Jump to content
Sign in to follow this  
vrazvanc

Daewoo Matiz E

Recommended Posts

Salut,

Mi s-a parut interesanta sectiunea de foarte mult timp, insa am tot amanat, ori nu am avut timp suficient sa-mi prezint si eu jucaria.
Ca sa evit aglomerarea topicurilor cu recomandari si ce am facut la masina mea, mi-am rezervat timp sa-i fac si ei un "jurnal".

Am cumparat-o anul trecut (mai 2012), de la o fata. Mi s-a parut o persoana serioasa si de incredere, de asta a costat si atat de mult. Am evitat sa cumpar de la intermediari, din motive lesne de inteles. Cautam (de sase luni) o masina intretinuta, sigura, rulata cat mai putin, sa pot avea grija de ea in continuare, asa cum stiu eu mai bine.

Cand am cumparat-o avea putin peste 47.000 km, in prezent se apropie de 52.000 km. Mi-au fost predate cele 2 chei+telecomenzi, cartea service, toate manualele, carticelele, gentuta cu trusa, stingator, etc.
Dotarie sunt numeroase :mrgreen: , ca ale unui Matiz E, fara A/C, inchidere centralizata si alarma, un player Pioneer cu o pereche de boxe tot Pioneer de 17 cm pe spate si tweetere pe fata, montate, bineinteles, ulterior; oricum, sunt multumit de sonorizare. Lipsa A/C-ului am simtit-o, de ce sa nu recnosc, dar au fost putine zile in care s-a intamplat.

Ca "bube", ce am observat de prima data, cu tot cu sinceritatea persoanei de la care am cumparat-o, este faptul ca usa din spate si cateva elemente au fost revopsite. Atunci se observa mai putin, acum dupa ce am tinut-o toata vara in soare, se distinge mai bine, e putin mai deschisa nuanta. Lucrarea este de calitate, nu am nimic de reprosat. Detinatoarea nu a vrut sa recunoasca deloc, dar am fost constient de toate aspectele cand am dat banii. Am luat-o asa, pentru ca usa se comporta cat se poate de normal, mai putin opritorul care nu o tine deschisa, iar atunci cand masina sta intr-o parte, vine peste mine. Alt lucru ciudat, esta ca o anvelopa pe spate nu este originala, deci a fost "aranjata" bine daca a necesitat inlocuire.

Una peste alta, tin mult la masina asta si sunt fffoarte multumit/incantat de ea, fac drum de 300 km la 3 saptamani, circul aproape zilnic cu ea prin oras si nu am avut ce sa ii reprosez pana acum, si sper sa nu fie cazul vreodata.

Cam atat despre achizitionare, daca imi mai amintesc si alte detalii, vi le spun.
Pun cateva poze, voi reveni si cu altele, dar si cu detalii referitoare la ce i-am facut de cand a venit la mine. Nu veti vedea la mine tunning si imbunatatiri de tot felul cu piese aftermarket, decat daca sunt superioare pieselor originale, si voi respecta specificatiile date de producator in orice situatie. Prefer o masina clasica, dar in paramatri optimi, atat de functionare, cat si de design.

 

:thumbl:

post-36075-0-97352000-1379668979_thumb.jpg

post-36075-0-99746100-1379668985_thumb.jpg

Edited by vrazvanc

Share this post


Link to post

Sa o stapanesti sanatos si sa o verifici de rugina. Mai ales in zona reparata.

Share this post


Link to post

batranule, unde sunt vremurile alea cand invetam "diverse" acum preferi clasice aa... :mrgreen: bai sa o stapanesti sanatos in continuare probabil ca ti-am mai spus dar in fine  <img src= )"> bafta, chiar ma gandeam de ce nu iti faci un topic... :roll:

 

 

Share this post


Link to post

sa o stapanesti sanatos. o singura chestie: f multe matizuri am vazut cu 2 nuante de culoare pe ele si nu erau revopsite partial. unul dintre ele al unei foste vecine, care l-a avut de nou si nu l-a lovit/revopsit niciodata, era argintiu metalizat dar o usa pe spate si portbagajul (parca, usa sigur era) erau o nuanta mai inchisa.

daca masina a fost lovita si facuta bine... chiar nu mai conteaza.

Share this post


Link to post

Va multumesc foarte mult pentru urari, asemenea! :caaalm:

 

@cris: Rugina la spate nu am reusit sa o fac pana acum, o sa-mi fac timp sa listez pe ce am dat banii. In rest, mai are putina rugina la doua usi, jos pe interior, dar in functie de cum o sa se pastreze masina (ma refer la altii, nu la mine), le voi inlocui; cel putin asa am in gand.

 

@Rafi: Fratuca, m-am obisnuit cu ideea ca odata cu trecerea timpului, gusturile se mai schimba :D c-o fi upgrade sau downgrade...

 

@Geo: M-am gandit si eu la chestia asta, sau poate l-au indoit si reparat din fabrica. La o privire atenta, as zice ca e niste chit sub vopsea, pe o arie restransa. Oricum, e bine finisat, si vorba ta, nu mai conteaza.

 

Week-end placut!

Share this post


Link to post

Avem probleme, sobolanii nu ii dau pace gigantului... Ma gandesc la un aparat cu ultrasunete, ce spuneti?

Share this post


Link to post

In primul rand bine ai venit in randul matizistilor :) ! S-o stapanesti sanatos si fara probleme!

 

De sobolani scapi cu otrava, chestia aia cu ultrasunete e vrajeala, am una la tara si nu a gonit nici macar soriceii :) .

Share this post


Link to post

Salut, Vali! Merci mult, si tu la fel!

 

Sunt nervos rau, de dimineata, pe la 5 si ceva, m-am dus pe geam si am umblat putin la inchiredea centralizata, si ce credeti, sobolanul s-a speriat si a iesit... Ieri am curatat cat am putut compartimentul motor cu o carpa si Clin (n-am gasit altceva) si am montat un aparat cu ultrasunete. Vrajeala mare dupa cum ai spus si tu, am mai dat si 70 de lei pe el. De unde am cumparat jucaria, mi-a spus sa spal bine-bine motorul la spalatorie.

M-am decis azi-maine sa cumpar o solutie de spalat motorul, am vazut la OMW, si sa spal cu furtunul, nu cu jet la spalatorii.

Si-asa nu eram eu de acord cu spalatul motorului si nu l-as fi spalat niciodata, e destul de curat, chiar si dupa 7 ani.

Pe langa spalat, am zis sa iau si eu spray repelent pentru nenorocitii astia.

Otrava am spus in mai multe locuri, niste pliculete cu ceva rosu in ele, dar le-am gasit mancate sub capota.

Cred ca n-o sa scap de astia niciodata :spumelagura: mai ales ca vine si iarna.

Va tin la curent, ma duc sa returnez si aparatul minune. Cat despre spalat, ce spuneti? Mi-e sa nu stric totul, si asa am cheltuit destui bani pana acum din cauza guzganilor, ca sa nu mai pun si cei 100 de lei pentru reparatia aerului conditionat de casa, caci si in ala a intrat si a ros, la motor cred ca doar a atins cablul de acceleratie pana acum.

Share this post


Link to post

Spala motorul fara griji, nu se intampla nimic, numai sa il speli cu apa calda daca ai motorul cald, daca nu merge si cu rece. Eu am avut odata un sobolan la motor ( am parcarea langa containere de gunoi ) si nu puteam sa il scot, asa ca am pornit motorul si i-am prins piciorul la fulia de la servo, a murit si sobolanul dar si cureaua mea de accesorii.

Share this post


Link to post

OK, am fost am returnat aparatul, ma luase ca incepe "sa-si faca efectul" dupa 7-9-14 zile, am luat si solutia de spalat motorul si un spray anti rozatoare. Astept sa se raceasca motorul (apa calda nu am cum) si ii scot bateria, apoi spal motorul.

Dau si pe alternator si pe cutia cu sigurante cu incredere?

Share this post


Link to post

Am schimbat de curand antigelul si cand am bagat apa sa spal rezervorul a curs pe langa si a ajuns si pe alternator si pe curea, am pornit motorul inainte sa se usuce si nu am avut probleme.

Share this post


Link to post

Gata, am spalat si motorul, arata a masina de samsar, curat si frumos, culori noi au iesit la iveala :mrgreen: . De solutia de curatat care arata asa post-36075-0-56624900-1380030582_thumb.jpg sunt multumit, am dat de doua ori ca sa fiu sigur, dar de spray-ul anti guzgani post-36075-0-18261200-1380030598_thumb.jpg nu prea sunt, deoarece a lasat o pelicula transparenta si lipicioasa pe unde l-am aplicat. Nu vreau sa ma gandesc de la praf cum o sa arate :aoleo: cred ca o sa mai spal din nou motorul, mi-e sa nu fi intrat pe la conectori, distributie, etc, mierea asta... Pe cureua de alternator sigur am dat putin.

Bun, prima problema: aseara am facut un drum de 30 km prin oras ca sa se usuce bine motorul, si am parcat in viteza "R". Astazi, cand am vrut sa scot din viteze, nu mai iesea :( Am pornit motorul si a iesit imediat. Care o fi treaba, are legatura cu spalatul, sau spray-ul ala?

M-am saturat de lighioane, cainii au mai zgariat-o, ganganiile indoaie "fagurele" de la radiator, de sobolani nu mai zic...

In fine, nu stiu daca a dat sau nu rezultate tratamentul meu, dar a fost prima seara fara sobolani.

Share this post


Link to post

Nu mai pune toate la suflet, eu am schimbat bratele ( cu pivot ) acum 3 ani si 20.000 km si acum trebuie sa le schimb iar, deci da-le in masa de fiare, nu le-as mai schimba dar mi-e frica sa nu-mi sara roata prin vreun crater.

Share this post


Link to post

Da... am crezut ca nu mai scap de ei si asta m-a demoralizat, nu-i normal sa fie prezente animalele astea sub capota, cum nici in casa nu.

Acum nici nu m-am mai uitat sa nu ma enervez, dar cateva seri n-am avut treaba, sa fie de la spalat, de la spray... :) )

 

Am promis ca mai vin cu detalii, asadar iata pe ce am dat banii pana acum:

-ulei motor Valvoline SynPower 5w30, doua schimburi;

-filtru ulei motor Toyota;

-ulei cutie viteze Total Transmission;

-filtru benzina MANN;

-filtru aer WIX;

-distributie: curea Gates PowerGrip, rola INA;

-curea alternator Gates;

-bujii NGK;

-acumulator Energizer Plus 35Ah;

-antigel Total Glacelf.

 

Urmeaza:

-anvelope all season;

-jante (pe care le cumparasem de la Radacini, dar le-am dat retur pe motiv ca nu erau originale);

-inlocuire lichid frana.

 

Ca mici operatiuni de intretinere:

-inlocuit bec iluminare consola;

-inlocuit bec iluminare numar inmatriculare;

-uns chedere cu glicerina;

-uns timenoerie, zavoare, etc;

-aranjat fire care nu-mi convenea cum atarnau;

-mutata sirena alarmei din zona bateriei, intr-un loc unde sa nu incurce, cu fire trase prin copex.

 

La capitolul "imbunatatiri" nu ma pot lauda, dar am adus cateva:

-deschidere portbagaj din interior (mecanic);

-lampa portbagaj;

-si alte prostioare, cum ar fi: covorase textile Goodyear, tavita portbagaj, LED portbagaj si plafoniera albe, suport CD-uri pe parasolar, umeras pe tetiera, husa volan. :mrgreen:

 

Sper ca nu am omis ceva, desi asta mi-e impresia.

Edited by vrazvanc

Share this post


Link to post
Urmeaza:

-anvelope all season;

Ai "ochit" ceva anume ???

Share this post


Link to post

Cred ca voi lua Pirelli, m-am gandit ca sunt peste Debica, cu toate ca sunt fabricate la Slatina. Problema e si ca dimensiunile difera, la ambele, 70 in loc de 65 si mi-e sa nu am probleme vreodata. Chiar si asa, imi asum, nu iau chinezarii. Acum e vorba si de buget, or fi anvelope mai bune si cu dimensiunile Matiz-ului.



Am omis faptul ca i-am facut si ITP-ul, al III-lea din viata ei; trecut fara probleme.

Share this post


Link to post

Am fost la spalatorie la OMW si asa voi proceda de acum inainte. Mi se pare varianta cea mai buna, evit sa continui spalarea sau clatirea in fata blocului, si sa "ung" baietii, care nici nu merita. Iau 3-4 jetoane si mi-o spal singur bine, fara sa fie atinsa de lavete imbacsite cu particule. Acum am luat 2 jetoane si nu prea mi-au ajuns :mrgreen: Sunt multumit ca au jet cu apa calda cu sampon si ceara, acum de la ploaie se vede cum stau picaturile pe ea. Oricum, ceara nu e una profesionala, dar sper ca-i ofera macar o mica protectie.

Share this post


Link to post

2 jetoane iti sunt mai mult decat suficiente ... Il folosesti pe primul doar pentru spalare cu sampon. Al doilea il folosesti pentru clatire ... doar cu ceara ;) .

Share this post


Link to post

OK, oricum va trebui sa ma invat sa ma misc putin mai repede :mrgreen: eram obisnuit cu apa la discretie de la furtun si buretele, dar vreau sa apelez cat de rar metoda sa nu/mai matuiesc vopseaua.

Merci!

Share this post


Link to post

He he, o sa te specializezi. Eu Matizul il spal (fara pretentii) cu o singura fisa. Ma orientez sa nu fie aglomeratie, cand ajung cu o masina inainte de a intra dau dupa caz cu solutie anti ganganii sau cu sampon concentrat pe care il pun intr-un pulverizator de-ala cu pompita, eventual frec cu un burete unde sunt urme nasoale. Dupa aia, cand intru, dau o spalare cu sampon rapida si pe la "jumatatea fisei" apas butonul de clatire si scot samponul din ea. Dupa aia scot masina si o usuc cu o laveta mare de microfibra. Voila, 5 lei spalatul. Oricum pe vremea asta nu fac asa ceva, o duc la spalatorie cu perii, am mare raca pe gigeii de la spalatoriile obisnuite. Epica tot la perii o spal in general. Nubira am splalat-o timp de 2 ani 80% la perii sau de mana si dupa un polish arata impecabil, cine o vedea nu credea ca are 7 ani.

 

Referitor la anvelope, sincer te sfatuiesc sa nu iei anvelope all season, o sa ai probleme iarna, oricat de bune ar fi. Eu am mers pe o solutie la fel de eficienta dpdv al costurilor, dar fara teama de a ramane iarna cu ea pe undeva: anvelope de iarna purtate tot anul. Si, slava Domnului, iarna trecuta am bagat-o prin toti nametii si am iesit de fiecare data. Vara anvelopele se tocesc intr-adevar mai repede si nici nu au aderenta ca cele de vara, dar nu am avut probleme deosebite. Eu merg cu Matizul doar in oras, am avut doar 5 iesiri in afara tot anul trecut. Eu pe astea le-am luat pe spate de noi, pe fata am gasit unele SH de 1 an, dar cu profil de minim 7mm. Dupa aproape un an de cand le am cele de pe fata au ajuns la ~6mm, iar cele de pe spate sunt ca noi, au probabil 7.5mm, am mers cu masina cam 7000km. Iarna asta fac rocada fata-spate.

 

145/70/13 sunt legale dpdv RAR (le am in carte) si fiind mai inguste sunt mai OK iarna. Nu iti recomand sa iei 155/70/13, sigur o sa se ia de tine la ITP.

 

Bafta!

Edited by ches

Share this post


Link to post

Vali, legat de anvelope, am hotarat sa iau all-season din mai multe motive: scap de vulcanizari (+bani cheltuiti) si depozitat seturi de roti, pretul e foarte accesibil pentru ceva cat de cat calitativ, politia n-o sa aiba nimic de spus, etc. Daca o sa fie zapada mare, nu circul cu masina, nu am nevoie de performanta extrema. Ca dimensiuni o sa iau neaparat 155/65, ca sa nu fie probleme, dpdv atat tehnic, cat si legislativ. Si nu as circula vara cu anvelope de iarna, nu numai din cauza uzurii, dar sigur produc un zgomot de rulare mai mare, de eficienta ai spus si tu, probabil o sa am si un consum mai mare.

 

Apropo de consum, am facut ~400 km in oras cu 25l, ceea ce reiese un consum de 6.25l. Mi se pare dubios de putin, credeam ca merg cu 10-11. Bine, am si un stil de mers "cilivizat".

Share this post


Link to post

Consumul la buburuza, mai ales in oras e dat de stilul de mers, nu de tipul anvelopelor :) . Mie imi ia mai mult (8-9%), dar o cam calc. Zgomotul de rulare nu il simt pentru ca motorul se aude bine in sarcina :p . La mine in carte sunt trecute si anvelopele 145/70/R13, la tine nu?

 

Iar apropo de eficienta, sa-i vezi pe toti cum intorceau capul cand auzeau scartait de roti la o curba luata mai in forta, adica cu 50km/h :D . Probabil se asteptau sa vada vreun Ursulet, dar dadeau cu ochii de Supozitor.

Share this post


Link to post

A, nu, ca la stilul meu de mers, ma calca melcul :mrgreen:

 

145/70/13 e prima optiune trecuta in carte. O sa ma uit sa vad cum arata, poate le iau si pe astea in calcul.

Share this post


Link to post

Cind vad "F" la "comportamentu' pe ploaie" parca as spune NU :(

 

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...