Jump to content
Sign in to follow this  
bungureanu

Becuri "Xenon" Pentru Faruri

Recommended Posts

@MadKAT ete respunsul meu: HA HA HA =))

Deci, hai sa punem ceva exemple de masini cu xenon OEM plus far reflexiv :

Peugeot 607

Volvo XC90/XC70/V70/S60/S40

Mitsubishi Outlander 2008

 

Paragraful al 2-lea pe care l-ai citat tu de pe celalalt forum am impresia ca este al meu sau o copie dupa ce am scris eu pe alt forum.

Becul H7R rezolva cu succes problemele de orbire in farul reflexiv. Problema este ca romanul nu prea se inghesuie sa puna astfel de becuri si raspunsul lui este: da ce ma doare pe mine daca imi da flashuri ...ii dau si eu .

 

@Mircea singura masina pe care am avut problema din cauza montarii de xenon fara relee a fost Leganza lui MIKE 1 care din cauza ca nu are releu pe lunga pur si simplu sa stricat instalatia electrica a masinii, i-am pus o instalatie suplimentara cu releu care se alimenteaza de pe baterie iar pe faza scurta am alimentat direct din far. Nici o problema pana in prezent.

Share this post


Link to post

@Bogdan - ma asteptam la o reactie din partea ta si am doua lucruri de spus:

stiu ca romanii nu pun acel tip de bec (ca e scump)

nu am vrut sa te calc pe bataturi in calitatea ta ... care este

 

restul... nevermind ;) - raman la parerea mea

 

other than that - peace :) >-

Share this post


Link to post

Pai H7R este la acelasi pret cu H7, problema este nuanta, H7R este mai galbui (4300K) iar lumea vrea 6000k pt ca e mai fitza :D

 

In legatura cu tipul de proiectie a luminii este mult de discutat si mie imi place cum arata cu lupe dar mai bine lumineaza un far reflexiv . Oricum lupele au avantajul de a putea "bate dupa colt " asa zisul cornering, un reflector este greu de miscat stanga dreapta .

Share this post


Link to post

Dupa ce am analizat schema electrica nu-mi vine sa cred ce compromis s-a facut la instalatia de iluminare. Nu exista nici un releu dupa comutatorul de faza lunga- scurta acesta preluand tot consumul becurilor :o . Pana si moskwitch-ul avea relee. Aici exista unul pentru pozitii si inca unul inainte de comutatorul lunga scurta (comutator 2 pozitii). Pentru flash aceeasi chestie fara releu singura diferenta ca "ia" plus dintr-o linie separata pentru a nu suprasolicita instalatia.

 

Deci... merge cu o dioda dar trebuie musai 2 relee sau kit-ul de care pomeneste ovi_jer mai sus. Altfel risc sa iau foc. Eu o sa merg pe prima varianta (cate un releu de minim 10A) pe fiecare faza in parte, montate pe langa baterie. Intre timp va trebui sa identific firele in "filon" pentru comanda. Din catre am vazut comutatorul actioneaza pe masa.

 

Sunt deschis la corecturi, sugestii, alte idei.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Man, identifica firele care vin la un far (stanga) pentru faza lunga si scurta. Monteaza 2 relee de putere si foloseste aceste fire ca sa comanzi releele. Apoi ia niste cabluri sanatoase, sigurante de 15 A si 20 A si trage direct de pe baterie prin relee alimentari pentru becuri. Si problema ta e rezolvata.

Share this post


Link to post

Pai asta am explicat si eu mai sus :) . Acum astept timp frumos. Sigurantele nu le luasem in calcul. Sa vedem ce cutiuta gasesc pe care probabil o voi monta langa cea existenta cu relee langa baterie.

Share this post


Link to post

Pune sigurante, iar ca relee iti recomand unele de putere, cu un curent de rupere de 40 A. Gasesti pe la montatorii de alarme, sa nu faci prostia sa cumperi de dacie.

Share this post


Link to post

Dupa cum am promis, in week-end am comis-o. Am relee pe faruri de 30A si faza scurta ramane aprinsa peste lunga. Adaug poze care vorbesc de la sine:

 

Totul a inceput cu montarea fizica a releelor pe aripa.

post-2698-1234165753_thumb.jpg

Apoi am trecut la desfacerea panoului de relee si sigurante din compartimentul motor. Am folosit cablajul si sigurantele existente pe masina, releele fiind montate inainte de sigurantele de 10A.

post-2698-1234165932_thumb.jpg

Firele sunt 2 :o alb maro pe faza scurta separat la fiecare siguranta cate unul si unul verde la lunga cu strap catre cealalta siguranta. De ce sunt 2 la scurta si unul la lunga n-am inteles fiindca la comutatorul de la volan sunt 2 pe lunga si unul pe scurta. Acestea sunt comanda viitoarelor relee, cel verde a ajuns direct, cel alb-maro trebuind prelungit cum se vede in prima poza, lamela de sub panou.

post-2698-1234166231_thumb.jpg

Pentru circuitul de "forta" am folosit cablu de 2,5. Si montajul complet:

post-2698-1234166297_thumb.jpg

 

Cam atat cu protectia. Urmeaza comanda cu dioda.

post-2698-1234166384_thumb.jpg

Am ales prelungirea pinilor diodei cu fire pentru o mai buna izolare a legaturilor si modificari minime la instalatia existenta.

post-2698-1234166506_thumb.jpg

Legaturile se vad mai sus dioda "conduce" de la verde la alb-maro (cu plusul la verde). Dioda folosita nu mai stiu ce e, ceva un pic mai mare dar sigur merge si un 1n4001. Cam asta e tot.

Mai exista o metoda fara dioda, legarea firului alb-maro la galben conducea la acelasi efect insa implica taierea lui si am vrut modificari minime.

 

 

Disclaimar :) . Nu imi asum resposabilitatea pentru eventualele neplaceri cauzate. Fiecare incearca modificarea pe pielea lui si eu nu pot fi facut raspunzator petru defectele aparute :P .

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

salut...sunt un nou detinator de espero si vreau sa-mi iau si eu pe faza scurta HID H1,dar dupa cate am citit pe forumuri nici nu stiu daca sunt sigure...in sensul sa nu`mi prajeasca instalatia,iar toata "ingineria" asta a lui dj_dark ma depaseste...intrebare:

SE INTAMPLA CEVA CU INSTALATIA(PARTEA ELECTRICA)A MASINII DACA MONTEZ KITUL ASA SIMPLU CUM VINE EL?

...multumesc...numa` bine.

Share this post


Link to post

Absolut nimic. Kiturile xenon au un consum de curent mai mic sau cel mult egal cu cel al unui bec halogen. Un kit xenon de 35 w are un consum de 35 w, fata de cel de 55 w al becului original. Singura problema la Espero este ca atunci cand vei comuta pe lunga, scurta se va stinge, iar la comutarea inapoi cateva secunde - pana se initializeaza xenonul - vei fi in bezna...

Share this post


Link to post

Exact cum zice Mircea. Eu releele aditionale pentru asta le-am pus nu pentru instalatia xenon. Pe-asta am avut-o cu mult timp inainte si nu am avut nici o problema.

Share this post


Link to post

Deci sa inteleg ca problema cu bezna o are doar Espero sau si alte masini din gama Daewoo?

Eu am o Nubira 2 de care nu sunt multumit de farurile sale :( si as adori sa pun niste xenoane(parca si Lada 1500 pe care am avut-o inainte batea un pic mai bine decat asta)

PS-Cand montezi un kit xenon pe masina se mai poate folosi reglajul electronic al farurilor ?(intreb astea ca din cate am citit pe forum montarea xenoanelo pe farurile stock ar putea orbi pe ceilalti participanti la trafic)

Edited by Depecher

Share this post


Link to post

Observatie: eu la Espero meu am pus kit xenon h1 35w pe faza scurta si cand comut de pe lunga pe scurta nu e chiar asa bezna cum se spune, eventual 1 sec, max 2! O fi de vina balastul super-slim, desi nu cred, ca se incarca asa repede? Doar la inceput , cand pornesc masina si aprind farurile pt prima oara, sta 2-3-4 sec pana se incarca, insa pe urma cand dau pe faza scurta se aprinde instant!

Share this post


Link to post

salut baieti. am si eu o intrebare la voi.am un cielo si mi-am pus si eu intalatie xenon pe ea, si am auzit ca la bec sar scoate o tablita care are un surubel si cik ar bate mai bine lumina eu nu miam dat seama despre ce e vb, poate ma puteti ajuta voi si eventual niste poze cu bec sau cu tablita aia daca ati facut si voi asa. va multumesc si astept un raspuns de la voi si sa imi spuneti si mie cand mai e intalnirea la polivalenta.o zii buna

Share this post


Link to post

In loc sa faci un reglaj la far, te bate capul sa scoti ciuperca de protectie ca sa-i orbesti pe toti! Buna idee, n-am ce zice.

Share this post


Link to post

Ca sa scoti caciulita e intai nevoie sa desfaci farul...Eu la cielo am scos caciulita aia (dar am faruri clare cu alt tip de oglinda si de sticla decat cele originale) si nu am primit nici un flash de atunci. Bineinteles ca sunt si reglate cu responsabilitate. Xenonul pe care il detin, are deja o caciulita si dupa ce m-am mai interesat am zis sa incerc.

 

Bineinteles, chestia asta nu se aplica si in cazul becurilor normale. Lumina bate fix in copaci, ca sa nu mai zic ca deranjeaza si ceilalti conducatori.

Share this post


Link to post
In loc sa faci un reglaj la far, te bate capul sa scoti ciuperca de protectie ca sa-i orbesti pe toti! Buna idee, n-am ce zice.

 

tu ai incercat sa faci asa ceva.farurile sunt reglate cum trebuie ca am fost la cineva si leam reglat cum trebuie dar am auzit ca s-ar vede si mai bine daca as scoate caciulita aia dar nshu ce sa fac si daia va intreb sa o scot sau a nu umblu.ce ma sfatuiti sa fac? intalnirea de la polivalenta este tot joi la ora 8? o zii buna

Share this post


Link to post

@sorinel_cielo Mai ia o gura de aer cand scrii. Litera mare la inceputul propozitiei, cratime pe unde trebuie, ne-ar fi de ajutor sa te urmarim.

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post
farurile sunt reglate cum trebuie ca am fost la cineva si leam reglat cum trebuie

daia va intreb sa o scot sau a nu umblu.ce ma sfatuiti sa fac?

Dacă respectivul "cineva" nu e un mecanic de spatele blocului şi reglajul s-a făcut într-un centru specializat n-ai de ce să îţi bagi degetele pe acolo.

Share this post


Link to post
Salutare la toata lumea,

Vreau si eu sa imi pun becuri din acelea albastre din targ cu Xenon,trebuie sa mai fac ceva la espero al meu?sa mai pun un releu sau le pot monta direct,avand in vedere ca standard sunt de 45/50 si alea cu xenon sunt 90/100?

Rog ajutor

 

 

este mecanic cel care le-a reglat dar am auzit ca ar fii o lumina mai puternik fara caciulita aia.Asta

Share this post


Link to post
Salutare la toata lumea,

Vreau si eu sa imi pun becuri din acelea albastre din targ cu Xenon,trebuie sa mai fac ceva la espero al meu?sa mai pun un releu sau le pot monta direct,avand in vedere ca standard sunt de 45/50 si alea cu xenon sunt 90/100?

Rog ajutor

 

 

este mecanic cel care le-a reglat dar am auzit ca ar fii o lumina mai puternik fara caciulita aia.Asta intreb

Share this post


Link to post

Mda. Lumina mai puternica, vizibilitate mai buna, nu ? Ce mai conteaza ca ii omori pe cei de pe contrasens. Ce fraieri inginerii aia care au pus caciulita inutila acolo.

Share this post


Link to post

Pai, e mai simplu sa pui xenoane pe niste vechituri de faruri concepute pentrui altfel de becuri si sa faci modificari acolo unde legea nu da voie, atata timp cat Politia si ITP se fac ca nu observa.

 

Pentru toti cei care se dau cu c.u.r.u.l. de pamant daca nu-si pun lumini albastre la masina sau pe bord:

 

"Dintre acestea, albastrul sau mai exact lumina emisă de monitor este foarte obositoare pentru maculă - o zonă de pe retină cunoscută ca fiind zona de maximă acuitate vizuală. Lumina albastră din spectrul luminos natural nu ne afectează atât de tare deoarece cristalinul, lentila ochiului, ne furnizează o protecţie naturală. Însă, o expunere mai mare de patru ore la lumina albastră emisă de monitor duce la obosirea ochilor", explică dr. Andrei Filip, medic specialist oftalmolog, Clinica de Oftalmologie Ama-Optimex, Bucureşti."

 

"... s-a demonstrat printr-o serie de studii recente că razele ultraviolete şi lumina albastră din spectrul luminos natural dăunează in special retinei, deoarece atacă celulele retiniene şi in timp pot duce chiar la apariţia degenerărilor fundului de ochi ... subliniază medicul oftalmolog Mircea Cristian Moraru."

 

"... lumina albastra cea care se reflecta la si pe suprafata apei si zapezii - in care nu putem vedea clar si nu putem fixa obiectele induce si ea leziuni ale retinei cu imbatranirea precoce a acesteia ... Dr. Ema Cuteanu, Medic primar Oftalmologie"

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Eu mi-am pus xenoane chinezesti luate de la sectiunea Bursa pe Nubira 2.Se cunoaste o mica imbunatatire fata de Philips-urile vision plus,dar nu una care sa te dea peste spate.

Cred ,dupa parerea mea ,ca becurile cu lupa si xenoanele se inteleg de minune.Xenoanele cumparate de mine sunt cele mai luminoase 3200 lumeni(culoare 4300k).Sunt apropiate de culoarea becului normal ,iar militienii nu cred ca isi vor dea seama.Fata de cele 6000k este o diferenta sesizabila la culoare.

Share this post


Link to post

Puteai sa iti pui linistit xenon 6000k fara nici o probleme gabori se leaga din cand in cand de cele peste 6000k.Eu am de 6000k si chiar m-au oprit niste gabori intr-o seara ptr centura si nu au zis nimik de ele.

Edited by ovi_jer
Nu cita inutil mesajul anterior !

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...