Jump to content
Sign in to follow this  
iuliangaburici

Probleme La Motor Matiz Euro3

Recommended Posts

Cum naiba mattizul euro 2 mergea cu orice fel de benzina, nu cred ca s-a plans nimeni pe forum de tremurat si engine-check. Voi aveti o problema, cei de la service sunt ori prea incompetenti sa-si dea seama ori este o problema generala, de cconceptie, si ei nu au ce sa-i faca.

Share this post


Link to post

Vineri am fost la service si mi-au umblat cu testerul la comp de bord. Au gasit o eroare care cica apare rar. Nu a vrut sa-mi zica ce eroare dar l-am vazut ca a zambit cand a depistat-o. A umblat la soft si ...gata. Sambata a pornit normal, duminica la fel ... astept sa vad cat tine minunea. Sper sa se fi rezlovat de data asta. Totusi nu s-a rezolvat cu suieratul ala. Inca se mai aude dar dispare repede, dupa 100m de rulaj.

Share this post


Link to post
yaka asta-i buna...toata lumea baga numai de 95 benzina (si eu tot Euro 3) si nu are nimik...recomand sa schimbi service-ul...se pare ca au vrut sa te expedieze prin explicatia asta...

 

mi s-a aprins o data check-ul ... mers in service .. pus pe tester .. "n-are nimica d-le.. pune de benzina de 98 si o sa mearga mai bine" (zise omu de acolo)...si am inceput sa pun numai de 98 (de la lukoil) si merge foarte bine (mai bine decat cu cea de 95) iar consumul e ok zic eu (6.5-7 prin oras). cu benzina de 98 trage mai bine.. are mai multa forta.

Share this post


Link to post

Imi cer scuze. Am crezut ca vrei sa rezolvi problema nu sa stai la schimb de impresii. Din nou scuze. Problema se rezolva schimband bujiile si fisele. Si atat. Imi pare rau n-am vrut sa jignesc pe nimeni nici pe tine nici pe ceilalti baieti. Daca la mine s-a rezolvat poate nu este general valabil, stii ca in viata niciodata nu se accepta solutiile simple (mai bine ne gandim ca ar fi de la injectoare, termostat, etc).

Share this post


Link to post

Problema a aparut iar. Am fost iar la service si mi-au schimbat toate bujiile. Nu stiu daca e normal. insa cu bujiile astea noi, motorul a devenit lenes. A doua zi dimineatza i-am dat cheie si ... checkul s-a aprins ca un pom de craciun. Motorul nu tragea deloc, o rampa care o urcam cu a IIIa abia am urcat-o cu a Ia. Parca nu mai avea putere deloc. Ce-i drept a fost foarte frig zilele astea. Un vecin are un matiz euro 2 si nu are nici o problema. Sa fie de vina catalizatorul ...

Pentru skorpion: chiar vreau sa-mi rezolv problema si am scris pe forum deoarece m-am saturat sa tot umblu pe la service. Am sperat ca poate gasesc solutia aici de la altii care sunt patiti. Inca mai sper  <img src= )"> . Pana atunci ... "Craciun fericit !!!" la toti membrii forumului si nu numai.

Share this post


Link to post

Si ce bujii ti-au pus? Recomandabil ar fi NGK. (Dar nici Champion sau Bosch nu-s de lepadat). N-ar strica insa sa verifici si daca au 1.1 distanta la electrod.

Verifica si fisele, deschide noaptea capota, vezi sa n-ai orga de lumini p-acolo.

Share this post


Link to post

Bujiile sunt NKG (alea originale) si mi le-au schimbat cu Champion. Insa nu e de acolo. Nu e nici o schimbare in bine cu noile bujii. De vina ar fi cica un senzor care nu e momentam pe stoc. Am aflat in sfarsit codul de eroare : lipsa aprindere(scanteie) cilindru. Mai vorbim la anu' :) ) Numai bine si cat mai putine probleme in 2006 !!! La multi ani!

Share this post


Link to post

Codul pentru motor insemna P urmat de 4 cifre. Era cumva P0300 (Multifle Cylinder Misfire) ? Daca-i asta, in manual vorbeste de sistemul de aprindere, de presiunea si calitatea benzinei. Atat. Deci oamenii aceia au mers pe linia manualului. Nu-s de condamnat.

Daca-i vorba de Nu Stiu Ce Senzor, momentan pe stoc zero, codul de eroare trebuia sa fie altul, P1321 / P0335/6/7. Din cate stiu, acelasi senzor (CKP) este si pe motorul de kalos 1,2L (defapt 4 cyl de Matiz E3), iar in manualul de kalos se vorbeste despre o calibrare a acestui senzor care se face din meniul de scaner. Eu nu cred ca acest senzor este stricat la tine, pentru ca atunci motorul acela n-ar mai merge. S-ar putea ca acel senzor sa fie decalibrat putin, iar efectul acesta se vede doar la rece.

 

Obs.: service-ul este obligat sa treaca in manualul de garantie codurile de eroare precum si piesele inlocuite la fiecare interventie in garantie. Daca nu o fac, sa-i atentionati. Astfel n-am mai vorbi de Nu Stiu Ce Cod de Eroare si senzorul Nu Stiu Care. In astfel de situatii postati degeaba, nu va poate ajuta cineva. Si la doctor, cand este sa te asculte, spui 33.

Edited by tolin_afc
  • Like 1

Share this post


Link to post

Incerc sa aflu cum s-a rezolvat ca am intrat de 5 luni in noul an si poate ne dai si noua solutia tehnica - daca s-a rezolvat, cum banuiesc eu fiindca nu ai mai postat nimic (ce sonda era ?)

Share this post


Link to post

Matizul prietenei mele (E/AC din aprilie 2005) a avut acceasi problema, aparuta la 12.000 km: check engine ramas aprins la pornire sau se aprinde la scurt timp dupa pornire. Cod de eroare: cylinder missfire. La prima vizita la CVS Craiova au curatat niste mase. Becul s-a aprins a doua zi. La a doua vizita au schimbat un senzor. iarasi becul s-a aprins a doua zi. La a treia reclamatie au adus comisie din fabrica si au schimbat injectoarele cu unele noi de Matiz E2. De atunci nu mai face asa! Boss - ul de la CVS a zis ca injectoarele de la E3 au cinci gauri mai mici si se infunda f.usor, iar cele de E2 au o singura gaura si sint mai rezistente la colmatare. Sa vedem daca masina se comporta OK.

Share this post


Link to post

cred ca fug sa-mi bag solutie de curatat in rezervor ca nu am mai pus de mult eu sunt euro2 :)

inseamna ca la 10.000 km matizaurii euro3 trebuie sa bage ultrasunete pe injectoare! direct sau sa puna la fiecare plin solutie de curatat in rezorvoare :-?

Share this post


Link to post

Nu trebuie, doar sa nu mai mearga subturat cu ele. Degeaba bagi orice solutie in benzina, daca nu urci turatia peste 3000 rpm niciodata. Multi au deprins prejudecata ca daca un motor se aude, atunci el este supraturat. Atat injectoarele, atat supapele, cat si bujiile se auto-curata daca ii oferi motorului si turatii de cuplu maxim (4.600 rpm in cazul Matizului). Altfel, cu depuneri pe bujii, combustia e proasta, misfire la greu, consum mare si depuneri peste tot. Asta nu-i motor sa-l tii sub 2.500 rpm, are doar 800 cc (0,8L), nu-l confundati cu motoarele americane de 5L.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Salutare! Ieri s-a aprins becul -check- si nu se mai stinge, motorul era cald si era pornit de

5 minute. Am oprit motorul, l-am pornit si becul ramane in continuare aprins. Deci, s-a stricat ceva pe la motor sau nu deoarece din ce am citit pe aici ar fi trebuit sa am ceva probleme cu relantiul, cu mersul in sarcina, cu mirosul de benzina si nu se intampla nimic. Matizul se comporta ca o masina normala (noua) porneste repede (indiferent de temperatura apei) la relanti motorul merge rotund, in sarcina motorul trage bine fara probleme si nu miroase a benzina nearsa. La 991km am facut revizia de 1000km, iar acum am 1050km. Benzina consumata in primii 990km Petrom CO95, dupa revizie Mol CO95 (plinul facut) deci sa fie de la benzina? Va multumesc.

Share this post


Link to post

Vezi sa nu-ti fi iesit vreo cupla, dar cel mai bine mergi direct la service. Pun aia scanerul pe ea si afla. Sa intrebi si tu care a fost codul de eroare, pentru curiozitatea celor de pe forum.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Multumesc de informatie cu acea cupla dar nu prea ma pricep inca la Matiz, oricum o sa merg sambata la service si o sa vad ce si cum.

Share this post


Link to post

Sfatul meu este sa te duci azi. In principiu, reprezinta o urgenta.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Nu prea am cum, lucrez pana la orele 20-21 zilnic iar la service programul este 8-17.

Share this post


Link to post

Atunci las-o pe dreapta! Vrei sa dai in alte probleme?! :-W

Share this post


Link to post

"Check Engine" se aprinde numai la defecte ce duc la depasirea normelor de poluare, care nu sunt neaparat defecte ce afecteaza functionarea motorului.

Doar in cazul in care "Check Engine" se aprinde intermitent trebuie oprit motorul (daca nu se opreste singur) fiind interzis a-l reporni fara a efectua repararatiile necesare mai intai - asta se intampla in cazul lipsei aprinderii, care poate duce la contaminarea catalizatorului.

Share this post


Link to post

@getablonda > din relatarea ta pot sa raman cu impresia ca ECM-ul e un aparat de masura a poluarii.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Am fost azi la service cu Matizu, au pus testerul si nu au gasit nici o eroare inregistrata. Au spus ca s-a aprins becul din cauza clapetei de acceleratie dereglata.

Share this post


Link to post

Geto, ce o sa insir eu acum afecteaza numai nivelul de poluare? (luate din manualul de Matiz Euro3):

 

DTC |Function |Error Type | Illuminate MIL

P0107 Manifold Absolute Pressure Sensor Low Voltage A YES

P0108 Manifold Absolute Pressure Sensor High voltage A YES

P0261 Injector 1 Low Voltage A YES

P0262 Injector 1 high voltage A YES

P0264 Injector 2 Low Voltage A YES

P0265 Injector 2 high voltage A YES

P0267 Injector 3 Low Voltage A YES

P0268 Injector 3 high voltage A YES

P1321 Crankshatft Segment Period Tooth Error E YES

P0327 Knock Sensor Circuit Fault E YES

P0335 Magnetic Crankshaft Position Sensor Electrical Error E YES

P0336 58X Crankshaft Position Sensor Extra/missing Pulse E YES

P0337 58X Crankshaft Sensor No Signal E YES

P0341 Camshaft Position Sensor Rationality E YES

P0342 Camshaft Position Sensor No Signal E YES

P0351 Ignition Signal Coil A Fault A YES

P0352 Ignition Signal Coil B Fault A YES

P0353 Ignition Signal Coil C Fault A YES

P0601 Engine Control Module Checksum Error E YES

P0604 Engine Control Module RAM Error E YES

P0605 Engine Control Module NMVY Write Error E YES

P1610 Main Relay High Voltage A YES

P1611 Main Relay Low Voltage A YES

Share this post


Link to post

Si eu am fost foarte surprins sa aflu ca ECM este un aparat de masurat/controlat emisiile.

 

In manualul scris in limba romana nu am gasit, doar in cel scris in engleza,

in sectiunea: 1F – 12 ENGINE CONTROLS

 

Malfunction Indicator Lamp (MIL)

The Malfunction Indicator Lamp (MIL) is required by

Euro On-Board Diagnostics (EOBD) to illuminate under

a strict set of guidelines.

Basically, the MIL is turned on when the Engine Control

Module (ECM) detects a DTC that will impact the vehicle

emissions.

The MIL is under the control of the Diagnostic Executive.

The MIL will be turned on if an emissions-related

diagnostic test indicates a malfunction has occurred. It

will stay on until the system or component passes the

same test for three consecutive trips with no emissions

related faults.

 

Deci, MIL se aprinde dupa niste reguli impuse de EOBD, care urmaresc pastrarea emisiilor in limitele impuse de clasa de poluare (Euro I, II, III...).

ECM are rolul de a monitoriza senzorii de pe masina, de a efectua teste pentru verificarea emisiilor si de a mentine functionarea in regim nepoluant.

Share this post


Link to post

In primul rand, ECM-ul asigura functionarea motorului si face teste la senzorii si dispozitivele de comanda. Singura piesa legata de emisia de noxe este sonda de O2. Toate celelalte tin de buna functionare a motorului si le doare-n basca de emisii. ECM testeaza aceste elemente pentru a constata ca functioneaza in parametrii ceruti. Asa ca, atunci cand se aprinde MIL se aprinde in timpul functionarii motorului, primul gand te trimite la o proasta functionare a motorului si in ultimul rand la noxe.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Eu nu am spus ca ECM nu asigura buna functionare a motorului, ci ca face asta din perspectiva reducerii emisiilor.

Rolul sondelor de oxigen este acela de a monitoriza catalizatorul, iar amestecul cu raportul 14,7/1 pe care ECM se straduie sa-l mentina in timpul functionarii nu este cel optim pentru performante, ci pentru reducerea emisiilor poluante. Defectarea uneia din sondele de oxigen nu influenteaza functionarea motorului, desi duc la aprinderea lui "Check".

Codurile de cefect de tipul C sunt cele care nu privesc normele de poluare, iar pentru ele nu se aprinde "Check".

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...