Jump to content
Sign in to follow this  
Kristian

Aer conditionat Tico

Recommended Posts

Salutare,

 

As vrea sa fac un test de etanseitate a sistemului de AC si eventual o incarcare cu freon. In manualul de Tico scrie ca fluidul folosit in instalatie este R12 (freon)+ulei special, dar acesta este interzis de mai multa vreme. Acum se foloseste R134a care are proprietati oarecum asemanatoare. Acesta este mai putin "eficient", trebuie sa lucreze la presiuni mai mari si are molecula mai mica.

 

Spuneti-mi va rog daca pot sa incarc sistemul cu R134a? Ce probleme pot sa apara?

Este necesar / Exista vreun kit de adaptare?

Unde pot sa verific si sa incarc sistemul cu R12?

 

Cand cuplez AC-ul, din habitaclu se aude clar un vajait (nu de la ventilator) care creste in intensitate odata cu cresterea turatiei. Cred ca nu prea mai e freon si compresorul nu se mai unge corespunzator. La voi se aude acest sunet?  <img src= S">

 

Multumesc de ajutor!

Share this post


Link to post

Apoi, de doua nopti nu mai dorm nici eu din cauza A/C-ului - trebuie sa ma duc la service  <img src= (">

 

Tot batand internetul am gasit chiar multe despre "Retrofitting", adica ce vrei tu. O procedura bine scrisa gasesti la: http://www.sanden.com/support/RETRO.html, doar ca e in engleza.

 

Gasesti ceva si pe forum, la Probleme tehnice - CNEL - Reparatie A/C Cielo

Share this post


Link to post

coane io te sfatuiesc sa mergi cu freon r12 deoarece freonul 134a iti va distruge atat compresorul cat si toate garmiturile sistemului...

daca ai pe cinve care se ocupa de aere conditionate de casa te trimit eu sa iti cumperi freon la 120.000 lei pr kg

in masina nu intra mai mult de 0.6 kg

Share this post


Link to post

Vreau sa iau unu' la a doua mana si ma intrebam daca se pot schimba garnituri, simeringuri si alte chestii in cazul in care moare pompa. in rest nu cred ca are ce sa se defecteze...

Edited by ZLI

Share this post


Link to post

In ce sens sa se repare?

Daca sistemul a stat deschis, a absorbit umezeala si a inceput oxidarea conductelor si a celorlalte componente pe interior. Nu ai ce sa-i mai faci.

Atentie ce cumperi - s-ar putea sa nu-ti fie de real folos.

Share this post


Link to post

eu m-am interesat si costa 300euro unul sh, si montajul aici in bucuresti tot 300 costa..

am renuntat la idee...

prea mult

Share this post


Link to post

Am avut si eu problema asta (ce se poate defecta intr-un sistem AC care a stat).

 

Sistemul e izolat cu niste garnituri toroidale, care in lipsa lubrifierii periodice (d-aia se recomanda sa pornesti AC si iarna, ca sa se unga garniturile - freonul contine si ulei pentru lubrifiere) pot crapa.

 

Conductele pot fi si ele ruginite/crapate, caz in care se schimba.

 

Condenserul trebuie sa nu fie crapat (cam greu de testat ochiometric, trebuie trusa cu UV).

Share this post


Link to post

garniturile alea se schimba la tico?

Share this post


Link to post

De ce sa nu se schimbe ? se schimba orice, dar pierzi freonul din instalatie => reincarcare.

Share this post


Link to post

In mod normal, se recupereaza freonul din instalatie, se scoate din el umezeala si aerul si, dupa ce se repara/schimba ce-i de schimbat, se face evacuarea aerului/umezelii din instalatie si abia apoi se incarca cu freonul recuperat si, daca e cazul se mai completeaza cu ulei si cu freon

A facut cineva toate operatiile astea in service: recuperare, evacuare, umplere? Sau ei dau drumul la freon in atmosfera, schimba o garnitura si pun freon nou? - ca doar clientul plateste...

Share this post


Link to post

Salutare!!As dori sa cumpar si eu niste freon r 12 la 120k pt un KG imi poti trimite si mie adresa sau un telefon al persoanei de contact?

Share this post


Link to post

1. Atentie, din manualul Tico s-ar deduce ca instalatia de AC este umpluta cu freon R12, dar acest lucru nu este valabil pentru toate masinile. Depinde de anul de fabricatie si de piata (tara) in care s-a vandut.

In manual apare la un moment dat termenul "Freon R12", dar in rest se vorbeste de numai de "refrigerent". Mai mult se face o specificare: "Trebuie utilizat refrigerentul recomandat cand se adauga refrigerent in sistem".

 

Nu stiu cum se poate sti precis ce refrigerent are o anumita masina, dar la a mea (fabr. 1999) am descoperit, lipite pe furtunele cuplate la compresor, niste etichete pe care scrie R134a.

 

2. Tot in manualul Tico se spune: "Daca performantele de racire nu sunt bune, se verifica nivelul refrigerentului prin fereastra de vizitare a receptorului uscator".

Aveti idee unde este acest receptor uscator cu fereastra lui?

 

3. E un baiat aici care spune ca se ocupa de AC-uri si se pare ca este destul de covenabil la preturi

Share this post


Link to post

Va salut si va rog sa ma ajutati intr-o mica problema pe care o am.

La ticolino, AC-ul meu nu merge deloc. Am inteles ca ar fi vorma de o curea...mecanicul meu, care nu e e as pe partea de AC ar zice ca trebuie schimbat compresorul...intr-un Service de la Radacini ( cel de langa City Mall) nu si-au dat cu parerea si vor sa faca o proba...nu stiu exact ce nebunii.

Am si eu, marea rugaminte si sa ma autati cu un service sau cu niste sfaturi legate de aparatul de AC al masinii si, daca in cazul incare e stricat compresorul sa apelez la o varianta Sh de la nicubarbu. Are compresor de la dezbembrari la 1, 5 mil. Unul nou costa 23 mil :D

Va multumesc pentru ajutor

Share this post


Link to post

in primul rand: - cand apesi pe buton se aprinde led-ul? daca nu e ceva electric la comanda compresorului (poate releu siguranta etc) - si se poate face legatura la compresor pe direct la 12V sa vezi daca ambreiaza

 

daca se aprinde incearca urmatoarea chestie - cu motorul pornit pune pe cineva sa apese pe buton in timp ce tu stai cu urechea la motor - daca se aude un "tac" inseamna ca (,) cupleaza ambreiajul compresorului dar compresorul intern e dus sau instalatia nu mai are presiune scazuta la freon

 

daca nu se aude acel "tac" - ori e legatura intrerupta si atunci incerci pe direct, ori legaturile sunt bune, si nemaiavand freon in instalatie senzorul de presiune minim anu da voie compresorului sa porneasca

 

cam astea sunt si testele care se fac in service - si in plus se umple instalatia cu un soi de freon - si apoi cu o lampa de UV se localizeaza fisurile

 

bafta

Share this post


Link to post

Salut

 

Scuze ca ma bag si eu in vorba  <img src= ">

 

La mine cand dau drumul la AC, se aprinde becul, se tureaza putin mai mult motorul, dar nu baga rece si nici nu pleaca electroventilatorul de la radiator !!!

 

Inca nu am incercat faza cu clickul la motor, dar maine o testez.

 

Cum se leaga pe direct compresorul ?

Share this post


Link to post

Ca sa vedeti daca cupleaza sau nu compresorul, va uitati la compresor cu motorul pornit, dar cu ac oprit. Veti observa ca compresorul are langa fulia lui o piesa care sta nemiscata. Daca apasati butonul de AC acea piesa trebuie sa inceapa sa se invarta. Daca merge urmatorul pas este o verificare a instalatiei intr-un service care are stand de verificat instalatii AC. Cel mai probabil este sa nu mai aveti freon in instalatie. Masinutele astea totusi au o varsta.

Freonul se poate pierde din cauza vibratiilor la care este supusa instalatia, nu trebuie sa existe neaparat o fisura.

Share this post


Link to post

Vin si eu cu o intrebare, desi stiu sigur ca s-a mai discutat intr-un post mai vechi...mie imi merge aerul doar pe treapta a 2-a de ventilatie si atunci cu hopuri (ca si cand as fii pe modul eco)...idei?

Share this post


Link to post

presiune scazuta in instalatie sau ceva electric la comanda compresorului?

Share this post


Link to post

M-am intors ... :)

 

Ok, m-am tot uitat la compresor, la fulie, nu vad ce piesa trebuie sa se invarta ...

 

In rest, am vazut ca am un fir cu o mufa la mijloc ce merge la compresor

 

Nici un efect daca scot mufa sau o bag

 

Atunci am luat firul ce vine de la compresor catre mufa si (stiu ca o sa radeti, dar cred ca acolo era masa ) l-am pus la unul de la piciorusele de la claxon ... surpriza ...a pornit electroventilatorul de la radiator.

 

Ok, repet, nu am luat firul ce vine de la masina catre compresor (probabil comanda de pornire) ci firul de la compresor la mufa

 

Car ------ mufa ------ compresor

 

Oricum m-am saturat de experimente cand am timp (probabil cand vine frigul din nou) o sa ajung la un service

Edited by dionescux

Share this post


Link to post

O sa pun maine o poza

Share this post


Link to post

Am avut o mica problema cu AC, nu pornea daca era prea cald in masina, ledul de pe oricare din butoane se aprindea dar nu era cuplat compresorul. S-a rezolvat prin inlocuirea celor doua diode D3 shi D4 de pe comanda de pornire (1N4004 cu BAT46) in modulul de control.

Vezi schema:

http://zmeurat.tripod.com/aer_tico.jpg

 

Inainte de modificare, pentru a pornii aerul conditionat trebuia sa comut pe treapta a III-a ventilatia shi apoi pe treapta a II-a. Uneori pornea doar pentru 3-4s.

Edited by Berty

Share this post


Link to post

Link-ul nu afiseaza nici o schema.

 

Poti da mai multe detalii? Am si eu aceiasi problema - AC-ul porneste doar pe treapta a II-a.

 

Multumesc!

Share this post


Link to post
Link-ul nu afiseaza nici o schema.

 

Poti da mai multe detalii? Am si eu aceiasi problema - AC-ul porneste doar pe treapta a II-a.

 

Multumesc!

(http://zmeurat.tripod.com/aer_tico.jpg)

Incearca sa pui liniuta intre aer si tico

Share this post


Link to post
Link-ul nu afiseaza nici o schema.

 

Poti da mai multe detalii? Am si eu aceiasi problema - AC-ul porneste doar pe treapta a II-a.

 

Multumesc!

AC de pe tico (cel putin la modelul din 1996) este conectat la masa prin treapta aII-a a ventilatiei. Deci nu poate functiona pe treapta I din cauza caderii de tensiune de pe rezistenta inseriata cu motorul ventilatorului corespunzatoare treptei I.

In urma modificarii acum uneori functioneaza AC si pe treapta a III-a. In acest caz exista o cadere de tensiune pe rezistenta corespunzatoare treptei aII-a de ventilatie, datorata in special ledu-lui indicator.

 

Pentru schema foloseste copy si paste la acel link si deschide o noua pagina de IE. Nu stiu de ce nu merge direct.

Share this post


Link to post

Multumesc pentru promptitudine.

Am putut sa vad schema.

 

Explicatia nu o inteleg.

Nu inteleg de ce in vara trecuta AC-ul pornea si pe treapta I, iar acum nu o mai face decat pe treapta II. Cand este frig porneste si pe treapta I.

Aici nu prea inteleg eu chestia cu caderea de tensiune pe treapta I doar cand este cald, ca atunci nu porneste AC-ul.

La mine pe treapta III merge brici AC-ul.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...