Jump to content
Sign in to follow this  
iuzar

Polishare ... home made!

Recommended Posts

Am comis-o saptamana trecuta! Tipul din Iasi de care va spuneam mi-a ceruit masina, se vede diferenta.

Share this post


Link to post

Mai NFS , io credeam ca esti apicultor , deh cu masina galbena :lol: :lol: .

Nu mai stiu cum se numeste ca e acasa .

De cump , am cump de la Metro acu fo 2 luni.

E o cutie de tabla cu capac de plastic albastru si daca imi aduc aminte e ceva de genul Car Wax.

Scriu maine daca asa ii zice sau nu.

Share this post


Link to post

Ma intereseaza si pe mine.

Daca mai ai cutia incearca sa ii faci o poza si sa o postezi aici.

Share this post


Link to post

Ceara respectiva nu se duce cand speli masina?

Share this post


Link to post
Scriu maine daca asa ii zice sau nu.

Pleeeeease...

Share this post


Link to post
Ti-as sugera, mai intai, sa dai o tura pe la spalatoriile auto care au un degresant special. De exemplu, pe masina mea am avut urme de vopsea (de la vecinul din parcare) si stropi (multicei si deshi) de asfalt. NU ma intreba cum... Nu ieseau cu nimic. Inainte de a aplica o alta metoda, incearca asa. Este foarte posibil sa se rezolve.

Daca nu si nu, nu incerca ceva abraziv, e de preferat un colt de carpa muiat in diluant, urmat de polish-ul de rigoare... Nu prea ma pricep... Acu'..vezi si tu...  :cadelnita:

 

sar'na Kali! Am avut si eu aceeasi problema la shalupa...cu asfaltul... am mers la o spalatorie de pe la Obor si m-au rezolvat cu asfaltul rapid dar pata de pe capota nu au reusit sa o rezolve, mi-au zis ca a intrat mizeria sau ce era in lacul vopselei...

 

@Zmeu...s-a desfiintat intre timp spalatoria de la Obor...pale lau

Share this post


Link to post

Pentru stropii de asfalt am cumparat din Carrefour spray pentru asa ceva. Costa 120k / 200 ml si e f. eficient. Se da pe vopsea se asteapta putin si apoi cu o carpa (care in principiu o aruncati dupa aia ca nu veti mai avea ce sa faceti cu ea) se da pe tabla. Se ia fara a freca deloc. Daca mai raman cativa stropi, ori se insista ori se mai aplica o data. Eu am avut aripile NEGRE, trecand printr-o zona unde se asfalta un DN (vreo 14km de asfalt proaspat turnat) si s-a luat imediat. Sunt f. multumit. Spray-ul asta e de la Prevent si se numeste TAR Remover. Exista si la 400 ml, dar facut de alta firma.

Share this post


Link to post

Se numeste Stac Plastic , e italiana si are capac rosu !

Cea cu capac albastru e polish pt zgarieturi ...etc

 

Bafta

Share this post


Link to post

Sal'tare la toti!

Sunt nou pe la voi desi masina o am de mult.

Am vazut ca discutati despre renumitele pete negre de pe masinile tuturor din romania.

Cea mai la indemana solutie de indepartat acele pete este "MOTORINA" si nu ataca nici vopseaua. Incercat de mine; si folosit de multe ori.

Tb sa ai un pic de rabdare sa se dizolve un pic pata, dupa care se va lua pe carpa cu care dati cu motorina pe masina.

Asa ca nu mai aruncati banii pe spray-uri si alte balarii ca si cei de la spalatorii mai folosesc motorina cand nu mai au din solutiile lor miraculoase si secrete.

Ura la toti!

Ceara Stac Plastic este chiar eficienta la bani pe care-i dai, dar freci la ea dupa ce se usuca de mori.

Apropo' ma bate gandul sa cumpar o "perie/disc" de polish din blana, pasla etc si sa-l montez pe un flex. A mai incercat cineva asta? Si unde gasit acele "perii"?

Share this post


Link to post

Bine'ai venit ! ;) completeaza profilul , te rog .  <img src= ">

 

Eu am incercat cu o "mashina" de shlefuit orbitala de la BOSH cu vreo' 7 viteze .

O fi buna pentru pudrele "profesionale" dar la polishurile pe "baza" de ceara e aiurea , nu merge , din cauza frecarii ceara se topeste/lipeshte de vopsea si apoi iti sar ochii pina'o dai jos .

Nu cred ca va functiona pe flex , ala se invirte nu gluma(10.000ture) . :(

Share this post


Link to post

eu stiam ca pentru polish au un flex la spalatorie pt. ca tocmai asta e si ideea sa aiba turatii cat mai mari ... cu mana nustiu cat de eficient e :)

Share this post


Link to post

Am fost ieri la o spalatorie sa dau jegul jos de pe masina si era si un gagiu acolo care lucra la polishat un BMW tunat. Si cum aveam niste desene pe haion de la niste copii tembeli l-am pus pe baiatu' sa mi-o faca. S-a facut cu flexul pe care s-au pus diverse role de diverse consistente si vreo 3 substante: polish abaziv, un curatator si ceara solida. Dar desi era un flex mare nu parea a merge la 10.000 rmp.

Share this post


Link to post
Guest Mecmar

Am polishat ceva masinute dar nu cu aparatura ci cu manuta. Recunosc ca este destul de greu si iti ia mai mult timp decat aparatul cu pasle insa cu putina rabdare rezultatul in timp se vede. Iti trebuie putina atentie si ceva pricepere furata de ici de colo. Detin acum una bucata masina de slefuit si este cu totul altceva. :banana:

Share this post


Link to post

Cineva tocmai mi-a facut o zgarietura urata rau de tot!!! Adanca, pana la os, se vede tabla :( si e lunga de vre-un metru!

Exista solutii in comert pentru asa ceva??? Parta nasoala e ca nu am apucat sa-mi fac casco  <img src= (">

Aveti idee cat costa reparatia la o tinichigerie?

Edited by cipiamon

Share this post


Link to post

Polishul nu este o solutie pentru tine... din pacate. Revopsire si aici depinde de foarte multi factori, vopsea, mana meseriasului, partea afectata, cat anume trebuie vopsit... Nasol, imi pare rau si eu am una din asta pe usa din spate stanga, nu asa nasoala dar este... dar eu am CASCO si cum se face vremea frumoasa o rezolv, insa implica revopsirea intregii usi...

Share this post


Link to post

Intervin si eu si spun ca si eu imi polish-ez masina singur, dar sincer nu imi prea place cum iese. Avand culoarea negru la caroserie, dupa ce o lustuiesc se vad urmele de la laveta de bumbac, in sensul ca luciul nu este uniform. Folosesc si eu o ceara PREVENT din metro, o ceara pasta care trebuie sa o lasi sa se usuce dupa ce o aplici, iar apoi sa o lustruiesti...

Am vazut ca cineva mai sus foloseste acelasi tip de ceara...

 

Stiti cumva cum fac sa apara luciul uniform???

PACE

Share this post


Link to post

La masinile de culoare alba, se merita polish? Eu la cielo am facut tot de mana cu un amic, cam 4 ore am tras la ea dar rezultatul a fost pe masura. La logan fiind alb, in afara de repararea eventualelor zgarieturi are rost si polish?

Share this post


Link to post

@ pharell

Inteleg ca ii tragi intai un polish si pe urma o ceara.

In primul rand trebuie sa fi foarte atent cu modul de aplicare a polishului la culoarea neagra, care face foarte usor vizibile "buclele" (swirls, zgarieturi circulare de la miscarile uzuale de stergere). Gasesti pe net destule "instructiuni" daca o sa cauti "car detailing" sau "car care".

Chestia cu luciul neuniform poate fi insa si de la ceruirea neuniforma. Fie nu ai aplicat ceara peste tot, fie nu ai inlaturat-o suficient. Mai degraba ultima si se intampla daca nu schimbi "fata" lavetei si aceasta se incarca cu ceara si nu-si mai face treaba.

Share this post


Link to post

Trucuri si sfaturi profesionale (tips & tricks)

 

Cum sa descatusati frumusetea masinii dumneavoastra

Dealerii auto si proprietarii de showroom-uri stiu ca o curatare autentica, o polishare si o ceruire profesionale pot transforma orice masina intr-una cu aspect de concurs. Toate vopselele imbatranesc datorita expunerii la actiunea razelor ultraviolete, poluarii si ploilor acide. Cu timpul, cele mai frumoase finisaje se degradeaza, devin mohorate, cu aspect cretos, tocit. Doar aplicand o ceara peste aceste suprafete matuite nu vom face decat sa cream o stralucire vaga, subtire. Pentru a dezvalui adevarata vitalitate a vopselei, pentru a-i da adancime si a o face sa vibreze este necesar sa o supunem unei polishari profesionale.

Polisharea este un proces de revitalizare a stratului de suprafata al vopselei care pe langa o lustruire si o curatare in profunzime a vopselei, indeparteaza oxidarile, urmele vechi de ceara si zgarieturile minore. Acest tratament pregateste suprafata pentru ceruire si garanteaza obtinerea unei straluciri maxime si a efectelor dorite ( adancime, efect de ud, etc.).

Alegerea unui polish dintre sutele de produse care exista, cu diferitele lor grade de abrazivitate sau de “putere de taiere”, poate fi o treaba dificila. Exista paste de polish pentru vopsele multistrat, lacuite, pentru vopsele intr-un singur strat, paste pentru aplicare manuala si aplicate mecanic, cu masina de polish de inalta viteza, etc. Pentru simplificare, vom imparti masinile in doua mari grupe si vom alege in functie de acestea:

 

Selectarea unui polish pentru masini mai noi de doi ani

 

Polisharea unei masini noi o data sau de doua ori pe an va pastra aspectul de showroom al acesteia pentru ani si ani de zile. Masinile mai noi sunt de obicei lacuite. Selectati un polish non-abraziv si care prezinta siguranta pentru lac.

In aceasta categorie se intalnesc urmatoarele polishuri:

-#78 BC-2 Basecoat/Clearcoat finish

-#79 Awesome Gloss

Toate se folosesc insotite de un detergent universal usor si lubrifiant : # 49 Body Shine; toate trei sunt cele mai sigure pentru lac si cel mai usor de folosit. Un alt polish excelent # 76 GS-1 Colour and Gloss Restorer necesita un efort mai mare pentru aplicare (are un grad crescut de abrazivitate si trebuie lustruit pana la obtinerea rezultatului dorit) dar contine o imbogatire speciala cu uleiuri care adauga profunzime culorilor inchise si rosului.

 

Selectarea unui polish pentru masini mai vechi de doi ani

 

Daca finisarile automobilului au fost intretinute corespunzator, puteti folosi unul dintre polish-urile non-abrazive amintite mai sus. Daca suprafata vopselei prezinta zgarieturi usoare, urme de spalare si oxidari minore, este recomandabil sa utilizati # 76 GS-1 Colour and Gloss Restorer sau # 50 New Car Glaze. In situatia in care veti folosi masina de polish cu viteza variabila veti obtine rezultate cu adevarat exceptionale; puteti folosi o masina de polish orbitala pentru rezultate foarte bune dar fara pretentii de concurs.

Daca stratul de la suprafata vopselei contine zgarieturi adanci, asa numitele “gravure” provocate de ploile acide si/sau severe oxidari, folositi # 50 New Car Glaze cu masina de polish cu turatie variabila. Apoi, aplicati # 76 GS-1 si un strat de ceara de protectie ( ex. # 22 Wet Wax ).

Daca problemele nu dispar, folositi # 110 Power Cut Plus, # 50 New Car Glaze si # 79 Awesome Gloss.

 

Polishul: "trucuri" de lucru

 

Odata ce ati selectat corect polish-ul sau linia de polish-are pe care urmeaza sa o folositi (vedeti "Cum sa descatusati frumusetea masinii dumneavoastra"), veti gasi aici cateva trucuri profesionale care va vor asigura o reusita deplina cu un efort mai mic :

1. Lucrati pe o suprafata de aproximativ 4 palme o data. Indepartati reziduurile inainte de a parasi suprafata prelucrata si de a merge mai departe. Acest lucru va va permite sa descoperiti orice problema inainte de a polisha intreaga masina.

2. Nu neglijati sa folositi # 49 Body Shine pe tot parcursul tratamentului de polish. Cu acest produs vor fi curatate urmele produsului folosit anterior, se va mentine permanent contactul umed intre tampon (aplicator) si suprafata de prelucrat si se va curata suprafata dupa prelucrare.

3. Daca lucrati manual, folositi un aplicator - burete in laveta sau o laveta din bumbac. Daca aplicatorul sau tamponul folosit se imbacseste, se supraincarca cu produs, acesta trebuie indepartat cu un dispozitiv special (o periuta in cazul tampoanelor din burete si un fel de pinten cu o rotita metalica pentru tampoanele din lana). Daca lucrati manual si aplicatorul sau laveta dumneavoastra se usuca, formand cruste chiar mici, este mai bine sa schimbati aplicatorul sau laveta, pentru a evita producerea de zgarieturi pe suprafata.

 

4. Lucrati intotdeauna la umbra, pe suprafete reci, departe de razele directe ale soarelui.

5. Aplicati polish-ul cu miscari inainte-inapoi si nu cu miscari circulare. Polish-urile trebuie sa scoata cercurile, vartejurile si alte urme de la spalare, nu sa le creeze. Daca s-au produs urme de polishare (ca cele de spalare enumerate mai inainte sau mai adanci) inseamna fie ca folositi un polish prea abraziv, fie un tampon sau aplicator necuratate, sau ca ati prins un graunte de nisip in prosopul, laveta sau aplicatorul dumneavoastra. Dupa polish-are, suprafata trebuie sa "scartaie de curatenie", sa fie neteda si lucioasa, fara urma de zgarietura. La sfarsit, folositi o ceara premium pentru a proteja si a infrumuseta stralucirea naturala a vopselei.

 

De ce sunt cauciucurile negre?

 

Neglijate, neintretinute sau nefolosite, cauciucurile se usuca in profunzime, se decoloreaza si eventual se crapa si se taie/se foarfeca. Degradarea prin imbatranire este o problema care ii costa milioane de dolari pe proprietarii autobuzelor, autoutilitarelor, tirurilor si, de asemenea, ai automobilelor clasice care sunt parcate/stationate pentru perioade mai lungi de timp. Factorul major care conduce la degradarea pneurilor sau a altor materiale sintetice precum si a ornamentelor din cauciuc este ozonul, un gaz fara miros, component al aerului pe care il respiram. Cand acesta este combinat cu razele ultraviolete ale soarelui se produce o reactie de oxidare care ataca polimerii si cauciucul.

Pentru a proteja cauciucul impotriva ozonului si a ultravioletelor, o molecula stabilizatoare, numita si "agent de absortie", este amestecata in polimerul pneului. Agentii de absortie actioneaza capturand si absorbind radiatiile ultraviolete, convertindu-le in caldura si disipand-o nedistructiv. Toti fabricantii de cauciucuri folosesc acelasi agent de absorbtie : negrul de fum. Iata de ce toate cauciucurile sunt negre.

Acesti agenti de absorbtie sunt consumabili in sensul ca se transforma in acest proces de convertire a ultravioletelor in caldura. Pe masura ce negrul de fum isi pierde abilitatea de protectie/conversie, el isi transforma culoarea in gri. Acesta este unul dintre motivele pentru care culoarea neagra a cauciucurilor se modifica albindu-se odata cu imbatranirea.

Pentru a le proteja si mai bine impotriva actiunii ozonului, fabricantii de cauciucuri adauga un compus de ceara in formula lor. Pneurile isi modifica forma elastica in timpul rularii, determinand migratia moleculelor de ceara catre suprafata. Acestea formeaza o bariera protectoare intre aer ( ozon si oxigen ) si polimerul pneurilor. In limbajul de specialitate acest proces poarta numele de "blooming".

 

Cand cauciucurile sunt parcate/nerulate pentru o lunga perioada, procesul de "blooming" nu se petrece si ozonul isi incepe atacul asupra polimerului. Printr-o actiune concertata a ultravioletelor si a ozonului, degradarea este accelerata, rezultand uscarea, decolorarea si craparea cauciucului.

Cel mai bun produs pe care il cunoastem si care reuseste sa intarzie aparitia deteriorarilor produse de ozon si ultraviolete este # 33 Magic Dressing. Un tratament corespunzator cu # 33 Magic Dressing face ca pneurile sa capete un aspect deosebit de frumos si le protejeaza ca un adevarat ecran impotriva soarelui.

Ingrijirea corespunzatoare a cauciucurilor

 

Curatati cauciucurile cand va spalati masina ! Multe persoane pun straturi succesive de dressing fara sa spele pneul, astfel incat in timp negrul original al cauciucului sufera o decolorare in galben si maroniu. Pentru o spalare-curatare corespunzatoare a pneurilor, trebuie sa folositi un detergent special proiectat pentru acest scop. Sampoanele auto sunt prea blande pentru a patrunde in interiorul porilor si pentru a scoate murdaria din profunzime. Produse ca # 713 Special Cleaner, # 51 Red Hot, Super A-Z, Ruota Legga sunt excelente pentru o curatare in adancime fara a provoca albirea cauciucului. Inalbitorii sunt folositi in multi detergenti pentru pneuri si au rolul de a curata si infrumuseta partile din cauciuc de culoare alba, dar ei pot cauza cauciucului negru un aspect de imbatranit, de tocit si, de asemenea, pot pata jantele din aliaj.

Dupa ce v-ati spalat corespunzator cauciucurile, puteti sa aplicati un dressing pentru a accentua aspectul pneurilor masinii voastre. Industria de produse de ingrijire a automobilului va ofera doua grupe de dressing-uri din care puteti alege:

 

1. Cel mai vechi si mai familiar grup este cel al uleiurilor bazate pe emulsii siliconate. Aceste dressing-uri produc cea mai mare stralucire dar au Ť dezavantajul ť de a creea, intr-o oarecare masura, suprafetei cauciucului un aspect uleios. # 33 Magic Dressing este un astfel de produs. El ofera o stralucire neegalata de nici un alt produs.

 

2. Un grup de dressing-uri nou aparut este cel al produselor bazate pe apa. Aceste dressing-uri produc cu deosebire o stralucire de satin sau o finisare cu aspect natural, dar este necesar ca acestea sa se usuce complet pentru a minimiza atractia prafului. Multe dressing-uri bazate pe apa contin de asemenea compusi de ecranare a ultravioletelor, adaugandu-se agentilor de absorbtie a ultravioletelor proprii cauciucului. # 63 Dress-It, # 62 Universal Dressing si # 67 sunt trei dintre produsele bazate pe apa si care contin puternici.

Ingrijirea corespunzatoare a jantelor

 

Jantele moderne pot infrumuseta in mod radical aspectul masinii dumneavoastra si pot creste performantele acesteia, dar ele sunt de asemenea si o adevarata provocare din punct de vedere al ingrijirii lor. Particulele supraincalzite care se desprind din placutele de frana bombardeaza in mod constant janta si ard sau topesc finisarea de suprafata a acesteia. Urmele acestor particule lasate pe janta sunt semnele unui fenomen cunoscut sub numele de Ť coroziune galvanica ť care poate, eventual, distruge intreg finisajul rotii.

 

Din pacate, nici detergentii auto si nici curatatorii casnici nu sunt indeajuns de puternici sa rupa legatura dintre particulele provenite din placutele de frana si suprafata jantei. Pentru o curatare autentica a jantelor, industria produselor de ingrijire a masinilor a dezvoltat doua grupuri de detergenti:

 

1. Primul grup este cel de curatatori pe baza de acid. Acestia sunt folositi pe scara larga de catre operatorii in detailing, dealerii auto si spalatoriile auto, care doresc sa curete jantele in cel mai scurt timp posibil si cu cel mai mic efort. Curatatorii pe baza de acid sunt in general solutii de 2-3 % acid oxilic, fosforic si/sau hidroclorhidric. Cei mai multi curatatori care se gasesc sub forma de spray sunt din aceasta categorie. Cu toate ca acesti curatatori au inregistrat un mare succes comercial, ei prezinta pericolul real de a lasa suprafata Ť gravata ť daca sunt lasati sa se usuce pe janta. De asemenea, trebuie sa se evite folosirea unor astfel de detergenti pe rotile care prezinta ciupituri, crapaturi sau zgarieturi in lac ori in suprafata. Acidul va migra in orice fisura si va accentua procesul de exfoliere si de incretire a lacului.

 

2. Cel de-al doilea grup de detergenti include, de regula, curatatori non-acid sau liberi-de-acizi. Acestia sunt solutii de solventi alcalini, de obicei glycol ethilenic cu un agent de diluare. Aceste solutii se insinueaza pe sub murdarie si particulele din placutele de frana, indepartandu-le de pe suprafata. De obicei curatatorii non-acid, necesita o frecare pe suprafata (cu o perie sau un burete) dar sunt mai siguri decat ceilalti pentru finisarile jantelor.

 

Odata ce ati ales curatatorul corespunzator, va prezentam cateva sfaturi pentru a face curatarea mai usoara:

 

1. Curatati jantele inainte de a spala restul automobilului. In acest fel, panourile caroseriei care au fost deja spalate vor fi ferite de improscaturile cu detergent, mizerii si praf de frana.

 

2. Nu curatati roti care sunt inca fierbinti de pe drum.

 

3. Curatati cate o roata o data, respectand instructiunile de folosire de pe ambalajul detergentului.

 

 

 

Trucuri profesionale in tratamentul pneurilor

 

1. Utilizati un burete sau un tampon special pentru curatarea cauciucurilor (nu folositi acest burete pentru a spala vopseaua masinii).

 

2. Dupa spalare, lasati cauciucurile sa se usuce complet inainte de a aplica orice dressing.

 

3. Permiteti dressing-ului sa penetreze si sa fie absorbit de cauciucuri inainte de a sterge orice reziduu de lichid. Este necesar sa asteptati cel putin 30 de minute, perioada optima fiind de 60 de minute sau daca este posibil chiar mai mult.

 

4. Stergeti imediat excesul de dressing de pe jante sau de pe vopseaua caroseriei.

 

Trucuri profesionale pentru o spalare corespunzatoare

 

1. Spalati mai intai rotile. Acest lucru va feri panourile caroseriei care au fost deja spalate de improscaturile cu detergent, mizerii si praf de frana.

 

2. Controlati daca finisarile asupra carora veti lucra sunt reci si efectuati operatiile de spalare pe cat posibil la umbra. O suprafata fierbinte va determina evaporarea prea rapida a apei de spalare si de clatire, marind probabilitatea de aparitie a petelor de apa. Este recomandabil sa va parcati masina pe un plan usor inclinat, intrucat acest lucru va permite apei de clatire sa alunece mai repede de pe ornamente si suprafetele vopsite. Incepeti cu un jet de apa de presiune medie pentru a indeparta nisipul si mizeriile de pe suprafetele vopsite.

 

3. Folositi un sampon auto, special proiectat pentru automobile. Cautati un sampon care sa contina conditionatori de suprafata si/sau uleiuri naturale. Aceste uleiuri actioneaza ca un lubrifiant. Nisipul sau mizeriile abrazive sunt concepute astfel incat sa alunece odata cu apa de limpezire fara sa produca zgarierea suprafetei. Aceste sampoane sunt mai costisitoare dar calitatea lor este superioara pretului si este indicat sa le folositi mai ales daca aveti o masina de culoare inchisa. #35 E-Z Suds si # 56 Wash & Wax sunt amandoua sampoane pe care le recomand cu tarie in cazul masinilor negre, rosii sau de culoare inchisa. Urmati indicatiile de folosire de pe ambalaj in ceea ce priveste respectarea dilutiilor recomandate. Utilizarea unei cantitati prea mari de sampon este o risipa si, in plus, poate determina aparitia si uscarea pe masina a resturilor de detergent. Un truc profesional care m-a ajutat de multe ori, cand nu am avut la dispozitie samponul pe care mi l-am dorit, a fost acela de a amesteca o lingurita de ulei vegetal de masa in galeata cu sampon diluat (puteti de asemenea sa puneti o lingurita de ulei, dupa care adaugati samponul concentrat si apa).

 

4. Folositi pentru spalat burete natural de mare (nu sintetic). Buretii naturali au un mare numar de filamente care atrag noroiul si murdaria de pe suprafata, fiind curatata in structura lor de celule interne. Buretii sintetici (partile plate) prind noroiul, nisipul si murdaria pe suprafata, cauzand zgarieturi fine in vopsea. Daca folositi un burete natural de mare, utilizati exteriorul "moale" pentru spalat, nu partea mai dura, "abraziva" si clatiti intotdeauna buretii noi pana cand se curata tot nisipul ramas sau particulele de scoici. Un burete de mare natural ar trebui sa dureze intre 12 pana la 18 luni de folosire normala.

 

Manusile de spalat din blana de oaie sunt preferate de multi profesionisti si au aceleasi caracteristici cu ale buretelui natural. Ele tin nisipul departe de suprafata si sunt concepute sa dureze ani de zile. Manusile si tampoanele de spalat din bumbac 100% sunt de asemenea excelente pentru ca, inmagazinand o cantitate mare de apa cu sampon, prezinta siguranta si protejeaza vopseaua. Manusile si tampoanele din bumbac sunt substantial mai ieftine decat cele din piele de oaie si decat buretii naturali si sunt proiectate sa dureze 6 luni sau mai mult.

 

5. Clatiti des. Acest lucru este cu deosebire important atunci cand folositi un detergent cu continut de uleiuri naturale. Deoarece uleiurile acopera ca o perna vopseaua si micsoreaza actiunea abraziva a particulelor de mizerie, iar acestea sunt mai grele decat apa, fara o clatire permanenta, pot determina aparitia unui film care se poate usca pe masina. Este recomandabil sa clatiti cu un debit bogat de apa.

 

De ce sa va ceruiti masina

 

Prima persoana care a aplicat un strat de grasimi sau de ceara pentru protectia vopselei a fost un constructor de trasuri european. Aceasta traditie a durat peste 100 de ani si este inca cea mai buna cale de a proteja vopseaua "trasurilor" moderne fara cai, care sunt masinile de astazi. In zilele noastre, vopseaua multi strat de pe masina dumneavoastra, de la primul si pana la ultimul strat de vopsea (lac), este de numai un milimetru. Neglijenta in ceea ce priveste finetea stratului de vopsea, va conduce la deteriorarea, matuirea si pierderea stralucirii acesteia. Radiatiile si energia ultravioleta, ploile acide, sarea, poluarea atmosfeica, fluidele insectelor si excrementele pasarilor poarta un razboi consecvent si de durata cu finisajele automobilului dumneavoastra. In aceste conditii, ceruirea realizeaza o bariera transparenta si usor de aplicat intre suprafata finisajului si actiunea mediului ostil.

 

Ceruirea face de asemenea ca masina dumneavoastra, noua sau mai veche, sa arate mult mai bine. Ceara de calitate combina acum uleiurile imbogatite, ce "uda" suprafata cu ceara braziliana de carnauba, si polimerii moderni cu o inalta stralucire de calitate. Ceara poate fi realizata din produse naturale, de obicei carnauba braziliana, sau din produse sintetice cu polimeri si rasini sintetice. In alegerea unei ceri trebuie sa fie luati in considerare mai multi factori, si anume:

 

Cerurile Carnauba

 

Carnauba provine din frunzele lungi si tepoase ale palmierului numit "Copacul vietii" (Copernica Cerifera) originar din nordul Braziliei. Ea este cea mai transparenta, cea mai rezistenta si cea mai pura ceara naturala. Ceara de masina cu continut de carnauba tinde sa produca o stralucire mai adanca, mai intunecata si mai bogata, care este descrisa de obicei ca producand un efect "tridimensional".

 

Multi entuziasti si proprietari de showroom prefera stralucirea cerurilor cu carnauba, in special pentru negru, rosu si culorile inchise. Cerurile cu carnauba " rup apa" in mod spectaculos, absorb continutul acid al ploilor acide si ascund urmele circulare de pe vopsea. #15 E-Z Paste si #22 Wet Wax sunt exemple excelente de ceruri moderne cu carnauba. Aceste ceruri sunt intr-un fel neobisnuite prin faptul ca se sterg si se lustruiesc foarte usor, sunt foarte durabile si rezistente.

 

Dintre dezavantajele cerurilor cu carnauba am putea aminti ca ele nu sunt atat de rezistente ca si cerurile sintetice. Depinzand foarte mult de clima locala, ele pot dura 30 - 90 de zile (pastele depasesc de obicei produsele lichide in continutul lor de ceara). Unele ceruri carnauba sunt ceva mai greu de aplicat si de lustruit. Apoi, aceste ceruri pot fi capricioase, lasand uneori, sub anumite temperaturi dare, dungi.

 

Cerurile sintetice

 

Aceste ceruri sunt realizate din polimeri moderni si rasini acrilice, oferind maximum de durabilitate si o aplicare usoara. Cerurile sintetice pot dura pana la sase luni de zile sau mai mult si, in general, se curata si se lustruiesc foarte usor. Aceste ceruri, care se mai numesc uneori si selant-uri, creaza o stralucire foarte intensa si sunt rezistente la "innourare" si "urme de lustruire" (efecte neplacute). # 79 Awesome Gloss, # 10 Paint Sealant, # 69-QT Hydro Shine, # 74 Magic Glaze, # 78 BC-2 Basecoat/Clearcoat Finish, # 70 Seal-It sunt toate produse din familia cerurilor sintetice.

 

In ciuda calitatilor lor, cerurile sintetice sunt percepute ca fiind lipsite de adancime si bogatie. Folosite pentru ceruirea masinilor negre pot conferi acestora straluciri sterile de un alb-argintiu in lumina directa a soarelui. In plus, chiar si asa numitii "polimeri oglinda" pot lasa urme de lucruire si pot colecta in locurile unde sunt lacune de vopsea. Dintre toate cerurile sintetice pe care noi le oferim, va recomandam sa folositi cu incredere # 79 Awesome Gloss si # 78 BC-2 Basecoat/Clearcoat Finish. # 79 Awesome Gloss se curata si se lustruieste cu un efort minim, produce o "stralucire de oglinda" si este uimitor de durabila in timp. # 78 BC-2 Basecoat/Clearcoat Finish este un polish non-abraziv care asigura o protectie deosebita impotriva razelor ultraviolete, eliminand halourile si oferind o stralucire profunda.

 

Ceruri aplicate dintr-un singur pas

 

Multe branduri de ceruri cu carnauba sau sintetice pot fi cumparate cu sau fara agenti de curatare. Daca veti folosi un polish inainte de ceruire, alegeti o ceara pura, fara curatatori. Aceasta formula va produce o stralucire mai mare si va dura mai mult. Daca nu aveti timpul necesar pentru a executa polish-ul separat, alegeti un produs de finisare intr-un singur pas. Produsele intr-un singur pas pot face o treaba excelenta in mentinerea finisajelor noi dar nu pot indeparta matuiala de pe masinile vechi, oxidarile, si nu pot reconditiona vopseaua neglijata. Cele mai bune produse sintetice dintr-un singur pas pe care le-am gasit si le utilizam sunt : # 69-QT Hydro Shine, # 75 White Magic si # 74 Magic Glaz

 

Aceste sfaturi au fost culese de la prietenii nostri de pe daciaclub.

Share this post


Link to post

Salve !

 

Foloseste cineva si "tehnica motorizata" pentru ceruire/polisare ?

Vreau sa imi achizitionez o masina de polishat.

Sau exista discuri sau alte accesorii care sa poata fi montate la o bormasina sau flex ?

 

Multumesc anticipat.

Share this post


Link to post

Nu iti recomand "accesorii".

Pentru flex nu exista. Turatia acestuia e prea mare pentru operatia de polishare,

Pentru bormasina, poti folosi disc de cauciuc cu imbracaminte corespunzatoare, dar pozitia de lucru e destul de incomoda si riscul de a "taia" vopseaua cu muchia discului e destul de mare.

Masinile de polishat pe care le-am vazut mi s-au parut prea mari pentru multe "bucatele" de masina. Munca facuta cu ea pe suprafete mai intinse, va trebui completata de mana sau cu o masina (pistol) mai mica, in zonele mai complicate.

Share this post


Link to post

Exista o temperatura exterioara minima sub care polisharea manuala, in aer liber, nu e recomandata sau e ineficienta?

Cu alte cuvinte, ar trebui sa mai astept o luna-doua, sau indata ce da un pic caldura as putea sa-i aplic tratamentul asta cosmetic?

Share this post


Link to post

Teoretic, asta depinde de calitatile produsului folosit. Pe ambalaj scrie temperatura sub care proprietatile lui nu mai sunt cele asteptate.

Practic, ce rost are sa-i dai un polish, cand nu e clar cate zapezi si noroaie ne mai asteapta pana cand vor incepe sa cante pasarelele?

Share this post


Link to post

Eu personal folosesc Armorall - stiu ca sunt ce mai tari din America. Am dat 250.000 pe un bidonas negru cu stropitoare prin puff , si ma tine cam jumatatate de an, in conditiile in care imi dau masina cam o data pe luna. Este extraordinara solutia asta, vopseaua este super, exact cum am cumparat masina. ( Armorall, fast touch-ups- ceara, nu polish)

Share this post


Link to post

Scuze pt posturi consecutive. E cea mai mare greseala sa modifici un flex sau bormasina intr-un aparat de polishat , din cauza ca turatia foarte mare ARDE vopseaua, ceea ce este ireparabil si va trebui vopsita toata suprafata arsa. Stiu din experienta altora, asa ca aveti grija!

Daca aveti rabdare si o ceara buna, iese exact ce va doriti, cu conditia ca vopseaua sa nu fie matuita sau neingrijita multa vreme.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...