Jump to content
Sign in to follow this  
ciprian

Probleme Racire Tico

Recommended Posts

post-672-1139644529_thumb.jpg

am observat ca sub capota iese un fir subtire de fum (cred totusi ca abur) pe lang imbinarea dintre motor si tubul care merge la radiator.

 

Oare e doar destrans colierul de acolo sau e ceva mai grav ce nu pot eu banui.

 

Multumesc.

Share this post


Link to post

Pai asa cum spui si tu verifica intai etanseizarea.

Share this post


Link to post

Locul descris si indicat de tine si in desen este stutul de iesire a apei fierbinti din motor circuland catre stutul superior al radiatorului. In respectivul loc exista si termostatul, deci viciile de etansare pot fi: suprafata de racordare bloc motor-garnitura-carcasa termostat si furtun de apa-carcara termostat. Poti incerca remem\dii simple dar cu sanse modeste de reusita: verifica strangerea corecta a celor 2 suruburi ale flansei termostatului. Nu exagera, caci la Tico suruburile sunt ff proaste si se rup intr-o veselie. Sau poti incerca ma iintai sa slabeste colierul furtunului, sa-l detasezi e pe stut si sa cureti suprafata exterioara a acestuia din urma. Nu recomand silicon rosu, pt ca in mod normal aceste etansari trebuie sa functioneze fara nici un ajutor. Bafta maxima! ;)

Edited by Senna

Share this post


Link to post

Carcasa de la termostat nu are garnitura ;)

Share this post


Link to post

Termostatul are garnitura pe el, la voi ? Doar pe aia mizeaza ?

Share this post


Link to post

Cam asa ceva, are un fel de profil acolo, insa nici o garnitura. La Tico ma refer!

Share this post


Link to post

Nu stiu ce sa zic!

 

Azi m-am uitat din nou la motor si nu mai apare acest fenomen ... cred ca o las in pace.

Share this post


Link to post

Io zic sa nu, adicatelea, azi a fost cald si nu se vede fuiorul ( jet de abur ). Dar exista riscul sa se intample ceva pe acolo cand iti este lumea mai draga...

Zic si io.  <img src= )">

Share this post


Link to post

o sa monitorizez situatia ... :)

Share this post


Link to post

nu mai monitoriza nimic!

am monitorizat si eu si era sa parlesc motorul.

la tico e cam riscant sa nu remediezi imediat orice problema de etanseitate la sistemul de racire.

la mine furtunul ăla era fisurat în acelaşi loc, şi ieşea doar când acceleram (motorul se mişca spre spate şi căsca fisura). Cand era pe loc - nimic. Partea proastă e că la tico creşte temperatura puţin, după care scade (asta vezi la bord). scade, pentru că nu mai ajunge lichid la sondă (sonda nu cred că e în blocul motor, ci undeva pe circuit. În plus, nu se aprinde nici un bec. Eu am avut noroc că ştiu cum face un motor încins că altfel îl pârleam. Când am oprit la prima benzinărie şi am deschis buşonul am văzut că era mult mai rău decât credeam eu - deşi acul indica sub temperatura normală de funcţionare. Un spectacol pe cinste - mult abur a ieşit dintr-un motor aşa mic... se strânsese lumea ca la urs :rolleyes: nici în filme ameriane nu vezi aşa ceva, şi eu credeam că exagerează.

furtunul e super ieftin, şi se schimbă uşor. dacă îl mişti iese lichid. Din pură prostie nu am schimbat şi termostatul imediat... garnitura era carbonizată când l-am schimbat ulterior.

Share this post


Link to post

Sonda e tot in zona pe acolo pe undeva pe sub delco. Ideea e sa fie apa in vasul de expansiune. Daca scade de acolo atunci sunt probleme!

Edited by SORAN

Share this post


Link to post

Later edit: exista o garnitura intre bloc motor si carcasa termostatului, acesta din urma fiind mulat pe ea. Daca demontezi, surpriza, garnitura ramane pe termostat :) ) Asta ca sa o schimbi odata cu termostatul, ca sa nu patim cum am patit eu cand am schimbat pompa de benzina, a venit fara garnitura si a trebuit sa confectionez eu una din prespan. E la mintea cocosului, daca tot schimbi ceva relativ scump, nu te mai uiti la garnituri. Parerea mea

 

P.S. Am scris in postul anterior: bloc motor-garnitura-carcasa termostat, asta nu inseamna ca carcasa ar avea o garnitura :D

Edited by Senna

Share this post


Link to post

Acum 4 zile am verificat apa din vasul de expansiune si am observat ca era pe la jumatate si am completat cu apa distilata. Ieri am vrut sa pun apa la parbriz si aruncand un ochi la vasul de expansiune vad ca era gol, si l-am umplut din nou (am pus totul pe seama caldurii). Acum jumatate de ora cand am ajuns la birou ma uit (de curiozitate) in vas si surpriza...iar este gol. Am verificat "ochiometric" furtunele de apa in masura in care am putut si nu par a fi impuscate. Garnitura de la chiuloasa a fost schimbata in urma cu 3 luni. Unde dumnezeului dispare toata apa aia? Ce ma mira pe mine este ca motorul merge normal, deci pot elimina faptul ca s-a ars din nou garnitura de la chiuloasa - totusi tinand cont ca intr-o zi s-a dus jumatate de l de apa (atat intra in tico in vas) cu o cantitate atat de mare de apa care ar ajunge in pistoane nu ar mai merge motorul bine (stiu ca a patit un prieten la dacie si abia ca pornea). Are careva idei...?

Share this post


Link to post

Acelasi lucru il pateam si eu la Cielo pana acum 2 saptamani cand mi-am luat inima in dinti si am schimbat vasul de expansiune (avea pe undeva o fisura care nu o puteai observa pentru ca era dedesubt). Vezi poate este si la tine acelasi lucru.

Share this post


Link to post

La tico s-ar observa o fisura a vasului de expansiune intrucat apa ar curge pe...contraaripa (cred ca asa se numeste)...oricum este o parte metalica sun vas pe care s-ar vedea daca s-ar prelinge apa pe ea.

Share this post


Link to post

Miercuri, in ziua caldurii record m-a sunat prietena mea ca nu-i mai merge Ticozaurul. Ajuns la fata locului, am constatat lipsa desavarzita a apei din vasul de expansiune. Am completat, in 5km a disparut din nou :wallbanger: . Am mers in service cu ea, au gasit doua pierderi minuscule de apa, dar suficient cat sa piarda apa. Bun, schimbat si termostat (care avea axul indoit :dizzy: si era blocat pe deschis) remediat pierderile de apa, completat cu lichid, mers bine o zi. Iar dispare apa. Merg si o iau iar din drum, din zona Matache, constat ca furtunelul din vasul de expansiune este cazut in el. Il fixez bine in capacel, completez cu apa si plec eu cu masina. Pana la Piata 1 Mai acul a stat perpendicular. De acolo, am dat drumul la AC si pana in Bucurestii Noi acul a stat aproape de zona rosie, fara a ajunge pe ea. Apa in vas fiebea, si a continuat si dupa ce am oprit motorul. Daca atunci cand am ajuns acasa apa era la nivel maxim, in cateva ore a mai ramas pe fundul vasului cam 1cm. Cat timp m-a asteptat la Matache, a pornit elecroventilatorul de doua ori, motorul fiind bineintele oprit.

Sunt tentat ca spun ca s-a ars garnitura de chiulasa, dar cand motorul este rece nu bolboroseste apa din vas, mecanicul a confirmat si el ca este intreaga, dar apa dispare si motorul se incinge. Imi ramane sa curat radiatorul, dar el oricum nu este sugativa...

Share this post


Link to post

Am vrobit cu mecanicul la telefon si mi-a spus si el ca daca garnitura de la chiuloasa este arsa apa bolboroseste si cand este motorul rece si mi-a zis ca este posibil sa am termostatul stricat... CHiar asa de rau sa fiarba apa cand e termostatul ala dus???

Share this post


Link to post

Legatura dintre radiator si blocul motor se realizeaza prin intremediul unei tevi metalice prin intermediul a doua racorduri de cauciuc cu coliere . Verificati cu atentie aceasta zona si mai ales intrarea in bloc (acolo iti trebuie degete de pianist !) Se poate ca teava metalica sa se fisureze (eu am patit asta ) . Cred ca cea mai buna verificare se poate face dintr-o rampa sau de pe elevator !

Share this post


Link to post

Da, chiar asa de rau fierbe daca termostatul este blocat pe inchis! "Bolboroseste apa cand garnitura este arsa" da in 90% din cazuri cand scapa compresie in sistemul de racire.

Caz concret la al meu cielo. Iarna fiind, imi disparea apa din vas cca. 1 litru pe zi. Am inspectat ochiometric toate furtunurile, tevile, radiator etc. (fiind frig aveam avantaj ca nu s-ar fi evaporat repede o eventuala scurgere - inclusiv balta sub masina) toate erau ok. Motorul pornit, cam multi aburi pe esapament. Trag concluzia - garnitura arsa , apa intra in piston si este evacuata sub forma de aburi pe esapament. Merg la service si dl. Inginer (of, of) zice ca aburii sunt in cantitate normala, eu zic "uite domne' la alt cielo ca nu scoate asa mult" , raspunde "e de la masina la masina" nu o scot la capat cu el. Ma trimite acasa (sa merg linistit ca motorul e ok) si sa ma programez pt. o verificare de scurgeri la sistemul de racire. Plec. A doua zi ... stupoare (nu chiar pt. ca ma asteptam) dau la cheie si motorul nu se invarte (era blocat). Un piston s-a umpult (peste noapte) cu apa din instalatie.

Mers din nou la acelasi service ii spun lui dl. inginer (vezi ca asa era cum am spus eu) da din umeri si pune baietii la treaba . Schimbat garnitura de chiuloasa, planat chiuloasa (preventiv). Problema rezolvata.

Share this post


Link to post
Legatura dintre radiator si blocul motor se realizeaza prin intremediul unei tevi metalice prin intermediul a doua racorduri de cauciuc cu coliere . Verificati cu atentie aceasta zona si mai ales intrarea in bloc (acolo iti trebuie degete de pianist !) Se poate ca teava metalica sa se fisureze (eu am patit asta ) . Cred ca cea mai buna verificare se poate face dintr-o rampa sau de pe elevator !

 

M-am uitat la acea teava de "pexal" de care zici este ok.

 

Cred ca la mine este de la termostat. Sper...

Share this post


Link to post

Neplacuta faza asta cu apa... Am completat apa pana la max, motorul rece, nepornit de 24 ore. Am plecat Bucurestii Noi - Titulescu si retur. Acul indicator al temperaturii a stat la 90 grade (geometric, aproape perpendicular, o usoara inclinare spre stanga). La intoarcere, pana sa opresc motorul, vazul era plin, am presupus de la dilatarea lichidului (si nu bolborosea nimic in el). Opresc motorul si am asteptat sa se opreasca si electroventilatorul, timp in care m-am uitat de scurgeri, nu erau. S-a oprit dragalia si stupoare, apa din vas era sub minim :spumelagura: si nu a dat pe afara pe nicaiuri :wallbanger: M-a disperat! Termostatul este nou, are 2 zile.

Edited by freemind

Share this post


Link to post

Si mie imi scadea nivelul la antigel , am studiat problema si am observat ca returul care vine in vas este in partea superioara si din cauza presiunii ,lichidul ajungea in capacul vasului dupa care se prelingea pe partea ascunsa vederii . Urmareste si tu si vezi sa nu ai aceeasi problema ! Succes. :) >-

Share this post


Link to post

La minde dupa ce se incalzeste motorul cu capacul scos de la radiator, atunci cand accelerez zici ca e gheizer...maine schimb termocupla de la electroventilaor ca am senzatia ca porneste cam tarziu si degeaba proneste electroventilatorul cand apa are 130grade si deja fierbe... Umeaza apoi termostatul si abia ultima pe lista este din nou, garnitura de chiuloasa...

Edited by Leutzu

Share this post


Link to post

@Leutu: Verifica si furtunele de la carburator. La mine unul a crapat. In al doilea rand esti sigur ca nu a murit pompa de apa? Mi-e imi tot scadea din ce in ce mai mult pana cand ajunse sa piarda cantitatea unui vas de expansiune pe zi si tot uitandu-ma intr-o zi pe la furtune cu motorul pornit am observat suvoiul de apa sub masina care curgea pe langa fulia de la arborele cotit.

Share this post


Link to post

Apa pare sa circule prin motor...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...