Jump to content
Sign in to follow this  
NGruia

Cum Din Paris Si Barcelona Iese Roma ! De Data Asta Insa Din ...timp !

Recommended Posts

Avand in vedere traficul "impresionat" pe aceasta sectiune am hotarat , cu riscul de a lua un binemeritat ban pentru exagerare , sa incep din timp acest topic de concediu . Nici nu mai este prea mult pana plecam , nici macar 7 luni si 2 zile :) .

Dupa cum "toata lumea" a putut lectura , anul trecut concediul a stat sub semnul imprevizibilului si nehotararii ( frumos eufemism al ...lipsei de "pitule" ) si a iesit "a lui peste prajit" , scurt , obositor si irelevant , desi cu parti interesante la nivel ...familial .

Cum anul acesta nu mai cumparam masina , centrala noua , TV LED , laptop , dus , apa si canal am tras , meditatiile sunt inca de clasa a XI-a iar ... iPhone 6 apare dupa concediu , iaca avem posibilitati si timp sa o facem ca lumea .

Rezultatul se prea poate sa fie ca lumea , dar chinurile facerii au fost complexe , cu razgandiri de toate felurile si rasuciri cu 360 de grade (inutil sa explici ca tot acolo ajungi la asa ...rotire ) .

Rezultatul ca destinatie finala se vede din titlu , dar metodica si ...metoda de finalizare nu au fost chiar simple si au durat din 1 septembrie 2013 pana in 10 ianuarie 2014 . Inca ma mai socot daca este cazul sa va impui capul cu toata anabasa asta ( de la ...Grecia la Barcelona si apoi ...intre via Paris ) pe harta si pe site-uri de rezervari . Acum , dupa finalizarea fazei scriptice , poate parea anecdotica dar ... a fost greu , ne-am hotarat sa incalcam principii nescrise (si culmea nu a mai trebuit sa o facem) si sa tot marim bugetul pe masura ce ne realizam incapacitatea de a realiza totul cu viteza de ...oameni mai tineri .

Dat fiind ca destinatia principala e deconspirata de titlu profit si cer sfaturi celor care au fost la Roma si anume trasee pentru 5 zile pline , cu plecare de langa Piazza del Popolo . A se tine cont de varste ,alea mari de ...47 de ani , pentru deplasari pe jos si respectiv de numai 17 ani pentru muzee si obiective "plicticoase" .

Daca primesc ceva sfaturi inseamna ca ...cineva citeste si bag si povestirea (nuvela ?) preambulului , asa vreo 3-4 pagini de smiorcaiala cu final fericit :P .

Share this post


Link to post

Anul trecut in septembrie am fost acolo,insa doar trei zile.

 

N-am inteles daca veti merge cu masina sau nu,dar oricum in Roma masina inseamna un stres in plus,deci e de lasat pe dreapta,iar transportul mi sa parut foare bine pus la punct.

Cu metroul ajungi la majoritatea locatiilor de vizitat!

 

Desi ca tehnologie nu sunt peste noi cel putin la capitolul (autobuze-metro), la capitolul respect fata de calatori ,sunt mult peste-in toate mijloacele de transport aerul conditionat era pornit.

 

Pe mine(noi) m a "salvat" de statul la cozi la casele de bilete de la metrou sau muzee-roma pass-ul (l-am luat de la un chiosc de ziare)

 

Ai gratuitate pe toate mijloacele de transport(mai putin autobuze turistice etajate),intrare gratuita la doua muzee si reducere pt restul.

 

La Colosseum cu cardu asta am fost in doua minute inauntru,pe un culoar special,la cei fara card,erau cozi de sute de oameni,la fel si la metrou la Termini(principala statie).

 

O data cu cardul primesti si harta turistica a Romei ,cu info.

 

In rest ..sa va pregatiti picioarele(o pereche de incaltari de schimb),sticluta cu apa( realimentata apoi de pe la toate fantanile din oras),cardul foto..

 

 

La Piazza del Popolo o sa primesti buchete superbe de flori-cu mesajul:aveti o sotie/prietena foarte frumoasa- e gratis pt ea! ( sa nu-i crezi! =)) ,ma rog,sa nu crezi faza cu Gratis)

Sa nu ratezi Vaticanul..daca prinzi si o sluja a Papei..e ceva ce ti face pielea de gaina!

 

La capitolul shopping-haine mijto si sensibil mai ieftine ca in Ro-mancare insa mai scumpa.

 

Daca ai intrebari punctulae..incerc sa ti raspund.

 

Insa un lucru e sigur,nu o sa regreti Roma!

 

 

Share this post


Link to post

Uraaa uite ca primesc ajutor :) . Multam .

Nici nu intentionam sa merg cu masina prin Roma decat pana la hotel (Giulio Cesare sper ca nu este considerate reclama ) , unde o parchez undeva , platind probabil o lopata de bani si ...gata . Cat putem pe jos (acum dupa rezervare am vazut si ce temperature sunt asa ca vai de noi ) . La limita mijloace de transport probabil cu regretul ca sigur pierzi ceva important pe traseu . Aia cu Roma pas e informatia de baza , asa ca prima achizitie o sa fie chiar respectivul card .

Revin !

 

Share this post


Link to post

In Roma in afara de istorie mai e si multa politie. Asta vara ere cel putin din 200 in 200 m prin centru. Toti asteapta ciubuc (gen taximetristi, ospatari). Evita zona garii din Roma in special seara.

Edited by hitman

Share this post


Link to post

Asa , spuneti tot :) . Ma scuzati ca reactionez lent , dar oarescine , desi a primit un I7 QM de curand , tot pe asta se intampla sa aiba de lucru cu trasee , opinii , sfaturi si toate cele . In mod ciudat eu nu am voie pe al ei [-( ! Dar dupa ce trece momentul de maxima efervescenta dau la "schimb" povestea sirului de intamplari prin care am ajuns la Roma . In zona garii e putin probabil sa fim seara , hotelul fiind peste "garla" un pic la NNE fata de Vatican , iar serile vor fi in asa fel planificate incat sa prindem vreo piata importanta din centru si aproape (Popolo , Spagna , Barberini ) . Cu istoria deja incepe sa fie mai greu , ca junioru' , din toate "calitatile" inutile ce le putea mosteni de la mine , bas pe asta a ales-o (geografia nu !?) , iar madam viseaza la Roma din ...1972 . Nu prea se intampla des , dar am concurenta serioasa anul asta :P .

Ioai de mine iaca la ce ora mai apuc sa scriu !!

 

PS Oare se considera geografie daca , din pura "intamplare" , ala micu' stie vreo 2 strazi din Roma (!!) , Cola di Rienzo ( ma rog de personaj ar putea/trebui sa stie si de la istorie) si Via Veneto , asociate cu ...shopping-ul ? Deja !!

Share this post


Link to post

NGruia, am fost anul trecut in Mai la Roma. iti recomand achizitionarea de Roma Pass (35 Euro/persoana), care-ti asigura acces gratuit la primele 2 muzee la care intri (exceptie face Vaticanul), preturi preferentiale la celelalte si acces preferential la restul (si crede-ma ca numai coada de la Colloseum merita 35 de euro sa o ocolesti) plus 3 zile full de transport gratuit in Roma.Orienteaza-te ca primele obiective sa fie cele cu preturi mari. Acorda o zi pentru Castelul Sant Angelo + Vatican + Piata San Pietro + Museo del Vaticani. Ziua aceasta sa nu fie Duminica (foarte aglomerat din cauza slujbei), lunea (este inchis) sau Sambata (aglomerat). Ce este mai sus inseamna circa 8-10 ore.

O alta zi Forumul Roman + Collosseum+Dealul Palatin (preferabil cu o zi inainte sa pleci, pentru ca tot ceea ce vei vedea dupa Colloseum ti se va parea minor :) ). O alta zi pentru Fontana di Trevi, Piata Spagna, Parthenonul, Piata del Populo, Columna lui Domitian, teatrul Marcello, Bocca de la Verita, Villa Borghese, piramidele. O alta zi, Via Apia Antica si Termele lui Carracalla. Rezerva-ti o zi si pentru cumparaturi si mergi in Isola Tiberina si la o cina la o trattoria in Transtevere. Lasa-te pierdut pe strazi in centrul vechi pentru ca e minunat sa te plimbi pe stradutele inguste si vechi, sa bei o cafea si sa mananci o inghetata.

Iti recomand sa studiezi http://www.tripadvisor.com/Tourism-g187791-Rome_Lazio-Vacations.html , http://www.amfostacolo.ro/italia-pareri,17/roma-lazio-umbria,113,0 si http://www.tripadvisor.com/Guide-g187791-l292-Rome_Lazio.html iar daca ai un telefon cu Android, instaleaza-ti City Guide Roma de la Trip Advisor si te va ajuta foarte mult.

Vacanta placuta!

Edited by Mircea

Share this post


Link to post

Multumesc din nou colegului Mircea (mai ales ca nu s-a suparat ca , din motive de snobism (!?) , i-am ignorant sfatul cu Grecia , dar ajung si acolo si in Grecia si la cum de l-am ignorat) . Punem Vaticanul miercuri 16 iulie sau joi 17 . Daca tot am batut toba , niste binevoitori (nu spun care , va prindeti voi :mrgreen: ) au pus pe lista de obiective si anumite strazi anume din Roma . Ca norocul ca Via del Corso duce spre Forum si Colosseum , Si mai sunt 2,3 ce duc niciunde ...eventual la inchisoarea datornicilor .

Aia cu mancat inghetata :rolleyes: hm , dar cu glucometrul ce fac ( il uit "iarasi" acasa !) . Plimbatul pe stradute e specialitatea casei mai ales daca avem vreun obiectiv presant 100% nimerim numai pe stradute ce nu duc acolo .

Pe bune acum , planul general enuntat pare atat de bun incat o sa il declar ...propriu si o sa il expun ca atare la proxima sedinta de concediu . Mai putin partea cu mersul la cumparaturi ce o sa fie oricum pe lista permanent , dar aici am un plan "maiastru" ce o sa il si expun ceva mai tarziu si ...o sa ajung probabil de batjocura forumului la revenire  <img src= ("> .

Si acum o sa ma supar pe colegul Mircea , cine o sa mai aiba loc sa recomande ceva dupa ce le-a spus el pe toate :) ? Asa ca mai ziceti sa imi treaca supararea :P .

 

PS Ia sa ma simt si un pic "jignit" , care telefon cu Android ? Pentru "necunoscatori" telefoanele in familie au traseul : junorul , madam , eu . Concluzia : nu am smartphone ! Ala care are e cu IoS , iar cea din mijloc ,,,,vede la fel de bine ca mine asa ca degeaba are Android . Dar al meu suna cel mai tare !

Edited by NGruia

Share this post


Link to post

Apropos de muzee, incearca sa te lipesti de cate un grup cu ghid, nu merge singur prin muzeu ca te duci cam degeaba. Iti dezvaluie o gramada de amanunte interesante pe langa care sigur ai trece fara sa le observi.

Exista si ghizi pe care ii poti "angaja" individual (poti vorbi la receptie la hotel sa-ti tocmeasca unul), astia te ajuta uneori si sa sari peste coada (in mod oficial, au ei aranjamentele lor). Eu am luat ghizi d-astia la Capela Sixtina si la Pompei... si zau daca mi-a parut rau dupa bani.

 

Daca stai prost cu claustrofobia sau cu inima, gandeste-te de 2x inainte sa urci in cupola la San Pietro. E un culoar one way extrem de stramt, aglomerat si inclinat pe-o parte, urmarind inclinarea cupolei. Baska, vreo 3-400 de trepte.

 

Pt Colosseum si Forumul Roman, ia-ti o zi intreaga... si niste pantofi COMOZI.

 

In alta ordine de idei, cum o sa te plimbi tu pe jos asa, ochii in 4x4 dupa masini. Italienii n-au nici o treaba cu pietonii, nici macar pe trecere. Te calca pe bombeuri fara nicio greata. Uimitor e faptul ca si politia face acelasi lucru. Deci esti pe cont propriu.

 

 

Edited by NFS

Share this post


Link to post

Sincer sunt impresionat de cat de saritori sunteti . Pacat ca nu prea apuc in timpul saptamanii , dar sambata o sa citim cu atentie tot si toate recomandarile . Aia cu circulatia in Roma apare cu "rosu" peste tot unde citesti ... indiferent ca esti pieton sau nu . E bine ca am inceput din timp , poate ne si intra ceva in cap pana la plecare , singura problema fiind ca trebuie sa intre in trei capete fiecare cu ... (o alta) lampa ce "scartie" . Trebuie sa iasa bine fiind (sper eu) probabil printre ultimele , daca nu ultimul , concediu toti trei .

 

PS Nu am uitat , tot o sa postez ce si cum cu ...planificare , moment in care o sa se vada cum ce nu-i bine intr-o directie e bine in alta si ce nu merge la dus e trecut cu vederea (inca) la intors .

Share this post


Link to post

Fiind in pana de sfaturi noi sa incep (nu se poate mai mult decat (doar) inceputul ) povestirea cu destinatia surprinzatoare .

Avand in vedere cele de anul trecut (Doamne , deja a trecut !!!) la intoarcerea din concediul lui peste prajit eram cel mai hotarat dintre toti locuitorii planetei sa imi organizez din timp si UNDE VREA EU concediul pe 2014 ( pai da cum , cine-i (inca) masculul alfa in familie (nu totuna cu alfa ...familiei din cate o sa se vada )) . Lentoarea de care dau dovada baietii de peste drum la constructii sugereaza ca prin vara e mai bine sa nu fim acasa . Asa ca 1 septembrie 2013 deja cautam traseul spre Barcelona . Cei mai fini cunoscatori dintre colegii forumisti au sesizat deja cele 2 puncte slabe : astia cer credit card la rezervare si , mai grav , nu a avut loc o larga consultare a familionului . Dupa vreo saptamana ma pune gandul cel bun sa impartasesc . Ala micu , sus in pom , nu si nu . De ce mai berbecule ? D'aia , nu-l intereseaza Gaudi , Sagrada Familia nu este gata (si nici nu o sa fie decat pentru stranepotii lui ...poate) . Madam mai diplomata , ma ia cu traseul , lungimea , imposibilitatea rezervarii si sugereaza fin posibilitatea ca la asa drum lung sa conducem alternativ . Io rezist eroic si sugerez un drum cu doua cazari pe parcurs . Din pacate nu am sanse sa fac ceva cu rezervarile . Obiectie primara : chiar si in 3 etape drumul este lung . Apoi avem de cheltuit la 2 CAZARI SI ASTA NU ESTE DE DORIT (accentuare intentionata) . Uite sunt aproape 3000 de km la dus , varianta ei , putin peste 2400 a mea . Costa cazarile , benzina , autostrada , car , marr , nu-i bine si pace .

Treaba se gata in coada de peste , ala zbierand de la etaj ca nu Barcelona , madam imbufnata si eu cu ochii in soare . Vede ea ca-s necajit si imi zice ca acolo o sa mergem numai noi doi si cu ...avionul . Ma lasi mai ... :tongue: !

Inca indarjit nu ma las asa usor . Daca nu-i Barcelona "macar" de un Paris o punem imi zic eu (gresit) increzator . Ca urmare mai las cateva zile de pierdut vremea si incep sa caut cazari la Paris . Uitand cu premeditare de cardul de credit caut si iar caut cazari convenabile . Data fiind destinatia parca nu imi vine sa merg prin Paris cu trotineta asa ca tai hotelurile ce nu au parcare proprie , cu sau fara (da imediat !) plata . Ignorand experienta vieneza cu preturile unui transport din zona periurbana spre inima targului gasesc un Novotel la Saclay . Mai unul la Versailles , dar asta are nota cam mica (sub 8 nu prea ne trage ata ) . Asta din Saclay are parcare proprie si gratuita , are piscina (ne doare undeva de ea) , e o zona linistita , padure etc . Si nevoie de credit card . Trec cu vederea asta si cei cativa (30 ?) de km pana in Paris si fac trasee . Cu o singura cazare sa nu mai ofer pretexte ieftine la acest capitol (sau scumpe depinde de unghi) . Tot cercetand ma decid la o etapa de ...cat se poate de lunga (mult prin Germania unde o poti calca ad libitum) . Ramane pe a doua zi sa vad cam pe unde si sa vad de cazarea corespunzatoare . Cazare finala o las pe mai incolo , cine stie poate pica vreun card de credit din ...luna . A doua zi se dovedeste a fi pur romaneasca , iarasi (si in continuare pot zice si acum) decontarile de la casa de asigurari intarzie , banii ne tot spun "la revedere" si , ca tot romanul , aman totul pe candva in viitor  <img src= "> .

Mai intra ceva pitule , dar cand sa reincep cautarile se decide ca este momentul sa ne legam la apa si canal . Reusim prima contra unei sume modice de 5200 lei si ... iar pauza din lipsa acuta de fonduri pentru concediu . Canalul (nb inceputa lucrarea inainte si neterminata , nu a noastra , a operatorului "regional" ) e gata partea noastra , a lor nu merge inca (saptamana viitoare de octombrie incoace !!) . Tot in banii aia . Deci iar pauza .

O surpriza asa si asa . Sotiei ii expira cardul de debit (salar) facut la alegere la BCR sau ...BCR . Dupa ce face demersurile corespunzatoare ii vin 2 plicuri ...iar . Unul cu noul card de debit si unul cu unul de credit ...la oferta . Primele doua tentative de acest gen s-au incheiat cu niste scandaluri monstru , dar se pare ca astia pricep greu daca au riscat o noua vizita de la madam , Probabil ca au asigurari de viata bune , chiar nu as dori nimanui sa o prinda in toane rele , mai ales cand e vorba de ...bani . De data asta insa e o tacere suspecta si vinovata , scandalul se amana sine die . Parea ca suntem in faza in care nu o sa avem de ales si o sa il facem si pe asta , cardul . De data asta o sa avem dovada ca si amanarea si "supa lunga" sunt totusi bune la ceva . Pana una alta stam iarasi . Astia doi linistiti , eu pe ace dar fara veun argument in plus . Nici macar nu am pomenit direct de Paris pana cand ...a dat o minune partiala si au intrat ceva bani din purcoiul restant de la casa de asigurari . Tatonez terenul viitoarelor cheltuieli si aflu cu incantare ca "nu ne trebuie" iPhone 5S . Economie serioasa . De un laptop nou nu am scapat , ca atare sta linistit si merge de 2 ori pe saptamana asa cum ii sade bine unui I7 QM cu OS cu licenta si toate cele . Eu nu am "liber" la el , ca e cadou pentru ea .

O noua intrare neasteptata de bani , de ajungem la nici 1 luna in echivalent net distanta de suma facturata . Optimismul creste si sunt gata sa pun pe tapet Parisul . Dar , inainte de a apuca , un cretin fara minte nu are altceva mai bun de facut decat sa ne otraveasca ciobanescul german  <img src= "> . Ce rau ar fi putut face saracul la cei 12 ani ai lui , chiar nu inteles , mai ales ca nu a muscat niciodata vreun om si era idolul copiilor din zona . Nu este chiar o treaba usor suportabila sa iti moara in brate dupa 6 ore de agonie chinuitoare . Rusine , asa zis om !

De abia dupa saptamani intregi de posomorare si atmosfera cel putin inveninata imi mai reveni cheful de a discuta despre concediu . Dar pentru asta ... e si maine o zi  <img src= "> .

 

 


Intre timp am apelat si la ajutorul colegilor de pe forum . Idei bune si "normale" , tocmai de aceea inutile . In Grecia (colegul Mircea) nu vor din motive diferite : madam nu vrea la plaja ca se plictiseste , iar Juniorul nu vrea nici la plaja dar nici la obiective antice sau manastiri . Plus ca drumul e prea ...scurt . In Serbia si Muntenegru (colegul Andrei.ss) iar nu au vrut , cica am fost destul in Croatia (Opatija si Plitvice) . In plus drumurile din Muntenegru nu au calitatea "necesara" , adica sa fie drepte , autostrazi si se termina uneori in ...prapastie !! Si iar prea scurt . Fiecare cu lampa respectiva filand in draci :rolleyes: .

 

Si tot asa o amanam cat se poate si ne prefacem ca nu ne intereseaza subiectul . Vine si mirobolanta luna a cadourilor . Acum nu vreau sa par vreun exagerat si sa fac pe inteleptul "scarbit" de cele din jur , dar de multe ori am inteles expresia aia cu "iti sta mintea in loc" sau "vorbesti singur" . Remarcabile si sarbatorile astea de iarna . In primul rand am avut impresia ca tampenia aia cu minivacanta este , de data asta , o descriere mult prea rezervata . Cu exceptia catorva fraieri , eu fiind cel dintai bineinteles , toata lumea parea sa fie in vacanta de la inceput de decembrie . Exceptie notabila ... pacientii , care au dat navala ca la lichidari de stoc . Astia o dadeau cu zilele libere si , nu stiu prin ce mecanism toti au "inteles" ca si la cabinet e la fel . Atunci , buluc pe noi ca se inchide . Inutil de precizat ca niciodata nu a fost cazul cu exceptie 25-26 si respectiv 1-2 ianuarie .Asta din 1991 incoace !!! Vorbeam cu peretii . Taman acum o doctorita si-a gasit sa plece definitv , spera ea , in Germania , asa ca trebuie suplinita . Ca urmare in 24 decembrie la ora 19:20 , dupa ce am reusit cu eforturi supraomenesti sa armez alarma aia nenorocita ( e o procedura cu lumini stinse si stat ...nemiscat) si mergeam spre poarta ...ghici cine suna . Mda , intarziatii . Deci 24 pana la aproape ora 20:00 . De Craciun , canci odihna , trebuie sa mergem eu la socrii , ea la soacra , in grup organizat . Rezultatul , alta zi pierduta si oboseala de mai bine ...lucram . Ce sa te relaxezi in 26 ca in 27 la 7:00 trebuie sa deschid usa la cabinet . Decizia istorica cu concediul intarzie din motive de oboseala extrema . In 30 zi normala , iar in 31 scap , in mod exceptional la ora 18:00 . Tot raul spre bine , nemaifiind pacienti bateam netul .

Paranteza : desi am pomenit de televizorul nou , el nu prea functioneaza ca TV ci mai mult ca scula de redare a unor seriale de pe ...na las ca stiti voi . Nu pun si lista aia , ca trebuie sa umblu cu un carnetel sa nu uit sa cobor vreunul . Mare mirare cand gasesc sezonul 2 din Borgia (nu The Borgias) in frumosul si deloc performantul format m4v (un fel de mp4 ptr. Mac-uri) . In cobor iute il pun pe stick si acasa . Revelionul foarte scurt din motive de Mos Ene .

1 Ianuarie . Ce face un om "normal" atunci . Banuiam eu ca nu stiti , raportarea lunara la casa de asigurari . Si minune e totul bine , asa ca purced la intelectuala faza de numerotatare a biletelor de trimitere in ordinea venirii (asta numai dupa ce primesti OK ca sunt "toate cele" corecte ) . Nici o silaba despre concediu pana cand ... ia sa vad io merge direct in formatul ala m4v pe TV . Bag stick-ul si merge . O strig si pe madam , mare amatoare de seriale de gen , amandoi inca plangem de furie ca astia nu au continuat Roma sau The Borgias , vine si ea sa vada minunea si , ca un facut pana ne felicitam pentru descoperire incepe episodul cu o furtuna si un fulger lovind statuia de pe casteleul San Angelo . Pica ca la comanda intrebarea nevinovata ...de ce sa nu mergem la Roma ? Mai sa fie , dar nu este o idea asa de rea . De entuziasm , schimbam de Demonii lui Da Vinci , cu mentiunea ca in pauzele de tigara dintre episoade razuim pe net dupa cazare .

 

Razuiam ca la biletele de loterie , adica a moaca . Toti vor garantarea rezervarii cu credit card . Si pe site-l obisnuit si pe booking tot aia , cc si cc . Mai a dracului de libertate de miscare , mai greu e cu dormitul prin Europa asta unita . Fac si o gafa intrand direct pe site-ul unui hotel (despre care stiam de dincolo ca e cu card) , si merg pana in panzele albe pana cand o sa imi ceara datele ...plasticului . Ajung la faza dau "cancel" si in 3 minute suna mobilul ca de ce am interupt rezervare . Se vorbeste in trei limbi (germana , italiana si engleza) si ne trezim ca nu tine asta cu cardul , putem sa platim prin virament bancar direct in cont . Chiar ma trezesc in mail cu datele , Era o firma ...turceasca de rezervari :shock: !! Dupa sute de ani de platit la Stambul am zis ca e prea mult si am renuntat . Ziua de 3 se apropia cu pasi repezi si aveam program festiv , trebuind sa apara o noua versiune de program SIUI , adica update . Nici vorba pana in seara de 2 asa ca trebuie sa plec si mai devreme sa fie totul gata cand vin pacientii . Disperat de ceea ce banuiam ca urmeaza (navala post sarbatori , ceva cam la nivelul invaziei ...vandalilor ) caut acum . Vine idea geniala , daca tot am dat de o agentie turceasca , sa caut si la ale noastre . Intru la una cu nume de latitudine si caut la Roma . Gasesti "n" hoteluri sar nu ma iau numai dupa stele si le preiau numele si vad notele de la turisti pe site-ul nostru (hotel.info) . Tot de acolo mai aflu de parcare (mai des de lipsa ei sau de sumele exorbitante pentru ...) . Caut vreo 4-5 ore si intru la alta firma , aia din Cluj , Eximtur . Astia au inspiratia de a pune la indemana achestionarul pentru cerere de oferta (pe direct stateau slab la Roma) . Completez cu atentie (asta e lucru rar) formularul, le precizez ca juniorul are la data cazarii 17 ani , sa nu ma trezesc cu surprize, subliniez prin repetitie agasanta cererea de parcare si trimit . La culcare cu constiinta impacata . Trezire vineri 3 ian. la ora 5:30 , iar la 6:20 era la cabinet (am fost "singur pe drum" !!) . Sa facem update-ul . Fugi domle' de aici ce update !! Pai si cu ordinul comun al CNAS si MS cum ramane ? Cum am stabilit , adica nimic . Fumez in dusmanie o tigara , aerisesc bine tot , fac cafeaua si , pe cuvant de pionier , la 7:02 suna la interfon primul pacient . "Crima" nu stiu care a fost(dintre multele ...) dar "pedeapsa" a venit dura . Pe la 21:30 eram deja ... acasa . Trebuie sa ma credeti ca nu am apucat sa deschid mail-ul toata aceasta perioada , iar cand am ajuns nici macar de asta nu aveam chef .

Asa ca tot suspansul se muta pe sambata 4 ianuarie . Si pe maine ...pe bune de data asta !

Edited by NGruia

Share this post


Link to post

Tu ai nevoie de o strategie cunoscuta inclusiv de marii latinisti greci: divide et mucifico, sau cam asa ceva.

Mai pe scurt, trimite juniorul sa-si faca singur vacantele unde are el chef, si du razboiul pe un singur front cu madam. Alfel in mod sistematic obiectivelele vizitate vor incepe cu m si se vor termina cu all.

 

Pe de alta parte, cumva inamicii sunt poate inspirati. Sa mergi la Paris in ianuarie...hmmm.. e intuneric, ploua si e noroi. Oricum in Paris asteapta-te la preturi mari, si la tratament bazat pe un zambet larg, stralucitor urmate de replica "nu, asta nu se poate. Nici ailalta. Asa e, aveti dreptate, nimic nu se poate". Sau chiar la "da, stiu ca e un sobolan in camera, insa nu va temeti, e satul si inofensiv. A mancat pe saturate in bucataria restaurantului, in camera vine doar pentru odihna si relaxare, nu cauta bataie". De fapt exagerez putin, asta e replica de Nisa, nu de Paris...

 

Pe de alta parte, daca vrei sa vezi obiective, muzee, chestii, sa mergi pana iti tocesti sandalele si sa cari o geanta de SD-uri pentru poze, Paris merita.

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post

Ca sa vedeti cum ma tin de cavunt ... . Precis stilul dezlanat induce in eroare . Vacanta e in iulie (13-24) , eu acum bat campii cum am ajuns la rezervarea destinatiei . La Paris noi astia batrani am mai fost , numai pentru Junior era o noutate . La Nisa am fost toti 3 in 2011 , este un topic pe aici .

Cat despre alea cu obiectivele incepand cu m si terminate in all ... am un plan "maiastru" ce nu o sa intrrzii sa il prezint . Desi risc , asa cum am mai scris sa ajung subiect de '''gazeta de perete" .

 

PS Parisul nu ca merita , e un "must" . Dar se pare ca o sa il faca pe cont propriu Juniorul , candva !

PS 1 In ianuarie noi in "concediu" .... este practic imposibil . Imi cer scuze pentru confuzia creata .

 

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Multumesc pentru ajutor / editare , se simte ca-s prastie de obosit .

Vine si ziua de sambata 4 ianuarie si deschid mail-ul . Hopa , o oferta/raspuns de la Eximtur . Un pic ciudat deoarece era de la agentia Arad , buni "prieteni" noi cu aradenii (cel putin declarativ) , de parca in Timisoara nu au vreo 3 agentii !! Ce sa faci , daca doamna respectiva fost cea mai receptiva si rapida mergem cu ea . In oferta 5 hoteluiri cu link la site-ul fiecaruia pentru informare la fata locului si 5 harti pentru localizare primara . 4 au zburat din start pe motiv ca nu sunt in pozitie favorabila . Din nou o consecventa tipica ; dupa ce am tot batut toba ca incerc sa nu intru cu trotineta prea adanc prin orase (mai ales Roma sau Paris) acuma eram "pe invers" , Variatia asta de la minus la plus "infinit" la intervale scurte de timp se numeste la cabinet "reactie la un factor de stress" cod OMS 327 si se ...trateaza :) ) . Acasa se numeste "gargauni la cap" si se trece cu vederea . Raspund la mail ca in pricipiu ramane Giulio Cesare (pai ce sa cauti la Roma daca nu esti macar ...Cezar !!) , dar am o problema , logica zic eu , cu parcarea . Auziti formulare : parcearea gratuita este posibila la proprietate (nu se poate rezerva) sau cu plata in apropiere (necesita rezervare) . Sa fiu pofil (asta-I un fel de curelusa ce trece pe sub coada calului cf. pan Zagloba din Potopul de Sienkiewicz ) daca nu imi parea logic chiar pe dos !!! N-am cu cine discuta ca madam era deja cu harta Romei (una din aia speciala cu monumentele evidentiate) si cu un ghid ce recomanda trasee pe zile (a. erau 14 trasee si sunt 5 zile pline si b. e din 1972 !) .

Date esentiale :

- hotel Giulio Cesare 4* , nota 8,4-8,6 pe site-urile de rezervari

- perioada 15-21 iulie 2014 , 6 nopti cu mic dejun

- pret 955 Euro acum si inca ceva , cam 3 euro pe zi de persoana pe zi la hotel (taxa aia de oras) . Aici am avut o nedumerire , pe site la hotel , pe site-urile de rezervari si la cealalta agentie pretul la o tripla era intre 1078 si 1084 Eur !? Nici dubla cu pat suplimentar nu se potrivea , aia iesea mai putin cam tot cu 130-140 Eur . Treaba lor .

- zona un pic la NNE de Vatican si la o aruncatura de bat de Via Cola di Rienzo :wallbanger: .Asta nu-I chiar bine ...ultima

- plata in Eur sau lei (curs BNR +3% , fugi de aici , m-am lei oricum tocmai pentru a evita tentatia cumparaturilor pe acasa )

- taxa storno 1,95 % , asta numai in lei

- trebuie sa le dau datele exacte ale turistilor .

Urmeaza inca 4 zile de socoteli si amanari , plus ca nu am avut timpul fizic de a discuta . Miercuri 8 ianuarie a fost prima zi in care n-am reunit acasa toti inainte de ora 19:00 !!

(la noi erau ...vandalii , la madam nu se inchidea 2013 ca lipseau diverse sume , culminand cu 1 BAN , rezolvat marti noaptea pe la 23:30 !!!) .

Fiind ciufut si rupt sar la harta , mergem sau nu ? Mergem decidem in duet , comunic datele si pregatesc Euro. Ne raspunde instant si ne indruma spre una din cele 3(4) agentii din Timisoara sa face plata , actele si toate cele . Pe vineri era programata asta . Ca sa fie clar in cel hal eram , nu am reusit sa mergem niciunul acolo si a trebuit sa apelam la un tert (onor sora mea) . A fost o vineri lunga , ca mai toate din ultimele luni . Tertul merge , achita , semneaza si urmeaza sa primesc voucher-ul pe mail . Cu un colt de ochi vad undeva camera dubla . Atat de obosit am fost ca nu am apucat sa ma apuc de scandal . Ca norocul ca vine voucherul unde scrie clar trei adulti , camera tripla . Mai ciudat este operatorul de turism , stati sa dau copy/paste : TRAVCO LLP registered in England & Wales :shock: . Bun sa fie ca nu ma intereseaza altceva . Am si o sa am dubii pana in 15 iulie referitoare la parcare !

Drace vin oaspeti asa ca inchei deocamdata !

 

Edited by NGruia

Share this post


Link to post

Si iata-ne cu voucherul in brate ! Urmeaza doar maruntisuri organizatorice , cum af fi drumul si organizarea lui .

Desi am cerut ajutorul colegilor de pe forum aveam si eu o idee despre Roma , asa ca imi incolteste in cap (greu , cam sterp solul) si planul "maiastru" . Dar inca nu il devoalez .

Ideea de da baza la dus este sa rezervam o cazare finala cat mai aproape de destinatie .

Paranteza - intre timp , parand pusi cu spatele la zid madam cere adeverinta de la lucru (in 07.01.2014) pentru credit card , catre exact aceeasi institutie (camatar autorizat) la care are si cardul de debit . Noroc cu expeditivitatea serviciului personal , a primit-o in 16 , tardiv si cu recomandarea sa o foloseasca ...nu pot scrie la ce .

Ce halta pre Roma ar fi , cam pe unde , cum sa ... . Ca sa vezi , bas la 500 de km ar fi Noventa di Piave cu al ei Base2Stay hotel . Parca si aud numerosii colegi de forum care imi urmaresc descrierile ( :> ) sarind in sus de un metru , ce faci desteptule te bagi in gura lupului , pardon Veneto outlet ? Nu , stati blanzi , ca e in plan . Vine si madam si bat un pic campii si ne apucam de cautat . Uite asta ar fi bun si la dus si la intors . Pai zice , rezerva . Nu pot ca acum cateva luni cand am intrat pe la ei scria un pret de 280 si cer credit card . (verificam periodic hotelurile pe unde am fost din motive ...sentimentale) . Zice si ea , pe buna dreptate , cum mai 280 . Mai vezi odata ! Intru si realizez din nou ca atentia in conditii de lipsa de stres e ...lipsa (nici sub stres nu-I mai acatarii e drept) . Scria acolo clar 89 de euro / noapte / tripla (e clar 280 ala era in RON , dubla si incepande de la ... , cand m-am uitat prin toamna) cu credit card . Capac la toate pe randul urmator era aceeasi camera cu 99 Eur FARA CREDIT CARD .

Stiu ca majoritatea dintre voi , multi mai tineri si mai mobili intelectuali va distrati pe socoteala lui Mos Tagarta in lupta cu credit cardul , dar nu imi place aparitia a tot felul de obligativitati si surogate de realitate . Precis o sa mai prind si cardul de mers la ...toaleta . Dar o sa ma distrez si eu cand o sa primiti (si voi , ca doar nu sunt eu scutit) cardurile de sanatate ..."libertate te iubim ori invingem ori ...ne facem card !!!"

Foarte atent de data aceasta la detalii rezerv pentru intoarcere 2 (!?) nopti . Cu rost ziua de Noventa , fie pentru varianta A palnului maiaistru , fie pentru varinta B . Toate la timpul lor .Comunic realizarea si urmeaza "INTREBAREA FIREASCA I" : pentru dus nu rezervi tot acolo ? Problema zic , trebuie sa ajungem pana la ora locala 18:00 la rezervare fara cc . Si ? Pai sunt intre 970 si 1100 de km de la Timisoara . Varianta scurta e prin Szeged, Pecs , Baja Croatia , Slovenia . Autostrada putina . Mai e una intermediara cu Beograd , Zagreb . Nu-s prea bune . Trebuie sa parasim vizuina foarte devreme si ajungem (sau nu) cu emotii . Imediat obiectii , pai ce stam toata ziua in masina , o sa obosim , tot tacamul . MAI BINE MAI FACEM O OPRIRE PE DRUM . Asa deci tradatorilor , ce era prea scump si de neconceput pentru Barcelona , recte 2 cazari pe parcurs e bun acum :wallbanger: ! Caut din priviri "mestecaul" , dar cum nu prea mai facem mamaliga la ceaun nu-i si nu-i ! Cum sa iti pastrezi calmul , aparent , in asa situatie e un ...secret personal . Cauta drace si o intermediara primara . Ma uit pe langa Graz si gasesc un 4* la 95 Eur dar ... e prea aproape de Noventa si imi rade "Planul" . Gyor-ul pica din schema ca e prea aproape de Timisoara . Na drace , acum nu mai sunt in stare nici de asta . De necaz rezerv Noventa la dus pentru 14 seara ...cu sosire la 18:00 ora locala . Mai folosesc ...expresii aducatoare de ban pe forum si caut in continuare . Bag o cercetare pe langa Viena si la o margine de ...harta pica ... , Doamne da uituc mai sunt . Hotelul de anul trecut din Hiterbruhl , Beethoven . De necrezut , au tripla , fara card dar cu 127 de Eur ...ultima . Ce conteaza , stim locul , e bine , e pe drum , merge . Mai ales ca o sa vedem daca au priceput ceva din legatura indestructibila dintre madam si stocul de branzeturi =)) . Bucuros imi anunt realizarea si fac rezervarea .

Ca rezultat drumul dus iese aproape de ideal : Timisoara - Budapesta - Gyor - Viena - Modling (benzina !!) - Hinterbruhl - Modling - Graz (pranz la Viva) - Tarvisio - Noventa di Piave - Bologna - Florenta - Roma . Etape dupa parerea Viamichelin de 550,557 si 555 km . Ultima e cu cantec cuprinzand si ceve (zeci de ) km prin Roma , dar o sa trag tare in ziua aia . Si asa raman cu gustul amar al trecerii pe LANGA FLORENTA , dar daca intru acolo vreau si la ... Pisa si nu mai ajung nicaieri . La revenire ne oprim la Noventa din nou si poate in ziua deliberat "libera" poate reusim o Ferrara , dorita din 2011 .

Dat fiind ca multi citesc in diagonala (si eu , dar revin apoi si pe laturi ca asa-i obiceiul) sunt curios cine o sa observe o uriasa lipsa a traseului . Eu normal ca stiu , dar incercarile de a comunica pe aceasta tema s-au soldat cu ridicari din umeri si contrazicerea afirmatiilor de la ...dus . Merita sa descoperiti , este o formidabila lupta a contrariilor pe spinarea MEA .

 

Planul maiastru , ca v-am disperat cu el , este simplu : la dus ajungem la ... sa-i zic Noventa di Piave sau outlet pe la 18:00 si nu apucam sa facem decat o vizitare informala cu textul in grai liber nu subliminal : nu cumparam de aici ca mergem la Roma :wink: . La Roma , o sa fie ceva cheltuieli atat interne cat si pentru suveniruri , dar nu are rost ca ne intoarcem pe la Noventa si este ... outlet . Ceva mai zboara pe Roma pass si /sau transport si intrari obiective (ai de unde alege nimic de zis) si macar inca o masa pe zi . Asa ca la intoarcere banii o sa fie mai putini si textul " ati cumparat la Roma , ce mai trebuie si de aici " . Cu varianta hai sa vedem Ferrara . sper sa reusesc prin aceste manevre insidoase demne de ciclul primar sa salvez macar o parte din monetar , desi pare plauzibil si planul "C" , adica ...cumpara astia tot ce vad :dacucapul: .

 

Deoarece se mai discuta inca feliatul Romei pe trasee cu astea revin mai tarziu . Pot sa va spun ca sugestiile si sfaturile voastre sunt luate foarte in serios :thumbl: . Cel putin acum si scriptic . Ce iese faptic ... mai vedem :) .

 

PS Era sa uit . Mandrii nevoie mare ii prezentam juniorului traseul si cazarie . A , deci mergem la Roma si nu la Paris ?! Bine ca trebuie permis de port arma !! Am zis .

Alt PS Indiciu pentru desoperirea dvs. : drum lung , stam toata ziua in masina , oboseala , etc !! Sa va vedem !

 

Edited by NGruia
  • Like 1

Share this post


Link to post

Hm ... mai sa fie , ori citesc aia de la casa de asigurari forumul :tongue: ori cineva m-a turnat  <img src= "> . Pe langa ca intarzie in forma "continuata" . platile au tendinta de a deveni tot mai mici .

Nu-i de ras , ca trebuie sa facem ceea ce nu iese niciodata , de exemplu guvernului Romaniei , bugetul . Daca este oarecum previzibila partea de cheltuieli fixe (cazare , benzina si taxe de drum) si nu prea cea volatila (adica ce vor gasi , si vor gasi , de cuviinta sa achizitioneze (suna mai fain decat cumpere !?) echipa) , buba e cu ...finantarea . In ritmul asta o sa ajungem in iulie cu restante de prin aprilie :wallbanger: si tare imi este frica ca astia nu o sa accepte preluare creante . La un calcul sumar numai alea fixe , cheltuielile , ies vreo 2000 de Euro . Cele volatile , Dumnezeu cu mila .

Vad ca nimeni nu a observat sau toti sunt aliatii ... echipajului , ca am o problema "marunta" la revenire . Orice referire la aceasta problema este tratata exact pe dos decat la dus adica nu mai deranjeaza toata ziua in masina , etapa prea lunga , oboseala , ii doare in cot de tot . Se pare ca ma pricopsesc cu o etapa de 1100 km de la Noventa la Timisoara si daca bat saua prea tare ma trezesc cu oferta de a conduce alternativ , iara "aiasta nu se poate , Meiestate ! " din ratiuni de ...sanatate .

Bineinteles ca in discutie au ramas si traseele din Roma , propunerile colegilor forumisti fiind de mare folos , cu exceptia celei referitoare la o asa zisa zi de cumparaturi !! Toate vor fi si asa sau ...nu stiu eu cu cine am de lucru !?

O singura ruta este sigura , vom vizita si pe verisoara sotiei din Roma care detine un ...hotel de trei stele si o cladire de apartamente de 4 stele . Foarte comunicativa inainte de'89 a devenit brusc "absenta" dupa 1990 , probabil de frica unei vizite sponzorizate . Nu este cazul , dar tot trecem sa o blagoslovim , asa de "kiki" !

Edited by NGruia

Share this post


Link to post

Mda pana la urma am ales calea de mijloc . Initial am vrut sa nu mai scriu pana ajungem la zi cu decontarile cu casa de asigurari . M-au "asigurat" ca asta e la fel de probabil ca si calendele grecesti . In plus , o alta conditie de a mai scrie s-a indeplinit , miraculos , prin 5 iulie cand faceam o mica "recapitulare" a traseului (in formatie completa) . In mod neasteptat au remarcat ca etapa Noventa di Piave - Timisoara la retur e cam ...lunga (vreo 1100 km) asa ca mi-a fost acordata favoarea de mai face o pauza cu cazare pe drum . Dar ... pentru a fi siguri ca nu ne intoarcem cu ceva "pitule" prin buzunar , tot langa ... SCS Viena , la Hinterbruhl (sub pretextul ieftin , ca daca nu gasim Differin sau asa ceva pentru cosuri pana atunci , atunci acolo gasim ; bancuri , nici ei nu cred ...pretextul [-( ) .

Asa ca ramane dupa cum urmeaza :

1. Timisoara - Hinterbruhl duminica 13 iulie

2. Hinterbruhl - Noventa di Piave ( outlet :wallbanger: )

3. Noventa di Piave - Roma

Etape echilibrate toate in jurul valorii de 550 km , cu mentiunea ca cei cativa km din Roma ... Doamne ajuta .

Bineinteles ca pe tot traseul avem parcarea asigurata , dar la destinatie nu .

Revenirea se executa pe acelasi traseu , cu o zi de , sper , Ferrara (140 km de la Noventa , respectiv 280 dus intors in 23 iulie) .

 

Cheltuieli obligatorii prevazute :

- cazari pe traseu (cu taxele alea ca iti sta "trupul" in localitatea respectiva cu tot) vreo 570 Eur

- vigniete (da , trebuiesc 2 ) Austria 18 Eur , rotund 20 (aia de Ungaria e de la Mol in lei , nu se pune)

- parcare in Roma ... vreo 150 de Eur 6 zile (daca-i mai mult sa-I ia dracu , daca gasesc loc la hotel (aiurea =)) ) ... mare minune)

- taxe autostrada Italia ... imi ies vreo 100 deci sa punem 120 de siguranta

- patru plinuri de benzina (+ plecare cu plin din vama practic , asta nu se pune fiind in lei ) 160 ltr vreo 250 Eur !?

- taxa ca stai in Roma ... aici am dubii ca tot nu am priceput daca-i 3 sau 5 Eur de cap (de vita furajata) , punem 15x6 zile , 90 rotund

- mancare zilnica ... aici e de discutat sa zicem asa vag 1000 Eur ? ( conceptul de mancare include bauturile racoritoare si , mai ales acolo , inghetata )

- suveniruri la o armata de rude , prieteni si cunostinte + alte nimicuri 300 Eur

Iaca cum se duc 2500 Eur , pe langa cei 955 achitati pe cazare in Roma .

Mai urmeaza sa adaugam intrarile pe ici pe colo prin punctele esentiale , basca transportul si 3000 e cam finalul . Mai grav e cu cheltuielile imprevizibile , dar , in mod cert , inevitabile . Cei avizati stiu de cele cateva ulite de cumparaturi de prin Roma , plus ca am outlet(-uri) pe langa cazarile de pe drum . Sa vedeti de nu ma lasa astia 2 la ...spalat vase pe undeva .

 

In intervalul in care nu am postat nici nu are rost sa va spun cum ne-a mers . Pe langa mici probleme de sanatate (inca mici  <img src= "> ) , vreo doua electrocasnice majore au decis ca este destul (aveau , recunosc , varste respectabile ) . In plus avand in sfarsit apa "buna" , au trebuit si bateriile schimbate (era cazul ...demult !!!) . Asa in mare , mai puteam sta la Roma inca o ...luna cu tot cu parcarea de banii aia . Chiar sunt curios daca utilajul de spalat rufe , testat sa dureze 20 de ani de catre producator , o sa tine macar cei 16 al predecesorului , si daca garantia de 6 ani la "agregatul frigorific" are vreo acoperire reala . Daca da , jos palaria pentru nemti . Daca nu ... :tongue: !

 

In rest toate bune si frumoase , se golesc SD-urile de la aparatul foto , se tot parcurs in toate sensurile listele de bagaje (mici ca mergem cu Honda ) si se numara clipele pana duminica dimineata (pe la 10 cel mai devreme !) . Eu stau la panda ca la ultima ploaie de sambata sa fiu cu buretele pregatit , fiind imposibil (si ilogic) sa spal masina in prapadul din ultimele zile .

Daca toate merg unse (da,da, vezi sa nu) dublam kilometrajul masinutei si ne apropiem de momentul in care se mai "lasa" motorul .

 

La lucru atmosfera sumbra , pleaca "best boy" in concediu ! Cand pleci : duminica 13 . Cat stai ? 12 zile (mint cu nerusinare eu) . Aha , deci in ... 21 esti inapoi (wishfull thinking sau ...aluzie fina) . August , zic eu !! Injuratura :P si nerecunoasterea celor 40-50 de zile restante din ultimii ani . Ce sa-i faci , asa-i in facerile de "familie" .

Am si eu o rugaminte , daca se face 25 si nu dau vreun semn ... ramane consemnul , comando de salvare ... :) ) !

Edited by NGruia
  • Like 2

Share this post


Link to post

Vezi ca in Austria pentru dashboard camera (camera pe parbriz) se da 10.000 EURO amenda!

Share this post


Link to post

Ce camera de parbriz? Camera de trafic daca ai?

Share this post


Link to post

Vezi ca in Austria pentru dashboard camera (camera pe parbriz) se da 10.000 EURO amenda!

 

Si care-i motivatia ?

Share this post


Link to post

 

Si care-i motivatia ?

Si eu sunt curios pt ca folosesc si plec curand pana la Marea Baltica!

Share this post


Link to post

 

Si care-i motivatia ?

Ceva legat de privacy law. Daca te prinde a doua oara te costa 25.000 euro.

Edited by hitman
  • Like 1

Share this post


Link to post

Aia sunt tampiti si cu statiile CB

Share this post


Link to post

In Ungaria doar transportatorii au voie sa foloseasca statiile de emisie receptie!

As fi curios daca stie cineva detalii despre camerele de trafic folosite de noi in Vest. Despre statii cb am citit pe aplicatia MAE privind conditiile de calatorie! Scuze de partial offtopic

Share this post


Link to post

Eu n-am auzit de restrictii in alt stat european la utilizarea statiilor CB, in afara de Austria.

Share this post


Link to post

Www.mae.ro conditii de calatorie, ungaria!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...