Jump to content
Sign in to follow this  
VAXXi

Bec Rosu Baterie Aprins

Recommended Posts

Eu zic ca ai probleme cu rotorul (am patit), dovada si dioda dezlipita probabil din cauza supraincalzirii.

"Verificarea integritatii circuitului rotorului se face masurand cu un ohmetru rezistenta electrica inregistrata intre borna de excitatie si masa. Aceasta trebuie sa aiba valori intre 5 si 10 ohmi, in functie de puterea nominala a alternatorului."

"Statorul la randul sau are trei bobine in care ia nastere tensiunea electrica. Acestea se verifica tot cu un ohmetru, masurandu-se rezistenta electrica a fiecareia in parte - trebuie sa aiba valori intre 2 si 5 ohmi"

Daca este din cauza rotorului s-ar putea sa ai surpriza de a gasii din nou dioda dezlipita sau regulatorul de tensiune ars.

Share this post


Link to post

Cand l-am desfacut am masurat rotorul direct si avea 2 ohmi.

Conform manualului :

Se testeaz? rotorul la scurtcircuite. Ohmmetrul

trebuie s? indice 1,7 - 2,3 Ohmi. În caz contrar, rotorul se inlocuieste.

 

Deci sunt in grafic. Din pacate nu am verificat statorul. Dioda aia nu avea lipitura topita ci rupta. E posibil sa fi rupt-o eu cand am dezlipit puntea de la infasurari, avand in vedere ca si cu ea tot aceeasi chestie face. Practic, parca nu functioneaza releul de incarcare deloc, sau e pe maxim si alternatorul nu are suficienta putere.

 

Mi-am scos schema din manual si o sa verific daca sigurantele F13 si F14 sunt bune. F13 trebuie sa fie ok fiindca mai e legata pe langa terminal F alternator si la alte chestii (ceas, clopotel,.....etc) si astea merg, in schimb F14 nu are decat terminal L alternator insa acest L e legat in serie cu becul de baterie si siguranta. Daca ar fi arsa nu s-ar mai aprinde becul la contact motor nu? Ca la mine se aprinde si stinge normal cand porneste motorul.

 

PS. Au si astia niste scheme in manual de te doare capul. O schema la releul de incarcare cu numerotarea si functiile pinilor nu dadeau si ei, trebuie sa ma prind eu.

Probabil din cauza ca, citez din manual " In cazul in care alternatorul este defect, se va inlocui per ansamblu". :) .

 

PS2. Alternatorul meu are 4 bobine si 8 diode redresoare.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Pai ... atunci ramane de verificat statorul :scarpin:

Share this post


Link to post

Eu ma feresc de asta sincer. Am inteles ca nimeni nu bobineaza asa ceva deci stator defect=altul. De-asta vreau sa elimin celelalte cauze, poate am noroc.

Share this post


Link to post

@Dj: cand ai motorul la relanti si consumatori importanti conectati (faruri, dezaburire luneta, climatizare) etc. alternatorul asta defect nu scoate un sunet ca un mieunat?

Share this post


Link to post

Sa-l ia naiba, am alt zgomot mai predominant probabil de la pompa de apa si nu-l aud =)) . Nu cred ca miauna totusi. Daca mieuna din cate stiu eu era bine = baterie descarcata si incarca nu?

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Nu, serios. La vechea Dacie, alternatorului original (vreo 35 de ani!) ii picase o infasurare statorica din 3, vreo doua diode arse din punte si scotea un sunet exact ca un mieunat cand era solicitat la consum mare. Am facut aceasta remarca ca am patit-o cu acel alternator. Oricum poate-l rezolvi fara inlocuire cu altul nou. Daca e vreo infasurare statorica e cam nasol ca nustiu cine mai bobineaza asa ceva. :(

Share this post


Link to post

Diodele sunt bune. prin eliminari la stator ajung si eu din pacate.

Share this post


Link to post

Rand pe rand prin eliminari o sa ajungi la alternator nou :)

Share this post


Link to post

Din pacate cred ca ai dreptate, se pare ca nimeni nu bobineaza asa ceva. Mi-am luat baterie noua, daca nu merg mult noaptea cred ca ma tine pana in iarna. Deocamdata ochiu' e verde, cand s-o innegri imi fac probleme. Am mai masurat un Espero joi si cu toti consumatorii avea 13,2 la bornele bateriei. Ale naibii cielo stau mai bine la capitolul asta :D .

Problema mea e sigur mai demult insa pana acum a fost bateria buna si n-am observat. De-asta a si murit doar dupa 2 ani si ceva, probabil iarna asta am distrus-o, a inghetat sigur.

Multumesc pentru sfaturi.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Salutare. In seara asta mi-a murit subit masina, fara sa ma avertizeze cu ceva in prealabil. Am parcat-o pentru 5 minute si n-a vrut sa mai porneasca nicicum. Dadeam cheie, electromotorul scotea un scartait anemic de o jumatate de secunda si apoi gata, totul se stingea pe bord. Mi-a dat curent un prieten, a pornit, am plecat cu ea, dar dupa vreo 500 de metri, muzica s-a oprit, ventilatia la fel, semnalizarile nu mai mergeau, iar cand am franat ca sa trag pe dreapta s-a oprit si motorul. In timpul cat a mers motorul se mai aprindeau martorii de baterie si de frana de mana, dar nu stateau tot timpul porniti. Am resuscitat-o din nou, ca s-o duc mai aproape de casa, si toata situatia de dinainte s-a repetat, era chiar s-o patesc, intr-o curba in care motorul a murit si am pierdut servodirectia. Ce sa fie, ce sa fie ?! stiu doar, de la fostul proprietar, ca bateria e foarte veche. Daca aveti sugestii/solutii, le astept cu nerabdare si pe mess la id-ul ovidiusimuvoina . Merci :)

Share this post


Link to post

@ovidiusimuvoina

Alternatorul este cel care asigura functionarea motorului (ma refer la partea electrica) si nu bateria.La tine problema ar fi alternatorul (nu incarca) sau instalatia dintre alternator si baterie (contact slab sau incorect). Chiar daca bateria este slaba,dupa pornirea motorului cu ajutorul unei alte surse de curent,acesta (motorul) nu are voie sa se opreasca, binenteles daca alternatorul incarca si nu avem si o alta problema.

Ti-ar trebui si o alta baterie (buna) , de-oarece aceasta are rolul pornirii motorului.

Share this post


Link to post

Salutare , am si eu o problema cu martorl de la baterie .

In momentul cand bag in marsarier "R"(cutie hidramata ) se aprinde foarte slab martorul de baterie .

Ma cam ingrijoreaza - s-a mai lovit cineva de aceasta problema ? :o

 

Multumesc

Share this post


Link to post

E posibil safie o masa deficitara (vezi lampile spate) sau un contact imperfect la vreo mufa. Poate gasesti schema electrica la varianta cu cv hidramata cum ai tu. Verifica si bornele bateriei.

Edited by cris06

Share this post


Link to post

Sau un scurt pe lampile de marche-arriere - eventual deconecteaza stecherul de pe cutie, si vezi daca mai face asa la cuplare in R

Share this post


Link to post

merci mult , o sa incerc si va anunt daca am remediat problema

Share this post


Link to post

Salutare, cred k am prob cu alternatorul , treaba e : cand dau contact trebuia sa se aprinda ( break , uleiul , bateria , etc) acum bateria nu se mai aprinde si nici masina nu mai porneste , am verificat bateria si e pe negru dar are 12,65 V dupa ce am pus-o pe redresor , masurat pe borne am o tensiune mai mik 12,50V , dak-i scot borna de la baterie motorul se opreste , deci= alternatorul a crapat , stiu k trebuie schimbat ( grup diode + releu ) m-am interesat dar sunt 3 tipuri de diode , doresc sa stiu codul sau difera fiecare espero 1,8 din 97 . ma poate juta cineva , adik sa-mi spuna cum sa fac cum sa procedez sa desca alternatorul sau ce sa verific , va multumesc anticipat.

 

k pret grupul de diode = 150 RON

cureaua transmisie = 25 RON

releu alternator = 50 RON

Share this post


Link to post

Citeste Regulamentul. Scrie fara "k-uri" ca suntem, totusi, romani si nu gagauzi... :-W

Preturi de piese si consumabile le postezi in sectiunea dedicata la Piese CNEL.

Demonteaza alternatorul de pe masina, desfa-l si vezi ce componente are. Cu codurile de pe ele mergi la magazin sau la dezmembrari (nu prea recomand). Si, bine ai venit in Club! ;)

Share this post


Link to post

Buna ziua , nu stiu daca aici trebuie postat acest lucru dar nu am gasit altundeva pentru ca nu prea am avut timp sa caut . Am citit acest thread de la prima la ultima pagina si va multumesc ca m-ati ajutat , indirect sau direct pentru alegerea unei baterii ,dar as avea si eu o "problema". Azi dimineata cand m-am dus la masina , am verificat si eu tensiunea la baterie , cu masina nepornita peste noapte , avea undeva la 12,4 12,3 , oricum nu mai mic de 12 V . Cu motorul pornit fara nici un consumator ,aveam 14,41 14,44 , in jurul valorii de 14,4 , iar in momentul cand am aprins farurile , proiectoarele , casetofonul , aerul (nu conditionat) , mi-a scazut undeva la 13,77 , 13,76 , deci undeva in jurul valorii de 13,7 . Ce puteti spune ? Alternatorul ? Daca este alternatorul , cat m-ar ajunge ?

Va multumesc si inca o data scuze daca nu am postat acest lucru unde trebuie !

Share this post


Link to post

Sunt destul de bune valorile, pt. diminuarea pierderilor verifica daca nu se incalzesc cablurile (cel de masa in special), in caz ca se incalzesc curata contactele sau (si mai bine) schimba papucii de conectare de la toate cablurile care pleaca de la baterie, inclusiv la cablul de masa dintre acumulator si caroserie. Alternatorul e OK.

Share this post


Link to post

buna seara. am si eu o mare problema

tocmai am achizitionat un espero 1.8 din 1998. am o problema ori cu bateria ori cu incarcarea.mi se aprinde martorul din bord cel rosu de baterie si cel de frana de mana.dar se aprinde numai cu motorul la relanti.cand accelerez scade in intensitate dar cand schimb viteza si se reduc turatiile la motor se aprinde iar. ar insemna ca nu incarca bine alternatorul.astazi cand am deschis capota mam ingrozit vazand o groaza de acid curs din baterie. cred ca a fiert bateria. e un rombat de 66 Ah nu ii stiu vechimea. si am masurat cu voltmetrul tensiunea pe baterie

cu motorul pornit la relanti am 14,6 volti fara consumatori.

daca opresc motorul am 12.7 volti si scade rapid la 12.2 volti.

cam atat am apucat sa ii fac masuratori.ciudat e ca masina porneste perfect la prima cheie. ma poate aajuta cineva in legatura cu aceasta problema? mai mentionez ca masina a stat 2 ani fara sa fie pornita iar bateria ei originala era plina de acid, era cursa era facuta varza asa ca am schimbat-o cu acest rombat de 66 de Ah dat de un prieten si a curs de mia facut varza tot pe acolo

Share this post


Link to post

Pe bateriile Rombat era stantat anul de fabricatie, asta ca sa-ti faci o idee despre vechimea bateriei. Din postarea ta cred ca bateria este uzata, dar mai fa o incercare si masoara tensiunea la relanti avand consumatori porniti. Verifica nivelul electrolitului, sa fie cu aprox. 10-15 mm peste nivelul placilor.

Share this post


Link to post
Pe bateriile Rombat era stantat anul de fabricatie, asta ca sa-ti faci o idee despre vechimea bateriei. Din postarea ta cred ca bateria este uzata, dar mai fa o incercare si masoara tensiunea la relanti avand consumatori porniti. Verifica nivelul electrolitului, sa fie cu aprox. 10-15 mm peste nivelul placilor.

 

 

m-am uitat si la niivelul electrolitului este peste nivelul placilor. in wechend acum am fost la mare

si iar a mai curs din baterie de mia topit un pic capacul de la relee si de la sigurantele de la motor.

mentionez ca becu rosu de la baterie si frana de mana sta aprins cand e masina la relanti si se stinge cand o turez

pe drum ca am plecat noaptea am vrut sa aprind si proiectoarele, dar dupa un timp mi sa aprins martorul galben de check engine. si am stins proiectoarele si am mers asa doar cu faza scurta

Share this post


Link to post

Solutia pe care o consider a rezolva problema: incearca sa imprumuti o baterie in stare buna de la un cunoscut care utilizeaza masina in mod curent. Daca se manifesta la fel, fara niciun dubiu demontezi alternatorul si-l verifici in intregime. Iti recomand sa refaci legaturile de masa intre baterie si caroserie precum si cea dintre alternator, demaror si baterie. La vechimea masinii ai sanse mari ca acestea sa fie defectuoase.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...