Jump to content
Sign in to follow this  
balky

Noi Tehnologii

Recommended Posts

Denso, compania japoneză specializată în echipamente auto, a prezentat la Tokyo un dispozitiv menit a îndepărta pericolul adormirii la volan. O cameră video montată în habitaclu monitorizează gradul de deschidere al pleoapelor şoferului, iar la cel mai mic semn de somnolenţă, un jet de aer este suflat direct la gîtul acestuia. Se pot programa pauze în timpul şofatului şi difuzarea muzicii pentru a-l ţine treaz pe cel aflat la volan. Un sistem de recunoaştere facială identifică şoferul şi adaptează automat scaunul conform preferinţelor acestuia. Denso a gîndit şi un sistem ce măsoară permanent pulsul şoferului cu ajutorul unor electrozi montaţi în volan, emiţînd un semnal de alarmă ori de cîte ori ritmul cardiac este anormal.

 

 

 

 

VW EcoRacer atinge 230 kilometri pe oră şi consumă 3,4 litri la sută

 

Ieri s-a deschis ediţia 39 a Salonului de la Tokyo, unde pînă pe 4 noiembrie, publicul are ocazia să facă un adevărat salt în viitor, fiind expuse numeroase concepte ce prefigurează maşina viitorului. Volkswagen rupe însă gura tîrgului cu o dovadă de excelenţă tehnică fără să intre pe teritorii mai puţin explorate. Bolidul EcoRacer are un motor turbodiesel cu cilindree de doar 1,5 litri, însă este în stare să atingă suta de kilometri pe oră în doar 6,3 secunde şi maximum 230 kilometri pe oră. Consumul e un vis: 3,4 litri de motorină la sută, iar cuplul maxim, 250 Newtonmetri, este disponibil de la 1.900 de rotaţii pe minut. Propulsorul dezvoltă 136 cai-putere la 4.000 de rotaţii pe minut şi a fost conceput pentru a respecta normele Euro5, încă nestabilite! EcoRacer cîntăreşte 850 de kilograme, fiind folosit mult plastic întărit cu fibră de carbon.Inovatoare este şi structura caroseriei EcoRacer. Din coupe, maşina se transformă în roadster, demontînd plafonul şi geamurile laterale, care se pot fixa în portbagaj. Renunţînd şi la parbriz şi înlocuindu-l cu unul în miniatură, "aerosceen", se obţine o caroserie speedster. Bolidul VW este lung de 3,77 metri, lat de 1,74 metri şi înalt de 1,21 metri.

post-1320-1130019737_thumb.jpg

post-1320-1130019746_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Prima e interesanta. A doua insa e slaba fata de ce a facut Opel acum 3 ani! E vorba de Opel ECO Speedster, cu motor de 1.3 litri, viteza maxima de 250km/h si consum de 2.5%. A batut multe recorduri mondiale.

 

"September 26, 2002

Spectacular premiere for new common-rail diesel engine

 

Opel Eco-Speedster: Saving Fuel is Fun

 

1.3 liter displacement - 250 km/h top speed - 2.5 liter fuel consumption

 

Rüsselsheim. The world premiere of the spectacular Eco-Speedster concept at this year’s Paris Motor Show (September 28 to October 13) marks the start of the biggest diesel-offensive in Opel’s history. Through the end of 2003 Opel will introduce across the range four all-new diesel engines with power outputs up to 130 kW (177 hp). The aerodynami-cally optimized and lightweight Eco-Speedster, with its swooping, long-tail bodywork, dem-onstrates impressively the performance potential of the future 1.3-liter ECOTEC CDTI en-gine. During initial testing the 112 hp concept car reached a maximum speed of more than 250 km/h, while fuel consumption in the MVEG cycle was a miserly 2.5 liters per 100 km.

 

The prototype is based on the mid-engined Speedster roadster, but features new, carbon fiber bodywork with much improved aerodynamics. With significantly reduced drag (Cd = 0.20) and even lower weight (around 660 kg), the Eco-Speedster takes up where another Opel prototype left off 30 years ago. On June 1, 1972, at the company’s Dudenhofen prov-ing ground, a modified Opel GT with 95 hp, 2.1-liter turbo-diesel power unit made the headlines by setting several world records for diesel engines and reaching a top speed of 197.5 km/h. Shortly afterwards, with the Rekord 2.1 D, Opel brought its first diesel-engined passenger car onto the market.

 

The new Eco-Speedster is proof of the progress in the last 30 years and of the diesel en-gine’s amazing career in passenger cars. When the record-breaking GT made its astonish-ing appearance, it was the first time that the term “sporty” had been combined with the die-sel engine.

 

The performance of the very compact engine in the new engineering study is particularly impressive. The displacement of the all-new ECOTEC-CDTI diesel, with the latest-generation multi-jet common rail fuel injection, four valves per cylinder and variable-geometry turbocharger, is only 1.3 liters. The four-cylinder engine, the first all-new power unit developed by the FIAT-GM Powertrain joint venture, is scheduled to make its produc-tion-debut in 2003 and will meet Euro 4 emission limits. In the Eco-Speedster it is mated to Opel’s Easytronic automated manual transmission.

 

Explaining the background of the prototype, Opel Chairman and Managing Director, Carl-Peter Forster said: “The Eco-Speedster is the symbol of our comprehensive diesel offen-sive and at the same time demonstrates the engineering expertise of Opel in powertrains, lightweight design and aerodynamics. Through the end of 2003 we will present four new, state-of-the-art diesel engines, with a wide range of power outputs, low weight and moder-ate fuel consumption.”

post-65-1130020390_thumb.jpg

post-65-1130020396_thumb.jpg

post-65-1130020401_thumb.jpg

post-65-1130020405_thumb.jpg

post-65-1130020410_thumb.jpg

post-65-1130020414_thumb.jpg

post-65-1130020418_thumb.jpg

post-65-1130020423_thumb.jpg

Edited by VIPER

Share this post


Link to post

din partea mea poate sa prinda si 500 km/h si sa consume guma de mestecat. partea proasta e ca aceste masini nu pot fi niciodata produse in serie ( am mai discutat undeva de ce )

 

 

 

bafta !!!

Share this post


Link to post

Ba bine ca nu! Am un amic cu Astra de 1.9 CDTi 150CP cu dotari sport etc. Media urbana e in jur de 8%. Si e o masina grea. Peste 1200kg. Deci se poate.

Share this post


Link to post

stai putin. 8 % nu e 2.6 sau 3.5 %

deci e ceva diferenta. sunt zeci de modele care consuma sub 8 dar nu cred ca vor ajunge la 2-3 %

 

 

P.S : sper sa-ti placa :

 

 

GG 50 este cadoul pe care Giorgetto Giugiaro si l-a facut cu prilejul aniversarii a 50 de ani in domeniul designului auto. Bazat pe 612 Scaglietti, modelul este realizat in stransa colaborare cu Ferrari.

post-1320-1130020703.jpg

post-1320-1130020709.jpg

post-1320-1130020714.jpg

post-1320-1130020719.jpg

post-1320-1130020724.jpg

post-1320-1130020728.jpg

Share this post


Link to post

Arata bine, cred, da' sunt prea mici...  <img src= ("> Oricum 612 arata super.

 

P.S. cu diesel-ul incercam sa extrapolez... E adevarat ca nu se agita nimeni sa faca masini de serie cu performantele alea, ca ar da faliment benzinariile...

Share this post


Link to post

Nu stiu cat de relevant este sa se faca atata efort in a face o masina sa consume 3.5%, mai degraba ar lasa-o balta si ar face o masina cu adevarat ecologica, care sa nu emita noxe deloc. Vreau sa vad un motor revolutionar care sa ne scoata din dependeta fata de petrol.

 

PS: Se actioneaza asupra efectului si nu asupra cauzei, ca de obicei.

Share this post


Link to post

Sunt mai multi factori care contribuie la consumul scazut. De ex. cate masini de serie ati vazut voi cu greutatea de 600kg si cu un Cx de 0.20 ? :)

Share this post


Link to post

In US am vazut un dispozitiv destul de simplu de prevenit somnul la volan. Era practic un dispozitiv banal ceva de genul intrerupator cu mercur la care puteai varia unghiul. Ala avea doar 2 pozitii: 15 si 30 grade. Cand iti miscai capul peste unghiul setat incepea sa tiuie. Destul de simplu, dar nu stiu cat de eficient.

Share this post


Link to post

Daca tineti voi minte, un dispozitiv asemanator celui din primul post a fost inventat si omologat acum ceva vreme de un roman!!!

Share this post


Link to post
ar da faliment benzinariile...

 

 

gresit. ar da faliment in primul rand marii producatori de banzina, companiile multi-nationale, marile tari producatoare de petrol si titei.si atunci razboiul din irak nu si-ar mai avea rostul . asta-i doare pe ei.eu garantez ca si daca ar face 10 RON litru de benzina tot ar fi balamuc pe strazile din capitala exact cum este acum.

 

 

bafta !!!

Share this post


Link to post

Eu de lene am scris benzinarii... Stiam ca cititorii pot vedea mai departe :thumbl:

Share this post


Link to post

Exista, e masina cu aer (comprimat). Masina pe care, sincer, as lua-o daca mi-ar da macar un cuplu decent pentru demaraj. Problema hibrizilor nu este de productie in serie, ci, ca orice tehnologie noua, neincrederea, reteaua de service, si pretul.

 

Masina cu poluare zero ar trebui sa coste 5.000E max, nu 14.000. La paispe mii iau una care scoate fum ca naiba da fuge si e ieftina de intretinut.

 

On-topic, credeam ca somnul la volan nu inseamna ca pui capul jos pe bancheta si dormi, ci de fenomenul de "atipire" cu ochii deschisi, in care atentia e amortitia si subiectul viseaza cu ochii deschisi.

 

Un sofer caruia ii pica efectiv capul n-are nevoie de un dispozitiv, pentru ca e deja prea obosit sa mai conduca. Are nevoie de un somn bun :)

Share this post


Link to post

Ca sa nu mai spun ca atunci cand iti pica efectiv capul te si trezesti... oarecum speriat.

Share this post


Link to post

Asta daca nu cumva atunci cand iti pica capul deja esti in copac, si iti pica efectiv, rostogolindu-se pe cimp :wink:

Share this post


Link to post

Cui ii e frica de atipit la volan poate sa-si faca un sistem gen "Fat-Frumos-si-merele-de-aur" ;) , cu niste ace infipte in guler.

Edited by tatabobu

Share this post


Link to post

Sunt unele modele de alarme auto care nu apara doar masina de cei din exterior ci si pe cei din interior de masina. Se poate activa o functie care sa emita semnale sonore la anumite intervale de timp, pentru a preveni adormirea la volan. Evident, e nevoie ca si soferul sa fie constient ca ar avea nevoie de un "asistent" si sa activeze functia, dar daca e constient, opreste si se culca un pic; e mai bine.

In plus, e nevoie ca senmalul emis sa nu fie acelas, monotonia avand efect invers celui urmarit ...

 

[pe mine m-au intrebat cand mi-au instalat alarma daca vreau sa-i puna si avertizor interior in acest scop ... am zis nu, multumesc, beep-urile pe care le producea faceau mai rau]

 

 

 

 

Exista, e masina cu aer (comprimat). Masina pe care, sincer, as lua-o ...

Masina cu poluare zero ...

 

Oare asa sa fie ??? nici macar masina electrica nu e cu "poluare ZERO". Pentru producerea energiei necesare incarcarii bateriilor sau umplerii recipientului de aer comprimat se produc mult, mult mai multe noxe decat ar produce o masina bine facuta pe aceeasi distanta ... Iar randamentul global e mult mai mic, intervine si stocarea intr-o forma intermediara, cu pierderi inerente ... deci consum de resurse primare mai mare pt. aceleasi performante ...

Edited by kaloman

Share this post


Link to post

Serios? Ce noxe produce o hidrocentrala? Sunt sigur ca muuuuult mai mici ca o platforma petroliera.

Edited by Steffyx

Share this post


Link to post
Serios? Ce noxe produce o hidrocentrala?

 

Chiar daca problema e pusa cam pueril, fac un efort sa raspund :

[Nu o sa spun : cat la suta din energia mondiala e produsa pe cale hidro? De cata energie electro ar fi nevoie in plus pentru a inlocui carbunii+hidrocarburile ?]

Macar faptul ca o hidrocentrala presupune un baraj, lucrare mare cu mii de tone de beton; betonul e facut cu ciment; cimentul se obtine prin CALCINAREA calcarului, etc ...

Acumulatorii contin mult, mult plumb [sau alte metale grele chiar mai nocive pentru mediu] Nici nu cred ca rezervele mondiale de plumb ar ajunge pentru ca TOT transportul sa fie electric ... deocamdata sunt doar mici, izolate si timide experimente. Nu cred ca-ti imaginezi o lume cu 2 miliarde de masini cu acumulatori de 1/2 tona fiecare ... plus 1/2 miliard de camioane/autobuze, etc. cu acumulatori de cate 2 tone fiecare ... acumulatori care trebuie schimbati periodic ... In plus, randamentul total e si mai mic, ele trebuind sa care si tonele de plumb in plus ceaa ce inseamna un consum de energie mai mare ...

Sa mai continui ??

 

Etc, etc, etc ...

 

Mai e pana la idealul de lume nepoluata

 

PS eu nu mai revin la aceasta tema.

Edited by kaloman

Share this post


Link to post
Nu o sa spun : cat la suta din energia mondiala e produsa pe cale hidro? De cata energie electro ar fi nevoie in plus pentru a inlocui carbunii+hidrocarburile

Ia arunca o privire mai sus si vezi care era de fapt intrebarea?!

Hai ca nu are rost sa mai continuam ca vad ca esti usor irascibil, si am destule pe cap.

 

P.S.: Multumesc ca ai facut "efortul de a raspunde la intrebare"

Share this post


Link to post
Oare asa sa fie ??? nici macar masina electrica nu e cu "poluare ZERO". Pentru producerea energiei necesare incarcarii bateriilor sau umplerii recipientului de aer comprimat se produc mult, mult mai multe noxe decat ar produce o masina bine facuta pe aceeasi distanta ... Iar randamentul global e mult mai mic, intervine si stocarea intr-o forma intermediara, cu pierderi inerente ... deci consum de resurse primare mai mare pt. aceleasi performante ...

 

1) Era o figura de stil. Masina, IN SINE, are poluare zero, ceea ce are avantaje multiple, unul fiind scaderea poluarii urbane. Am sa le enumar mai jos.

2) Principiile tale despre productia in masa ma sperie. Stiu (sper) ca nu ai o pregatire economica, dar ceva principii de baza nu strica. La fel cum ceva logica/fizica nu strica:

 

* Economic vorbind, atunci cand produci ceva in masa, costurile fixe (iluminat, chirie, administrativ, agregate, etc) se impart la unitatea de produs. Asa ca se observa o scadere in costul produsului finit. Altfel e ca si cum ai cumpara un xerox ca sa tragi 2 pagini. Scump. Tragi 2 milioane, e ieftin.

* Economic vorbind, procesarea energiei in unitati specializate, cu scule specializate, este mult mai eficienta decat procesarea locala. Daca toate automobilele ar fi electrice sau cu aer, ar exista practic o singura rafinarie (cu sucursale in punctele de resurse maxime). Nu mai cari industria dupa tine.

* Fizic vorbind, ce crezi ca este mai eficient? Sa ai o mare cladire care se ocupa cu captarea si neutralizarea deseurilor, sau sa ai la fiecare masina cate un agregat (limitat la 12v)?

* Fizic vorbind, ce crezi ca e mai eficient, sa pui totul intr-o cladire, sau sa consumi energie sa cari procesarea deseurilor dupa tine?

* Fizic si economic vorbind, ce crezi ca va fi mai usor in cazul in care se descopera o sursa non-poluanta de energie? Sau o noua metoda de neutralizare e deseurilor? Sa faci upgrade la o fabrica, sau sa rechemi 5 miliarde de autovehicule?

* Fizic vorbind, cum planuiesti sa aduci forta vantului din desertul Gobi pana in Bucuresti?

* Economic vorbind, ce crezi ca e mai ieftin si mai ecologic? Oil tanker prin pacific sau un cablu electric?

* Hidrocentrala foloseste indirect o resursa cu durata de viata de ordinul a miliarde de ani (soarele), la fel ca sistemele eoliene, solare (doh) si multe altele. Poluarea ca poluarea, trebuie sa tinem seama si de limita rezervelor.

 

Mai sunt destule, dar deja isi pierde farmecul.

 

In afara celor mentionate, din ciclul "stiati ca", mai primesc mentiuni:

* Un sistem pe baza de aer poate deveni atat de eficient, incat sa aiba ca pierderi caldura data de compresor

* Unul din cele mai bune rate de conversie din fizica (excluzand caldura) este acela al transformatorului electric

* Un sistem pe aer are avantajul recuperarii energiei la franare (fata de benzina)

* Un sistem pe aer are poluare negativa, compensand pentru unele dezavantaje (recuperarea se face prin filtre).

 

Si inainte sa spui ca aerul comprimat este ineficient, documenteaza-te despre eficienta de conversie a unui motor bazat pe ciclul Carnot. Eventual versus conversia energiei electrice.

 

[0]Chiar daca problema e pusa cam pueril, fac un efort sa raspund :

[1]Macar faptul ca o hidrocentrala presupune un baraj, lucrare mare cu mii de tone de beton; betonul e facut cu ciment; cimentul se obtine prin CALCINAREA calcarului, etc ...

[2]Acumulatorii contin mult, mult plumb [sau alte metale grele chiar mai nocive pentru mediu]

[3]Nici nu cred ca rezervele mondiale de plumb ar ajunge pentru ca TOT transportul sa fie electric ... deocamdata sunt doar mici, izolate si timide experimente. Nu cred ca-ti imaginezi o lume cu 2 miliarde de masini cu [4]acumulatori de 1/2 tona fiecare ... plus 1/2 miliard de camioane/autobuze, etc. cu acumulatori de cate 2 tone fiecare ...

[5]PS eu nu mai revin la aceasta tema.

 

[0] Am sa fac si eu unul.

[1] Din nou fabricarea in masa, fix versus variabil. Tonele de beton odata turnate produc megawatt peste megawatt timp de 20-40-60 de ani (functie de calitate). Calculeaza poluare/MW si compara-l cu poluare/MW in cazul arderii benzinei. M-am razgandit, nu mai calcula. Iti zic eu, hidrocentrala bate. Rau.

Deasemeni, da-mi voie sa-ti spun ca acelasi principiu se aplica energiei solare, eoliene, etc etc. Apoi daca CHIAR vrei sa duci problema la extrem, facem digul de sticla, pe care o retopim odata la 100 de ani, ca nu-si pierde calitatile. Sau din metal inoxidabil. Aur platinat. Un astfel de dig ar supravietui râului.

[2] Numai cei pe baza de plumb. Lumea a evoluat mult in ultimii 20 de ani. Bateriile in astfel de masini nu mai sunt de mult baterii de Dacie. Mobilul tau are baterii de Litiu sau Nichel (Ni-MH = Nickel Metal Hydrite). Plus, accentul era pe acumulatori de AER, nu pe cei de energie electrica. Aspect deja discutat pe DaewooClub.

[3] Gresesti. Chiar daca s-ar face din plumb, tot gresesti. Dar nu se fac.

[4] In primul rand, acumulatorii nu au 500kg. Daca ar avea, nu s-ar putea face masini de 600Kg. In al doilea, ai idee cat cantareste un motor pe benzina, complet cu agregare, rezervor, aprindere, etc? Ai sa fii surprins. Greutatea bateriilor n-a fost niciodata problema principala. Autonomia si capacitatea de stocare (per ciclu de viata) sunt.

[5] Crede-ma ca incerc pe cat posibil sa fiu politicos si apreciativ, dar, avand in vedere cantitatea de adevar inclusa in posturile tale, nu cred ca pierd foarte mult.

Share this post


Link to post

http://www.popsci.com/cars/article/2011-03/shockwave-generating-wave-discs-could-replace-cars-internal-combustion-engines

 

Michigan researchers have built a prototype of a new auto motor that does away with pistons, crankshafts and valves, replacing the old internal combustion engine with a disc-shaped shock wave generator. It could slash the weight of hybrid cars and reduce auto emissions by 90 percent.

 

The generator is about the size of a saucepot, and would replace the 1,000-pound power train in most cars — no transmission, cooling system, emissions regulation or fluids needed. Norbert Müller and colleagues at Michigan State University showed off the new motor prototype at a meeting with the Department of Energy’s Advanced Research Projects Agency.

 

Ce traznaie :)

Share this post


Link to post

Foarte tare :)

Eu n-am priceput, unde sau cum se destind gazele ca sa creeze energie mecanica? Boii din articol au scris doar de compresie si evacuare, fara nimic intre ele..

Share this post


Link to post

Interesanta inovatia, in mod cert utila pentru cei ce se intalnesc noaptea cu un automobil echipat cu un astfel de sistem de iluminare. Nu stiu ce efect are asupra ochilor celui ce conduce un astfel de automobil jocul de lumini si umbre ...

http://www.4tuning.ro/inovatii-auto/opel-revolutioneaz-sistemele-de-iluminare-din-industria-auto-13125.html?utm_source=Newsletter__Newsletter_4Tuning.ro&utm_medium=&utm_campaign=newsletter_60258

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...