Jump to content
Sign in to follow this  
ovidiusimuvoina

Aburi/fum Cand Cobor O Panta In Frana De Motor

Recommended Posts

Buna ziua,

 

Am un Cielo din '95, 122.000 km la bord, cu garnitura de chiuloasa schimbata in urma cu 6 luni. De atunci, scoate abur sau fum foarte abundent, cand cobor o panta. Fenomenul se intampla doar daca masina e in viteza, si, repet, numai la coborare. Masina se comporta normal, accelereaza normal, nu tremura, nu se aud sunete ciudate, nu creste temperatura motorului, nici la coborare, nici in rest. De asemenea, observ in oglinda ca aburul nu pare sa vina doar de pe teava de esapament, ci de sub masina, de pe toata latimea ei. Are cineva vreo idee ce ar putea fi?

 

Multumesc :)

Share this post


Link to post

Mai ai apa in "borcan" ?

Share this post


Link to post

Cred ca e doar o impresie, oglinda e inselatoare, aburul oricum se face vartej in spatele masinii si e normal sa scoata condens pe vremea asta.

Share this post


Link to post

Ma indoiesc ca e doar o impresie, asta si din reactia soferilor care ma depasesc, si-mi arunca o fata gen "ti-a luat foc masina".

Share this post


Link to post

Daca fenomenul se confirma si nu scade niciun lichid dintre cele doua e cel putin ciudat...  <img src= )"> Din ce imi amintesc eu, parca Ovi spunea odata pe aici ca ar aparea faza asta cu fum in frana de motor in caz de segmenti dusi sau simeringuri supape uzate. Sper sa nu imi joace memoria feste...

Edited by alexinno

Share this post


Link to post

Da, asa este, din cauza nivelului mai ridicat al depresiunii la turatie mare si cu clapeta de admisie inchisa (frana de motor). Neetanseitatile pe calea de ulei, cauzate de uzuri pronuntate, lasa sa treaca uleiul in camera de ardere (depresiunea avansata "suge" uleiul). De aici, fumul (albastrui) la frana de motor (dar nu abur!).

Share this post


Link to post

Cu motorul cald, lasa masina 5 minute la relanti pe urma calci brusc acceleratia cat sa mearga in 2000-3000 de ture, pe loc, in gol. Daca scoate fum alb 1-2 secunde dupa care dispare atunci pariez pe semeringurile de la supape. De obicei in aceste conditii nu se sesizeaza un consum semnificativ de ulei, eventual doar o mica scadere de la un schimb la altul.

Share this post


Link to post

Mie mi se pare ca sugestia lui smv este mai aproape de adevar in cazul de fata. Oricum, ceva nu se leaga aici, mie mi se pare cel putin ciudat si de neinteles si de aceea ma abtin sa emit vre-o ipoteza gresita.

Share this post


Link to post

Am mai vazut ceva similar cand cineva pentru a-si proteja masina de rugina s-a apucat sa dea pe sub ea cu vaselina si ulei. Lucrul asta nu e rau, dar omul a dat si pe canalul prin care trece evacurea. 2 saptamani a fost omul claxonat, blituit... oprit... ca ii ia foc masina. Era foarte interesant modul de propagare al fumului cand era in mers, arata ca un avion ce fusase mitraliat si se afla in plin picaj.

Trecand peste acest aspect, explicatia lui SMV este foarte logica.

Share this post


Link to post

Va multumesc de sugestii, o sa consult mecanicul in cunostinta de cauza :) Inca o intrebare, cam la cat estimati costul reparatiei, si de ce piese as avea nevoie, daca se sustine ipoteza lui smv?

Share this post


Link to post

Ar fi: semeringuri supape (Elring sau Goetze), garnitura de capac tacheti, garnitura chiulasa (Victor Reinz, Elring) plus manopera (eventual verificat/rectificat vreun scaun de supapa). Daca tot desfaci, la simptomele motorului tau, as schimba si segmentii/pistoanele (depinde de verificare), plus cuzinetii. Cei de palier de obicei duc destul, si oricum, fac urat cand pica, i-ai fi auzit sigur...Cel mult s-ar mai adauga o garnitura baie, niste silicon...Verifica si pompa de apa+termostatul daca tot desfaci.

Edited by alexinno

Share this post


Link to post

Recomand un test de compresie mai intai sa vedem cum stam.

E cam reparatie capitala la motor, sare de 10 milioane cu tot cu manopera de obicei.

Daca se ajunge la reparatie capitala eu schimba si segmentii si as masura deschirerea celor vechi vs cei noi, sa vad si uzura din bloc. Un comparator pentru ovalitatea cilindrilor iarasi ar fi o miscare foarte buna.

 

PS http://www.pieseautoradacini.ro/motor/29127-bloc-motor-g15mf-cu-pistoane-si-biele-cielo.html

 

Din pacate blocul simplu la 370 RON nu mai este pe stoc, era o miscare foarte buna, dar daca se dovedeste blocul uzat, nici asta nu mi se pare foarte mult, depinde cat mai vrei sa tii masina.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Absolut corect totul spus mai sus! Ma bucur ca adevaratii pro inca mai stau pe forum!!

Share this post


Link to post

Va multumesc de sugestii, o sa consult mecanicul in cunostinta de cauza :) Inca o intrebare, cam la cat estimati costul reparatiei, si de ce piese as avea nevoie, daca se sustine ipoteza lui smv?

Daca km sunt reali si uleiul si filtrele au fost schimbate la timp nu se pune problema de o uzura avansata a motorului care sa necesite reparatie.

Daca singura problema deranjanta este aburul la coborarea pantelor in frana de motor eu zic sa stai lin.Daca exista o problema in timp se va accentua si va da simptome pentru o diagnoza corecta.Nu arunca banii pe reparatii inutile pana nu ai un diagnostic sigur.Eu cred ca aburul provine de la lichidul care ajunge prin galeria de admisie in motor si respectiv in galeria de evacuare.Este mai vizibil aburul in regim de frana de motor pentru ca depresiunea este maxima si pentru ca nu exista ardere in motor .Este doar o parere personala. Numai bine.

Share this post


Link to post

Pai si cam ce lichid ar ajunge in galeria de admisie? Oricum, lichidul respectiv nu ar dauna cu nimic motorului si nici simptome nu ar avea... vezi instalatiile de injectie cu apa (wather/methanol) care se folosesc pt racirea amestecului si rezolvarea autodetonarii la masinile f comprimate sau modificate extrem. Desi sunt mai complexe, ideea e cam aceeasi... si nu scot abur masinile alea.

Share this post


Link to post

Nu apa in sine produce cantitatea mare de aburi, ci glicolii din antigel (cu garnitura arsa - un piston nu mai facea apridere din cauza apei ce il "inunda"- cu o temperatura de vreo 10 grade afara am reusit, cu un mers destul de subturat si cu o viteza de avarie de 30 km/h sa umplu cu acei aburi densi un sens de circulatie pe calea grivitei - 3 benzi). Eu ii propun colegului sa urmareasca mult mai atent si exact ce anume pierde: lichid de racire sau ulei.

Share this post


Link to post

Pai de unde lichid de racire daca omu' spune ca are nivelul beton ? Pe de alta parte nu ar trebui sa sufle si in vas si sa se simta inclusiv "la nas" ? Iar daca scaparile sunt in cantitati infinit mici (neobservabile la nivel), cat de al dreaq ar fi etilenglicolul (asa este, scoate abur intens !) nu ar putea sa bage in ceata un sens de mers pe sosea.

Share this post


Link to post

Nu este obligatoriu sa sufle in vas, exista cazuri aparte (tipul si amplasamentul ciupiturii din garnitura de chiuloasa) cand apa este doar aspirata in piston - nu uita ca sistemul de racire lucreaza sub presiune.

Deci colegul nu pierde absolut nimic: lichid de racire, ulei, suruburi, pacioace si totusi pe teava iese ceva destul de consistent (ca volum ma refer) cel putin din spusele dumnealui, cum ramane cu- nimic nu se pierde, totul se transforma?

PS. Vezi tigarile electronice care scot foarte multi aburi cu o picatura de glicerina.

Share this post


Link to post

Sa trag concluzia ca @ovidiusimuvoina a pus in circuitul de racire trietilenglicol in stare pura in loc de monoetilenglicol si ca presiunea in ciclurile de compresie si detenta este inferioara celei din circuitul de racire ? Atunci trebuie recomandata o proba cu apa chioara.

Share this post


Link to post

Eu ti-am descris dupa caz real (masina mea) faza cu lipsa "bolboroseli" in vasul de expansiune. Colegul poate pune niste otet (pe post de odorizant) in instalatia de racire si sa observe daca exista mirosul specific la teva de esapament. Oricum, adevarul cred ca este undeva la jumatate si asta din pricina observatiilor probabil superficiale si a descrierei inexacte vis-a-vis de fenomen. Poate cel care a initiat topik-ul binevoieste sa mai si posteze eventuale noi observatii sau rezolvari.

Share this post


Link to post

Asta ziceam si eu cateva posturi mai devreme.

Nu sunt suficiente date pentru a trage o concluzie si de aici toata discutia de mai sus, mai mult sau mai putin utila pentru initiatorul topicului ;)

Share this post


Link to post

Foarte tare :) ) voi va contraziceti pe o chestie de care asta cu topic nici nu mai este interesat... :prr: :-j

Share this post


Link to post

Am fix aceasi problema ca si tine, masina mea este un ARO 10.4 echipat din fabrica cu motorul de nubira 1. 1.6 16v - 106 cp - A16DMS.

Initial am crezut si eu conform parerilor mai multor mecanici ca este vorba despre semeringurile de la supape. Asadar am cuparat altele (Vicotor reinz) dar problema nu s-a rez.

Am dus masini la alt mecanic care a zis ca s-ar putea sa fie segmentii.

Am cumparat din nou semeringuri supape , semeringuri axe came, segmenti, plus garnitura de chiulasa etc

Dupa ce am desfacut masina am constatat ca segmentii nu aveau pic de uzura (masina are doar 45.000km), i-am schimbat ca tot ii luasem pe ceilalti - problema persista in continuare.

Am verificat sa nu traga ulei din chiulasa prin furtune in galeria de admisie - si nu trage.

 

Conform altor pareri ar mai exista problema scaunelor de supape sau eventuale fisuri foarte mici.

Sincer nu stiu ce sa-i fac.

 

Oricum mai am o problema, In mers cand schimb vitezele - turatia scade atat de mult incat se opreste motorul, daca fac acceleratii usoare, pana la urma o stabilizez

Cand o pornesc sta la relantii fara nici o problema.

Banuiesc ca ar fi motorasul pas cu pas.

 

Daca aveti vreo parere va rog sa o expuneti.

 

Diagnoza nu pot face intrucat mufa de diagnoza nu au mai montat-o astia de la ARO, sau poate nu am dat eu de ea pana acum

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...