Jump to content
Sign in to follow this  
cdorob

Pornirea Motoarelor Cu Instalatie Gpl

Recommended Posts

Mecanicul bun l-am gasit. In sensul ca am stat cu el cateva sambete ore intregi si am schimbat/testat tot ce tine de motor. Am mers si cu el cu laptopul personal (laptop laptop nu scanner) conectat ca sa-mi citeasca parametrii in mers.

Dar din pacate nu am gasit ce are masina, dar mecanicul asta (Nini) a fost cel mai bun.

 

Masina o pornesc pe benzina (si cand o opresc, o trec pe benzina - mai exact cand ajung la mine pe strada). Ideea e ca porneste instant la prima cheie. Scot masina pe poarta si o opresc ca sa inchid curtea. Cand vreau sa o pornesc a doua oara e un razboi al nervilor. Parerea mea e ca n-are nici o legatura cu gazul ca tot procesul se intampla pe benzina.

Edited by ovi_jer
  • Like 1

Share this post


Link to post

cdorob porneste masina normal pe benzina apoi dupa ce comuta ea pe gaz treci si tu comutatorul pe gaz.Dupa prima pornire nu mai este necesar sa pornesti pe benzina decit la ultima oprire seara cand o lasi peste noapte o comuti iar pe benzina pentru pornire.

Share this post


Link to post
cdorob porneste masina normal pe benzina apoi dupa ce comuta ea pe gaz treci si tu comutatorul pe gaz.Dupa prima pornire nu mai este necesar sa pornesti pe benzina decit la ultima oprire seara cand o lasi peste noapte o comuti iar pe benzina pentru pornire.

Ovi_Jer, nu este mai indicat sa pornesti pe benzina la fiecare pornire si sa lasi instalatia sa treaca singura pe gaz? Din cate stiu eu pornirile direct pe gaz cu motorul rece dauneaza membranei de la vaporizator. Nu stiu la Leganza unde ti-au pus tie instalatia, la mine (Nubira II) vaporizatorul este bagat in bara fata si din acest motiv, la trecerea pe benzina masina merge o perioada si pe benzina si pe gaz (furtunul de alimentare cu gaz este foarte lung si ramane gaz in el). Daca las instalatia sa treaca singura, la cate o pornire mai face figuri, in sensul ca pleaca balbait si trebuie sa o accelerez eu pana l 2000 de ture, dupa care se linisteste. Mentionez ca nu am curatat IAC-ul :redface: desi mi-ai spus sa o fac. Oricum saptamana viitoare schimb si bujii si filtre si ulei (5w30 Aral e OK?) si sa vedem daca se schimba comportamentul asta aleator [-O

Share this post


Link to post

Masina se porneste NUMAI pe benzina , in orice conditii , si se opreste NUMAI pe benzina .

Deasemenea la pornire trebuie s-o tii pe benzina pana cand ajunge apa la 30 de grade si dupa aia o treci pe gaz.

Asta zice Daewoo...

Astia de la BiGas zic la fel , execptie facand oprirea care se poate efectua si pe gaz.

Share this post


Link to post

Asa ti-au zis tie? sa pornesti masina la cald pe benzina? ce prosti,sau mai muncit sa fabrice si comutatoare in 2-3 trepte de pomana.

Share this post


Link to post

Asa mi-au zis si mie: pornirea se face in mod obligatoriu pe benzina (de fapt scrie si in manual ca pornirea pe GPL nu e recomandata).

 

oricum, nu e asta problema, pentru ca oricum nu pot sa o pornesc pe gaz pentru ca se inchid valvele dupa 2 secunde daca nu porneste, si eu dau la cheie cel putin 5-6 secunde in cel mai fericit caz.

 

Asa ca in continuare ramane acelasi program . Pornesc masina pe benzina (merge instant) scot masina in strada (aproximativ 5 metri deplasare), inchid, si dupaia dau la cheie pana behai (dar porneste dupa 5-6 secunde daca ii bag pedala la fund asa cum a spus si Nini - multumesc)

Share this post


Link to post

Pai ce sa zic frumoasa recomandare de a porni masina in regim de motor inecat pentru ca ei nu stiu sa explice pornirea motoarelor cu instalatie gpl sau reglarea acestor instalatii.Probabil vor mai trece luni de zile sau ani pina te bucuri si tu de masina noua fara probleme atit timp cat exista asemenea specimene de service-uri si asemenea specialisti.

Stii cum e pe lumea asta : un sfat gratis sau o recomandare nu valoreaza nimic si nu inspira incredere iar cea ce este pe bani inspira incredere si valoreaza mult in mintea consumatorului .

Share this post


Link to post

TE rog spune-mi cum procedezi tu! Am incercat sa pornesc direct pe gaz (motor cald, venit pe gaz, oprit motor, stat 1/2 ora) si porneste tare balbait, trebuie sa intervin cu acceleratia, altfel se opreste. Daca o las pe pozitia de comutare automata, porneste pe benzina, apoi cand am schimbat a II-a sare pe gaz si asa ramane.

Share this post


Link to post

Eu unul nu am decat 2 butoane : unul pt.benzina si unul pt.benzina-gaz de la 2000 de ture .

Asa ca n-am cum s-o pornesc exclusiv pe gaz , chiar daca reglez sa comute pe GPL la 1000 de ture. Ea de fapt tot pe benzina porneste.

Share this post


Link to post

Mircea la tine amplasarea plamanului e prost facuta.Distanta foarte lunga a furtunul de gaz pina la mixer face imposibila pornirea motorului pe gaz.Gazul de acolo se evapora.Al doilea aspect este pierderea de temperatura a gazului cate te va afecta la performante si consum mai ales iarna.

 

expero 16V intrerupatorul trebuie sa aiba minim 2 pozitii la bigaz si astea in felul urmator :

Pozitia 1 :Benzina + trecere automata pe gpl la 2500 rot/min

Pozitia 2 :GPL tot timpul indiferent de orice alte conditii

 

Cele mai bune comutatoare sant cele cu 3 pozitii si sant asa :

Pozitia 1 :Benzina + trecere automata pe gpl la 2500 rot/min

Pozitia 2 :GPL tot timpul indiferent de orice alte conditii

Pozitia 3 :Benzina tot timpul indiferent de orice alte conditii

Share this post


Link to post
Pai ce sa zic frumoasa recomandare de a porni masina in regim de motor inecat pentru ca ei nu stiu sa explice pornirea motoarelor cu instalatie gpl sau reglarea acestor instalatii.

 

Inecatul motorului (pentru ca e clar ca asta se intampla) n-are nici o legatura cu gazul in cazul meu. Se intampla identic chiar daca merg numai pe benzina. Si se intampla numai cand motorul e rece (adica dupa o noapte). Daca e cald porneste perfect. Am mentionat aceasta problema cand am fost la Craiova (de fapt le-am dat in scris ca porneste foarte greu masina) si am avut 2 tipuri de raspuns:

- la service: ridicat din umeri

- la serviciul de relatii cu clientii: cine ma pune sa-l opresc daca tot a pornit. E vina mea ca il opresc.

 

 

Deci in conditiile in care nu mai am pic de gaz in rezervor si merg de cateva zile pe benzina si am probeleme astea pentru mine e clar ca nu tine de instalatia de gaz.

 

ovi_jer, mi-ar place sa trag o fuga pana la tine intr-un weekend sa bem o bere si sa vezi si tu masina in carne si oase :drinkers:

Share this post


Link to post

Asa este, dar nenorocitul ala de plaman nu are loc in alta parte. Butonul meu este cu 3 pozitii si anume

stanga = benzina

mijloc = benzina pana la 2000rpm, gaz dupa

dreapta = gaz

Eu il tin la mijloc si n-am nici o treaba. La 335 de km facuti in ultima saptamana, 90 pe autostrada A1 cu talpa la 150 si restul in oras, a papat 39 de litri de gpl plus benzina de pornire

Share this post


Link to post
- la serviciul de relatii cu clientii: cine ma pune sa-l opresc daca tot a pornit. E vina mea ca il opresc.

Deci masina ta e incompatibila cu un garaj manual sa inteleg #-o

Pai asa o sa-ti zica ca cine te-a pus sa-ti iei masina din asta, daca se strica ceva. Sau CASCO sa zica ca cine te-a pus sa circuli cu masina exact unde era o groapa.

Share this post


Link to post

Pt. CDROB: Eu nu am spus sa accelerezi cu pedala la fund(de fapt am spus numai accelereaza).Accelereaza te rog apr 1/4 , 1/3 din cursa pedalei.

Pt.Ovi_jer :D aca tu ai trei poziti la butonul de comutare asta nu inseamna ca asa este normal sa fie pe o masina dotata cu sistem de injectie, mai precis butonul tau cu 3 poziti este defapt pt. o masina cu carburator, pozitia intermediara fiind necesara pt. consumarea benzinei din CNC a carb.La cele cu injectie exista numai 2 poziti , masina pornind de fiecare data pe benzina si trecerea pe gpl(daca este selectata pozitia gpl) se face prin accelerare pina se depaseste un prag de turatie prereglat(se poate regla manual dintr-un semireglabil de pe spatele butonului la majoritatea inst. de gpl sau se regleaza urmind o procedura mai complicata la inst. de gpl Lovato montate din fabrica pe Cielo).Inca o data mentionez ca instalatiile de gpl existente pe piata in Romania sint perfect compatibile cu motoare pina la EURO II iar pt. EURO III instalatia de gpl difera total din punct de vedere constructiv(dispare vaporizatorul iar locul lui este luat de un reductor de presiune/regulator de debit comandat electronic iar gpl este injectat separat pe fiecare conducta de admisie corespunzatoare fiecarui cilindru) si din pacate pe cielo E III s-a montat tot o inst. de gpl E II adauginduse in plus un modul electronic de simulare , OBD II simulator, care din pacate nu isi face treaba corespunzator.Ovi_jer tu sti ceva in materie de masini (cred ca sint lucruri aflate tot pe forum ) dar cam prea putin ca sa poti generaliza si sa afirmi "Pai ce sa zic frumoasa recomandare de a porni masina in regim de motor inecat pentru ca ei nu stiu sa explice pornirea motoarelor cu instalatie gpl sau reglarea acestor instalatii.Probabil vor mai trece luni de zile sau ani pina te bucuri si tu de masina noua fara probleme atit timp cat exista asemenea specimene de service-uri si asemenea specialisti.".Intr-adevar motorul se ineaca superficial , in cazul lui Cdrob , pt ca , ECM are si urmatoarele corectii:1 Short term fuel trim, 2 long term fuel trim care defapt sint corecti aplicate amestecului pe timp scurt si pe timp lung memorate in mem. ECM, iar la func. pe gpl OBD II simulator nu reuseste sa tina in limite +/_ 3-4% decit pe cea pe termen scurt .Cea pe termen lung ajunge la +24% si la functionarea pe benzina ECM va aplica o imbogatire suplimentara pina cind intra in bucla inchisa(motorul lui Cdrob sigur nu ajunge sa functioneze in bucla inchisa pina cind scoate masina din garaj b-( ).Aceste corectii sint prezente numai la ECM-urile OBD II , la cele euro II exista numai celula de auto corectie care are o influenta mult mai mica si care este aplicata de ECM indiferent de functionarea motorului ,in bucla inchisa sau deschisa si este influentata direct de cal. benzinei , starea injectoarelor etc.Cred ca niciodata nu vor fi rezolvate aceste probleme de fineturi la mot. de Cielo E III alimentate dual datorita interactiunilor "fofisticate " care apar intre aceste doua sisteme din care ramine cu "traume " ECM -ul ( periodic se poate scoate borna de la baterie pt. 5 min asfel incit ECM sa uite toate aceste autocorectii si sa porneasca cu setarile de baza si cind se "umple de balarii" iarasi o resetare :banana: Spor la condus :lavolan:

Share this post


Link to post

Multumesc Nini :banana:

 

Am incercat chiar in seara asta si daca pornesc cu pedala de acceleratie semi-apasata e chiar mai bine decat cu pedala la fund cum faceam eu de ceva vreme, si porneste sa zicem acceptabil.

 

 

 

PS: crezi ca anularea definitiva a instalatiei de Gaz m-ar scapa de toate belele pe care le-am avut? Ca as da-o fericit pe campii daca mi-ar merge si mie masina normal...

 

Multumesc Nini :D , trebuie sa ma prezint cu niste baxuri de bere ca am tot ratat ocazia de fiecare data...

Edited by cdorob

Share this post


Link to post

Am avut si eu problema asta si s-a rezolvat singura :banana: .

 

La mine comutatorul are 2 trepte:

1. benzina indiferent de conditii

2. benzina la pornire si cand a sarit de 2000RPM gaz pana opresc motorul sau pun pe pozitia 1.

 

Mai aveam probleme cand mi se oprea motorul dupa o accelerare, sau si acum am o problema la relanti motorul nu merge constant decat dupa ce accelereaza si decelereaza de cateva ori, asta dupa o accelerare chiar si pana la 1100 RPM.

Share this post


Link to post

Cdrob nu cred ca trebuie sa renunti la inst. de gpl pt. ca totusi ai dat pe ia apr. 450 euro si apoi gpl este mai ieftin decit benzina si chiar daca se consuma cu 15-20% mai mult decit benzina, tot este mai avantajos din punct de vedere financiar, chiar daca mai apar si inconveniente vis a vis de func. motorului.

test_driver la tine este in regula cu comutatorul dar cred ca mai trebuie fin reglat amestecul , la relanti , pe gpl.De preferat pe un analizor de gaze iar in lipsa chiar si "la ureche" dar trebuie putina experienta.Daca vaporizatorul are doua suruburi de reglaj trebuie mai intii indentificat care regleaza debitul de gaz injectat fortat si care regleaza sensibilitatea la membrana.Roteste usor in sensul desfiletarii de cel care regleaza sensibilitatea si amestecul se va imbogatii pt toate regimurile(trebuie rotit fin )in sensul invers amestecul este saracit.Daca exista si cel de-al doilea surub (instalatii de gaz mai vechi, pt ca la omologare RAR a interzis montarea a asfel de vaporizatoare) eu recomand inchiderea lui si reglarea numai din cel de sensibilitate.La masinile fara sonda lambda pe furtunul care face legatura cu mixerul se mai afla montat un alt surub de reglaj care se regleaza brut prin accelerarea motorului la circa 4500 ture dupa care se stringe usor pina cind incepe sa scada turatia si apoi se slabeste apr 1 1/2 ture.Un reglaj optim se optine(in lipsa analizorului de gaze ) prin gasirea pozitiilor celor doua reglaje.De multe ori veti fi pusi in situatia de a mai interveni foarte fin asupra reglajului mai ales atunci cind realimentati cu gpl datorita nerespectarii de catre preparatorii de gpl a raportului propan/butan din componenta acestuia.Sofat fara evenimente :lavolan:

Share this post


Link to post

NINI poate iti faci timp sa stai mai mult pe forum poate asa inveti si tu cate ceva.

Intrerupatoarele cu 3 pozitii se monteaza la intalatiile gpl pe motoarele cu injectie de pe vremea cand asa zisul service al vostru inca nu exista si tu inca nu terminase-i scoala profesionala de 3 ani.

Nu e prima masina a lui CDROB care va intra pe poarta si nici ultima pe care nu santeti in stare sa o reparati si ca fie treaba buna pina la capat o faceti de nu mai merge nici pe benzina.Lasa explicatiile alea cu erorile ca sau rezolvat de mult sau la voi inca nu a ajuns la urechi ca sau rescris demult ecm-urile.

Va mai ramane de pus alimentarea ecm-ului pe contact sa se reseteze la fiecare oprire a motorului ca sa ai porneasca omului bine.

CDROB daca vrei sa te bucuri de masina si sa nu mai ai probleme renunta la service-ul acela.Sant sute de cielo euro 3 cu gpl care merg fara probleme numai la al tau se gasesc explicatii precum defecte de fabricare.

Share this post


Link to post

Ovi_jer, eu nu am intentia sa deschid un "flame" cu tine.Sint sigur ca am mult mai multe cunostinte tehnice decit tine in materie de masini.Am terminat ceva mai mult decit sc. profesionala.Cbrob face parte din cat. de clienti ceva mai pretentiosi,care stiu ce sa ceara de la o masina de 8500 euro, dar la care din pacate nu am cum sa o fac eu sau alt cineva mai buna decit reusesc cei de la Craiova, care intre noi fie spus nici nu prea se implica.Sint mii de masini cu gpl vindute de Craiova, iar cele E III, cu gpl, toate au aceste mici neajunsuri(pot fi catalogate mici sau mari, depinde din ce punct de vedere analizezi) din motivele pe care eu am incercat sa le expun aici(nu stiu cit am reusit).Pe Forum n-am intrat ca sa invat, eu de fapt invat ceva nou in fiecare zi,ci mai degraba ca sa impartasesc din putinul pe care il stiu si altora.Am oferit lincul si schema pt un prog. de conectare cu ECM-ul de Cielo, Espero(verificate, nu postate aiurea) din dorinta de ai initia si pe alti useri si eventual de a se naste o creatie propie a acestui forum (cineva, de pe acest forum chiar a reusit sa-l traduca,adica afiseaza in lb. romana, si mi l-a trimis si mie).In viziunea mea menirea unui forum nu este aceea "mi s-au ars cutare becuri, cum le scimb?",pt. asta exista o gramada de service-uri. Scuze pt. postul asta total :o fftopic: ,dar cred ca este ultimul.Cdrob stiu ca lucrezi mult si nu ai timp sa te tot plimbi pe la service dar totusi inainte de a posta o problema incearca in prealabil sa ii gasesti rezolvarea la service(oricare) doar masina este in garantie.Bafta la toti useri si conduceti cilivizat :lavolan:

Share this post


Link to post

NINI nu mai fi asa sigur in legatura cu cunostintele altora.

Revenind la subiect ,vrei sa spui ca nu exista cielo e3 care nu are probleme?vrei sa spui ca nu exista cielo e3 care a avut probleme si sau rezolvat?.

Cand spui ca CDROB e unul pretentios ce vrei sa spui? Ca sant altii la care ati umblat si le-ati facut consumuri de 18-19% cum ati facut si la el si nu au venit inapoi sa reclame?

Share this post


Link to post
Pe Forum n-am intrat ca sa invat, eu de fapt invat ceva nou in fiecare zi,ci mai degraba ca sa impartasesc din putinul pe care il stiu si altora.

Iisuse, te-ai intors ? Suntem salvati !

Gata cu bataia baieti, la treaba, ca la pretul asta al benzinei nici pana la service nu mai ajungem.

Ontopic:

Share this post


Link to post
expero 16V intrerupatorul trebuie sa aiba minim 2 pozitii la bigaz si astea in felul urmator :

Pozitia 1 :Benzina + trecere automata pe gpl la 2500 rot/min

Pozitia 2 :GPL tot timpul indiferent de orice alte conditii

 

Ovi-Jer la mine , dupa cum am mai spus , are 2 pozitii : 1 - benzina ; 2 - benzina pana la 1500 de ture dupa care gpl tot timpul . deci nu se poate porni pe gpl masina.

 

La mine comutatorul are 2 trepte:

1. benzina indiferent de conditii

2. benzina la pornire si cand a sarit de 2000RPM gaz pana opresc motorul sau pun pe pozitia 1.

 

Mai aveam probleme cand mi se oprea motorul dupa o accelerare, sau si acum am o problema la relanti motorul nu merge constant decat dupa ce accelereaza si decelereaza de cateva ori, asta dupa o accelerare chiar si pana la 1100 RPM.

 

test driver vezi ca-s doua suruburi : ala mai mic si de 10 parca e ala care regleaza amestecul la relanti . Si nu influenteaza consumul sau cum fuge masina . Fa un semn cu pixul unde era pozitia initiala si regleaza-l pe ala putin (max.juma de tura) si o sa vezi ca nu mai sunt probleme cu relantiul .

In general e bine sa intrebi in service care e surubul ala si care e alalaltul . La celelalte nu e recomandabil sa umbli . Insa eu siunt asa de evaziv pt.ca nu stiu ce plaman ai tu acolo , pt.ca-s unele cu doua suruburi , unele cu un surub.

Semnul ti-am zis sa-l dai ca sa stii unde era pozitia initiala in caz ca dereglezi din greseala masina. Cu toate ca daca invarti de surubul de relanti n-ai de ce s-o dereglezi .

Eu la analizorul de gaze mi-am reglat doar consumul si cum fuge masina.Relantiul mi-l reglez singur dupa ce-i dau 160 si o scot pe liber :D

Share this post


Link to post

Eu as propune inchiderea acestui topic, pentru ca s-au dat suficiente variante de reglare pe diferite tipuri de masini, si pentru ca sa prevenim "inflamarea" membrilor cu privire la abilitatile in domeniu :) >-

 

Eu apreciez pe toata lumea care da sfaturi :lavolan:

Share this post


Link to post

:o fftopic:

 

Interesant este ca 2 minti luminate in tainele masinilor (si nu zic asta deloc in deradere) cum sunt Nini si ovi_jer in loc sa isi uneasca energiile si ideile sa poata rezolva pentru totdeauna Euro III-ul lui cdorob, ei intra in polemica... :(

Dar poate ca este de nerezolvat...  <img src= (">

Share this post


Link to post

Aceeasi problema o am si eu, daca ai rezolvat problemaa-mi si mie un semn!!! Merci

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...