Jump to content
Sign in to follow this  
eugenbonta

Bataie planetara Tico

Recommended Posts

ai verificat roata dejoc ? ridic-o pe cric si vezi poate ai terminat pivotu.si trebuie sa schimbi tot bratu.

Share this post


Link to post

Asta am spus mai sus daca nu ma insel. Prima data s-au stricat rulmenti la fuzeta, dupa 2 saptamani batea bratul si l-am schimbat cu totul (busce si pivot) si acum asta...

Vreau sa stiu un lucru: planetara de matiz este identica cu cea de tico? Am primit o oferta de la dezmembrari cu o planetara de matiz la 250 ron, de la o masina cumparat recent si lovita.

Share this post


Link to post

De curand am ridicat masina pe cric si am invartit cu mana de roata fata. Am observat ca axul planetarei "bate", in sensul ca e un pic stramb...

Stie cineva daca se poate indrepta axul planetarei care este putin curbat? Daca da, atunci cum? Prin demontare si batere cu ciocanul pe o nicovala, sau cum? Nu exista riscul fisurarii materialului axului?

 

Aceasta excentricitate a axului poate avea legatura cu tremuratul bordului la viteze de peste 100km/h? Stiu ca si jantele joaca un rol aici, dar as vrea sa stiu daca si planetara poate fi implicata.

 

Multumesc mult.

Share this post


Link to post

Topic-ul observ ca a cam decedat, m-am chinuit cu socru (mecanic) 4-5 ore sa scoatem capu planetarei, am dezasamblat tot in 10 minute, si ne-am blocat la siguranta planetarei care a durat 4h si ceva, si tot nu am reusit sa o desfacem, pana la urma, la service au reusit baietii dupa ce au scos toata planetara, pusa in menghina, si ciocane la greu, mi-au schimbat si pivotul cu brat cu tot (aveam un joc enorm, se manifesta in gropi si viraje, troncanea) 70ron ! super pret, a muncit 3h saracu mecanic, la bratul cu pivot a trebuit sa sudeze piulita peste surub la cat de deformat era surubu si ruginit acolo ... bine ca am rezolvat. Asa ca va sfatuiesc sa va duceti la service daca stiti ca nu ati mai umblat la acele suruburi, pentru ca pe marginea drumului nu ai prea multe conditii ca intr-un service (aparat de sudura, elevator, etc) Succes !

Edited by rosmoke

Share this post


Link to post

Capul de planetara se desface de pe ax foarte usor cu ajutorul a doua surubelnite/sule mici/inguste. Totul e sa "simti" siguranta, nu dureaza mai mult de 3-4 minute.  <img src= /">

Share this post


Link to post

Pentru siguranta aia exista un cleste special !

Share this post


Link to post

Nu te contrazic, eu insă nu văd cum ar încăpea acolo cleștele (fie el si "special"). Siguranța aia e o banală sârmă oțelită ce trebuie "crăcănată" nițel!

Share this post


Link to post

poate am fost eu mai ghinionist, capetele sigurantei le-am indepartat si ar fi trebuit sa iasa capul planetarei, doar k nu iesea, indepartam capetele la maxim si dadeam si ciocane in capul planetarei si tot nu iesea, baietii de la service au zis k au mai avut cateva cazuri de genu, anyway, asa se intampla, unii sunt mai norocosi, altii mai ghinionisti :)

Share this post


Link to post

Capetele sigurantei trebuiesc indepartate si apasate un pic in jos.Capul ar trebui sa iasa singur de pe ax.E foarte simplu,iti ia mai mult sa cureti vasilina

Share this post


Link to post

La Matiz cum se scoate planetare din cutie? Ca nu gasesc nici o siguranta in partea aceea. Din cate vad intra in satelit dar nu stiu cum se scoate.

Share this post


Link to post

Am postat aiurea, scuze :(

Edited by Dr.L

Share this post


Link to post

la mine trosneste planetara dreapta (cea lunga) cand virez...m-am uitat si are burduful facut praf..nu stiu ce sa fac sa schimb doar burduful...si sa curat + multa vaselina...dar risc ca planetara sa fie deja afectata si sa necesite schimbare...voi ce ma sfatuiti cat este manopera pt schimb cap planetara??

Share this post


Link to post

Manopera e in jur de 50 de lei, cred ca planetara nu mai poate fi salvata doar cu vasilina si burduf nou, sfatul meu este sa cumperi capul cu tot cu burduf sa nu fii nevoit sa platesi manopera.

Share this post


Link to post

Daca "trosneste" mai mult ca sigur e uzat. Va fi necesar schimbul capului de planetara (impreuna cu burduf). Manopera (pret) nu cunosc, imi rezolv problemele mecanice singur. In general manopera cuprinde: demontarea planetarei (dat jos de pe masina e mai usor de umblat la el), demontat, curatat cap planetara (partea spre roata), remontat cap planetara si remontat planetara pe masina.

Cel mai simplu, schimbi planetara cu totul. Cel putin in Oradea se gaseste atelier care rectifica planetare (printre altele), mergi cu cea veche platesti diferenta si primesti una "noua" pe care va trebui doar sa o montezi pe masina.

Edited by Tonyus

Share this post


Link to post

asa am sa fac...am sa cumpar un kit cu cap de planetara+ vaselina +burduf+coliere vad ca este undeva in jur de 100 ron...am mai obserat o smucitura cand schimb vitezele chiar daca eliberez ambreiajul usor tot smuceste..si mi-a zis cineva ca poate avea legatura cu planetara uzata!!

Share this post


Link to post

Salut,

 

Trosneste de zici ca se rupe in marsarier mai ales daca e usoara panta. Pare a fi de la planetare. In mers, chiar pe viraje nu se aude nimic. Asta se intampla de vreo 4 ani; am incercat, pe cat posibil sa n-o fortez.

 

Mai nou a aparut si un ''clank'' la accelerare / decelerare pe care l-as asocia tot cu planetarele.

 

Sa fie un inceput de sfarsit al planetarelor? Dar de ce numai in marsarier? A mai patit cineva?

Share this post


Link to post

"Clank" am avut eu, de la planetara... A facut asa cel putin 50.000 km, in viraj nu batea, pana intr-o seara cand a inceput sa bata tare de tot dintr-o data si imi tragea si volanul cand luam o curba, si dupa 10 km s-a rupt...culmea, chiar in fata blocului =)) ...probabil i-a fost mila de mine  <img src= )">

Share this post


Link to post

A fost cuminte, te-a avertizat.

 

Dar... trosnea cand mergeai in marsarier??

De unde s-a rupt si pe care parte dr/stg, cutie/roata?

Ce se uzase?

Ai pus una noua sau second( sau doar capul cu probleme )?

 

 

Scuze ca te bat la cap cu intrebarile, dar am observat ca cele mai valoroase informatii le gasim la cei care au experimentat o anumita problema si mai putin de la cei care spun uneori prea usor: ''eu cred ca'' .

 

Multumesc

Share this post


Link to post

A fost planetara stanga, s-a rupt de la roata, culmea, cand volanul era drept, la pornire de pe loc. In marsarier nu mai retin exact, dar am impresia ca batea un pic cand era roata virata la maxim si plecam, sau daca o fortam la vreo parcare. oricum cand a inceput sa bata tare, m-am uitat la ea si se rupsese burduful de tot, asa deodata. Am pus o planetara second, tot cam slabuta, dar care nu batea. Acum, dupa aproape 40.000 km vad ca a inceput sa faca "clank" si asta...

Share this post


Link to post

Multumesc mult pentru informatii.

 

Tocmai am vazut ca si eu am burduf rupt la planetara exact ca la tine, pe stg spre roata. Este destul de recent; cred ca am mers asa mai putin de 100km. In prima faza am de gand sa-l oblojesc.

 

Pe mine ma intriga tare trosnetul cumplit numai la mersul in marsarier in usoara panta pentru ca nu am gasit pe nimeni sa vorbeasca despre asta in acest forum.

Share this post


Link to post

Eu cand am scos planetara rupta, la cap, unde vin bilele, era rupta coronita aia si au curs bilele afara din ea. Ma gandesc ca e posibil sa fie crapata, si cand mergi in marsarier sa se modifice acolo crapatura, sa forteze, si de asta sa faca mai tare.

Share this post


Link to post

Mi-ai dat o idee: Nu cumva tocmai o astfel de ruptura in interior a agatat/rupt si burduful??

 

Cred ca ma pregatesc de un cap de planetara desi intentionam sa mai merg asa.

Oare pot lucra numai la capatul dinspre roata, sau trebuie sa dau toata planetara jos??

 

Sunt la fel capetele doua cu doua, cele dinspre roata si cele dinspre cutie?

Sunt la fel ca cele de Matiz?

 

Daca cumpar ce ma sfatuiti?

Multumesc

Edited by narcis

Share this post


Link to post

Foarte posibil sa se fi rupt de la asta burduful. Mai bine dai toata planetara jos, e mai mult loc....sau de o planetara cu totul, second...

Share this post


Link to post

De ce scrie in manual ca ''articulatia dinspre roata nu se desansableaza niciodata'' ??

A mai schimbat cineva capul de planetara dinspre roata? Ceva sfaturi?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...