Jump to content
Sign in to follow this  
B-02-ERO

Modificare Frane Cielo

Recommended Posts

Cu riscul de rigoare, imi sariti cu totii in cap daca spun ca un astfel de proiect nu prea se justifica in acest moment :-/

  • Like 1

Share this post


Link to post

Sunt de acord dar asa, nu se merita cand exista alternativa sa schimbi puntea cu totul.

Doar ca sa arati ca se poate, merge.

Share this post


Link to post

Daca tot te apuci de proiectul asta, care mie mi se pare o complicatie inutila, tine cont si de pozitia in care se va aseza janta pe noua "fuzeta". Va trebui sa-i faci ceva distantieri si acolo... si iar ma intorc la ideea ca e inutil sa te complici.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Haidi-ti breee ... Ce naiba poate fi atit de complicat ca mie unu nu-mi pare deloc. Citeva masuratori pe urma carora faci schita flanselor si o inminezi unui meserias sa o execute. Mare brinza-un kil de cas ...

 

Nu se cere distantier niciunde, Geo. Cel putin eu nu vad ca s-ar cere asa ceva. Daca butucul ramine acelasi, neschimbat, nemodificat roata cade la fel, cu exceptia diferentei de grosime dintre tambur si disc de-un 2-3 mm. Cel mult roata iese mai in exterior cu aprox 3mm. Nu am masurat inca cu exactitate, dar am luat in calcul acea diferenta aproape inexistenta.

Share this post


Link to post

Cu riscul de rigoare, imi sariti cu totii in cap daca spun ca un astfel de proiect nu prea se justifica in acest moment :-/

 

In ce sens nu s-ar justifica, Salex. Mai detailiat, te rog. Din punctul meu de vedere ii foarte discutabila ...

Share this post


Link to post

DJ-ul a punctat foarte bine mai sus.

 

In plus, ar mai fi:

1. Problemele care deriva din proiect, in afara de cele pe care deja le cunosti: dezechilibru intre cele doua punti cu riscuri crescute in conditii de aderenta scazuta; calitatea si disponibilitatea pieselor; mici improvizatii cu consecinte nasoale in cazul in care esti implicat (fara a fi tu cel care ai provocat) intr-un incident rutier; altele care nu-mi trec fix acum prin cap.

2. Perspectivele unui astfel de proiect. Daca provocarea tehnica este principala motivatie, atunci este OK.

 

Share this post


Link to post

Din fericire la capitolul frine nu imi arde de joaca, iar daca as duce proiectul la bun sfirsit (ceea ce nu am de gind deocamdata, dar il gasesc un subiect foarte discutabil pentru a fi determinate atit plus-urile cit si minus-urile ce trebuesc luate in calcul) as fi dispus in orice monent sa fie supus verificarilor si testelor de catre personal avizat (RAR-ul spre ex). In alta ordine de idei, intr-un astfel de proiect nu incap improvizatii si treaba de mintuiala, ci lucrurile trebuie sa cada ca la carte. As merge pe doua discuri noi-noute, placute noi, iar etrierii pot fi si SH dar neaparat reconditionati, iar flansele la rindul lor in toate mintile. Din cite am observat, pentru unele marci cum ar fi Honda Civic cu fuzeta fixa aceiasi defapt fara a fi inlocuita (precum multe altele) se gasesc kit-uri de-agata cu flanse incluse ce sint montate pe aceleasi suruburi ce tin platoul cu intregul ansablul de frina. Cu alte cuvinte, se pare ca unii producatori si-au dat interesul si pentru convert pentru cei interesati. Dupa cum ei si-au dat interesul de a face citeva calcule ca totul sa cada ca la carte, cu siguranta merge si in cazul nostru ca de-agata ... mai putin probabil pentru trasurile astea. Echilibrul dintre punti cred eu, se rezolva lejer din supapele limitatoare (inapoi la 3/40 daca e cazul sau mai mici).

Fuzetele demontabile sint prevazute cu 4 suruburi de 10mm ce preia intregul ansamblu (cu roata inclusa) si o parte din greutatea masinii. La fuzetele fixe (sudate) diferenta e ca is prevazute cu 4 suruburi de 8mm ce ar indeplini o singura sarcina doar, de a sustine prin intermediul flansei etrierul si exclud a nu face fata fortei redata in timpul frinarii.

Edited by Viktor

Share this post


Link to post

Cu alte cuvinte, se pare ca unii producatori si-au dat interesul si pentru convert pentru cei interesati.

De fapt cred ca e mai degraba vorba de faptul ca e mai ieftin sa produci un singur tip de punte care sa se potriveasca si la modele cu tambur, si la cele cu disc, nu neaparat de facilitate de convert.

 

Cat despre supape, stai linistit, eu am 3/45 si n-am avut probleme cu blocatul rotilor spate, dar bineinteles asta in conditiile in care si frana fata e adecvata, ceea ce presupun ca e si cazul tau. Daca insa cineva isi pune discuri spate avand etrierii fata blocati sau cu material de frictiune no-name, atunci cred si eu ca incep drifturile...

Edited by Andrei.ss

Share this post


Link to post

Se prea poate ca astfel sa stea lucrurile legat de punte si kit-uri convert. Am vazut intr-un video (cu un soi de camioneta de retin bine) ca citeau instructiunile de ansamblare in plus, pornind de la denumirea in sine de "rear disc brake conversion kits" am intuit faptul ca sint executate (si se gasesc pe piata) expres pentru anumite marci/modele. Cum or sta lucrurile cu adevarat ... sincer, habar nu am.

 

Daca voi care ati facut convert-ul nu ati sesizat extreme (gen blocaje, derapaje) pe puntea spate cu aceleasi supape, nici in cazul de fata vu vad de ce ar apare dificultati ce trebuies corelate prin upgrade (cu +/-) supape.

Share this post


Link to post

Pentru a nu polua inutil alt topic, postez aici informatii in plus legate de conversia de la tamburi la discuri pentru Cielo/Espero.

 

Cablul franei de mana necesar este cel de Astra F GSI, care garantez ca se potriveste perfect la butucii cu discuri de Astra F/Vectra A. Daca pozitia "carligului" de care se agata capatul franei de mana e aceeasi ca in imaginea atasata, cel mai probabil se potriveste si la butucii de Vectra B.

 

post-4414-0-78926700-1508524911_thumb.jpg

In plus, cine face conversia ar trebui sa se asigure ca are si:

- ghidaje pentru cablul franei de mana astfel incat acesta sa nu frece de arc (stanga + dreapta) - LH=partea stanga; RH=partea dreapta

post-4414-0-05136600-1508525321_thumb.jpg

- arculete care se prind de "carligul" franei de mana

post-4414-0-33791900-1508525172_thumb.jpg

 

Daca nu se gasesc din dezmembrari, in principiu orice magazin normal de piese le poate comanda (in ultimele 2 imagini am inclus codurile reperelor, inclusiv echivalente).

Edited by Andrei.ss

Share this post


Link to post

Danke, codurile alea ma interesau si pe mine :) Ghidajul merge montat pe puntea de Cielo, cu surub?

Share this post


Link to post

Absolut, le-am montat la mine (puntea mea cea originala din fabrica deja avea gauri pentru asta). De fapt, suruburile si piulitele alea Friulsider din dreapta pozei chiar pentru asta erau. Gaura de prindere se vede aici:

post-4414-0-13344100-1508526745_thumb.jpg

Sa ne spui ce rezolvi. Atentie ca pentru fiecare reper sunt cate 4 coduri echivalente, du-te cu toate la magazin.

Edited by Andrei.ss

Share this post


Link to post

Sa vad cand am timp, am un magazin de piese auto chiar peste drum de casa. Doar ca ajung mult peste programul lor...

Share this post


Link to post

Sa dezbatem nitel ... Unde atinge/freaca defapt cablul frinei de mina pe convert discuri punte spate ?

Atasez o punde de espero si dati din condei in schema unde-i buba.

 

post-20861-0-60246900-1508651476_thumb.jpg

Share this post


Link to post

In spira de la arc

Share this post


Link to post

Opritoare, scripeti, ghidaje, artimetica, geometrie ... complicata treaba, si io care credeam ca carnea de porc ii cea mai grea. Ma dau batut ! :-j

 

Teoretic (si-apoi practic) m-as juca cu opritorul bowden-ului pina as elimina frictiunea cablului cu puntea/arcul. Ideea (cu ghidaju') lui Andrei pare a fi cea mai simpla si ce ma mira rau de tot, ii proiectu' opelosilor ce au optat pentru plus o piesa in schimbul unui traseu direct cu pozitionare bowden in apropierea platoului.

Share this post


Link to post

Etrier punte spate cu frina de mina incorporat. Modelul asta se regaseste pe diverse marci/modele gen : vw, audi, bmw, skoda, seat, opel etc. Nu fu adusa nici o modificare, asta doar asa ... sa va mai invat cite ceva. 😉 Poate luati contact cu modele gen, macar va formati o idee despre ce este vorba.

 

etrier vw.jpg

brake caliper polo.jpg

Share this post


Link to post

Merge pe cielo?

Share this post


Link to post

Nu ma pot pronunta in vederea unui upgrade pe cielo ca nu am studiat recent terenul insa, din verificarile anterioare (ceva postari mai sus) am convingerea ca da, merg montati pe cielo. Ca si componenta a sistemului ii gasesc foarte fiabili comparativ cu cei clasici, cu actionare a manetei frinei de mina lejera (minim efort) si convert de plus forta prin intermediul "melcului" de lacrimeaza discurile, nu alta... Imi place conceptul. In cazul de fata fu vorba de reconditionare. Pe etrieri similari au mers cei de la citroen (si nu doar) C4 spre ex. doar ca au inlocuit cablul frinei de mina cu motorase electrice pe spatele etrierului, pe axul melcului. 

Share this post


Link to post

Pai topicul e, modificare frane cielo. 

Asa cu adaptari complexe se pot pune si de porsche 🙂  Stiu un caz concret.

Share this post


Link to post

Probabil ai vrut sa spui daca etrierii in cauza se pupa cu o punte de opel, cu discuri, pentru ca puntea de cielo e alta haleala de peste. Din calculele anterioare (ceva postari mai in spate) mai mult ca sigur poate fi adus upgradul. Nu exclud ca etrierii de zafira (similari alui de mai sus) sa cada pe punte de astra f.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...