senna

Share this post


Link to post

...deci daca avem alternator de 65A putem sa punem cam orice baterie pana pe la 65A?

 

Spun asta deoarece dupa ce pui o statie pe matiz deja incepe sa se simta nevoia de o baterie serioasa. e cam aiurea sa stam mereu cu motoru pornit cand dam drumu la MUZICA in parcare... :-?

Teoretic nu vad de ce nu am putea baga o baterie mai maricica de 60-70 in portbagaj... sau sa mai punem una micuta de inca 35 in portbagaj ca nu ia prea mult spatiu.

 

Dar daca schimbi bateria nu ar trebui schimbate niste componente de la circuitul de incarcare? relee ceva...

post-401-1140389891_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Ce legatura e intre curentul maxim debitat de 65A a unui alternator si capacitatea de 65A/h a unui acumulator ?

Share this post


Link to post

PT MUZICA va recomand folosirea unui acumulator deep-cycle...

NU e nevoie de mai mult de atat, ca dovada eu folosesc un Stinger SPV35 pt 2 amplificatoare ce au consum maxim 120a impreuna(un monobloc de 1150w RMS si un 2*94w)

Share this post


Link to post

Salut ...

Am si eu o nelamurire ... dar sa va zic mai pe larg care e problema:

Matizul pe care il detin are varsta mai mica de 1 an (mai exact 9 luni). Mi`a picat bateria (originala) si la un service Daewoo mi s`a zis ca nu mi`o schimba nimeni, ca ... "o baterie poate sa tina si un an .. si 9 ani, depinde de norocul fiecaruia" si apoi ... ca "in cel mai rau caz, sa ma duc la cei de la care am luat masina"

Tin sa mentionez ca masina are la bord 30k km (urmeaza sa o bag in revizie cat mai curand) si masina nu a fost in service decat pentru reviziile periodice.

In ceea ce priveste indicatoruil de la benzina, daca nu mai am deloc benzina in rezervor, si bag apoi benzina de 50 RON , acul se muta la "full", iar daca ii fac plinul, de la full pana la prima linie acul se misca destul de incet, dar apoi se muta vertiginos in partea cealalta ... e o chestie normala la Matiz, sau e o problema la al meu?

 

Ma inclin ... voie buna !

 

Imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie, sau daca raspunsul la nelamuririle mele se afla si in alta perte pe forum .

Edited by ADD1CT3D

Share this post


Link to post

Salut si bine ai venit pe forum! Sa stapanesti sanatos buburuza si sa ai parte de ea!

 

Daca masina este in garantie, si nu ai facut nimic care sa afecteze instalatia electrica ( montaj proiectoare, statie audio , etc-, neautorizat ) , bateria este la randul sau in garantie. si trebuie schimbata ! Nu este normal sa moara nici dupa doi, trei ani, daramite in 9 luni. Daca nu gasesti intelegere la Service, apeleaza cu incredere la OPC.

 

:o fftopic: Despre indicator intradevar s-a mai scris pe forum. Nu scade "liniar", deci nu-i motiv de ingrijorare. Motiv de ingrijorare ar fi daca, intradevar, pui benzina cand este "rezervorul gol". ;)

 

@pesteimputit

Corect ! Este cea mai buna solutie. Este adevarat ca sunt mai scumpe, dar, vorba unei reclame celebre: "pretul este diferenta" :D . In cazul acumulatorilor deep-cycle, diferenta face toti banii ! :thumbl:

Edited by roberth

Share this post


Link to post

Multumesc pentru urari si promptitudine, si va spun la randul meu bine v`am gasit. Intre timp am rezolvat problemele despre care vorbeam in postul anterior. Bateria mi`au schimbat`o, dupa ce am adus finutz vorba de OPC, insa indicatorul a ramas fara rezolvare ... desi, sincer, nu prea ma multumeste... dar ...

:o fftopic: Roberth, masina nu are nici un fel de modificari de cand am cumparat`o, in afara de o alarma. Si nu, buburuza nu ramane niciodata fara benzina ;)

 

Ma inclin! Numai bine !

Edited by ADD1CT3D

Share this post


Link to post

Mi-a facut si mie matizul figuri cu bateria. Am gasit-o de 2 ori cu bateria descarcata! dupa ce am pornit-o cu cabluri de la cielo a mers bine. Masina are 1 an si 8500 km. Mi-e frica sa nu ma mai lase iar. Oricum dimineata da semne de baterie slaba (invarte greu). Bateria e Roket. Ce marca de baterie ti-au dat de la garantie si in ce stare era bateria ta cand ai fost sa o schimbi?

Share this post


Link to post

Si eu aveam baterie Rocket. Cand am fost cu masina la service mi`a pornit la fiecare cheie ... (deja aia credeau ca fac misto de ei) dar cand au pus`o la aparat le`a aratat ca e descarcata rau tare. In plus le`am mai spus si ce pateam cu ea (o data am plecat din Galati la Bucuresti si pe drum am oprit sa alimentez, iar cand sa o pornesc ... a trebuit sa ma rog de baiatul de la benzinarie sa ma impinga :( ) si apoi mi`au dat alta noua ... tot de 35 de amperi dar nu mai stiu acum firma (ma uit si iti spun). Oricum nu Rocket.

Vezi sa nu iti spuna ca din cauza ca nu ai mers cu ea e problema (mie mi se pare putin ... 8500 km intr`un an, dar poate ma insel).

 

Numai bine !

Share this post


Link to post

Matizul meu are trei ani, si a inceput sa ma lase bateria. Daca nu deranjez as vrea sa va intreb daca e bine sa iau una ca cea originala, sau alta marca si cu amperi mai multi

Share this post


Link to post

daca incape si la matiz, recomand cu caldura fulmenu de 50 de amperi, care era in metro inca la o oferta de 100 ron sau 110 ceva in genul asta, oricum mult sub cea in formatul originala si mult mai buna, duce si muzica si faruri mai albe si multe...

Share this post


Link to post

VARTA pe str Masine de Paine pe langa Bucur Obor!..Parerea mea e ca e mai de soi decat Fullmen si e la cam acelasi pret!!

Share this post


Link to post
, mai spun odata pt cine vrea un acumulator calumea (dar si scump) va recomand un acumulator deep-cycle stinger sau optima

 

 

dupa ce pui o statie pe matiz deja incepe sa se simta nevoia de o baterie serioasa. e cam aiurea sa stam mereu cu motoru pornit cand dam drumu la MUZICA in parcare... :-?

Am in plan achizitionarea unui amplificator de 4x60 W, care va fi folosit pentru patru difuzoare. Problema ar fi aceea ca la mine muzica merge , uneori ,si cu motorul oprit. Despre bateriile deep-cycle, nu stiu mare lucru. Cu tipul acesta de baterie, sistemul audio ar putea functiona 1- 2 ore, la volum normal, cu motorul oprit? Ar mai ramane rezerva pentru pornit motorul?

Share this post


Link to post

am avut la dacie o baterie varta care a tinut 8 ani !!!!!!!!!(ultimul, cu probleme la frig). pe tico am inca originala si e din '99. ptr. iarna viitoare am pregatita deja o varta care o s-o iau de pe dacia. FAN VARTA FOREVER! asa baterie asa satisfactie. apropo am vazut pe aici intr-un topic despre amperaje. m-am interesat si o baterie de 50 A nu afecteaza schimbul(alternatorul) celei originale de doar 35A.

Share this post


Link to post
Wrong answer! No offence man !  <img src= ">

Ma rog, este cum ai spune: " ia-ti un porc de rasa, ca se ingrasa de la sine... si ce muschi, si ce grasimeeeee !".... :osanale:

Oameni buni, alternatorul buburuzei, stie si el sa incarce... pana acolo unde a fost conceput. Poate putin mai mult, ca se "gandea fraierii aia de ingineri" sa bage ceva de rezerva... . 4 ani nu sunt un "cincinal" :D dar pot fi indeajuns pentru un acumulator care nu a "vazut" redresor la viata lui... va vorbesc prin prisma unui sofer de 16 ani vechime si care a cunoscut un dinozaur de electrician auto, care, din pacate, a trecut in taramul celor drepti acum 9 ani. Nu va bazati pe incarcarea alternatorului... la noi, in tara, clima este extrem de...hmmmmm... instabila... rece, frig... foarte cald... drumuri lungi, scurte... acumulatorul este supus legilor fiziciii... si ale chimiei... si ale electrotehniciii :dizzy: si ... daca bateria "tusheste" ... is time for another... cartooon ! :banana:

asta nu-i chiar asa ... adica daca ai observat ... alternatorul incarca la 14v, asta la relanti .. iar daca turezi motorul ... voltajul creste pana pe la 14.8, oricat de putin ai tura motorul, dupa 14.8 el fiind blocat de punte cred. Ideea e ca daca nu ar fi acest blocaj, voltajul ar creste lejer pana la 18v, si cu un amperaj pe masura, doar ca acest voltaj ar deteriora acumulatorul. Alternatorul incarca bateria in mod normal si corect ... cu motorul la relanti, iar atunci cand se tureaza cat de putin, exista un surplus de curent, care ar putea sa incarce un acc mai mare.

Eu am un acc de 43 de amperi, e cel mai puternic acc care a incaput acolo, si vreau sa zic ca sunt extraordinar de multumit. Acuma depinde si de om ... ca am vazut o dacie 1300 cu baterie de tractor, cu garda pericolos de aproape de pamant :D .

Oricum .. presupunand ca ai pune o baterie de 50 amperi, nu ai loc in masina si pe masina de suwoofere, statii, proiectoare etc. , ca sa poti sa spui ca folosesti macar 80% din curent.

Share this post


Link to post

@DarkFate > cand nu cunosti electrica unei masini, mai bine lasi explicatiile, ca incurci notiunile.

 

Alternatorul Matizului poate debita 65 A. Aceasta valoare nu are legatura cu valoarea capacitatii unui acumulator, de ex. 43 Ah. Capacitatea si curentul sunt notiuni diferite.

 

Tensiunea generata de alternator este limitata de regulatorul intern, puntea are rolul doar de a redresa (a obtine CC din AC).

 

Acumulatorul de pe masina are rolul de a furniza energie doar cand motorul nu functioneaza sau cand alternatorul este defect sau este depasita capacitatea sa. Altfel, toata energia electrica necesara unei masini este furnizata de generator. N-ai cum sa sugi curent din baterie atata timp cat tensiunea la bornele generatorului este putin mai mare decat tensiunea la bornele bateriei.

 

Pentru incarcarea bateriei ai nevoie de circa 10% din curentul debitat de alternator.

 

Sarcina maxima pe care o poti pune sistemului este limitata de capacitate lui si de rezistenta electrica a cablurilor de legatura. Cablurile de pe o masina de strada nu sunt propice unor sarcini mai mari decat echiparea facuta de producator. Asa ca primul lucru ce trebuie facut este de a trage o alta cablare la traseele de forta.

Share this post


Link to post

Cumparatorul Matizului meu a pus o Varta de 40 A (parca) - pret 1,6 mil. E f multumit. Pacat ca nu intra pe forum, sa vorbeasca el in locul meu.

Share this post


Link to post

M-a lasat si pe mine bateria, in doua dimineti a facut figuri, vineri si sambata.Dupa ce am luat curent de la un ticolos sambata am facut vreo 300 de km si am lasat masina parcata pe la orele 23:00, duminica dimineata m-am trezit cu emotii ca nu o sa porneasca si surpriza a pornit :shock: , am revenit in Bucuresti dupa alti 300 de km si azi dimineata iar a pornit fara probleme, acum astept cu emotii ziua de maine.  <img src= S">

Bateria e cea originala si peste o luna o sa faca 3 ani, sper sa apuce, intrebarea mea este unde pot sa o verific daca mai poate sau nu, ma gandesc ca daca trece de iarna asta o mai duce pana pe la toamna cand o sa-mi iau alta, ce pot sa-i fac?  <img src= ">

Share this post


Link to post

Si azi am avut 11,5 V la pornire...La tensiunea asta porneste, dar mai greu. Cand am uitat farurile aprinse, ajunsese la 8 V :) Cred ca o sa cumpar azi Varta aia de 40 Ah.

Share this post


Link to post

Ai cumparat Varta de 40?Cum se descurca? :) >-

Share this post


Link to post

Io zic sa iei originala, la mine in ziua in care a implinit 3 ani(18.12.2006) i-am luat una noua, se pare ca prima a decedat din cauza casetofonului legat pe direct. Am luat originala de la radacini giurgiului, 180 lei, garantie 2 ani, dar mi-au dat garantia dupa ce mi-am mutat casetofonul pe contact, pentru ca la verificarea instalatiei electrice mi-au depistat casetofonul legat pe direct.

Zic si io.

Share this post


Link to post

Am inspectat vizual spatiul din compartimentul motor, si din cate am constatat, cred ca are loc una de 44 Ah, cu conditia schimbarii suportului bateriei, cu unul de berlina. Mai studiez problema...

Share this post


Link to post

salut! am studiat si eu problema montarii unui acumulator mai puternic pe matiz .Am cautat prin catalogul online de la bosch si am vazut ca apar acolo doua tipuri de baterii pentru matiz una de 35 ah si una de 40ah

Share this post


Link to post

Am cautat prin catalogul online de la bosch

da-ne si noua link-ul. [-O<

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...