Jump to content
Sign in to follow this  
iuzar

Aditivi ulei - efect Placebo ?

Aditivi ulei-efect Placebo?  

188 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Pentru ca discutia privind uleiurile de ulei a luat o alta turnura deschid un topic aici cu parerea voastra despre aditivi. Sincer eu nu am nici o incredere in asa ceva si va invit si pe voi sa cititi un articol interesant

 

http://www.chris-longhurst.com/carbibles/i...&additives.html

 

 

Eu am votat Placebo...daca intereseaza pe cineva...

Share this post


Link to post

Eu la Dacia puneam un 2+2 la fiecare schimb dar nu am sesizat imbunatatiri majore.Nu prea cred in solutii minune si nu am auzit vreun producator sa recomande chestii din astea.Le consider mai degraba leacuri babesti.

Share this post


Link to post
Pentru ca discutia privind uleiurile de ulei a luat o alta turnura...

Discutia va fi interminabila... si a fost "consumata" cam pe toate forumurile pe care m-am uitat eu (Dacia, Oltcit, Autoshow...). Refuz sa ma bag si nu votez nimic... O sa ma uit la voi cum va certati! :tongue:

He, he, he...

Share this post


Link to post

Eu cred ca toate uleiurile de motor contin aditivii necesari asa ca efectul placebo este justificat pt. aditivii de ulei. Asta nu inseamna ca nu am folosit asa ceva, mai ales la masini cu rulajul de peste 100000km.

Rezultatele nu s-au simtit decat la buzunar :?

Share this post


Link to post

Uitati cum sta treaba ... s-au facut in Romania incercari cu DuraLube pe motoare foarte mari (850CP), montate pe masini foarte grele (50 de tone); scopul acestor incercari a fost de a vedea daca se pot micsora cheltuielile de exploatare la aceste motoare, prin reducerea uzurii.

Concluziile comisiei:

-la motoare noi - placebo curat, ba chiar mici efecte negative, legate de schimbarea calitatilor de spalare a uleiurilor .

-la motoare vechi si "alergate" - cresterea resursei de functionare pina la RK cu ~30%

-la motoare ramase dintr-un motiv oarecare fara ulei (in general defectarea pompei de ulei, ca nu prea vad ce ar putea sparge baia de ulei a acelor masini, sau sectionarea unor conducte, fisurarea unor garnituri, etc.) - salvator, masina a parcurs suficienti km pina la atelierul mobil, aflat intr-un loc sigur.

 

Concluziile mele:

- odata intrat in hora asta, nu prea mai poti sa iesi, trebuie sa dai tratament permanent

- daca estimezi ca este posibil sa spargi cumva baia de ulei, fa acest tratament; dar nu-l vad eu pe ala capabil sa mearga zeci de km cu rosu in bord! mai ales cu astea mai noi!

- daca ai un motor batrin, care da semne de uzura, e o masura de prevedere in plus pentru a indeparta cit mai mult RK; totusi, incercarile de mai sus au fost facute pe motoare lente, nu se cunosc efectele pe motoare de turatie, mai ales pe masinile noastre de cusut; si reclama DuraLube e facuta pe un "small-block" american de cel putin 4l, adica tot un motor lent.

 

Parerea mea: ulei bun! asta e cea mai buna garantie pentru o viata cit mai lunga a motorului.

Share this post


Link to post

Zic şi eu "placebo", din motivele enumerate de Chris Longhurst (care mi se par fondate şi bine argumentat). Multă lume pune ulei bun, însă neglijează ce scrie în manualul posesorului: nu se pleacă imediat de pe loc după pornire ! Trebuie măcar 30 secunde ca uleiul să urce din baie până sus, şi să se fluidizeze corespunzător. Mai util decât Duralube şi alte "minuni" este un dispozitiv de-ăla de care scrie tot Longhurst, care păstrează o mică parte din ulei într-un rezervor, în partea de sus a motorului, şi la pornire îl eliberează.

Share this post


Link to post

Vezi tu, ar mai trebui puse 2 rubrici la sondaj:

 

-" Bun numai in situatii speciale" - vezi motor uzat sau fara ulei

-" Daunator" - vezi parerea TUTUROR fabricantilor de automobile, care ANULEAZA garantia daca se utilizeaza astfel de produse ...

 

Culmea este ca si in situatia asta tot 2 optiuni as avea ...

Share this post


Link to post

Eu sunt impotriva utilizarii aditivilor atat timp cat se folosesc in motor uleiuri de firma.

Marii producatorii de uleiuri investesc in cercetare sume imense pentru a scoate produse de foarte buna calitate cu care sa omoare concurenta. Pun in ele tot ce este necesar pentru o functionare excelenta si obtin si acceptul multor producatori de motoare. Poate o firma, mai mult sau mai putin obscura, sa scoata un produs care sa fie si compatibil si sa mai imbunatateasca si calitatile unui ulei si asa de top? Eu ma indoiesc.

A nu se intelege ca ma refer si la Daewoo care a inteles sa darame concurenta in materie de uleiuri prin obligarea clientilor sa foloseasca uleiuri proprii.

Share this post


Link to post
A nu se intelege ca ma refer si la Daewoo care a inteles sa darame concurenta in materie de uleiuri prin obligarea clientilor sa foloseasca uleiuri proprii.

 

Uleiul Daewoo sunt gata să pun pariu că nu e fabricat de Daewoo. Ca şi multe alte lucruri pe lumea asta, e fabricat de altcineva şi distribuit sub marca Daewoo (aşa cum de exemplu, cd writerele Sony sunt de fapt Lite-On ;) ).

Share this post


Link to post

Pai ce sa mai pui pariu, ca s-a risipit misterul in problema asta... uleiurile Daewoo sunt facute de nu stiu ce companie franceza, parca. Oricum, eu tot mobil1 bag.

Auzi, da' cd writerele LG de cine sunt facute? :wink:

Share this post


Link to post

aditivul in plus fata de un ulei de marca (cu tot ce are in el de la mama lui) clar ca nu-si are rostul; poate eventual sa strice. din acest punct de vedere, nici macar efect placebo.

tratamente motor gen "Duralube" ca teorie suna bine; d.p.d.v. practic, probabil ca au ceva efect, dar parca nu-mi prea vine sa cred ca sunt asa de spectaculoase. pe un alt forum, pe un topic similar, am avut cam aceeasi parere despre aditivi, cu o sustinere ceva mai mare a "Duralube"-ului pana cand un coleg a postat niste link-uri cu privire la concluziile trase de niste institute americane vis-a-vis de cat sunt de "performante" aceste tratamente in raport cu reclamele lor.

Share this post


Link to post

Parerea mea e ca aditivul de ulei, mai ales la un motor nou nu isi are rostul; in general un ulei de calitate contine el aditivii de care are nevoie motorul.

La fel sunt de acord cu faptul ca dupa pornirea motorului sa nu pleci imediat dupa loc, sa astepti cateva zeci de secunde-min sa isi faca motorul ungerea corespunzator.

Share this post


Link to post
..La fel sunt de acord cu faptul ca dupa pornirea motorului sa nu pleci imediat dupa loc, sa astepti cateva zeci de secunde-min sa isi faca motorul ungerea corespunzator.

 

lucru valabil mai ales la motoarele turbo!!!

majoritatea care au trecut de pe dacii pe "dizaluri" le pornesc shi pleaca cu ele de pe loc (majoritatea accelerand in disperare) inainte sa se prinda pompa de ulei ca trebuie sa arunce uleiul prin motor.. vorba vine..

va dati seama ca turbina e solicitata extrem fara a fi macar unsa cat de cat...

info: la relanti o turbina merge la cca 5000rpm, pentru ca in accelerare disperata sa ajunga shi :shock: la 120000rpm...

 

am fost nitzel offtopic, dar e o info care poate ajuta pe cineva.. ;)

Share this post


Link to post

Fratilor,

 

eu consider ca oricat ar fi un ulei de motor de aditivat respecta doar normele prestabilite de anumite foruri. Am asistat la o demonstratie practica a unui aditiv de uleiuri numit Metabond si am ramas placut surprins de efectele acestuia. Daca a existat o problema cu aditivii, in general a fost aceea ca intra in reactie cu uleiurile si le altereaza proprietatile. Acest aditiv, mai sus mentionat nu intra in reactie cu uleiurile si are intrebuintari incepand de la motoare noi pana la cele uzate(cel putin asa spun expertii). Mi se pare important sa aditivam uleiul chiar de la motoarele noi pentru ca peliculele care se depun sunt de mare importanta pentru viata motorului.

Share this post


Link to post

Da frate, asa sa faceti !

Share this post


Link to post
lucru valabil mai ales la motoarele turbo!!!

va dati seama ca turbina e solicitata extrem fara a fi macar unsa cat de cat...

info: la relanti o turbina merge la cca 5000rpm, pentru ca in accelerare disperata

Asta fac si eu la Fiat, il las cateva minute sa se dezmorteasca. Ciudat este ca in cazul VW Passat in catea tehnica spunea ca NU este nevoie sa stai sa incalzesti motorul (nici la -15' C) ceea ce pe mine m-a surprins :-? .

Share this post


Link to post

or face ceva bani din piese de schimb, nu?

Share this post


Link to post

Ca sa revin la aditiv: eu unul nu folosesc si nu cred in efectele sale miraculoase. Ce este cert e ca un aditiv din ala ordinar (100k) ingroasa putin uleiul si la masinile cu motoare f uzate reduce consumul de ulei si reduce zgomotele facute de motor (pe termen scurt ca dupa aia crapa de tot  <img src= )"> ).

Share this post


Link to post

Duralube este un aditiv "fermecat"spun ei formula secreta ,macar cei de la Lyqui-Moly spun ca pun bisulfura de molibden iar slik50 pun tetra florura de teflon in aditivi.

Personal am folosit Slik50 la Dacie prin 1992 si nu am sesizat imbunatatiri dar persoana care a cumparat-o mi-a relatat ca pe la 85000 km a desfacut motorul pt reparatie si mecanicul a fost surprins ca nu agasit uzuri majore la arbore care sa necesite reparatie ! Personal nu am incredere in aditvii de ulei, este suficient sa folosesti un ulei de calitate eventual schimbat mai devreme!

In timpul WW2 germanii puneau in uleiul din cutiile de viteze fulgi de grafit!

Chestia cu pornit motorul si dupa aceea golita baia de ulei este o mare vrajeala o spun ca sunt patit:prin 1991 tatal meu a spart baia la Dacie( din 77) pe coclauri ,becul de la bord nu s-a aprins si a venit cale de aproape 8 km (Valea Dacilor - Medgidia)fara ulei!!! De fapt motorul si-a facut ungerea cu pelicula de ulei ramasa pe peretii cilindrilor si pe arbore.In reclama Dura lube se da drumul la ulei si ne mai arata motorul functinand cateva secunde!!!  <img src= ">

Share this post


Link to post

Slik50 am pus la golf 1 diesel si efectul a fost cel scontat ,consum redus ,nu mai papa ulei ,mult mai silentios mai puternic si temperatura apei statea mai jos ,deci a meritat dar era adus din germania si oricum era prin 95 .

Nu stiu ce se gaseste in RO dar oricum nu vreau sa testez un duralube de 1,5 mil si sa observ ca nu e bun de nimic ,poate intr-o zii cu foarte mult soare care sa ma bata in cap si poate o fac si pe asta :D

Share this post


Link to post

Hop si eu.

 

"reclama Dura lube se da drumul la ulei si ne mai arata motorul functinand cateva secunde!!!"

 

Am niste cunostinte care stau tare prost la capitolul becuri de bord. La urma urmei cand scoti centura bec, deschizi usa bec, aia bec, cand pui contactu e toata orga acolo. Acuma ca se mai aprinde unu nu e bai. :)

 

Respectiv:

 

* SLK 200 kompressor (10KM de la spart baie pana la oprire - gripat ulterior)

* Cielo (15-20 Km a crezut saracu' ca era un contact prost - nu era)

* Dacie (5-6 Km)

 

Fara apa:

 

* Ford (10-15 min)

* Porsche 928 (10 min)

 

Notez ca alea fara apa n-ai patit nimic, alea fara ulei bye-bye.

 

Asadar faza cu "fara ulei n minute" e la misto. Plus ca astia erau in regim de drum, reclama la DuraLube e facuta cu motorul la ralanti.

 

Am pus si eu DuraLube, efect 0, aruncat.

 

Ah si inca o chestie. Mancatul/bautul de ulei se rezolva mult mai eficient cu un ulei mai bun, de o vascozitate mai mare. Sa pui ulei mai fluid si sa-l ingrosi cu aditivi nu mi se pare o solutie.

 

Plus ca uleiul de fabricant are deja n aditvi. Si sunt convins ca un manufacturer cu produse de linie inalta, ca Mobil 1, are un departament de cercetari cat fabrica de la Craiova. Daca era ceva ce se putea baga sa fie bine, il bagau singuri.

 

Unde mai pui ca aditivii aia din ulei nu sunt garantati sa se pupe la fix cu aia din sticluta aditionala.

 

Rotile au zeci de ratinguri pe n categorii, mii de combinatii. Volanele sunt diferite. Pedalele sunt diferite. La naiba nici apa nu e la fel la toate masinile. Cum puteti sa credeti ca la un ulei, ceva atat de important si de stresat poate exista ceva "universal", un aditiv care se baga si in F40 si in Dacie? Nici macar ventilele nu sunt la fel la masinile astea.

 

P.S. Sper ca sunteti la curent cu faptul ca DuraLube sunt in proces cu statul american pentru reclama falsa?

Share this post


Link to post

Cea mai mare uzura la motor apare la pornire.

Dura Lube am inteles ca nu este un aditiv de ulei este un aditiv de motor, este o diferenta, adica are nu stiu ce proprietate si ramane lipit pe partile metalice formand o pelicula, iar atunci cand pornesti motorul reduce din uzura.

Asta inseamna ca este bun si pentru un motor nou nout, si nu este vorba de un efect placebo ci pur si simplu reduce din uzura.

 

Eu nu am nici o legatura cu dura lube sau alta marca de aditivi, si nici eu nu cred in toate reclamele pe care le vad, ce am scris mai sus am incercat sa-mi explic mie in primul rand de ce ar fi bun un aditiv de motor.

 

Faptul ca reduce uzura motorului la pornire merita sa investesti 1 mil. Asta daca este adevarat ce se zice despre el.

 

De altfel este adevarat ca uleiurile bune au acum in ele toti aditivii necesari, care fac cu succes fata lipsei unui dura lube din motor.

Share this post


Link to post

"Dura Lube am inteles ca nu este un aditiv de ulei este un aditiv de motor, este o diferenta,"

 

Nici una.

 

"adica are nu stiu ce proprietate si ramane lipit pe partile metalice formand o pelicula, iar atunci cand pornesti motorul reduce din uzura."

 

Care este, de fapt, functia uleiului. Doar nu crezi sincer ca tot uleiul ala se scurge in baie si motorul porneste otel pe otel. Daca ar fi asa, ai porni motorul ala de maxim 3 ori.

 

Uzura la pornire se produce din alte motive, dilatarea diferita, condens, compusi chimici acizi, etc. Te asigur ca orice ulei care nu e cumparat de la o cismea adera la motor.

 

Exista un link deasupra despre "oil bible" pe care l-ai sarit.

 

Ca idee, cauta "Magnatec" de la Castrol si o sa vezi ca are particulele pe care le slaveste DuraLube.

 

Nu v-ati intrebat niciodata cate din cazurile de defectiuni la motor nu sunt puse pe seama masinii, vremii, calitatii, etc cand proprietarul isi baga 3 aditivi in benzina si doi in ulei, probabil uitand de mult ce a facut. Uita de cand pune aditivul pana in 3 ore cand se plange ca ii merge prost benzina X ca are apa desi el a pus aditiv de scos apa. Legatura directa aditiv > randament n-o vede.

 

Asta e partea nasoala, ca nici efectul bun nici cel rau nu se vad in primile mii de km. Singurul adevar este cel statistic.

 

Voi pe ce v-ati paria motorul, pe un ulei de firma recomandat de producator sau pe o sticluta de plastic pe care scrie cu auriu "Guaranteed".

 

Si manufacturerul ce credeti ca prefera, sa repare motoare in garantie si sa piarda clienti sau sa recomande produsul? Ciudat insa, nici un car maker nu aproba nici un aditiv. Si totusi, "ala merge".

 

P.S. Nu exista "formula secreta". Orice formula se poate gasi si imita, mai ales daca ai laborator cum are - sa zic - Castol. Plus ca pentru a-l aproba trebuie sa zici ce are, daca e radioactiv nu intra pe piata.

 

P.S.

http://www.ftc.gov/os/2000/05/duralube.do.htm

Edited by Ndi

Share this post


Link to post

Am mai scris pe undeva pe aici . Din proprie experienta :

 

La Berlina cand imi scazuse presiunea la ulei ( fata de normal ) am bagat un 2+2 ,se mai ingrosa uleiul si avea presiune normala ( din ciclul Las-o bah ca merge asa )

 

La Espero am bagat Dura Lube si n-a fost nici o smecherie ( tot tacaneau tachetii 3 sec. dimineata pe racoare)

Tot la Espero am bagat un aditiv cu teflon ( gri sticla ) si torcea mai frumos motorul vreo 3000 de km ( se baga la 2 schimburi ) .

Share this post


Link to post

Eu am pus ochii pe un Espero cu 71.000 km la care s-a pus Dura Lube. Nu stiu daca pe parcursul la toti acesti km facuti. Personal n-as continua tratamentul din varii motive. Ce ma intereseaza e daca trebuie facut ceva anume in situatia in care vreau sa bag alt ulei (fara aditiv suplimentar, evident). Proprietarul a bagat ulei Castrol 5w30 parca (ceva de racing spunea el). Eu as vrea sa bag tot Castrol dar probabil 5w40. Ceva sfaturi ?

Edited by Bolt

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...