Jump to content
Sign in to follow this  
VIPER

Codul Rutier

Recommended Posts

...sa nu sara ORDA sau mai stiu io cine in sus :-W

 

Pai si in cazul popularizarii legilor sa ceara ...DREPTURI DE AUTOR?!?!? Asta ar fi chiar culmea, daca nu chiar comic...

 

=))

Share this post


Link to post

Parerea mea este ca odata cu intrarea in vigoare a noului cod rutier se vor inmulti exponential spagile Atata vreme cat noi nu avem pusa la punct o infrastructura rutiera la nivel European si un sistem informational al politiei rutiere ,ceea ce vor ei cu acest nou cod rutier EUROPEAN este egal cu ZERO .Dupa ce va intra in vigoare, tot acelasi trafic de rahat va fi in 'MICUL PARIS' si binenteles aceeasi mitocani in trafic.Pentru justificare aveti 2 exemple:

1-parcarea supraterana de la Unirii care indiferent de ora ,ziua, veti gasi pe avarie cel putin 2-3 masini(nu Dacia sau Oltcit-scuze posesorilor) in fata parcarii cu politistul defiland cu zambetul cat China pe fata pe langa ele (oare de ce?)

2-MARELE proiect al supravegherii traficului pe DN 1 cu camere ce iti calculeaza viteza intre 2 puncte ... etc Faceti un drum de curiozitate pana la Sinaia mergand REGULAMENTAR si veti vedea trecand pe langa voi cel putin 5-10 masini ce depasesc destul de mult viteza legala care sunt insesizabile pentru masinile de politie ce le intalnesc pe sosea .

Asa ca ...

VISATI la un TRAFIC EUROPEAN ca visati degeaba

Edited by Maryusrow

Share this post


Link to post

Nici nu sper la asa ceva sincer..totusi suntem in .Ro., unde e vorba despre mentalitati africane, nu despre legislatie. Macar acum o sa avem, teoretic, legislatie normala, nu de sorginte stalinista. Practic, evident ca vom ramane acelasi popor de nesimtiti si spagari, la fel cum suntem de 2000 de ani.

Share this post


Link to post

Mai exista totusi si parsivitatea Politie Romane. A se vedea amplasamentul dispozitivelor de monitorizat traficul pe E85 in localitatea Cosereni intre Bucuresti-Urziceni.

Apropo spre deosebire de DN 1 aici Detectorul are ceva de spus.

post-643-1151174067_thumb.jpg

post-643-1151174073_thumb.jpg

Edited by Maryusrow

Share this post


Link to post

Si unde este parsivitatea? Are vreo legatura cu pozele alea? In poze vad ca "dispozitivele" bat pe o linie dreapta dintr-o localitate, unde urmeaza o curba cu linie continua. Ce e parsiv in asta? Pun pariu ca in mod normal pe acolo se circula destul de tare. Ai vrea sa puna camere pe serpentine? Sau poate vrei sa puna in studioul unde sunt filmate bebelusele ca sa le monitorizeze mai bine?

Share this post


Link to post

Daca sunt corecti asa cum vor ei sa fim si sincer sa fiu nu m ar deranja sa merg LEGAL ,de ce in 80% din cazuri atat ca si dispozitive de monitorizare a traficului dar si din punctul de vedere al masinilor de politie(cunoastem f bine dacia Solenza FARA insemne ale politiei) sunt ascunse prin boscheti stradute laterale sau mai stiu eu ce parcari doar doar te vor arde cu ceva.Ce vroiam sa arat este ca in curba din Cosereni in momentul cand ai vazut ce te astepta pt cei ce nu stiu zona este PREA tarziu.

Share this post


Link to post
Ce vroiam sa arat este ca in curba din Cosereni in momentul cand ai vazut ce te astepta pt cei ce nu stiu zona este PREA tarziu.

Daca merg legal nu este PREA tarziu :)

Share this post


Link to post

Cel putin teoretic, rolul radarelor este acela de a preveni accidentele, nu de a incasa amenzi. De aceea se si legalizeaza detectoarele. Deci, pe langa faptul ca nu ar trebui sa se ascunda, ar trebui puse in locuri unde este periculos sa mergi cu viteza, nu unde se poate merge fara niciun pericol. Exemplu, acum cateva luni pe Splai era un canal fara capac, iar la 50 de metri statea radarul parsiveste. Mai bine ar fi luat masuri pentru acoperirea canalului (pe care daca il iei cu 45 kmh sa zicem, deci cu 5kmh mai putin decat viteza legala, te nenorocesti), decat sa stea sa ii prinda pe aia care mergeau cu 63kmh. Mie oricum mi l-a semnalizat detectorul (pe radar, nu pe canal).

Asa ca, da, in concluzie, sa stea in zone cu viraje/curbe periculoase, eventual pe serpentine, unde e cu adevarat periculos sa depasesti viteza legala, nu pe artere libere si drepte cu 5 benzi pe o parte.

Share this post


Link to post

Rolul radarelor este de a preveni.

 

De zeci de ani avem sute de radare, si asta nu ne impiedica sa mergem cu viteze astronomice. Da, chiar si noi, membri DWC.

 

Am remarcat, intr'un drum CT - Costinesti si retur, cat de deranjata este lumea de numaru' radarelor. Deh, e greu sa strunesti sute de cai putere ;)

 

NB, parca incepe sa-mi surada ideea unui diesel de cilindree mica :D

Share this post


Link to post

din Evenimentul Zile

 

http://www.evenimentulzilei.ro/article.php?artid=265190

 

i

Multi dintre candidati apuca sa puna mmana pe volan doar la cursuri , pentru ca nu trec de examenul cu politia

 

 

Politia schimba testele auto

13 Iulie 2006

Dollores Benezic

 

Asta pentru ca 75 la suta dintre candidati pica examenul de sofer. Noile chestionare vor fi gata in septembrie.

 

Vrei permis? Esti admis!" Asa suna o reclama cu care o scoala de soferi din Bucuresti isi atrage clientii. Bine ar fi sa ajungi atat de usor sa-ti vezi chipul pe un dreptunghi din plastic, cum e permisul auto.

 

In realitate, numai un sfert dintre cei care fac scoala de soferi in Capitala ajung si in posesia dreptunghiului visat.

 

Procentul mic de promovati e pus de politisti pe seama numarului mare de scoli neserioase, care nu-si pregatesc temeinic cursantii. Scolile dau vina pe elevi ca nu invata. La mijloc, candidatii se plang de absurditatea testelor auto pe care sunt siliti sa le descifreze, inainte de a fi declarati admisi.

 

Vestea buna e ca, din septembrie, politia schimba testele, cu unele mai clare, menite sa verifice cunostintele concurentilor, nu numai sa-i incurce.

 

Candidati de profesie

 

Zilnic, in cele trei centre de testare amenajate in scolile Rodell, Ilioara si Autogeneral, isi prezinta emotiile la sala cam 700-800 de candidati. Mai mult de jumatate dintre ei pica pentru ca n-au citit legislatia sau pentru ca au ghinion. Restul, pana la 75a, pica la traseu.

 

"Sunt unii care au devenit candidati de profesie. Dau sala de cate 10-12 ori si cred ca, daca obtin puncte in plus la fiecare examen, la un moment dat vor ajunge sa faca 22 de puncte fara sa mai invete", comenteaza comisarul Mircea Ghita, adjunctul Directiei Permise si Inmatriculari Bucuresti.

 

"Intrebarile sunt cretine, facute de niste politisti dobitoci. Chestionarele nu te verifica daca stii regulile de circu-latie, ci vor sa te incurce", se revolta George L., un candidat care a picat de sase ori sala, cu 21 de puncte.

 

Comisarul Andrei Crucean, adjunct la Directia Nationala Permise si Inmatriculari, recunoaste: "Testele sunt facute de Politia Rutiera. Unele intrebari dateaza din 1965, altele din 1995 si induc intr-adevar capcane nefiresti. Din septembrie vrem sa introducem noile teste (dupa intrarea in vigoare a noului Cod Rutier - n.r.), mai clare, cu un singur raspuns corect din trei-patru, si fara capcane, pentru ca nu scrisul reflecta adevarata capacitate a conducatorului auto, ci proba practica".

 

Scoli de apartament

 

Comisarul sef Florian Petrache spune ca de vina pentru slaba pregatire a candidatilor sunt scolile, aparute precum ciupercile dupa ‘90: "Inainte de 1989, in Bucuresti exista o singura scoala, Ilioara. Procentul de picati era destul de mare, dar nu ca azi, pentru ca se facea pregatire teoretica si practica, iar examenul consta in patru probe: sala, poligon, traseu de zi si de noapte".

 

Azi sunt 119 scoli in Capitala, multe dintre ele doar niste afaceri de apartament si de familie. "Tata e instructor, mama secretara, iar fiica psiholog. Dau dosarele gata stampilate candidatilor, cum ca au facut si pregatire teoretica, si practica. De fapt ei economisesc banii de benzina si de salarii cu instructorii. Candidatul se bucura ca scoala nu i-a luat timp, se multumeste sa dea banul si se inscrie la examen", descrie situatia din teren comisarul Ghita.

 

De partea scolilor se afla Bogdan Barboi, de la Autoritatea Rutiera Romana: "Noi verificam scolile. De vina sunt candidatii, ca nu invata. Ce, daca studentul nu ia examenele, e proasta facultatea?".

Totusi, cateva modificari legislative, ce vor intra in vigoare in cateva saptamani, prevad moartea scolilor de apartament si a instructorilor independenti.

 

Cat costa permisul de conducere auto

 

Teoretic, reclama spune ca scoala te costa intre 4 si 6 milioane de lei, la care se adauga 50.000 de lei taxa de examinare si 450.000 de lei obtinerea permisului.

In realitate, costurile ajung la 15-20 de milioane de lei, daca ai ghinionul sa pici de cateva ori sala.

 

"De fiecare data mai iau cate doua ore de condus, inainte de examen. Asta ma costa 800.000, plus 500.000 ca instructorul sa vina cu mine la examen, ca sa dau pe masina lui, pe care am invatat", explica un candidat picat la sala.

 

In dosarul depus la scoala te mai costa 350.000 atestatul psihologic (expira dupa un an), cazierul - 60.000 (expira la sase luni), si analizele medicale - un milion de lei.

Spaga ar fi de la 100 de euro in sus si, de regula, se da instructorului, care spune ca o da politistului examinator.

Share this post


Link to post

http://www.evenimentulzilei.ro/

Masini inmatriculate in doar cateva ore

15 Iulie 2006

Raluca Dan

 

In baza unui proiect de lege, un vehicul ar putea fi inscris rapid in circulatie.

 

O masina ar putea fi inscrisa in circulatie in maximum 24 de ore, in loc de 17 zile cat dureaza acum in unele judete. Mai mult, pentru asta, proprietarul va trebui sa apeleze la o singura institutie - serviciul public comunitar Regim Permise Auto si Inmatriculare - si nu la sase, cum se intampla acum.

 

Cel putin asa sustin reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), care au promovat un proiect de ordonanta de guvern ce vizeaza simplificarea procedurilor administrative necesare inmatricularii unui vehicul.

 

Ghiseu unic pentru achitarea taxelor

 

Astfel, noul proiect de lege prevede ca "inmatricularea vehiculelor este continua, de la admiterea in circulatie pana la scoaterea definitiva din circulatie a unui vehicul". Concret, o masina nu va mai fi radiata decat atunci cand va fi scoasa definitiv din circulatie.

 

"Pana acum, radierea se facea si atunci cand proprietarul isi schimba domiciliul dintr-un judet in altul, dar si la fiecare vanzare a autovehiculului. Acum, nu va mai fi nevoie de radiere in astfel de cazuri. Pur si simplu, la vanzare-cumparare, masina va fi inscrisa pe numele noului proprietar", ne-a explicat chestorul Mihai Stancu, seful Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul MAI.

 

Mai mult, toate taxele pentru inmatricularea unei masini vor fi platite la un singur ghiseu, care va functiona in cadrul serviciilor publice comunitare Regim Permise de Conducere si Certificate de Inmatriculare.

 

"Cel mai important este faptul ca ii vom scuti pe oameni de "vizitele" pe care le fac acum la CEC, la administratiile financiare, la Registrul Auto Roman etc. Nu vor mai avea nevoie de chitanta prin care sa demonstreze ca si-au platit impozitul sau de cea prin care sa faca dovada achitarii asigurarii. Si asta pentru ca bazele de date ale acestor institutii vor fi conectate la baza noastra de date, astfel ca vom obtine toate informatiile de care avem nevoie in timp util si fara sa ii mai punem pe drumuri", sustine comisarul-sef Florin Radulescu, seful Serviciului Inmatricularea Vehiculelor.

 

Examen auto fara testare psihologica

 

Acelasi proiect vizeaza si simplificarea procedurilor pentru obtinerea permisului de conducere. Astfel, va fi eliminata examinarea psihologica, obligatorie, in prezent pentru a putea participa la examenul auto.

 

"Cetatenii statelor membre UE nu trebuie sa indeplineasca o astfel de conditie. Conform unei directive a Consiliului Europei, in examenul medical obligatoriu pentru obtinerea permisului este inclusa si identificarea bolilor neurologice si a tulburarilor psihice", sustin politistii.

 

Daca vor fi adopate de guvern, modificarile legislative vor fi incluse in noua Lege a circulatiei, care va intra in vigoare pe 21 septembrie anul acesta.

Share this post


Link to post

Sa dispara birocratia care omoara Romania?Cam greu de crezut dar sa speram.La partea cu testul psihologic..parerea mea este ca era destul de bun.Acum daca aproba legea asta un nebun da spaga la instructor ..ca se poarta ,ala face fisa medicala si mai rezolva el celelalte probleme dar totusi... poate omul acela a scapat de puscarie ca a omorat 3babe,2copii si restu neamuri.Deci ar trebui atentie mare cu aceasta lege.Nu e chiar asa vorba despre acel gen de oameni dar sa gandim putin nu?Ar fi posibil asa ceva?

Eu cred ca da :( .

Share this post


Link to post

Eu am luat sapt. asta o amenda de 2.6 mil.  <img src= ("> ptr depasirea a 2 masini pe linie continua, si depasirea vitezei in loc. (aveam 69 in localit). Dupa noul cod cred ca o sa ma stoarca si mai rau.

 

P.S. Aveti grija la cei din Alba ...sunt niste scartari si magari.

Share this post


Link to post

Off Topic! Lucian, si ce-ai fi vrut sa-ti faca? sa te felicite pentru ca ai incalcat doar doua reguli de circulatie? :-W

On Topic!

Partea cu scoaterea testarii psihologice e cu dus si intors... Pe de-o parte nu sunt suficienti oameni intregi la cap ca sa nu faci testarea, in condtiliile de stress zilnic din .ro iar pe de alta parte, numarul mare de nesanatosi pe care-i intalnesc zilnic pe sosele ma face sa cred ca testerile se fac cum se fac...adica nu se fac!

Cat priveste bazele de date ale politiei si administratiei financiare, asigurarilor RAR-ului etc ... aceasta fraza ma face sa rad! SA vezi cozile dracului si umblatul dupa dovezi ca ti-ai platit toate cele pentru ca nu figureaza in baza de date! N-a curs suficienta apa pe Dunare ca sa functioneze un astfel de sistem!

Share this post


Link to post

Nu pot pentru ca sa nu ma bag.

Miciulica, pana acum fiecare trebuia sa se duca peste tot. Daca intra in vigoare jucaria, vor fi unii (mai putini decat toti, orice ar fi) care vor fi bucurosi si asta e bine.

Chestia cu (renuntarea la) testarea psihologica e perfect valabila. Intr-o lume in care "sistemele" functioneaza corelat, nu trebuie ca politistul sa fie si psiholog.Era doar o gaselnita (utila poate pe vremea lui Ceasca) de a sustine Militia stat-in-stat. Faptul ca la noi lucrurile nu merg ca unse, nu trebuie sa ne descurajeze. Metoda nu este de a unge la nesfarsit mecanismul in speranta ca se va invarti, ci al forta sa se invarteasca si al unge pe parcurs (vezi utilizare WD-40 :D )

Cat despre spaga, pentru asta e DNA :D dar cine ar trebui sa sesizeze in cazul asta? Intructorul, invatacelul sau cel ce se "ciocneste" ulterior de/cu el?

Cat priveste initiativa in sine, ea nu o sa treaca probabil, daca tuturor institutiilor care "sugeau" de pe urma chestiei asteia nu li se ofera ceva cat de cat. Desigur depinde si de cantitatea de... sange plasat in "organul" corespunzator :)

Share this post


Link to post

Banuiesc ca s-au mai dat linkuri dar pentru cine nu are rabdare sa citeasca de la inceput, iata aici noul cod rutier. Mai e putin si trebuie sa-l stim si pe asta... Bine ca sunt doar modificari si nu s-a schimbat tot.

Share this post


Link to post

acordare a prioritatii - obligatia oricarui participant la trafic de a nu îsi continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea îi obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa îsi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca;

 

Excelent, nu mai tine manevra cu aia care ies brusc de pe stradute laterale si daca ii lovesti (desi franezi) politistul sa te scoata pe tine vinovat ca "domle cine loveste din spate e vinovat". Nu am patit, dar am auzit cazuri :)

Share this post


Link to post

Ticolino eu cam asa am patit: m-a scos si pe mine vinovat cand celalalt nu mi-a dat prioritate :grumpy:

Share this post


Link to post

Numai ca tu erai pe contrasens, peste linia continua. ;)

Share this post


Link to post

Ma refeream la faptul ca m-a scos vinovat de accident, nu de depasire interzisa...

Share this post


Link to post

Asta a suna a:

- "A murit un om. Si m-au scos vinovat"

- "Pai chiar esti. L-ai impuscat."

- "Ma refeream la faptul ca m-au scos vinovat. Ce conteaza ca eu l-am impuscat?"

Share this post


Link to post
Mai exista totusi si parsivitatea Politie Romane.

 

Sa vezi aici "pasivitate"...fiind zona muntoasa,,,de obicei se intampla ca atunci cand vrei sa intri intr-o localiate...sa fie o panta..pe care tu coborand-o...si de obicei la vale merge masina mai tare... :D ...dai exact la intrarea in oras cu nasu-n blitz...si atunci sa vezi ce sar banii din portofel...

Share this post


Link to post
acordare a prioritatii - obligatia oricarui participant la trafic de a nu îsi continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea îi obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa îsi modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca;

 

Excelent, nu mai tine manevra cu aia care ies brusc de pe stradute laterale si daca ii lovesti (desi franezi) politistul sa te scoata pe tine vinovat ca "domle cine loveste din spate e vinovat". Nu am patit, dar am auzit cazuri :)

 

Asta era si pe vremea cand am dat eu de permis si din cate imi aduc aminte parca am permisul mai de demult decat tine, deci era si pe vremea ta. :) >-

Share this post


Link to post

Ba eu cred ca treaba cu lovitul in spate se va mentine ...

Share this post


Link to post

Se cam mentine din inertie si din faptul ca e greu de dovedit altfel.

 

PS: Nu de partea cu lovitul ziceam ci de paragraful din lege spuneam ca era si atunci.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...