Jump to content
Sign in to follow this  
expero 16V

Probleme ambreiaj sau cutie de viteze

Recommended Posts

Cred ca am rezolvat problema... furtun vas-pompa crapat rau, lichidul negru, depuneri mari in vas. Am spalat vasul, am bagat spray de frane pe instalatie si lichid nou de frana (aproape 0,5l) si tras cu pompa de vacuum pana a iesit curat.

post-5454-0-58738100-1499718186_thumb.jpg

post-5454-0-82821600-1499718186_thumb.jpg

post-5454-0-07207600-1499718187_thumb.jpg

post-5454-0-26985200-1499718187_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Fir-ar el de furtun , ca pacat de lichidul ala ce-ar mai fi mers citiva ani. :)

 

Ma rog, eu as fi dat jos atit pompa cit si cilindrul. Demontate. spalate, gresate (cu lichid de frina la interior si vaselina in capul tijelor de comanda) reansamblate si montate iar conductele de legatura suflate bine cu spray de frine. De final lichid nou si aerisit sistemul.

Edited by Viktor

Share this post


Link to post

Vre sa ti-l pastrez? Dar s-a cam amestecat cu ala nou, nu mai e chiar asa negru... :) )

Apropos, n-am gasit mult laudatul ATE Blue, am luat Textar made in UK. Dot 4

Share this post


Link to post

Nu stiu care-i vraja pistolului de vacuum (doar am pompat cindva de proba cu din ala) dar mie unu nu-mi inspira deloc incredere ca ar lasa curat in urma, motiv caruia nici nu detin asa ceva. La fel metoda sub presiune prin intermediul vasului (ce puteam sa-mi fac demult) imi da cu virgula. Probabil unde-s mai tont asa ... si tin sa vad cu ochiul meu ca nu ramase gram de impuritati in pompe frina/ambreiaj de unde si tendinta (banui) de a transforma rabla-n lego. Dara nah, tre sa-mi si placa de tras la cheie si nu mi-s "in rind cu lumea" (l-as ca merge si asa .. :) ) ).

Share this post


Link to post

In mod sigur cea mai buna varianta era sa demontez, dar... nu am avut nici timp si nici eventuale piese de schimb pt pompa sau cilindru.

Pistolul ala trage de pe instalatie. Nu curata, nu face nimic altceva special, doar trage. In loc sa faci presiune din pedala, faci cu pistolul asta. La final lichidul a iesit curat, am aerisit de 2 ori si cu presiune la pedala si nu a mai iesit aer.

Share this post


Link to post

Cindva, cu multi ani in urma o pun de un schimb de lichid la ambreajul unei rable. Nu era chiar murdar dar oricum, avea cit de cit culoare, trecut deja ce soptea ca se cere schimbat. Dupa cum am tot citit pe ici pe colo ca aerisitul in cadere libere ii la inaltime ... hai sa incerc si eu zic. Zis si facut. Tras lichidul afara din vas, sters vasul bine, umplut cu lichid nou si lasat sa curga vreo 3-4 "pahare", cam cit am considerat eu ca-si luara lichid nou in tot sistemul. Ceva - ceva nu ma lasa, pina ce nu primeste si citeva pedale nu-mi gasesc linistea ... si dai pedale. Dupa citeva pedale bune, o iesit un puhoi de negreala de-am ramas mut ! Nu-mi venea sa cred, nene . De atunci nene ... ori jos cu pompa si curatata, ori pedale de nebun (cu vreun litru de lichid) pina ce iese si ultimul pui de balaur din ea. Mama lor de fiare ...

 

 

Furtunul ala fi crapat doar ori prezenta si urme (cit de mici) de scurgeri ?

Share this post


Link to post

Avea si urme mici de scurgeri, cand l-am scos era umed pe langa crapatura

Share this post


Link to post

Ma mir ca nu ai observat furtunul de la vasul de lichid... Eu l-am schimbat acum vreo 5 ani. Legat de lichidul de frana de la ambreiaj am tot scris de n ori ca dupa un an devine maro si lasa depuneri pe fundul paharelului. Sa fie numai problema de lichid.

Share this post


Link to post

Pai eu l-am schimbat anul trecut si intr-un an s-a innamolit iar. Am mai dat o tura azi cu masina. Pare in regula ambreiajul.

Edited by koss_x_treeme

Share this post


Link to post

Nu l-am observat pt ca nici nu prea am fost atent, recunosc. Ruptura era dedesupt, pe curbura, dar as fi putut sa vad crapaturile de sus... sper sa fi fost doar asta problema. O sa o mai scot joi la plimbare putin si vad atunci cum se manifesta.

Share this post


Link to post

Tind a crede ca acolo fu buba, Geo. De aceea am si intrebat de furtunul (ce nu-mi era clar) umezea sau fu crapat doar. Poate faci rost si de oglinda telescop ori una simpla chiar (retrovizoare centrala din cabina ca-s mai inguste si ai acces in multe locuri greu accesibile) cind e de bijutereala ca face minuni.

 

La tine Koss, etansa aia a capacului isi facu de cap. Cel putin astfel cred. Ori ramasite de la schimbul de rindul trecut.

Share this post


Link to post

Cred ca se gasesc oglinzi din alea cu bat telescopic, speciale pt auto.

Si eu cred la fel, dar na, pana nu vad eu ca merge bine mai mult timp, tot stau cu frica... mai ales ca duminica plec pe Valea Oltului, n-as vrea sa ma lase in drum

Share this post


Link to post

Nu umple nici matale portbagaju' la refuz . Lasa si tu loc de o pompa, un cilindru, o mina de coliare, trusa de scule ... Ori doi scripeti si un capat de cablu pentru a putea fi transformata mecanica ... :) )

 

Am ramas odata fara ambreiaj la peste suta de km ... S-o rupt cablul de ambreiaj la troasca fix in cimp nene, nu tu un gard de unde sa ma agat de-un capat de sirma, nimic . S-apoi al luat-o la picior de-am obosit pina in apropierea primei localitati unde m-am dat pe linga un gard si-am cerut cu imprumut o buca' de sirma cu care am rezolvat temporar problema (mestereala pe intuneric) din pirghia furcii direct in pedala si astfel am venit acasa.

 

Cu siguranta ii vin de hac si astora hidraulice de imi face figura si ma lasa in ulita ...

 

 

L.E.

 

Bre Geo ... imi aprinsera-i "beculetu" pe ideea "daca crapa" si nu m-am putut abtine sa nu bag un ochi de verificare in a studia terenul pentru a-mi forma o imagine clara in teren.

Treaba e in felul urmator : pe CV-u ii furca - opritor pentru varianta cu cablu careia in viitorul apropiat ii voi aduce un upgrade, nu mai mult de o bucsa, fixa, ce sa inchida crestatura din partea superioara prin care se trece de regula cablul si cam atit. In caz "de" ... pompa jos (cu o cheie de 12 de retin bine) sa atirne p-acolo pe undeva, noul cablu (sirma zdravana sau orice altceva dar de incredere, ori un set de cabluri de dat curent spre ex ce se gaseste la toata benzinaria) legat de pirghia furcii, trecut prin prin bucsa respectiva, prin locasul pompei de ambreiaj, peste suportul pedalei (pentru a-i forma scripetu sau cum sa-i zic ...) si legat de pedala. Bingo ! Si bice ! N-o merge ea ca la carte da' ... ne miscam, mai cu talent asa da' ne miscam. :mrgreen:

Edited by Viktor
  • Like 1

Share this post


Link to post

Poti sa folosesti un bat telescopic din ala pentru selfie!

Share this post


Link to post

Nu-mi dau seama la ce soi de bat te referi, Cristi . Si cum ar putea fi pus in practica.

 

Eu unu, la urma toata tai si cablu frinei de mana din care sa-mi croiesc un cablu de ambreiaj si tot nu-i deranjaz pe magarii cu trailere sa-mi care troasca, cit timp mai am o posibilitate larg deschisa de a o pune in miscare. Ori, oi gasi eu vreo singuratica pe ulita sa o intreb ce face de 5.000 ... Si dupa cum raspunsul o sa fie gen : de toate ... Ia de-mpinge ! :) )

  • Like 1

Share this post


Link to post

E vorba de selfiestick. Tija telescopica unde-ti pui smartfonul si-ti faci poze de la distanta. Prinzi telefonul sau o oglinda cum ziceai.

 

14926029060.jpg

Edited by cristidavid

Share this post


Link to post

Ooo ... inteleg. Credeam ca faci referire la vreun mod de ancorare a pedalei de ambreiaj cu pirghia. Oglinzi telescopice sint pe piata cit ii lumea, si mai mici si mai mari . Is chiar practice si de mare ajutor . Nu detin una insa ma folosesc de alea ce le am cind situatia impune.

Share this post


Link to post

Ce naiba sa faci cu prostia aia de selfie stick? E mare, groasa si de calitate proasta... exista dedicate pt mecanica, finute, metalice, telescopice.

Share this post


Link to post

Bine venita si aia cu o sticla de oglinda laterala. Verifici praguri, esapamentu' de latra si sa vezi pe unde-i sparta, verificarea eventualelor scurgeri de lichid pe spatele rotilor , pe sub bord unde iarasi se cere o oglinda mare ... Macar aleia i se poate adapta si o sursa sa lumina, o mini - lanterna. Macar nu te tirai pe sub masina in unele cazuri.

Share this post


Link to post

Se luara una bucata holender (lungime totata 30mm; exterior 12mm; interior 6mm) perforat cap - coada cu burghiu de 6mm, marit diametrul interior cu burghiu de 8mm, inlaturat 3 laturi a capului (hexagonul) pentru a incape in locasul de pe cutie a carui una din laturi ii tesita (aia dinspre radiator) si nu se aseaza plat de ramine capul holender intreg, o piulita, o saiba, minjit cu nitica vopsea si montat. Tras un cablu (de monstra) pe interior si game over. Sper sa nu fie cazul a fi folosit, da' terenu-i pregatit.

 

post-20861-0-99726800-1500057648_thumb.jpg

 

post-20861-0-19310100-1500057676_thumb.jpg

 

post-20861-0-04816500-1500057698_thumb.jpg

 

post-20861-0-98564400-1500057716_thumb.jpg

Edited by Viktor
  • Like 1

Share this post


Link to post

Problema a revenit, aleator... uneori functioneaza corect pedala, alteori tine f sus. N-am avut probleme cu patinatul ambreiajului sau intratul in viteze.

Cand ma intorc din concediu voi schimba kit-ul de ambreiaj, pt inceput. Cu ocazia asta o sa verific si furca. Banuiesc placa de presiune, dar voi vedea... oricum, toate componentele au 11 ani si peste 130.000 km.

Share this post


Link to post

Sa-i refaci totusi o aerisire (ca incepe sa ma scoata din sarite  <img src= )"> ) inainte de toate ca nu-mi cade pe logica neam! Ai schimbat lichidul drept urmare si-a revenit la normal. Ai omis a aminti ( ori eu n-am bagat de seama) de rindul trecut o avut ori ba aer in sistem. De stiu eu bine, o placa de presiune (ori furca) odata cazuta nu isi mai revine sa mai mearga o perioada, cade si gata, la revedere, nu suporta resuscitare de la un schimb de lichid, ori da?

  • Like 1

Share this post


Link to post

Nu stiu nici eu... ma depasesc simptomele astea. De asta voi face o treaba de "mecanic de 2 lei", inlocuind la nimereala piesele :) ) Noroc ca nu sunt multe.

Nu m-am uitat daca iese aer din sistem, oricum era negru lichidul si furtunul crapat, dar banuiesc ca da... caz in care ar fi ori pompa, ori cilindrul. Buba e ca nu se mai gasesc originale, voi fi nevoit sa iau "de producator", TRW am vazut ca aveau la radacini.

Share this post


Link to post

Cilindrul pe care l-am schimbat anul trecut tot trw este. Mie deocamdata dupa schimbarea lichidului si aerisire nu mi-a mai facut figuri. In schimb imi omoara piciorul stang ca s-a intarit pedala.. sau asa am eu impresia.. :)

Edited by koss_x_treeme

Share this post


Link to post

Am omis un detaliu, dar nu cred ca e atat de important... membrana/garnitura de la capacul vasului e crapata rau. Nici nu stiu de unde sa iau una noua, probabil doar cu vas vine.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...