Jump to content
Sign in to follow this  
florinbad

As/400 - De Readus La Viata

Recommended Posts

Va rog sa ma sfatuiti/ajutati si pe mine intr-o problema de IT: acum muuuulti ani (1996) firma a cumparat un sistem AS/400 model 9406-310 pe care a dat o groaza de bani la vremea respectiva (2 miliarde lei vechi).

Dupa lupte seculare care au durat mai bine de 7 ani, sistemul a fost tras pe dreapta datorita mai multor factori (plati partiale ale hardului si softului, plecarea a 4 programatori care nu au vrut sa lucreze cu RPG-ul, disparitia rapida a câtorva directori si sefi de compartimente implicati in implementarea acestui sistem (initial, s-a dorit achizitionarea unui sistem VAX), disparitia rapida a sefului Oficiului de Calcul, greutati in intelegerea politicii IBM-ului cu privire la furnizarea de echipamente si tehnologii, greutatea/rezistenta la schimbare a programatorilor ramasi in invatarea limbajului CP/M si a limbajului RPG, inertia inginerilor de sistem precum si plecarea lor la alte firme ETC.ETC.ETC.). Un capcaun de subinginer de retele electrice a reusit sa-l puna pe butuci acum doi ani, fericit ca n-a mai fost nevoie sa invete din documentatia lui (capcaunul nu stie limba engleza dar se da mare informatician si nu vrea neam sa fie reactivat sistemul ca sa nu fie nevoit sa invete din nou) iar din anul 2002 AS-ul n-a mai fost pornit niciodata.

Sa va dau cateva date despre el: memorie interna de pana la 832 Mb, hard de 159 Gb, suporta pana la 2.400 de statii independente, 64 de linii de comunicatie. Stiu, stiu, o sa spuneti ca este slabut! Dar la vremea lui, he-he, a facut furori (un astfel de sistem a mai avut Grivita Rosie si Tractorul din Brasov, asta in 1996; intre timp stiu ca s-au cumparat mai multe sisteme AS/400 in toata tara). Cred c-am specificat bine datele, n-am mai lucrat cu acest sistem din 1998 si s-ar putea sa gresesc…

Am invatat ceva RPG (acum vad ca se cauta la greu!), ma conectam toata ziua la el ca sa … salvez date zilnice (era pe post de concentrator de date), mai lucrau 4-5 terminale cu el cu diverse programele scrise in RPG si asta a fost tot. Pot sa spun cu mana pe inima ca AS-ul a fost folosit cam 5 % din capacitatea lui, adique este aproape nou!

In fine, as avea multe de zis însa rugamintea mea este urmatoarea: POATE FI READUS LA VIATA? Se mai poate face ceva cu el? Intr-o forma sau alta…

As dori sa-l fac server numai pentru noi, programatorii (avem un server general, al firmei), deoarece lucrez la un ERP cu câtiva colegi si as dori sa fac teste pe el. Momentan, sistemul zace singur-singurel intr-o incapere uriasa (a fostului FELIX-512), plin de praf si parasit de toata lumea.

Multumesc anticipat “guru”-silor IT, cu greutate, de pe site-ul DaewooClub.ro

:X

Share this post


Link to post

De ce este acum pe butuci? Ce i-a facut?

 

PS: Subinginerul ala ar trebui batut. Crunt.

Share this post


Link to post

in ce limbaj(e) programati?

Share this post


Link to post

Programam pe atunci in limbajul RPG si trebuia sa trecem aplicatiile pe Visual FoxPro 3.0. Aveam (si avem in continuare) terminale Infowindow dar si terminale IBM G40/G41. Sistemul merge, nu a murit, dar nu mai stie nimeni sa mai lucreze cu el (adica mai stiu eu doar sa ma plimb prin meniurile principale). Habar nu am daca lucreaza cu OS/400, o sa mai fac sapaturi! Stiu doar ca urma sa cumparam DB2-ul, apoi un program din Israel numit "MAGIC" care interfata limbaje mai vechi cu limbajele noi (pe atunci), vizuale.

 

Later edit. Am mai sapat: se foloseste limbajul de comunicare CL (Control Language) mai degraba interfata primara cu sistemul de operare, apoi si alte utilitare:

PDM - Program Development Manager

SEU - Source Entry Utility

SDA - Screen Design Aid

RLU - Report Layout Utility

DFU - Data File Utility

Edited by florinbad

Share this post


Link to post

MS SQL Server împreuna cu Visual C++, Visual FoxPro, VisualBasic .Net

 

Ma intereseaza parerea cuiva care a lucrat sau lucreaza "efectiv" (copyright blonda de la Antena1) cu acest sistem. Adica sa primesc sfaturi clare, la obiect, de genul: se poate/nu se poate reactiva! Mai tin minte ca PC-urile se legau la AS printr-un protocol, naiba stie cum se numea pe atunci, stiu doar ca era un secret bine pazit al firmei furnizoare de echipament, ca sa depindem de ei. Inca de pe atunci s-a incercat introducerea unui ERP in firma (erau vreo 12 module scrise in RPG). Intre timp am mai incercat cu Siveco Romania si SAP introducerea unui ERP dar finantele au cam lipsit...

Share this post


Link to post

scuze, nu am lucrat, pot doar sa-mi dau cu parerea

 

pai nu cred ca poti rula ms sql server si vc++ si .net

cred ca alea de la siveco da, ca-s scrise in java cu oracle.. parca

 

daca gresesc .. scuze inca o data

Share this post


Link to post

Sigur nu poti rula ms sql server! Singura baza de date pe AS/400 e DB2 din cate stiu eu...

Share this post


Link to post

Gata! M-am linistit! Deci nu se (mai) poate face nimic...  <img src= (">

Stiam ca se ruleaza DB2 pe AS/400 cu OS/400 pe post de sistem de operare dar speram ca, poate-poate, un român destept a încercat si alte sisteme de operare sau SGBD-uri.

Multumesc celor care au postat pentru sfaturile si informatiile furnizate! A bientot!

 <img src= ">

Edited by florinbad

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...