Jump to content
Sign in to follow this  
ches

Geometrie Spark M300

Recommended Posts

Salutare,

 

Din pacate de vreo 2 saptamani are o problema foarte ciudata - masina trage dreapta, in special pe autostrada se simte. A inceput sa se manifeste dupa ce am schimbat cauciucurile, initial am dat vina pe inclinatia drumului, dar e prea mult ca sa fie asta.

 

Ieri am fost cu ea la service pt verificare articulatii si geometrie si mi-au zis ca am un unghi de cadere de -1.2 grade si un unghi de fuga de -3.5 grade la roata din dreapta fata. Probleme cu articulatii nu exista, au tras de toate. Rezultatele se cam pupa cu o bordura acoperita de zapada pe care sotia a luat-o asta iarna la viteza mica (<30km/h). Masina avea rotile de iarna cand s-a intamplat evenimentul.

Atunci, dupa ce a lovit bordura am observat ca volanul statea stramb cu ~3 grade rotit spre stanga. Am fost la geometrie (tipul de acolo nu a tras de articulatii) si mi-a dat un raport asemanator pt unghiul de cadere (nu mai tin minte cum era pt unghiul de fuga). Mi-a pus volanul drept si mi-a spus ca daca nu observ probleme, atunci sa nu imi fac griji pt unghiul de cadere. Am umblat de masina de atunci 1-2 mii km si nu am observat nici o problema cu directia.

 

Cei de la service mi-au spus ca poate fi amortizorul (le am pe cele vechi la tara, deci pot sa le pun de test), bascula sau fuzeta in ordinea asta.

 

Intrebarea mea pt voi este: pot abateri atat de mici la geometrie sa cauzeze un efect atat de puternic? Masina trage dreapta 1-1.5m in ~20m, se simte si e destul de enervant. Ca idee Matizul avea unghiul de cadere asemanator (tot ~1 grad) si nu tragea deloc in dreapta.

 

Am de gand sa schimb rotile fata intre ele sa vad daca incepe sa traga invers, iar in weekend as merge la tara sa ii pun rotile de iarna pe fata... Alte idei cu ce ar trebui sa mai verific inainte sa schimb amortizor/bascula/fuzeta?

 

Multam!

Share this post


Link to post

La Espero am patit ceva similar. Damb luat cu mai multa incredere decat a fost cazul, tija amortizorului s-a indoit superficial (in sensul ca nu se observa cu ochiul liber), pe stand geometria a fost adusa in limitele acceptabile. Totusi, masina tragea rau de tot intr-o parte. Comportamentul este explicabil, dupa parerea mea. Geometria este facuta static si tine cont de indoitura tijei amortizorului. In mers, indoitura aia isi schimba pozitia si poate atrage comportamentul descris. In astfel de cazuri, eu as zice ca valorile indicate pe stand nu sunt relevante.

Share this post


Link to post

Merci mult de informatie!

Share this post


Link to post

Presiunea in anvelope (stg - dr) e egala?

Altfel, mecanica e buba.

Share this post


Link to post

Eu ma intreb: de ce nu s-a manifestet fenomenul si cu rotile de iarna, de una din componente ii busita rau? Eu cred ca-i de la roata/anvelopa. Roata in cauza nu-i o idee infrinata fata de cealalta ?

Share this post


Link to post

@cris06: Presiunea e la fel, a fost verificata si de mine de cateva ori si de cei de la service inainte sa faca geometria.

@Viktor: Asta ma macina si pe mine, pana de curand totul a fost OK, am indreptat volanul in februarie-martie. Azi cand ies de la munca schimb intre ele rotile fata sa vad daca trage invers. Iar in weekend cand ma duc la tara pun rotile de iarna si fac o tura sa vad cum se comporta.

Share this post


Link to post

Bascula stramba.

Posibilitatea este foarte mare sa ai si bieleta antiruliu bubuita...

 

Fuzeta ... sunt rare cazurile.

 

In astfel de cazuri se schimba ambele componente.

 

O seara buna.

Edited by buburuza vesela

Share this post


Link to post

update:

Am schimbat ieri rotile de pe dreapta fata-spate ca sa vad daca se schimba cu ceva. Nu s-a schimbat nimic.

Mai apoi am verificat sistemul de franare pe fata: i-am curatat/uns culisele, locurile unde ating placutele pe etrier samd. Asa cum ma asteptam nu s-a schimbat nimic dpdv al problemei cu trasul pe dreapta, doar franele parca merg ceva mai bine, poate fi placebo. Pe spate am verificat doar ca rotile si invart usor si ca nu am joc.

 

In concluzie merg mai departe cu investigatia - merg la tara in weekend unde tin rotile de iarna si le pun pe masina (in continuare mi se pare f ciudat ca dupa ce am schimbat rotile a inceput sa traga intr-o parte). Iau si amortizorul cu mine si il schimb luni la service. Oricum trebuie sa ma intorc la ei pt ca dupa ce au facut geometria volanul sta 1-2grade spre stanga, deci trebuie sa mi-l puna drept...  <img src= ">

 

@buburuza vesela: Si eu banuiesc bascula, insa nu as da banii pe ea pana nu sunt sigur ca amortizorul este OK. Si bascula si amortizorul originale le-am gasit la acelasi pret: 369 lei. Bieletele daca nu ma insel le am noi noute, cand au facut revizia mi-au recomandats a nu le schimb, alea vechi fiind OK.

 

Multumesc pt recomandari!

Edited by ches

Share this post


Link to post

Update:

Ieri am fost la service si am pus amortizorul vechi, apoi am facut o proba de drum -> masina nu mai trage dreapta, volanul sta un pic stramb in partea opusa in care statea dupa ce lovise bordura, deci se pare ca am gasit vinovatul. Am dat comanda de amortizor nou la Radacini - 352 lei. Urmeaza ca saptamana asta sau saptamana viitoare sa revin la service ca sa il inlocuiesc si sa ii refac geometria.

 

pacat de amortizorul vechi care avea numai 6000km. Asta e, shit happens.

Edited by ches

Share this post


Link to post

Game over insa ramine oarecum inexplicabil fenomenul. Anvelopa de iarna mai moale fiind sa fi preluat in rulare tentinta de a trage dreapta sau cum ? Eu unu nu pricep si pace cum vine asta ... cu un soi de gume nu trage niciunde iar cu celalalt da, interesant da' tre sa existe si o explicatie ...

Share this post


Link to post

Problema era de la amortizor,nu de la gume!

Share this post


Link to post

Am inteles foarte bine cauza, ca amortizorul fu problema. Intrebarea mea se axeaza pe cauza si efect. Acelasi amortizor pe doua anvelope diferite, pe cea de iarna nu se simte efectul, in schimb, pe cea de vara da. Intrebarea e : de ce pe una da si pe ailalta nu? Trebuie sa existe si o explicatie cit de cit a fenomenului ca doar n-o fi a de vara mai bengoasa sa traga haisa ... Acum nah, oi avea eu mintea odihnita si tin a studia fenomenul mai in amanunt pentru a si intelege de cum stau lucrurile intr-o situatie gen, ce se intimpla defapt ...

Share this post


Link to post

Anvelopele de iarna (ca si cele de vara vechi) erau mai inguste, diametrul rotii era la fel. Acum am pus anvelopele cu latimea maxima specificata in cartea masinii (165).

Nu imi dau seama de ce nu am observat fenomenul cu cele de iarna, posibil sa nu fi fost foarte atent. Stii cum e, o data ce realizezi ca e o problema, incepe sa te sacaie pana o rezolvi :) . Cu anvelopele de iarna am circulat f putin in afara orasului, iar in oras nu sesizezi problema pentru ca nu sunt multe zone cu drum drept unde sa nu fii nevoit sa schimb banda, sa feresti o masina, un biciclist etc.

Share this post


Link to post

Nu ai apucat a face testul cu anvelopele de iarna din cite inteleg. Eram curios daca datorita compozitiei materialului anvelopei de iarna (mai moale fiind) efectul este preluat in rulare si diminuat incit ceva mai greu de sesizat tendinta de a trage dreapta precum in cazul anvelopei de vara.

As zice ca data viitoare sa nu-ti scape testu' da' sper totusi sa nu fie cazu' ... :mrgreen:

Share this post


Link to post

Salut,

 

La tara trag tare sa fac un carport (un garaj deschis pt masina mai pe romaneste), asa ca eram rupt de oboseala si fara chef sa mai schimb ceva pe masina :( . Sper sa nu mai existe o data viitoare...

 

Azi am fost cu ea la service, am dat peste un baiat mai priceput: a montat amortizorul nou original GM (352 lei la Radacini) si a bagat-o la geometrie. Unghiul de gadere isi revenise, dar cel de fuga era inca aiurea. Noroc ca asta avea chef de munca si a desfacut si reglat cadrul pe care sta motorul si suspensia (e cam cum e la Megane 2). Mecanicul de data trecuta ma luase cu faze tipice de lipsa de chef: "nu e de la cadru, ala n-are cum sa se miste" etc. Dupa reglajul cadrului toate unghiurile au intrat in parametri. M-am plimbat cu masina si merge foarte bine, nu mai trage in nici o parte si volanul l-a pus perfect drept.

 

Ca o concluzie, bordura aia m-a costat peste 600lei cu toata investigatia. Nu e foarte mult, dar nici putin nu e, cu banii astia faceam 1 revizie la Epica sau 2 revizii la Spark. Bine ca a fost doar atat.

Share this post


Link to post

Memoreaza spusele primului mecanic ce probabil sa graiasca un adevar legat de cadrul motorului cum ca nu prea are cum sa-si modifice pozitia. Nu exclud ca si bascula sa fi cedat o idee. Acum, unghiul de fuga a fost corelat din cadru insa, in viitor cind vei schimba bascula probabil ca unghiul sa se modifice din nou drept urmare cadrul trebue readus la loc in pozitia originala (cel putin logica mea ieftina astfel spune).

Edited by Viktor

Share this post


Link to post

Cadrul acela se poate misca daca in urma impactului suruburile s-au slabit (poate de aceea a durat pana am schimbat rotile?!).

 

Am fisa de la geometrie de la prima vizita din luna mai (cand au verificat articulatiile si au refacut geometria) si cea noua,de acum 3 zile. La cea noua, inainte sa umble la cadru unghiul de fuga era de ~3 grade si cel de cadere era aproape de limita maxima admisibila (0.53grade vs max 0.57grade). Dupa ce a aranjat cadrul totul a revenit la normal. Voi posta fisele dupa ce le fac cate o poza.

 

Si eu initial ma gandeam ca bascula si-a luat-o, dar nu a trebuit sa umble deloc la ea.

Share this post


Link to post

Din fericire ai avut piese de schimb la indemina pentru test/verificare, altfel cred ca ai fi sarit cu mult peste suma amintita de le-ai fi cumparat pe rind pina ce sa-i dai de capat, cauzele fiind multiple pe situatie si ceva mai greu de stabilit care ii cea de a cedat rau socului ...

Share this post


Link to post

Salutare,

 

Am pozat fisele:

Prima - cand nu am schimbat nimic, doar s-au uitat la articulatii si au incercat sa-i faca geometria:

post-4287-0-05283000-1497416968_thumb.jpg

A doua - dupa schimbarea amortizorului dreapta fata si reasezat cadrul motor:

post-4287-0-70300400-1497417040_thumb.jpg

 

Acum am vazut ca unghiul de cadere pe drepta fata este in parametrii, dar tot la limita de jos, citisem aiurea fisa la service. Probabil nu a avut cum sa faca ca sa iasa ca pe stanga.

In schimb unghiul de fuga l-a reglat corect, ambele roti sunt acum la fel de "in fata".

 

Pana la urma important este ca masina merge bine. La Matiz spre exemplu aveam unghiul de cadere pe la -1.x grade tot pe dreapta fata dupa ce am schimbat basculele (probabil una dintre ele era mai lunga) si masina mergea perfect drept si nu manca cauciucurile neuniform, nu i-am facut nimic, am mers asa cu ea 3 ani.

 

 

Edited by ches

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...